2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az angol kar indítása után Hamburgban is terjeszkedne a MOGYTTE

Ambrus István Ambrus István 2019. március 12. 10:50, utolsó frissítés: 13:34

A marosvásárhelyi MOGYTTE nagy bejelentése, hogy idéntől Hamburgban is megindítják az orvosképzést. Nagy Elődöt, az egyetem rektorhelyettesét kérdeztük róla.


Nagy Előd, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) rektorhelyettese szerint a marosvásárhelyi egyetem hamburgi fiókintézetét már akkreditálták, ami a szenátus januári döntésének értelmében az intézményen belüli angol kar részeként fog működni. Hozzátette, az új kar létrehozása elsősorban a felsőoktatási intézmény hazai és nemzetközi versenyképességét hivatott növelni. Az egyetem német és angol nyelvű honlapja szerint a beiratkozási folyamat már meg is kezdődött.

“Ez egy széles skálájú nyitás. Nyugaton az orvosképzés jóval költségesebb, mint Romániában. Sikerült támogatókat találnunk ahhoz, hogy egy elméleti kampuszt építsünk fel. Valójában ez egy piaci rés, ahol nyitni lehet Nyugaton. Más kérdés, hogy milyen képességű diákok fognak jelentkezni ennek keretében, de ez még a jövő titka”- fogalmazott a rektorhelyettes.

Az egyetem vezetőségének egyes tagjai már hivatalosan is látogatást tettek a hamburgi kampuszban. Az egyeztetések további részeként az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy a megfelelő oktatás beindításának érdekében egy 800 ágyas kórházzal kötnek szerződést, ahol a németországi orvostan-hallgatók a gyakorlati ismereteket is elsajátíthatják.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, személyesen ugyan nem látta a kampusz épületét, de a vezetőség korábbi gyűlésén elhangzott, hogy a kampusz épületének építése a megfelelő ütemben halad. Az eddigi információik szerint a Hambrugban zajló oktatás tandíjának összege évi 6.000 euró lenne, és a tervek szerint a tanítást idén ősszel indítják be az intézmény németországi kirendeltségén.


“Ha ez valóban működni fog, akkor az ottani oktatás konkurencia lehet a németországi orvosképzés számára”- fogalmazott az egyetem tanára. Az intézményben a gyakorlati, klinikumi és laboratóriumi képzéssel párhuzamosan elméleti oktatás is fog zajlani. A terv szerint 150 egyetemi hallgató vehet részt a németországi képzéseken. A rektorhelyettes elmondta, jelenleg az egyetem vásárhelyi székhelyén működő angol nyelvű orvosképzés is dinamikusan fejlődik, az elmúlt időszakban háromszoros túljelentkezés volt az angol kari szelekción. Véleménye szerint ennek az egyik oka, hogy az egyetemi tandíj összege alacsony, amihez képest pedig az oktatás körülményei jónak mondhatók.

A weboldalon feltüntetett hamburgi épület, bár a funkciója nem egészen tisztaA weboldalon feltüntetett hamburgi épület, bár a funkciója nem egészen tiszta


Nagy Előd kifejtette, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetemre sok diák érkezik keletről és a Közel-Keletről is, de nagy számban jelentkeznek németországi és olaszországi, valamint észak-európai hallgatók is. Mindemellett az angol nyelvű oktatás beindítása hátrányt jelenthet az egyetemen belül, abban az esetben, ha ennek érdekében jelentős humánerőforrást vonnának el a magyar tagozattól. “Mi elsősorban arra szeretnénk koncentrálni, hogy megoldjuk a magyar tagozat helyzetét, és kérdezzük meg az oktatókat arról, hogy hol szeretnének tanítani”.

Amint arról korábban beszámoltunk, konfliktus alakult ki az egyetem vezetősége a magyar oktatók és diákok között, mivel a magyar tagozatos hallgatók első félévi vizsgaeredményeit az intézmény nem akarja elismerni. Az orvosi egyetem román vezetősége ez ügyben arra hivatkozik, hogy a magyar tagozat tanárai a román és egyéb nyelvű, a kötelezően előírt bibliográfiától eltérően magyar nyelvű szakkönyvekből is oktattak, amelyek a vizsgaanyag részét képezik. A rektorhelyettes kifejtette, ebben az ügyben még nem történt előrelépés, várhatóan a hónap végén születik végleges megoldás.

Arra a kérdésre, hogy az egyetem németországi nyitása a MOGYTTE keretében elősegítheti-e valamilyen formában a multikulturalitást, illetve a magyar tagozat helyzetének megoldását, Nagy Előd azt nyilatkozta:“kevésbé nevezném ezt multikulturalitásnak, inkább arról van szó, hogy a nemzetközi oktatási piacra lépünk, de jelenleg nem látom azt, hogy ez a humánerőforrás szempontjából hogyan kivitelezhető. Ez egy plusz vállalás amellett, hogy itthon is nagyon nagy a leterheltségünk. Gyakorlatilag a Marosvásárhelyen oktató tanárok fognak tanítani Hamburgban is”.

Nagy Előd arra is kitért, hogy az orvosképzés szempontjából a romániai és a magyarországi helyzetet illetően arra lenne igény, hogy a magyarországi diákokat is nagyobb számban tudja fogadni a MOGYTTE, ehhez viszont az lenne a feltétel, hogy a gyakorlati oktatás is kétnyelvűvé váljon. Mindemellett a rektorhelyettes szerint az orvosok külföldre való kivándorlása nemcsak Romániában jelent gondot, ez egy globális probléma. Ennek Románia esetében ráadásul jelentős anyagi vonatkozásai vannak, ugyanis a képzésre fordított összeg értéke nem térül meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS