2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mérlegen az EP-képviselők: megnéztük, hogy szerepeltek a romániai politikusok

Timár Norbert összeállította: Timár Norbert 2019. május 16. 18:17, utolsó frissítés: 18:20

A MEP Ranking a 2014–2019-es ciklus összes EP-képviselőjét rangsorolta. A romániai képviselők átlagban jók, az erdélyi magyarok kevésbé.


Az MEP Ranking elemzésben rangsorolta az európai képviselők tevékenységét a 2014–2019-es parlamenti ciklusban, mi pedig megnéztük, hogyan teljesítettek a romániai, illetve erdélyi politikusok.

A listát összeállító kutatók a képviselőket tisztségeik, jelentéseik, nyilatkozataik, és az üléseken való részvételük alapján rangsorolták. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a lista elkészítésénél sokkal nagyobb mértékben számított az, ha valaki befolyásos pozíciót töltött be az EP-ben vagy annak különböző szakbizottságaiban, mint az, ha valaki a napi munkában jeleskedett, minden plenáris ülésre elment, vagy a többi képviselőhöz képest jóval többször szólalt fel.

A jelentésből kitűnik, hogy az erdélyi EP-képviselők nem szerepeltek a legkiemelkedőbben, sem az összesített európai listán, sem az országos listán. De először lássuk a 32 aktív romániai képviselő top 10-es listáját. A zárójelben az összesített helyezés látható, a név után pedig azt jelöltük, hogy a képviselő melyik párt színeiben jutott be az EP-be.

1. (39.) Ioan Mircea Paşcu – PSD
2. (42.) Adina-Ioana Vălean – PNL


3. (73.) Cristian Dan Preda – PMP
4. (108.) Norica Nicolai – PNL
5. (119.) Marian-Jean Marinescu – PDL
6. (123.) Dan Nica – PSD
7. (176.) Maria Grapini – PSD és UNPR
8. (189.) Siegfried Mureşan – PMP
9. (195.) Monica Macovei – független
10. (229.) Doru-Claudian Frunzulică – PSD

A lista élén álló PSD-s Ioan Mircea Pașcu főként védelmi kérdésekben nyilvánul meg az Európai Parlamentben, amin nem is nagyon van, amit csodálkozni, hiszen 2000 és 2004 között védelmi miniszter volt. A politikus igen előkelő helyen szerepel, figyelembe véve, hogy például a magyarországi első helyezett, a Fideszes Járóka Lívia, összetettben csak a 162. helyet szerezte meg.

Pașcu főként azért szerepel ilyen elől a listán, mert egyebek mellett az EP alelnöke és a képviselők által betöltött tisztség sokat nyom a latba, mint azt látni fogjuk az erdélyi képviselők esetében is. Mindemellett Pașcu a 278 plenáris ülésből 267-en vett rész, ezzel pedig 96%-os részvételi aránnyal bír. A politikus egyik erőssége a felszólalásokban rejlik, ebben a tekintetben a 158. helyet foglalja el az összesített listán. A felmérés készítői aktivitásnak és produktivitásnak nevezett mutatókkal is jellemzik a képviselőket, ám ezek nem feltétlenül mutatják az adott képviselő tevékenységének súlyát vagy hatását. Pașcu becsült aktivitásának súlyozott indexe 216,08, míg átlagos produktivitási mutatója 0,96 (minél magasabb a szám, annál jobb). Utóbbi két mutató rendkívül gyengének mondható a többi képviselőhöz viszonyítva, de mint említettük, Paşcu az EP alelnöke, így inkább ezzel magyarázható az előkelő helyezése.

Ioan Mircea PaşcuIoan Mircea Paşcu


Az ismertebb román politikusok közül még a volt igazságügyi miniszter, Monica Macovei szerepel jó helyen a listán, akinek az EP-beli tevékenysége eléggé sokrétű. A jogállamiság kérdéseitől kezdve, a csalás elleni küzdelmen át, foglalkozik a menekültek kérdésével, emberi jogokkal és a schengeni övezettel is. Macovei emellett elnöke az EU–Albánia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttségnek is. A politikus 263 plenáris ülésen vett részt 5 éves mandátuma alatt, ezzel pedig 94%-os jelenléti arányt ért el, beadványok tekintetében pedig a 33. helyet foglalja el a listán. Macovei aktivitási indexe 1180,63, míg 4,80 a produktivitási mérőszáma.

Monica MacoveiMonica Macovei


A romániai EP-képviselők közül a legrosszabbul a független Damian Drăghici teljesített. A roma származású zenész-politikus a plenáris üléseket nem túl sűrűn frekventálta, így 156 részvétellel, 67%-os részvételi arányt ért el. Legjobban a nyilatkozataival teljesített, ezekkel a 191. helyen van a listán. Drăghici főként oktatási és kulturális kérdésekben nyilvánul meg, aktivitási indexe 204,17, produktivitása pedig 0,84-re volt elég.

Damian DrăghiciDamian Drăghici


A két RMDSZ-es EP-képviselő közül Winkler Gyula a romániai rangsorban 18., míg a teljes EP-listán a 383. helyet foglalja el. Sógor Csaba az előbbi listán 26., míg az utóbbin 531. helyen szerepel.

Winkler az Európai Parlamentben elsősorban kereskedelmi és gazdasági ügyekkel foglalkozik, ő a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) alelnöke, míg Sógornak nagyon sok területen aprózódik el a tevékenysége, de talán az egyik alapvető fókusza a különböző kisebbségi és szociális jogokkal való foglalatoskodás. Sógor nem tölt be vezető pozíciót egyik bizottságban sem, viszont tagja az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságnak (LIBE) és a Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségnek (D-JP). Winkler bizottsági alelnöki pozíciójából származhat a politikus összesített ranglistán tapasztalható előnye, hiszen, ahogy említettük, a MEP Ranking algoritmusa nem csak az aktivitás mértékét, hanem az adott tevékenység súlyát is figyelembe veszi.

Winkler GyulaWinkler Gyula


Winkler a plenáris ülésekből 240-en volt jelen (ebből 7 alkalommal igazoltan hiányzott), így 88%-os részvételi aránnyal bír. Sógor 272-szer volt jelen a plenáris üléseken, így az ő részvételi aránya 97%-os. Érdekes viszont, hogy az aktivitásnak és produktivitásnak nevezett mutatók terén inkább Sógor teljesített jobban. Például az indítványok benyújtása tekintetében Sógor a 44. helyet foglalja el az összesített listán. Ebben a kategóriában Winkler 543. helyen van. De produktivitási mutatóban is nagy az eltérés: Sógornak 3,31-es az indexe, míg Winkleré 1-es. Az aktivitási indexnél is lényeges eltérések mutatkoznak: Sógor Csabának 798,64-es az indexe, míg a Hunyad megyei képviselőnek 240,33-as. Ezekből az adatokból is kitűnik, hogy milyen sokat ért Winkler INTA-alelnöki tisztsége az összesítésben.

Sógor CsabaSógor Csaba


Winkler Gyula jelenleg az RMDSZ EP-képviselőjelöltjeinek listavezetője, így abszolút van esélye bejutni az Európai Parlamentbe a következő ciklusban is, míg Sógor Csaba, a párt listáján az 5. helyre szorult vissza, ezzel elvesztve minden lehetőséget a bejutásra.

Egy másik erdélyi EP-képviselő, a biztosan visszavonuló Tőkés László, akit 2014-ben már a Fidesz színeiben választottak meg. Tőkés a 21 aktív magyarországi képviselő közül a 18. helyet foglalja el, míg az összesített rangsorban a 680. helyen szerepel. A lassan lezáruló parlamenti ciklusban Tőkés tevékenységének középpontjában emberi jogi és kisebbségi kérdések álltak. A volt református püspök 246 plenáris ülésen vett részt, ezzel Winklerhez hasonlóan 88%-os részvételi aránnyal bír. Tőkés még egy dologban hasonlít az RMDSZ politikusaira: paptársához hasonlóan a beadványok terén jeleskedett, habár ő csak a 106. helyet szerezte meg e tekintetben. Tőkés aktivitási indexe 329,63, míg a produktivitási mutató esetében 2,11-es lett.

Tőkés LászlóTőkés László


A MEP Ranking a képviselők Twitter használatát is mérte, de néhány kivételtől eltekintve azonban sem a román, sem az erdélyi magyar politikusok nem éltek a közösségi oldal adta lehetőségekkel.

Nyitókép: Bloomberg/Jasper Juinen

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS