2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanácsadó központ nyílt a családon belüli erőszak áldozatainak Kolozsváron

Timár Norbert Timár Norbert 2019. április 09. 16:17, utolsó frissítés: 16:44

A családon belüli erőszak egy olyan probléma, amelyet együtt, mint közösség kell megoldanunk, mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a megnyitón.


Kedden megnyitották a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó, a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) által működtetett családon belüli erőszak áldozatait védő szociális központot Kolozsváron. Az alpolgármester kiemelte, azért hozták létre a központot, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak tudjanak pszichológiai és jogi tanácsadást biztosítani.

Oláh Emese felhívta figyelmet a riasztó statisztikai adatokra. Elmondása szerint 2017-ben országos szinten több mint 21 000 családon belüli erőszakra vonatkozó bejelentés érkezett és 87 halálos áldozata volt a családon belüli erőszaknak. Szintén 2017-ben több mint 3 000 távoltartási végzést bocsátottak ki a bíróságok és ennek több mint felét megszegték. Az alpolgármester véleménye szerint az adatok értelmében egyértelművé válik, hogy a hatóságok, a szociális szférában működő egyesületek és alapítványok mindent meg kell tegyenek, hogy csökkenteni tudják ezt a jelenséget. “Úgy gondolom, hogy fontos, hogy az önkormányzat vállalja fel a felelősséget” - tette hozzá.

Oláh Emese. Fotó: Dan TăutanOláh Emese. Fotó: Dan Tăutan


Oláh Emese szerint Kolozsváron és Kolozs megyében sem jobb a helyzet a családon belüli erőszak tekintetében, hiszen csak ebben az évben már 9 panasz érkezett. Ráadásul az elöljáró véleménye szerint csak a jéghegy csúcsa, hiszen az áldozatok sok esetben nem vállalják fel a helyzetüket és nem élnek a panasztevés lehetőségével.

Az alpolgármester elmondta, nem fog a központ létrehozásában kimerülni az önkormányzat azon törekvése, hogy segítsen a családon belüli erőszak áldozatainak. Oláh Emese ismertette, az elmúlt évben lépett hatályba az a határozat, amelynek értelmében a családon belüli erőszak áldozatai lakbérpótlékot igényelhetnek azért, hogy menekülni tudjanak az őket veszélyeztető személytől.

“Természetesen ez olyan helyzetben alkalmazható, amikor már a érintettek átléptek a krízishelyzeten és nyugodtan tudnak albérletet keresni” - tette hozzá. Az alpolgármester azt is elmondta, legtöbb két évig lehet igényelni az 1 000 lej körüli támogatást, de lehetőség van hosszabbításra is. Újságírói kérdésre Oláh Emese ismertette, jelenleg 9 ilyen jellegű kérés érkezett a hivatalhoz, még négy személy részesül támogatásban és ketten vannak elbírálás alatt.

Oláh Emese ugyanakkor fontosnak tartotta a jövőre nézve, hogy az önkormányzat egy menhelyet is létrehozzon az áldozatok számára.

Fotó: Dan TăutanFotó: Dan Tăutan


Az alpolgármester kiemelte, a központ létesítése azért is fontos, mert nemcsak közbenjárással és tanácsadással foglalkozik, hanem ennek célja a megelőzés is. Ezen dolgozik a központban egy jogtanácsos és egy pszichológus, akiknek a tevékenységét egy szociális munkás segíti.

Oláh Emese közlése szerint a központ létrehozására alkalmas ingatlant 2016-ban találták meg, de csak mostanra sikerült felújítani. A központnak otthont adó ingatlan az önkormányzat tulajdonában volt, ezért nem kellett megvásárolni, csak átadták a használati jogot a Szociális és Egészségügyi Igazgatóságnak. A befektetés szempontjából a munkálatok mintegy 100 ezer lejbe kerültek, a felszerelés pedig további 17 ezer lejbe.

Fotó: Dan TăutanFotó: Dan Tăutan


Viorica Zlati, a Kolozs Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS Cluj) ügyvezető igazgatója ismertette az általa vezetett intézmény feladatát, amely akkreditálással, engedélyezéssel, nyomon követéssel és értékeléssel foglalkozik. Az igazgató üdvözölte a központ létrehozását és örömtelinek nevezte, hogy a városvezetés a közösség igényeire reagál.

Zlati kifejtette, annak érdekében, hogy a központ fejleszteni tudja a szolgáltatásait, szükség van az engedélyeztetésre, amelyhez a szükséges papírokat már le is tették a munkaügyi minisztériumhoz. Az engedélyeztetési folyamat részeként egyelőre egyéves ideiglenes engedélyt fognak kibocsátani a központ számára és ezalatt az egy év alatt helyszíni ellenőrzéseket fognak tartani annak érdekében, hogy lássák, a központ teljesíti-e a minimumkövetelményeket. Ha mindent rendben találnak, akkor végleges engedélyt bocsájtanak ki, de továbbra is folyamatosan figyelemmel követik a központ működését.

Fotó: Dan TăutanFotó: Dan Tăutan


Gina Pop, a Kolozs Megyei Rendőr-felügyelőség (ICJ Cluj) keretén belül működő bűnmegelőzési és -elemzési iroda igazgatója támogatását fejezte ki az intézmény törekvéseivel kapcsolatban és elmondta, hogy számukra elsődleges a megelőzés, illetve a közbiztonság biztosítása. Az igazgató elmondta, úgy érzi, az áldozatok egyre inkább bátorságot kapnak ahhoz, hogy kilépjenek az erőszak köréből.

Oláh Emese, Aurel Mocan, Viorica Zlati és Gina Pop. Fotó: Dan TăutanOláh Emese, Aurel Mocan, Viorica Zlati és Gina Pop. Fotó: Dan Tăutan


Ana Corina Vasiliu, a Kolozs Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC Cluj) részéről szintén azt hangsúlyozta, hogy nemcsak beavatkozásra van szükség a családon belüli erőszak esetében, hanem legfőképpen megelőzésre. Vasiliu üdvözölte a jogalkotásban beállt változás, amely által könnyebbé vált az ilyen esetek bejelentése és a veszélyeztető személy távol tartása. Továbbá kiemelte a tanácsadás fontosságát. Ismertette továbbá, hogy Kolozs megyében létezik egy menhely a családon belüli erőszak áldozatai számára, amelynek pontos címe természetesen titkos.

Aurel Mocan, a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az általa vezetett intézmény a város munkaügyi szempontból kedvező helyzete miatt a juttatások helyett inkább a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, amelynek része ennek a központnak a megnyitása is.

Gina Pop, Eleonora Pokola és Ana Corina Vasiliu (jobbról a második). Fotó: Dan TăutanGina Pop, Eleonora Pokola és Ana Corina Vasiliu (jobbról a második). Fotó: Dan Tăutan


Mocan ismertette, először civil szervezetek karolták fel a családon belüli erőszak áldozatait, majd ezekkel alakított ki a város partnerségeket és így már van tapasztalatuk a kérdésben. Az igazgató elmondása szerint 2012 óta partnerségi egyezményt kötöttek a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatósággal, a megyei rendőr-felügyelőséggel, a kolozsvári bírósággal és a mellette működő ügyészséggel, illetve a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karával, hogy visszaszorítsák a családon belüli erőszak gyakoriságát.

Mocan ismertette, hogy a megyében elsőként létrejött ilyen központ három munkatársa mellett még egy helyi rendőri is tevékenykedik. A pszichológiai tanácsadáson az erőszakot elszenvedő alanyok azok gyermekei, családtagjai, sőt ismerősei is térítésmentesen részt vehetnek. Mocan azt is elmondta, hogy a családon belüli erőszakot elszenvedők aránya a statisztikában várhatóan nőni fog, mert most már van ahová bejelenteni az eseteket.

A központ dolgozói: Hajnal K. Mayer szociális munkás, Camelia Rus jogtanácsos és Raluca Farcaș pszichológus. Fotó: Dan TăutanA központ dolgozói: Hajnal K. Mayer szociális munkás, Camelia Rus jogtanácsos és Raluca Farcaș pszichológus. Fotó: Dan Tăutan


Az igazgató ezt követő bemutatta Eleonora Pokolát, akivel ezelőtt 10 évvel találkozott Nagyszebenben, mint családon belüli erőszak egyik áldozatáa, aki azóta könyvet írt tapasztalatairól és megalapította a Vivat egyesületet, amely a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozik. Pocola elmondta, amikor könyve 2012-ben megjelent, még alig beszéltek a bántalmazásról, amely mostanra szerencsére megváltozott. Mint mesélte, régebb a bántalmazásokkal Kolozsváron esetleg csak a gyermekvédelem foglalkozott, ma már ez megváltozott.Korábbi videónk, az épület itt még romos állapotban volt:Akinek azonnali segítségre van szüksége hívja az 112-es sürgősségi telefonszámot. A központ szolgáltatásainak igénybe vételéért hívja a 0372-799093-as telefonszámot vagy írjon a violentainfamilie@dasmclujnapoca.ro-ra. Aki a Kolozs Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság menhelyét szeretné igénybe venni, az hívja a 0264-420146-os vagy a 0264-420601-es telefonszámokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS