2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezúttal tényleg vesztésre áll Dragnea?

Timár Norbert összeállította: Timár Norbert 2019. április 10. 09:37, utolsó frissítés: 13:59

Egyes elemzők úgy vélik, a pártelnök ideje végképp lejárt. Összefoglaljuk, miért gondolják így.


Az elmúlt napokban egyre több publicisztika foglalkozott kaján örömmel azzal, hogy a PSD vezérének megszámláltattak a napjai a politikában. Mindezeket az állításokat arra alapozva tették, hogy múlt szerdán valami precedens nélküli dolog történt: Dragnea nem tudta átvinni az akaratát a Viorica Dăncilă által vezetett kabineten.

Az PSD-s építmény rozogasága akkor vált nyilvánvalóvá, amikor múlt szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke finoman belengette, hogy ha az igazságügyi rendszert és a legfelsőbb bíróságot érintő két kormányrendelet közül akárcsak az egyiket is elfogadják, elindítják Románia ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást. Ehhez adódott hozzá, hogy az ország 12 partner állama, beleértve az Egyesült Államokat is aggodalmát fejezte ki egy levélben a jogállamiság helyzetével kapcsolatban - írja Ioana Ene Dogioiu a Ziare.com publicistája.

Dogioiu szerint ezek fényében mind Dăncilănek, mind Tudorel Toader igazságügyi miniszternek politikailag végzetes döntés lenne elfogadni a sürgősségi kormányrendeleteket. És ez az európai választások után sem fog változni, hiszen a bizottsági székbe várhatóan Timmermans vagy az EPP-s Manfred Weber fog kerülni, így egyik opció sem tűnik kedvezőnek.

A publicista véleménye szerint a rendeletek nélkül Dragneanak csak egyetlen esélye van arra, hogy megússza az ún. Bombonica-ügyet, amelynek határideje vészesen közeleg, április 15-én van ugyanis az utolsó meghallgatás, ami után a bíróságnak döntenie kell. A kiutat Florin Iordache alkotmánybírósághoz benyújtott eljárási kérelme jelentheti, amelyben április 10-én hoznak döntést. A kérelem lényege, hogy Dragneaék értelmezésében a 2004/304-es törvény szerint a pártelnök ügyében eljáró Legfelső Semmitő- és Ítélőszéknek létre kellett volna hoznia korrupcióra szakosodott ítélőtanácsokat, holott a törvény ezt a legfelső bíróság esetében nem teszi kötelezővé, ellentétben az összes többi bírósággal.


Ha az alkotmánybíróság szerdán úgy dönt, hogy az a háromtagú bírói testület, amely Dragnea ügyéről döntött, nem törvényes, akkor az elmarasztaló ítéletet megsemmisítik és az egész per kezdődhet elölről, ami azt is jelenti, hogy esély sem lesz arra, hogy a végére járjanak az ügynek az elévülési határidőig.

Ahhoz azonban, hogy az alkotmánybíróság így döntsön, Dogioiu szerint súlyos visszaélésekre van szükség: egyrészt át kell hágniuk a legfelsőbb bíróság az ítélt dolog teljes hatályával felruházott öttagú bírói testületének két végleges végzését, és a fent említett, 2004-ből származó törvényt is. Annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság eddig elég szervilisnek bizonyult a kormány irányába, a publicista szerint az alkotmánybírák ma már tudják, hogy teljesen hiteltelenné váltak Európában. Ehhez pedig hozzájön a tény, hogy hamarosan az Európai Unió Bíróságán fogják tárgyalni az alkotmánybíróság öttagú bírói testületekre vonatkozó döntését, hiszen veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeit, azzal, hogy megszüntethetik azokat az elmarasztaló határozatokat, amelyeket az európai alapokra vonatkozó bűncselekményekkel kapcsolatban hoztak. Dogioiu állítása szerint pontosan ez fog történni majd a háromtagú bírói testületekkel is.

Három alkotmánybíró mandátuma ugyan idén lejár, de a maradék hatnak együtt kell majd élnie a szégyennel, hogy futni hagyták Dragneat - írja a publicista.

Ștefan Vlaston, az Adevarul publicistája szerint Dragnea, miután félév után rájött, hogy az igazságügyi miniszterrel ráfaragott, Călărași-on kijelentette, hogy "Toadernek meg kell értenie, hogy nem folytathatja így tovább". Majd hozzátette “ami a rendeletek illeti, őszintén szólva szerdán szórakoztatva voltam”. Toader egy később törölt Facebook bejegyzésben gunyorosan válaszolt: “Sürgősség hiányában, nem lehet sürgősségi rendeletet elfogadni!” Dragnea azt is mondta, hogy az igazságügyi miniszter ügyében Dăncilănek kell döntenie és nem neki. Hétfőn a miniszterelnök már azt nyilatkozta, hogy Toader sorsáról a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CEx) következő ülésén fog dönteni.

Dragnea kijelentése azt jelzi, hogy azt szeretné, hogy Dăncilă végezze el a piszkos munkát, ő azonban próbálja elkerülni a kínos helyzetet, hiszen egyrészt saját szakállára nem meri megkockáztatni, hogy miniszter nélkül maradjon, másrészt nem lehet tudni, hogy az a Toader, aki már vállra fektette az alkotmánybíróságot Kövesi ügyében, elszabaduló hajóágyú módjára mire lenne képes - írja Victor Pițigoi, a Ziare.com-on. Emiatt Dăncilă a párt végrehajtó bizottságát a háta mögött tudva próbálja eldönteni a kérdést.

Azonban Toadert nem is olyan könnyű leváltani. Az igazságügyi miniszter már kijelentette, hogy nem fog lemondani, így az eltávolítása hónapokba is kerülhet, hiszen először szükség van Johannis beleegyezésére, majd pedig arra, hogy az államelnök elfogadja az új miniszter személyét. Figyelembe véve az államelnök új miniszterekkel szembeni eddigi magatartását, illetve a szóba jöhető miniszterek hiányát, ez nem lesz egy sétagalopp.

Pițigoi szerint azt is figyelembe kell venni, hogy Dăncilă nem valószínű, hogy beáldozza magát, annak érdekében, hogy megmentse Dragneat, az igencsak rászabott sürgősségi kormányrendelettel. Sőt a miniszterelnök számára az is nyilvánvaló lehet, hogy ha Dragnea kiesik, akkor ő is vele együtt fog zuhanni, ezért most igyekszik kihátrálni kettejük egyenlőtlen viszonyából.

Ott van a képletben Tăriceanu is, aki eddig hűségesen követte Dragneat, de mióta kiderülni látszik, hogy a király meztelen, az ALDE felébredt és a közvélemény-kutatásokban is feltörekvőben van. Különösen sokat erősödhet a párt akkor, amikor a kormánykoalíció választóinak kiderül, hogy a PSD-nek nincs kit indítania az államelnöki választáson, így a kisebbik rosszat választva, Tăriceanura fognak szavazni - állítja Pițigoi.

Ezzel ellentétben a PSD-nek nem áll olyan jól a szénája. A legutóbbi közvéleménykutatás szerint az EP-választásokon már csak második helyre futna be, 21,5%-kal. Ha pedig a választók azt látják, hogy süllyed a hajó, az azzal járhat, hogy átpártolnak a Victor Ponta vezette Pro Romania párthoz. Ez az eszmefuttatás pedig Pițigoi fantáziáját annyira megragadta, hogy arról kezdett vizionálni, hogy ha Dragnea visszavonul, akkor a Pro Romaniasok visszatérnek az anyapártba és Ponta jó eséllyel aspirálhat a párt vezetésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS