2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán Viktor Kolozsváron: arra buzdítom az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak az RMDSZ listájára

T.N. 2019. május 08. 19:15, utolsó frissítés: 2019. május 09. 12:06

A Fidesz EPP-tagsága és az úzvölgyi temető ügye is szóba került a magyar miniszterelnök és Kelemen Hunor közös sajtótájékoztatóján.


Szerdán közös sajtótájékoztatót tartott Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor háromnapos erdélyi útjának első állomásaként Kolozsváron találkozott diákokkal a Sapientia EMTE-n, majd munkaebéden vett részt az RMDSZ-es megyei tanácselnökökkel és polgármesterekkel. A miniszterelnök csütörtökön a nagyszebeni EU-csúcson vesz részt, majd pénteken felavat egy kerelőszentpáli takarmányüzemet.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZFotó: Gönczy Tamás/RMDSZ


Kelemen Hunor “a világ legtermészetesebb dolgának” nevezte, hogy a két párt egymást segítse, együtt kampányoljon, úgy fogalmazott, az RMDSZ és a Fidesz közötti stratégiai partnerség keretet ad erre.A szövetségi elnök hangsúlyozta, az Európai Unió választás előtt áll, és mivel a változások az erdélyi magyarokat is érintik, az a legokosabb, ha a változásokat befolyásolják. Kelemen szerint végre van egy hely, az Európai Parlament, ahol ügyeinket közösen tudjuk képviselni, ezért az EP-választásokat közös Kárpát-medencei magyar ügynek tekintik.

Kelemen szerint a változások több irányúak lesznek és olyan kérdések merülnek fel, minthogy az EU meg tudja-e védeni határait, vagy képes lesz-e a közösségek, népek, nemzetek jólétét és biztonságát szavatolni. A szövetségi elnök szerint fontos kérdés az is, hogy az őshonos nemzeti kisebbségekkel mi történik. Véleményük szerint azt ugyanis európai üggyé kell tenni, ezért indították a Minority SafePack-et, amely az EU változásainak része lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsOrbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


A szövetségi elnök szerint az “erős Kárpát-medencei magyar képviselethez” az szükségeltetik, hogy az RMDSZ jelöltjei ott legyenek az EP-ben, de szükséges, hogy az MKP (Magyar Közösség Pártja) jelöltjei is ott legyenek. A szövetség ennek érdekében a választásra való részvételre kéri a közösséget. Kelemen ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy azok a magyar közösségek is képviselőt küldhetnek az EP-be, akik nem tagjai az Európai Uniónak.

Kelemen elmondta, azt szeretnék, hogy Európa biztonságos otthona legyen minden egyes népnek, hogy “a magyar magyar maradhasson, a román pedig román maradhasson”. Ezen felül, véleménye szerint, szükséges, hogy Erdély fejlődjön, gazdaságilag megerősödjön, és lehessen jövőt tervezni úgy, hogy az etnikai, nyelvi, kulturális identitását megőrizhesse a közösség lakóhelyén.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy a pártja stratégiai szövetséget ápol az RMDSZ-szel, és mivel EP-kampány van, ezért elfogadta Kelemen Hunor meghívását. Elmondta, arra buzdítja az itt élő magyarokat, hogy vegyenek részt az EP-választásokon, és ha már elmennek szavazni, támogassák az RMDSZ-t.

A miniszterelnök szavai szerint minden EP-választás komoly lehetőség Magyarország számára, mert a magyar olyan nép, amely több ország területén lakik, és fontos, hogy amikor lehetőség adódik, akkor megjelenjen az összmagyar képviselet a nemzetközi fórumokon. Fontosnak vélte, hogy minden olyan jelentős közösség, amely a magyar nemzethez tartozik, az “saját hanggal” képviseltesse magát. Elmondása szerint, a közvetett képviselet érdekében szerepelnek a Fidesz listáján olyanok - szerbiai és ukrajnai magyar jelöltek -, akik olyan országból származnak, amely nem tagja az EU-nak.

Orbán Viktor elmondta, hogy Romániában más a helyzet, hiszen az ország tagja az EU-nak. Ezért azoknak a magyaroknak, akik az “összmagyar” brüsszeli képviseletet szeretnék erősíteni, illetve azt akarják, hogy a magyaroknak közös hangja lehessen ott, az RMDSZ listájára érdemes szavazni. A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy kettős állampolgárságtól függetlenül a választópolgárok szavazataikat az RMDSZ listájára adják le, mert így törvényes és “ésszerű”.

Orbán Viktor ugyanakkor köszönetet mondott Romániának, hogy az elmúlt négy évben “kiválóan védte az Európai Unió külső határait”, hiszen elmondása szerint ez fontos volt Magyarország számára is. A miniszterelnök úgy vélte, mivel a román határvédelem “nehéz időkben” bizonyított, érdemes arra, hogy ha szeretne, a Schengeni-övezet részese legyen. Orbán kijelentése azért tűnik különösnek, mert Romániát tulajdonképpen elkerülte a menekültek hulláma.

A Fidesz elnöke elmondta, optimistán tekintenek a választások elé, és úgy gondolja, hogy mind pártja, mind az RMDSZ jó eséllyel fut neki a választásnak. Szavai szerint “sokat tettek, hogy kiérdemeljék a választópolgárok bizalmát”.

Arra kérdésre, hogy figyelembe véve a Fidesz és az Európai Néppárt között fennálló feszültséget, az RMDSZ-nek hogyan kellene viszonyulnia az EPP-hez, Orbán Viktor sejtelmesen azt válaszolta, “ezek (a feszültségek) látszólag összeegyeztethetetlen dolgok, de a politikát a magyar nyelv a művészetek kategóriájába sorolja. A művészet lényege, hogy az egymással nem összeegyeztethető dolgokat összeegyeztetése”, illetve, hogy “a jövőt majd még meglátjuk”.

A kormányfő újságírói kérdésre kifejtette, az úzvölgyi katonai temető ügyének hátterét mélyebben megismerhette az RMDSZ-től, és osztja a szövetség álláspontját, azonban nem dolga, hogy beleavatkozzon éles belpolitikai kérdésekbe. Ugyanakkor hangot adott annak a meglátásnak, amely szerint a változások előtt indokolt az érintettekkel megbeszélést folytatni, és reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ-nek sikerült érvényesíteni álláspontját a hatóságokkal folytatott tárgyalások során.

Arra a kérdésre, hogy a jelentős kormánytámogatással működő egyes erdélyi médiaorgánumok működésével elégedett-e, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy hozzá nem futnak be erre vonatkozó adatok, ezért ez ügyben az adott médiumokhoz érdemes fordulni.

Orbán Viktor újságírói kérdésre elmondta, a magyar-szlovák és a magyar-szerb viszony kiváló, amely annak köszönhető, hogy Magyarország “az elmúlt időszakban látványosan megerősödött”, és az erejét az együttműködésre használja. Ezért számos megállapodást kötöttek úgy Szlovákiával, mint Szerbiával egymás támogatására, a határrégiók együttműködésére, a közös nagyberuházásokra. A miniszterelnök elmondta, úgy látja, Horvátország, Szlovákia és Szerbia is úgy tekint Magyarországra, mint aki erejét a régió stabilitásának megőrzésére használja. Meglátása szerint Romániával ez a bizalmi viszony még nem alakult ki, de reményét fejezte ki, hogy az ország megerősödését arra fogja használni, hogy a nagy közös célok érdekében együttműködhessenek.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZFotó: Gönczy Tamás/RMDSZ


A miniszterelnök az EPP-vel való viszonyát firtató kérdésre elmondta, hogy nem várnak az EPP döntésére, mert ők maguk fognak dönteni. A kérdés, véleménye szerint arról szól, hogy az EP-választások után a létrejövő új politikai térben hol van a Fidesznek és a KDNP-nek a helye. Ez a kérdés azonban még eldöntetlen, de Orbán Viktor szerint a döntésben kulcsszerepet játszik, hogy az EPP arra készül, hogy stratégiai szövetséget kössön a baloldallal, amely ugyan nem példátlan, de jelen esetben számukra elfogadhatatlan, hiszen a baloldalt “bevándorláspártinak” tartja, velük pedig nem köthet szövetséget. A miniszterelnök elmondta, azt javasolják, hogy a néppárt inkább az osztrák példát kövesse, vagyis hogy az EPP-hez tartozó “mérsékelt jobboldali párt” összefog “a tőle jobbra álló párttal”, és együtt jól kormányozzák az országot.

Kelemen Hunor hozzátette, az RMDSZ nem kívánja elhagyni az Európai Néppártot, hiszen annak már 20 éve tagja, még akkor sem, ha a Nemzeti Liberális Párttól (PNL) folyamatosan “bombázzák” őket. A szövetségi elnök annak a véleményének is hangot adott, hogy “ököllel nem lehet rendet teremteni”, hanem mindig meg kell hagyni egy két irányba járható utat. Elmondása szerint abban érdekeltek, hogy az EU-t meghatározó politikai erőtér a keresztény erkölcsökre, kereszténydemokrata, konzervatív álláspontra építse a reformokat. Kelemen elmondta, azokra kérdésekre, amelyekre május 26-ai választások után kell válaszolni, akkor fognak.

Orbán Viktort arról is megkérdezték, hogy hogyan viszonyul Ferenc pápa menekülteket támogató felszólalásaihoz. A Fidesz elnöke felvázolta, hogy a Szentatya - meglátása szerint - két dolgot kér: hogy minél kevesebb ember fulladjon bele a vízbe, illetve, hogy nyújtsanak segítséget a rászorulóknak. Szerinte mindkét kérést teljesítik, hiszen egyrészt azzal, hogy világossá teszik, hogy nem érdemes elindulni, emberéleteket mentenek meg. Ahogyan fogalmazott, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, hogy nem engedik partraszállni az Afrikából érkező menekülteknek, a vízbefulladók száma radikálisan lecsökkent, vagyis Salvini több életet mentett meg, mint “a bevándorláspártiak csalogató politikája”. Másrészt úgy ítélik meg - tette még hozzá Orbán -, hogy a segítséget a baj helyszínére kell vinni és “nem a bajt idehozni”, ezért az ország részarányán felül költ arra, hogy a segítsen ott, ahol szükség van arra.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta, Orbán Viktorral nem egyeztettek az SZNT európai parlamenti kezdeményezéséről, de reményét fejezte ki, hogy a Minority SafePack-hez hasonlóan a magyar kormánypárt ebben ezt a kezdeményezést is támogatja.

Az RMDSZ elnöke a magyar kormánytól érkező támogatásokat firtató kérdésre elmondta, annak ellenére, hogy már 2012-ben rendeződött a szövetség és a Fidesz kapcsolata, és már a 2014-es kampányban is közös üzeneteket fogalmaztak meg, az RMDSZ nem kap semmiféle támogatást a magyar kormánytól. Az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítvány azonban már több olyan projektet vitt (pl. szolgálati lakások építése), amelyek a magyar kormány támogatásával valósultak meg. Az Iskola Alapítvány tavalyi évben kapott jelentős kormánytámogatásáról Kelemen elmondta, az alapítvány forrásokat keresett a kolozsvári és nagyváradi kulturális központok létrehozására, és azt a magyar kormánynál találta meg, de hangsúlyozta, a Fidesz ezekért cserébe nem kért semmit, mert nem is lenne, amit felkínáljanak cserébe.

Kelemen arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a román politikában a magyar kormány eszközeként fognak az RMDSZ-re tekinteni, elmondta, a szövetséghez való viszonyulást nem befolyásolja az, hogy érkezik-e Magyarországról támogatás, mert ettől függetlenül következetesen nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek a magyarokra. A szövetségi elnök kifejtette, az RMDSZ azt szeretné, hogy az általuk képviselt közösség erős legyen, és a magyar kormánytól érkező támogatások ebben segítenek, de egész Romániát is erősítik. Továbbá azt is hangsúlyozta, azt szeretné, ha a román politika partnerként tekintene a magyarokra, illetve, hogyha a román állam felvállalná a rábízott feladatokat, mert akkor nem lenne szükség arra, hogy kívülről érkezzen támogatás. Hozzátette, azt szeretné, hogy Románia a magyar kormányéhoz hasonló nagyságrendekkel támogassa az ukrajnai és a timókföldi román közösségeket, illetve a Moldovai Köztársaságot. Kelemen reményét fejezte ki, hogy a román politika előbb vagy utóbb megérti, hogy egymásnak nem ellenfelei.

A szövetségi elnök azt is elmondta, hogy a Magyarországról érkező források törvényes felhasználását nem ők, hanem a magyar és a román fél ellenőrzi a törvényeknek megfelelően. Újra kiemelte, az RMDSZ-nek nincs rálátása ezekre a forrásokra, mivel nem hozzájuk érkeznek be, hanem az igénylő alapítványokhoz, egyesületekhez, illetve egyházakhoz.

Nyitókép: Gönczy Tamás/RMDSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS