2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kicsoda Eugen Nicolicea, az újonnan javasolt igazságügyi miniszter?

Timár Norbert Timár Norbert 2019. április 17. 17:48, utolsó frissítés: 2019. április 22. 10:25

Jelenleg a képviselőház alelnöke, és állítólag "harcos forradalmár".


Eugen Nicoliceat javasolja a PSD Végrehajtó Bizottsága (CEX) az igazságügyi minisztérium élére, miután szerdán úgy döntöttek, megvonják a bizalmat Tudorel Toadertől, arra hivatkozva, hogy a tőle elvártakkal ellentétben nem módosította az igazságügyi törvényeket.

Eugen Nicolicea jelenleg a képviselőház alelnöke, illetve a Szabályozási Bizottság elnöke, amely a képviselőház szabályzatait értelmezi és a parlamenti szokásjog nyilvántartásának és szabályszerűségének ellenőrzésével foglalkozik.

Nicolicea 1992 óta képviselő, de amint a sajtó számára kiderült, nem feltétlenül rendelkezik megfelelő képesítéssel az igazságügyi tárca vezetésére. A képviselőház weboldalán elérhető önéletrajzában ugyan nem tünteti fel, hogy mikor és hol végezte el az elektronikát és a jogot, ám az Adevărulnak sikerült több részletet is kiderítenie. Információik szerint Nicolicea 1976-ban kezdett el tanulni a temesvári egyetem Automatizálási és Számítástechnikai Karán, ám valamikor a második év környékén megbukott, ezért átment az elektronikára, amelyet 1982-ben fejezett be. Ezt követően Drobeta Turnu Severinbe helyezték ki, a hajógyárhoz.

Jóval később, valamikor 2008-2009 környékén iratkozott be a botrányosan rossz hírű Spiru Haret Egyetem jogi karának Turnu Severin-i kihelyezett tagozatára. Az egyetemet távoktatáson végezte el, mindössze három év alatt, mivel egyik évben egyszerre két évet is végzett. Azt már nem lehet tudni, hogy ugyanezen az egyetemen védte-e meg az államvizsga-dolgozatát vagy, hogy arra hányas jegyet kapott.


A forradalmár

Nicolicaeát ezenkívül a román forradalom győzelmében meghatározó harcosnak nyilvánították, amellyel havi 2000 lej körüli juttatás jár az államtól - derítette ki a Recorder. A forradalmár tanúsítványért benyújtott kérésében ezt azzal indokolta, hogy Turnu Severinben részt vett a harcokban, miközben az önéletrajza szerint akkor éppen egy bukaresti vállalatnál dolgozott. A forradalmárok problémáival foglalkozó államtitkárság - merthogy ilyen is létezik - pedig nem hajlandó hozzáférést biztosítani a képviselő dossziéjához.

A helyzetet az teszi kínosabbá, hogy 2014-ben ezt a titulust pont azért találták, hogy eltávolítsák az imposztorokat a forradalmárok sorából. A cím csak azoknak adható, akik a kommunista rezsim elnyomó erői ellen harcoltak és „létfontosságú célokat” foglaltak el azokon a településeken (ilyen volt például Temesvár, Bukarest, Nagyszeben vagy Kolozsvár), ahol incidensek történtek Ceaușescu szökése előtt. Ily módon körülbelül 3000 “harcost" választottak ki, akik legalább is elméleti szinten döntő szerepet játszottak a kommunista rezsim megdöntésében. Ennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy Nicolicea harcolt volna az elnyomó erőkkel és Turnu Severinben sem történt semmi Ceaușescu szökése előtt.

A képviselő ez ügyben az Adevărulnak 2015-ben annyit mondott, hogy: "Ha érdekli, megtudhatja, hogy létezik néhány fotó, amit a Securitate készített, és le vagyok fényképezve ott, ahol vagyok. Néhányan 1989. december 15-e előtt voltak aktívak, és én is köztük voltam. Nem fogok itt megjegyzéseket tenni, a dossziéból megtudhatja." Azonban ahhoz a bizonyos a dossziéhoz a lap szerint nem lehet hozzáférni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS