2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Néhány héten belül ismét a parlament elé kerülhet a közigazgatási törvénykönyv

Ambrus István Ambrus István 2019. április 04. 17:24, utolsó frissítés: 17:30

Korodi Attilát kérdeztük arról is, hogy mi várható azután, hogy a képviselőház is elvetette az RMDSZ által is prioritásként kezelt kódexet.


Döntő házként a képviselőház szerdán elutasította a közigazgatási kódexet, miután az alkotmánybíróság még múlt év novemberében alkotmányellenesnek minősítette. A taláros testület procedurális okokra hivatkozva nyilvánította alkotmányellenesnek a közigazgatási törvénytervezetet, erre hivatkozva pedig a képviselőház egyöntetűen a törvény elutasítása mellett döntött. Korodi Attila, parlamenti képviselő a Transindexnek elmondta, a következő hetekben elemzik az esetleges módosításokat és amennyiben a törvényt nem fogadja el a kormány sürgősségi rendelet formájában, néhány héten belül ismét a parlament elé terjesztik. 
 
Korodi Attila a képviselőház döntése kapcsán elmondta, az alkotmánybírósági procedúra eljárásrendileg nyilvánította alkotmányellenesnek a közigazgatási törvényt, nem pedig tartalmilag. A képviselő szerint a továbbiakban el kell végezni egy elemzést a törvénytervezetet illetően, amely során fölülvizsgálják a törvény azon részeit, amelyeket kifogásolt az alkotmánybíróság. Korodi hozzátette, a parlamenten már egyszer átvitt törvénytervezet fontosabb részeit, amelyek a törvényt meghatározzák, továbbra is fenntartja a Szövetség.

“Ezekről majd két lehetséges formában lehet döntést hozni: az egyik, hogy lesz egy újabb törvénytervezet, a másik pedig az, hogy a kormány vállalja fel, hogy saját hatáskörében ezt megoldja”- nyilatkozta Korodi, aki hozzátette, mindkét lehetséges változat esetében elemzésre van szükség, ezért várhatóan a jövő hét folyamán már elkezdődnek ezek a munkafolyamatok.

A törvénytervezetben sok vitát kiváltott, a polgármesterek speciális nyugdíját illető felvetések kapcsán a képviselő úgy fogalmazott, ez egy olyan kérdés, amit a rendszer kontextusában kell vizsgálni. “Bármennyire is vannak viták a cikkelyek kérdésében, azért majdnem minden párt a képviselőházból úgy látja, hogy a közigazgatási reformra – főleg ami a helyi közigazgatást illeti – szükség van. Ez a méltányosság jegyében újabb elemzést igényel. El kell végeznünk azt a fajta vizsgálatot, ami megállapítja, hogy egy ilyen törvény át tud-e menni egy alkotmányossági próbán, vagy sem.
 


Korodi kifejtette, a mostani alkotmánybírósági kifogás valójában arra irányult, hogy ebben az esetben a szenátus főtitkársága elfelejtette kikérni a Szociális és Gazdasági Tanácsnak a véleményezését, emiatt nem teljesültek a törvényi feltételek, így a parlament, függetlenül attól, hogy mit tartalmaz a törvénytervezet, nem tudta elfogadni azt, vagyis kötelező módon vissza kell utasítania. Abban az esetben, ha a törvényt el szeretné fogadni a parlament, az egész eljárást meg kell ismételnie.
 
Emil Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) tagja a képviselőház döntése kapcsán úgy vélekedett, a törvénykönyv nem szegheti meg az alkotmány előírásait, nem vezethet be kétnyelvűséget és nem csökkentheti a prefektusok hatáskörét. Erre reagálva Korodi Attila elmondta, az egész közigazgatási kódex körüli vita nacionalista retorikára volt felépítve. 

“Ebben élen járt úgy a Népi Mozgalom Pártja, (PMP) mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagjai, vagy a Mentsétek meg Romániát (USR). Egyikük sem kímélte a kódexet, pedig a tervezetben található előírások a méltányosság jegyében próbálták beépíteni mindazt, amit az Európa Tanácsnak a nyelvi használatra és kisebbségvédelemre vonatkozó passzusai tartalmaznak. Ezek olyan fajta rendszereket építenének be, amelyek a nyelvhasználati jogokat tennék ténylegesen használhatóvá. Erre az egész ellenzék, a pártelnököket is beleértve - köztük Tomacot és Orbant -, ebből egy teljes retorikai csomagot állítottak össze, és ezt használták a viták során, a többi számukra is részben mellékes volt”- mondta a parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy az új tervezetben is fenntartják a kisebbségi jogokra vonatkozó javaslatokat, mert ez létszükséglet Erdélyben. 
 
Vasile-Daniel Suciu, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter múlt heti nyilatkozatára reagálva, melyben kifejtette, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogják elfogadni a közigazgatási törvényt, Korodi kifejtette: “Ha azzal a törvénytervezettel számol a PSD-kormány, amelyet a parlament fogadott el már egyszer, akkor azt gondoljuk, hogy ha megfelelőképpen betartják a szabályrendszereket, akkor ez is vállalható. Ellenkező esetben ezt a törvénytervezetet, amely elkészül a következő 1-2 hét elemzéséből, benyújtjuk a parlamentbe - nyilatkozta Korodi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS