2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vass Levente: Péter Ferenc egy Szfinx

kérdezett: Gy.A. 2019. február 14. 19:31, utolsó frissítés: 2019. február 15. 12:54

Péter Ferenc szerint a marosvásárhelyi RMDSZ félretájékoztat, Vass Levente szerint Péter Ferenc nem elég tájékozott a mélygarázs-ügyben.


Péter Ferenc a sajtónak kiküldött és a Facebookon is közzétett közleményében azt állítja, hogy “a marosvásárhelyi RMDSZ szervezet vezetői napok óta félretájékoztatják a megyeközpont főtere alá építendő mélygarázs ügyében a közvéleményt.” Vass Leventét, a marosvásárhelyi RMDSZ elnökét kérdeztük erről.

Vass Levente: Előremutató fejlemény, hogy a megyei tanács elnöke, Péter Ferenc végre megszólal mélygarázs-ügyben, még akkor is, ha a megszólalás nem érdemi és alapvetően nem több felelősséghárításnál. Én azt tanultam belőle, hogy sokkal több információt kell szolgáltassunk Péter Ferencnek, még akkor is, ha ezek java része nyilvános és általánosan ismert. Az első leendő alkalommal tájékoztatni fogom az elnök urat.

Milyen információkra gondol?

- Azt hiszem érdemes lesz elővenni és ismét átbeszélni az egész “mélygarázs-dossziét”. Ami Péter Ferenc Facebook-posztját illeti, igaza van abban, hogy a TÁT-döntés alapján a soron következő városi tanácsi ülésre nem volt döntés a témában, viszont az ezt követő harmadik városi tanácsi ülésen már nem volt jegelhető a téma. A Szfinx magasztos és időtlen. Értem Péter Ferenc vonzalmát a Szfinx-féle talányokkal teli projektmenedzsmenthez, de van egy másik dinamika is, Marosvásárhely politikai dinamikája, és ezt sajnos nem csak az RMDSZ-grémiumok határozzák meg. A dolgok történnek, a frakció meg döntött, tulajdonképpen koherensen önmagával.


Hogy érti, hogy koherensen önmagával?

- Sokat segített volna az ügy megértésében, ha Péter Ferencnek módjában állt volna utánanézni annak, hogy tíz éve, 2009-ben az RMDSZ-frakció megszavazta a Rózsák tere alatti mélygarázs projektet.

Kik szavazták meg?

- Az adat gondolom nyilvános, nem tudom pontosan, de úgy emlékszem, a teljes RMDSZ-frakció.

És mi következett ez után?

- 2011-ben az RMDSZ-frakció nem támogatta a megvalósíthatósági tanulmányt, nem szavazta meg az erre vonatkozó határozattervezetet. Ez lett ismét beterjesztve, más, aktualizált adatokkal.

Ön támadásnak értelmezi Péter Ferenc Facebook-bejegyzését, illetve mi a személyes véleménye a mélygarázs-projektről?

- Péter Ferenc nem a problémára, hanem annak médiavisszhangjára reagált. De akkor is nagyon fontos, mert ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy azonosítani lehessen a téma gazdáját. Számomra ez a közlemény tanulsága: a városnak vissza kell adni a döntési kompetenciáit, mert a város dinamikusabban tud eljárni. El tudom fogadni azt, hogy Péter Ferenc minden megyei ügyért felelni akar, mindaddig, amíg a dolog nem jár valódi felelősséggel. De az lenne a célravezető, hogyha a városi vezetés végre felelősséget vállalhatna azokban az ügyekben, ahol minden józan mérlegelés szerint felelősség illeti. Péter Ferenc egy politikai Szfinx, univerzális tudással rendelkezik, de nem éri el az ingerküszöbét a szomszédos város zaja.

Még nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a személyes véleménye a mélygarázsról.

- Ez egy összetett kérdés, amiben viszont semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak az urbanisztikában járatos embereknek a véleményét, akik ellenzik a projektet. Ez itt most nem egy állásfoglalás, hanem inkább egy jelzés, hogy bizonyos vitákat le kell folytatni, meg kell hallgatni a szakmai oldalt is, és csak azután szabad dönteni. Viszont csak akkor tudunk dönteni, ha a problémáknak van azokat adminisztrálni tudó, azokat lekövetni akaró gazdája.

Nyitókép: Kiss Gábor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS