2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

“A politikusokig nem jut el a gyermekeket szülő gyermekek sírása”

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. május 03. 12:31, utolsó frissítés: 13:17

2017-ben Romániában 18.938, 15 és 19 év közti lány szült gyereket. 700 anya még a 15. évét sem töltötte be szülése pillanatában.


Nagyon ritkán, és akkor is csak egy-egy médiaszenzáció jellegű hírben esik szó a nyilvánosságban arról a több száz ezer fiatalt érintő problémacsomagról, mint amilyen a hátrányos helyzetű térségekben, rendezetlen családi körülmények között élő gyerekeké és fiataloké, akik számára nincs – vagy csak nagyon kevés – szociális szolgáltatás, akik nem is tudják, kitől kellene segítséget vagy információt kérjenek, mivel nincs a környezetükben olyan felnőtt személy, akiben megbíznának. Az iskolában pedig csak a kötelező tananyagban találkoznak a biológiai reprodukció tematikájával; egyre gyakoribb, hogy a “szexuális felvilágosítás” a kortárs csoportokban, egymás között, pornófilmek megnézésével történik.

Nagy szükség volna iskolai keretek között egy jól megalapozott, már kisiskolás kortól kezdődő, az egészségügyi vonatkozásokon túlmenően a párkapcsolati, érzelmi intelligenciát is fejlesztő szexuális nevelésre – hangsúlyozzák romániai és nemzetközi szakértők.

Romániának is be kell vezetnie a kötelező iskolai tantárgyak közé a szexuális nevelést – fogalmazták meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői az egészséges reprodukció és szexualitás érdekében történő nevelésről szervezett konferencián, amelyet a Sexul vs Barza online oktatási platform alapítója, Adriana Radu, és a Társaság az Oktatásért a Fogamzásgátlásról és a Szexualitásról (Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, SECS) munkatársa, Daniela Drăghici szervezett.

Portugáliában a gyerekek már ötéves kortól részesülnek oktatásban a barátságról, a beleegyezésről és a szexualitásról; Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson is 14 éves kortól tanulnak ilyen jellegű tantárgyakat – emeli ki tudósításában az Adevărul.


Egy IMAS-felmérés szerint az 5-8. osztályos diákok 70,3%-a szeretne szexuális nevelés órákat az iskolákban; ezt az igényt nem szabad figyelmen kívül hagyni, tekintve, hogy minden száz romániai anyából tíz 19 éven aluli – írja az Adevărul.

A konferencián egy konstancai diákszervezet részéről jelen lévő tanuló, Andrei Mihai Tănase rámutatott, hogy az iskolaelhagyás újabb nem kívánt következménye a nem kívánt terhességeknek. Elmesélte egy 14 éves lány esetét, akit szülés után az apja nem engedett többé iskolába. “Az ilyen esetek megelőzésén kell dolgoznunk, és ily módon csökkenni fog az iskolaelhagyás, amely jelenleg 18,1% Romániában" – mondta Tănase. Antonia Pup temesvári diákvezető rámutatott, az iskolákban vagy nincsen tanácsadás, vagy ha létezik is, nem diákközpontú, és a fiatalok félnek vagy szégyellnek információt kérni a fogamzásgátlásról.A bukaresti Parlamentben szervezett konferencián az arról tudósító Vice.com beszámolója szerint sajnos csak kevés állami intézmény képviselője jelent meg, mi több, a nagyon is aktuális témára sem az oktatási minisztérum, sem a pénzügyminisztérium nem tartotta fontosnak bár egy munkatársat elküldeni, hogy a rengeteg felmerült kérdésre válaszoljanak. Romániában csupán a közoktatásban tanuló gyerekek 7%-a részesül szexuális nevelésben az iskolákban. A tantárgy ugyanis opcionális, és sok szülő nem akarja, hogy gyereke ilyet tanuljon az iskolában, sőt pedagógusok is vannak, akik ódzkodnak a bevezetésétől a kurrikulumba. Az ortodox egyház és a különböző, hozzá kötődő vallásos szülőszervezetek pedig lépten-nyomon azt hangoztatják, hogy a szexuális nevelés szexre buzdítja a gyerekeket, vagy arra, hogy homoszexuálisok legyenek – írja a Vice.

A BOR szóvivője, Vasile Bănescu a portál szerint egyenesen azt nyilatkozta, nincs semmiféle kapcsolat az iskolai szexuális felvilágosítás hiánya és a romániai kiskorú terhességek – az Európai Unióban a legmagasabbnak számító – nagyon magas aránya között.

Adriana Radu a Charité Berlin Orvosi Egyetemen írt mesteri dolgozatában megbecsülte, mennyit tudna megspórolni az állam, ha bevezetné az iskolákba a kötelező, tantervbe foglalt szexuális nevelést. Kutatásából kiderül, Románia csupán kb. 2 millió eurót kellene költsön erre a célra, és jelentősen csökkenne azoknak a fiataloknak a száma, akik nem kívánt terhesség miatt abortuszra kényszerülnek, gyereket szülnek, szifiliszben megbetegszenek, vagy HIV-vírussal fertőződnek meg. Ily módon évente 670.000 eurót spórolna meg Románia, ha csak pusztán ezt a gazdasági hasznot nézzük.

Ám jelenleg Románia évente 33 millió eurót veszít csak a nem kívánt születések, abortuszok, szifiliszes és AIDS-megbetegedések miatt, és ebbe még nem számolták bele a többi költséget, mint amilyen az elhagyott gyermekek ellátása a gyermekvédelmi rendszerben, vagy a nem kívánt terhesség miatti iskolaelhagyás okozta óriási gazdasági veszteségek. Jelenleg Románia a korai iskolaelhagyás területén is “élen jár” az EU-ban.Az észt példa inspiráló lehetne Románia számára – hangsúlyozza Adriana Radu. Miután 1991-ben függetlenné vált, Észtország új tantervet vezetett be a 7-16 éves korú gyerekek számára, amelybe a Humán tudományok tantárgycsoport keretében a szexuális nevelés is helyet kapott. Nagyon sokat fektettek azoknak a pedagógusoknak a képzésébe, akik ezeket a tantárgyakat tanították – írja a Vice.

A program első tíz évében, 2001-ig, több mint 60%-kal csökkent a tinédzserek körében a terhességek aránya, 43%-kal a szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőzöttség aránya, és 96%-kal a HIV-fertőzöttség aránya – mondta el a konferencián a Tartui Egyetem professzora, Kai Part nőgyógyász. Az észt kormány egyébként külön klinikákat is alapított, ahol a fiatalok egészségügyi problémáival foglalkoznak. Mindez csak úgy sikerülhetett, hogy a szülők, tanárok, orvosok és a hatóságok mindannyian együttműködtek. “Az emberek hajlamosak összekeverni a szexuális nevelést a szexszel, de valójában egészségről, jogokról, beleegyezésről és biztonságról van szó minden egyes gyermek számára” - hangsúlyozta az észt orvos.

Romániában még az is, ami korában működött, válságba került: már két éve hiányoznak a családorvosi rendelőkből és a családtervezési központokból a felírható, ingyenes fogamzásgátlási eszközök, írja a Vice. “Bár létezik egy országos program, a nem kívánt terhességek megelőzésének érdekében történő beavatkozásnak nem kedvez a helyzet” - mondta a konferencián az egészségügyi minisztérium egyetlen jelen lévő képviselője, Petronela Stoian.

A minisztériumhoz tartozó közegészségügyi igazgatóság képviselője szerint a fő oka ennek, hogy a közbeszerzések akadoznak, most próbálkoznak a hatóságok óvszerek és hüvelybe helyezhető fogamzásgátló eszközök beszerzésével, de a tabletták kimaradtak arról a listáról, amelyen az országos programokban adható gyógyszerek szerepelnek.

Egy minisztériumi jelentés szerint legkevesebb 740 nő halt meg szülés közben 2000-2017 között, és ez csak a hivatalos statisztika – írja a Vice. Ezzel a számmal Romániában a legrosszabb a helyzet az EU-ban ezen a területen is. Mégsem történik semmi, a közvélemény nem vesz tudomást a problémáról, a politikusokig pedig nem jut el a gyermekeket szülő gyermekek sírása, vagy az ezernyi, kórházban elhagyott kisbabáé; számukra elég az is, hogy végülis Romániában gyermekek születnek, az mindegy nekik, hogy milyen felnőttek válnak belőlük – bírálja éles szavakkal a portál a döntéshozók kudarcát és a politikai akarat hiányát e problémák megoldásában.

A szexulis nevelés hiánya miatti fertőzések elterjedése egyébként a fertilitási rátát is csökkenti – hívta fel a figyelmet Adina Manea, a Tineri pentru tineri (Fiatalok a fiatalokért) nevű civil szervezet képviselője. A Tineri pentru tineri iskolákban tartott opcionális “egészségügyi nevelés” órákat.

“Hagyjuk már a képmutatást, mert úgy tűnik, a román nép nem szexel, de ezzel egyidőben termékenységi problémákról beszélünk” - jelentette ki, utalva arra, hogy a szexuális nevelési órák ellenzői ugyanazok szoktak lenni, akik amiatt sírnak, hogy csökken Románia népessége. “Szemtől szembeni oktatás nélkül nem fogjuk tudni megváltoztatni az attitűdöket és viselkedéseket, és nem tudunk helyes információkat továbbítani”, vélte.

A Save the Children tanulmánya szerint 2017-ben Romániában 18 938, 15 és 19 év közti lány szült gyereket. Mi több, mintegy hétszáz anya még a 15. évét sem töltötte be szülése pillanatában. Falvakon, elszigetelt régiókban sok kiskorú terhes el sem jut nőgyógyászhoz terhessége alatt.

Adina Manea szerint egyébként a romániai törvényi keret nagyon is alkalmas lenne a szükséges intézkedések bevezetéséhez; létezik szakértelem is; mégis, a romániai példát követő Moldovai Köztársaság és Bulgária is előrébb áll már az alkalmazás terén, mint mi – vélte. Jelenleg a romániai iskoláknak csak 4,73%-ában tartanak opcionális “Nevelés az egészségért” tantárgyat, sokkal kevesebb iskolában, mint Moldovában. A szomszédos országban további örvendetes fejlemény, hogy az utóbbi tíz évben először csökkent a tinédzserkori terhességek és szexuális úton terjedő betegséggel való fertőzések aránya.

Rita Columbia, az ENSZ népesedéspolitikai alapjának (UNFPA) képviselője azt hangsúlyozta, helyi, regionális és országos szinten egyaránt befektetésre van szükség, hogy a helyzet változzon Romániában.

Persze, nem könnyű a harc sem, amit a szexuális nevelés bevezetését ellenző keresztény szervezetek ellen kell folytatni, főleg ha arra gondolunk, hogy ezek a szervezetek - a Román Akadémia támogatásával - két hét alatt sikeresen rombolták le az oktatási minisztérium által elfogadásra javasolt "Szülői nevelés országos stratégiát" (Strategia Națională de Educație Parentală), mint "progresszív propagandát" folytató dokumentumot - jegyzi meg keserűen a Vice újságírója. (A végül visszavont stratégia többek között azt javasolta, hogy minden romániai szülő vegyen részt gyermeknevelési kurzusokon, amelyeken többek között megtanítanák, hogy az olyan "hagyományos nevelési módszerek", mint a testi fenyítés, nem elfogadhatóak, és a pozitív gyermeknevelés elveit helyeznék előtérbe. A stratégia általános célja az volt, hogy "minden gyermek számára megfelelő családi környezetet biztosítsanak, és elérhesse fejlődési potenciáljának maximumát, felelős felnőtté válva".)

"Még sok szülő, tanár, miniszter vagy képviselő van, aki nem érti, hogy ha úgy és azok végzik, ahogyan és akik kell, a szexuális nevelés életeket menthet" - zárul a cikk.

Címoldali fotó: Sexul vs Barza

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS