2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: bajba kerülhetünk, ha az EP-választáson elmarad a magyar részvétel a romántól

tudósítónktól 2019. április 26. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

EP-jelöltek és székelyföldi elöljárók kudózták körbe egymást az EP-választás kampánynyitóján, Kézdivásárhelyen.


Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjei is bemutatkoztak a szövetség Háromszéki Területi Szervezetének április 25-i kézdivásárhelyi tisztújító küldöttgyűlésén. Az esemény ugyanis a pontosan harminc nap múlva következő EP-választás székelyföldi kampánynyitója volt, és mintegy mellékesen Tamás Sándor újraválasztásának alkalma a területi szervezet elnöki posztjára. A Kovászna Megyei Tanács elnöke egyedüli jelöltként pályázott a tisztségre.

Az ötszáz férőhelyes Vigadó-színházterem majdnem teljesen megtelt a küldöttekkel: megyei, városi, széki és vidéki szervezetek képviselőivel. A több mint negyedórás késéssel kezdődő rendezvényen először a magyar, majd a székely himnuszt énekelték el állva a küldöttek, majd az EU hivatalos himnuszát, az Örömódát hallgatták végig.


Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere köszöntőjében Tamás Sándort méltatta, mint olyan vezetőt, akinek köszönhetően a háromszéki RMDSZ egy erős szervezetté vált. Cudar éveket élünk – kampányidőszakban pedig az a dolgunk, hogy azokat a küldötteket, akiket megbízunk közös ügyeinkkel, felvértezzük tennivalókkal - adta meg az alaphangot Bokor. Kézdivásárhelytől távol van Brüsszel, sokszor az lehet az érzésünk, az unió a migránsokat és a medvéket védi, csak éppen azokat nem, akik őshonosak - tette hozzá.

Fel is sorolt néhány közösségi sérelmet: Dan Tanasă perei, szimbólumhasználat miatti büntetések, igazságtalan bebörtönzések, most pedig legutóbb az egykori Székely Hadosztály vezetőjének, Kratochvil Károlynak a mellszobrát akarják eltávolíttatni a kézdivásárhelyi volt Székely Katonanevelde épülete elől. A polgármester kérte az EP-képviselőjelölteket: "álljatok ki mellettünk, képviseljétek ügyeinket európai szinten, fontos, hogy panaszainkat tolmácsoljátok, hogy ne Rareş Bogdan mondja el helyettünk, milyen jól érezzük magunkat Erdélyben".

Mióta Zsigmond király királyi várossá nyivánította, fejlődő kereskedelme van Kézdivásárhelynek – kezdte beszédét Fejér László Ödön szenátor, az RMDSZ Kézdiszéki Szervezetének elnöke egy kis történelmi visszatekintővel. Isten hozott itthon, Hunor és Sándor – köszöntötte a szövetségi és a háromszéki elnököt a szenátor, utalva arra, hogy Kelemen szülei Torján laknak, Tamás pedig kézdiszentléleki gyökerekkel rendelkezik és a városban lakik. Szavazzanak újra bizalmat Tamás Sándornak – kérte a küldötteket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra emlékeztetett, Tamás Sándorral együtt kezdték tanácselnöki pályájukat a két székely megyében. Kiemelte, 8 éve dolgozik a régiók bizottságában, az elején szó sem volt akkor a vidéki gazdák problémáiról, de sikerült tematizálni a székelyföldi gondokat, és ugyanígy, ha az EP-ben lesz erős mandátum, Brüsszelben el tudunk érni dolgokat, az RMDSZ az Európai Néppárt keretében sokat tud tenni - mondta. "Az RMDSZ alapja a területi szervezet; örvendek, hogy Sándor, folytatod a munkát, mert akkor tudjuk, hogy ebben az irányban a hátunk védve van" - fogalmazott.

Fülöp László Zsolt, Szováta város polgármestere Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnökének üzenetét tolmácsolta, és kiemelte a jó együttműködést Maros, Hargita és Kovászna megye vezetése között. "Még ha cudar idők is vannak, olyan emberek kellenek, akik felvállaják a küzdelmet a jogainkért. Elnök úrral jól fog járni Székelyföld és Erdély magyarsága, és az egész nemzet" - jelentette ki.

Ugyancsak Tamás Sándort méltatta Hidvéghi Balázs, a FIDESZ kommunikációs igazgatója és EP-képviselőjelöltje, egyenesen "Székelyföld bástyájának" nevezve a tanácselnököt, akinek nagy szerepe volt a Fidesz és az RMDSZ szövetségének újraépítésében is. Az EP-választás kapcsán kiemelte, "lényeges minden egyes magyar szavazat, vegyenek részt és támogassák az RMDSZ listáját, a magyar listát, mert szükséges, hogy minél számosabb legyen a magyar jelenlét Brüsszelben". Ez nyilvánvaló nemzeti érdek a magyaroknak, mivel szétszakítottságban élünk, és erre a helyzetre kell megtalálnunk a 21. századi választ - folytatta. Egy olyan Európában vagyunk jelen, amelyben a belső határok átjárhatók, ez nyilvánvalóan a magyar nemzet érdekeit is szolgálja - tette hozzá.

Az EU adósa a nemzeti közösségeknek, és a mi dolgunk az EP-ben az, hogy tegyünk azért, hogy ez megváltozzon, ezért nagyon fontos a Minority Safe Pack, amihez közösen sikerült összegyűjteni az aláírásokat, hogy az EP napirendjére kerüljön az őshonos kisebbségek problémája. Ám ezt a csomagot még meg kell tölteni tartalommal - vélte. Köszönöetet mondott Sógor Csabának és Winkler Gyulának, az RMDSZ EP-képviselőinek az EP-ben megvalósított, szoros együttműködésért, a közös magyar érdekképviseletért, és kifejezte reményét, hogy az idén megválasztott képviselőkkel is hasonló jó kapcsolat lesz.

A tét Európa jövője, ezért is nagy az érdeklődés a mostani EP-választás iránt - vélte. A bevándorlásról vezető szerepet vitt a magyar miniszterelnök, ebben a vitában nemcsak a visegrádi négyek, hanem egy Kárpát-medencei magyar együttműködés is megtörtént - tette hozzá. Fontos, hogy a belső határok átjárhatók legyenek, de ehhez a külső határokat meg kell védeni; Hidvéghi szerint az utóbbi években ezt elhanyagolták, és a brüsszeli elit egy része azért dolgozott, hogy megvalósuljon egy bevándorláson alapuló új Európa, eközben a migránsokról több szó esik, mint az őshonos kisebbségekről. Durva támadásokat kapnak azok, akik kiállnak a hagymányos értékekért, szövetségesekre van szükségünk, nemzeti irányba elkötelezett, felkészült magyar politikusokra a Kárpát-medencében - fejtegette.

Fotók: Kocsis B. JánosFotók: Kocsis B. János


Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a 2019-es EP-választás a legfontosabb, és ez nem túlzás: a következő években az EU-ban olyan változások lesznek, amelyek nagyon alaposan és mélyen kihatnak az életünkre. Okos ember azt szeretné, ne csak elszenvedője, hanem alakítója is legyen a változásoknak – ezért az a feladatunk, hogy a Kárpát-medencei magyar képviseletet erősítve ott legyünk, ahol a döntések születnek - szögezte le.

Szerinte akkor lesz erős az EU, ha meg tudjuk védeni a külső határokat, ha politikai kérdésekben együtt tudunk lépni, ha mindenki megőrizheti az identitását, az örökségét, amivel gazdagítja az EU-t. Mióta az EP-ben ott vagyunk, az őshonos kisebbségek ügye európai üggyé vált - emelte ki. A Minority Safe Packhez 1,2 millió aláírást gyűjtöttünk össze, ezt az ügyet csak mi tudjuk képviselni - tette hozzá.

Az idei EP-választás további tétje, hogy hogy fog kinézni a támogatáspolitika az EU-ban. A területapalú támogatást meg kell őrizni; jelenleg 70 ezer gazda van Erdély-szerte, aki kap támogatást, és szeretnénk, ha ez növekedne - jelentette ki Kelemen. Alaptalan az ítélet, hogy EU-ellenesek vagyunk; az, hogy bíráljuk az EU-t, annyit jelent, hogy meg akarjuk változtatni - mondta. Csalódottak vagyunk, mert többet vártunk el az EU-tól, de a csalódottság nem ok arra, hogy távolmaradjunk, hanem pontosan arra, hogy részt vegyünk - fejtette ki.

Belpolitikai kérdésekre rátérve elmondta, az RMDSZ továbbra is együttműködik az MPP-vel, és mivel az MPP támogatja Vincze Loránt EP-jelöltet, ez Kelemen szerint azt jelenti, hogy az egész listát támogatják. Megismételte, hogy az RMDSZ a Johannis elnök álta kiírt népszavazáson való részvételre és igennel való szavazásra buzdít, ugyanakkor leszögezte, a népszavazást alkotmánymódosításnak kell követnie. Veszélyforrásnak nevezte, hogy a román pártok az EP-választási kampányt teljesen belpolitikai versengésként kezelik, mindenki saját szimpatizánsait fogja mozgósítani, ismét elhangazanak a vádak, hogy ki Soros embere, és ki nem. Ebben a versengésben az RMDSZ-nek nehezebb a dolga, mert nem mondhatja, hogy leváltja Dragneát, Tăriceanut vagy Orbant (Ludovicot, tette hozzá gyorsan). Viszont ha kevésbé mozgósít, és a magyar részvétel elmarad a romántól, bajba kerülhet, ezért minden egyes emberre szükség van, hogy meg tudja szólítani a választókat, hogy el tudja magyarázni az igazi tétjét, és megmaradjon az etnikai képviselet - üzente a küldötteknek.

A román pártok, amelyek néha magyar nyelvű üzeneteket fogalmaznak meg, nem vállalják fel a közösség képviseletét. Az RMDSZ kötött ugyan szövetségeket, de mindig azért, hogy különböző ügyeket vigyenek előre. A PSD-t is bíráltuk és bírálni fogjuk, de ez nem jelenti azt, hogy közel kerültünk a PNL-hez és Ludovic Orbanhoz, mert az azt jelentené, hogy Rareş Bogdannal (a PNL EP-listavezetőjével, volt televíziós műsorvezetővel, aki számos magyarellenes kijelentést tett - szerk.megj.) lennénk egy hajóban - fogalmazott.Winkler Gyula EP-képviselő kiemelte, az EP következő hét évének költségvetéséről azok fognak dönteni, akiket megválasztunk május 26-án. Elismételte, át kellene csoportosítani 2 milliárd eurót a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból a régiós operatív programokra, mert még mindig csak 94%-nál áll a leszerződési arány, és elég biznyos, hogy máskülönben elvesznek a pénzek. Ha a kormány megfontolná ezt a javaslatot, 50 millió euró jutna egy-egy megyére, és akár már holnap el lehetne kezdeni a munkát - emelte ki.

Vincze Loránt FUEN-elnök, EP-képviselőjelölt a Minority Safe Packet olyan eszköznek nevezte, amivel a legnagyobb valószínűséggel előre lehet vinni az őshonos kisebbségek ügyét. Kiemelte, egyértelmű volt, hogy a Jean-Claude Juncker vezette EB nem akar foglalkozni a témával, és az új EP fog új bizottságot választani, ezért is fontos ott lenni ennél a döntésnél is. Szerinte néhány éves kifutása így is lesz annak, amíg konkrét eredmények lesznek. Az európai védelem az őshonos kisebbségeknek azzal is járna, hogy Románia előbb-utóbb “viselkedik”, és nem enged meg magának jogtiprásokat a magyar közösség felé. Biztonságot és jólétet szeretne mindenki, ahol a külső határok védik a belső határokat és a polgárok szabad mozgását. Mi kisebbségi közösségként szeretnénk biztonságban lenni - emelte ki.

Oltean Csongor, az EP-lista negyedik jelöltje elmesélte, azzal biztatják, Erdővidéken annyian el fognak menni, hogy még ő is bejut; "matematikailag elég kevés esély van rá – ez egy lehetőség", fogalmazott. Ő inkább úgy látja saját szerepét, hogy formális és informális találkozókon beszélget arról fiatalokkal, mit várnak el az EU-tól, és ez tükröződik abban a tíz pontban is, amit kampányvideójában megfogalmaztak. Ugyanakkor a fiatalok által felvetett problémákkal a bejutott EP-képviselőinket fogjuk majd "stresszelni", hogy képviseljék a fiatalok érdekeit is - tette hozzá. Szerinte még sok létező pályázati, mobilitási stb. lehetőség nem jut el a fiatalokhoz, bár a MIÉRT azon dolgozott az RMDSZ-szel közösen, hogy elérhető közelségbe hozza azokat. Az EU-nak köszönhető, hogy szabadon bejárható Európa - hívta fel a figyelmet. Azt szeretnénk, hogy a lehetőségeket tegyük nyitottabbá, az uniós forrásokat elérhetőbbé, olyan fiatalok számára is, akik nem tagjai szervezeteknek - magyarázta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS