2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Navracsics Tibor a MOGYE-ügyről: először a magyar feleknek kell közös álláspontot kialakítani

Timár Norbert Timár Norbert 2019. január 30. 15:11, utolsó frissítés: 15:33

A magyar kormány erdélyi sporttámogatásai is szóba kerültek az európai biztos és Hegedüs Csilla közös sajtótájékoztatóján.


Navracsics Tibor EU-s biztos kétnapos látogatásra érkezett Erdélybe, amelynek első állomásaként Kolozsváron tartott közös sajtótájékoztatót Hegedüs Csillával, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökével. A tájékoztatón a MOGYE-ügyről is szó esett.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy a látogatása során felkeresi azokat a helyszíneket, amelyeket EU-s támogatásból újítottak fel, illetve oktatás és kultúra terén tevékenykedő személyekkel, politikusokkal és egyházi vezetőkkel fog konzultálni.

Az EU-s biztos beszámolt a tavalyi évben megrendezett kulturális örökség évéről, amely szerinte pozitív fogadtatásban részesült. Ennek okán tovább szeretnék folytatni a programot, hogy a kis- és regionális közösségek számára megadják a lehetőséget, hogy a saját kulturális hagyományaikat felfedezzék, és erre építsék fel a saját európai identitásukat.

A biztos elmondta, hogy a kulturális örökség évében az Európai Uniónál szélesebb programot sikerült tető alá hozni, hiszen 37 állam csatlakozott kulturális rendezvényekkel, így több millió embert sikerült megmozgatni, az események száma pedig meghaladta a tízezret.


Navracsics tájékoztatott arról is, hogy fontosnak tartja meglátogatni a helyi közösségeket, bármely tagállamban is éljenek, hogy kikérje azok véleményét az EU jövőjét illetően. A biztos elmondta, hogy a 2021-től induló költségvetési ciklus esetében az oktatás- és ifjúságpolitika prioritásainak meghatározásánál megpróbálják beépíteni ezeket a javaslatokat.

Navracsics szerint ez azért is fontos, mert tárcájának pénzügyi kerete növekedni fog az előrejelzések szerint, ami például az Erasmus program költségvetésének megduplázódását vonja maga után. Így kétszer annyi összegből háromszor annyi diáknak kívánják megadni a lehetőséget, hogy külföldi tanulmányúton vehessenek részt. A bővítés eredményeként abban reménykednek, hogy a kevésbé tehetős családokból, rurális vagy alulfejlett községekből érkezők is jobban hozzáférhetnek majd a program nyújtotta lehetőségekhez. Ezen túl az európai kulturális sokszínűség és örökség előmozdítására létrehozott Kreatív Európa program költségvetése is növekedni fog 30 százalékkal.

Fotó: Gönczy TamásFotó: Gönczy Tamás


Hegedüs Csilla örömét fejezte ki, hogy 168 millió eurót sikerült lehívnia uniós támogatásokból az erdélyi magyar közösségnek az épített örökség megóvására, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a következő költségvetési ciklusban csökkenteni fogják a regionális fejlesztési és mezőgazdasági támogatásokat, amelyek rendkívül fontosak az erdélyi magyarok számára. Hegedüs elmondta, hogy Navracsics segítségét kérik abban, hogy ezeket a trendeket megváltoztassák.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a másik ok, amiért meghívta a biztost, az a kisebbségi oktatás kérdése volt, mert az elmúlt években a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium körül kialakult helyzetben Navracsics a “pártatlan bíró szerepét” próbálta képviselni. A biztos a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyével kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta, hogy nincs hatásköre oktatási minisztereket szankcionálni, ugyanakkor nem tartja szerencsésnek a vizsgarendszer megváltoztatását a vizsgákat megelőző hetekben. Továbbá kifejtette, hogy először a magyar feleknek kell közös álláspontot kialakítani, majd azt követően tárgyalni a román fél képviselőivel.

Navracsics Tibor továbbá azt is elmondta, hogy a magyar kormány erdélyi sporttámogatását pozitívan értékeli, ahogyan azt az UEFA elnökével, Aleksandr Čeferinnel folytatott beszélgetésében az elnök is megerősítette. Navracsics elmondta, hogy örömtelinek tartja, hogy a fiatalok, nemzetiségüktől függetlenül, több sportolási lehetőséghez jutnak, hiszen Európa számít a legelhízottabb földrésznek.

Navracsics Kolozsváron megtekinti a Farkas utcai református templomot és Erdély Nemzeti Történeti Múzeumát, majd Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumot nézi meg és találkozik Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével, illetve Tamás Sándor megyei tanácselnökkel. A látogatás további részében Csíksomlyóra látogat, majd Csíkszeredában konzultál Borboly Csabával, a Hargita Megye Tanácsának elnökével és Korodi Attila RMDSZ-es képviselővel. Ezt követően Nagyváradon a püspöki palota felújítás alatt álló épületét látogatja meg, találkozik az egyházi vezetőkkel, a váradi várban pedig részt vesz egy pedagógus konferencián.

A borítókép forrása: Gönczy Tamás/RMDSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS