2021. október 22. péntekElőd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha a Facebook hirdetéseken múlna, a PSD nyerné az EP-választásokat

Timár Norbert Timár Norbert 2019. április 29. 16:27, utolsó frissítés: 16:45

Mutatjuk, hogy melyik párt mennyit költ jelenleg is aktív Facebook hirdetésekre.


Egy ideje meg lehet nézni, hogy egyes politikai pártok mennyit költenek hirdetésekre Facebookon, ezért utánajárunk, hogy az európai parlamenti választásokon induló pártok, politikai szervezetek és egyéni jelöltek mennyit fordítanak ilyen hirdetésekre. Ezek az adatok bárki számára elérhetőek, elég, ha a hirdetés jobb sarkában megjelenő “i” betűre, vagyis az információs fülre kattintunk.

Ide kattintva elérhetőek az információk.Ide kattintva elérhetőek az információk.


Elöljáróban annyit meg kell jegyeznünk, hogy a pártok vagy szervezetek esetében csak azok fő Facebook-oldalát vizsgáltuk, a különböző helyi szervezetek oldalait nem. Talán emiatt is van az, hogy számos párt esetében nem érhetőek el a reklámköltségekre vonatkozó információk, vagy csak egyszerűen nem szerepelnek a közösségi oldal nyilvántartásában. Az is szempont volt, hogy csak az aktív, jelenleg is futó hirdetéseket összesítettük.

A romániai politikai szervezetek és a politikusok esetében a Facebook négy költségi kategóriát állít fel: a kevesebb mint 100 lej, a 100 és 499 lej, az 500 és 999 lej, illetve az 1.000 és 5.000 lej közötti befizetéseket. Az alapelv, hogy minél több pénzt költ a hirdető egy hirdetésre, annál több felhasználóhoz juthat el az üzenete.

Az elérhető adatok alapján az abszolút nyertes a PSD, hiszen jelenleg futó aktív hirdetései közül egy db. tartozik a kevesebb mint 100 lejes kategóriába, 3 db. hirdetés fut a 100 és 499 lejes kategóriába, 1 db. az 500 és 999 lejes kategóriába, és 3 db. az 1.000 és 5.000 lej közötti kategóriába. Így a párt legkevesebb 1.700 lejt költ a jelenleg aktív hirdetéseire.

A PSD egyik reklámjának adataiA PSD egyik reklámjának adatai


A PNL jelenleg 3 db. 100 és 499 lejes kategóriába tartozó hirdetés és egy db. 500 és 999 lejes kategóriában lévő hirdetést futtat, messze lemaradva ezzel a fő riválisától, a PSD-től. Összeadva, a liberálisok legkevesebb 800 lejt költenek önmaguk népszerűsítésére.

Az RMDSZ inkább a sok lúd disznót győz elgondolás alapján költekezik hirdetések terén. A párt jelenleg 10 db., kevesebb mint 100 lejes kategóriába tartozó hirdetésre fizetett a Facebooknak. A szövetség esetében a felső határ ily módon ezer lej körül alakulhat.

Az RMDSZ hirdetéseiAz RMDSZ hirdetései


Amint említettük, vannak olyan pártok, amelyeknél nem lehet elérni a hirdetések költségeikre vonatkozó adatokat, ezek az USR, a PLUS, a PRO Romania, a PRODEMO Párt, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Nemzeti Egység Tömörülés (BUN).

Vannak olyan pártokhoz tartozó Facebook oldalak, amelyek reklámoznak, de jelenleg nincs aktív hirdetésük. Ők a 2020 USR PLUS Választási Szövetség, az ALDE, a PMP és Gregoriana-Carmen Tudoran, illetve George-Nicolae Simion egyéni jelöltek.

Nem használ reklámot viszont a Román Szocialista Párt (PSR) és az Egységes Románia Párt (PRU). Az ő szavazóbázisuk valószínűleg nem az aktív Facebook-használók közül kerül ki.

Peter Costea egyéni jelölt ugyan futtat három reklámot, de azok esetében nem érhetőek el a költségi információk.

A romániai pártok úgy néz ki, nem vetették el a sulykot Facebook hirdetési költségek terén, hiszen például a magyarországi Fidesz egyetlen reklámjára képes elkölteni 1 millió forintot, azaz megközelítőleg 15.000 lejt.

A közösségi oldal a 2016-os amerikai elnökválasztásokat követően kezdett a politikai hirdetések átláthatóságára koncentrálni, miután kiderült, hogy a kampány időszaka alatt külföldi, elsősorban orosz szervezetek adtak fel közéleti hirdetéseket, hogy ezzel befolyásolják a választások kimenetelét. Azóta politikai vagy közéleti hirdetéseket egy adott országban csak annak az állampolgára adhat fel, amelyet iratokkal is kell igazolnia a vállalat felé. Emellett ezeknek a hirdetéseknek az adatait bárki megnézheti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS