2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soós Sándor kilép az EMNP-ből és ultimátumot intézett a párt elnökségéhez

T. N. 2019. május 21. 16:10, utolsó frissítés: 2019. május 29. 14:31

A Kolozs megyei politikus az elnökválasztás körüli szabálytalanságok miatt kilép a Néppártból és a bírósághoz fordult.


Soós Sándor volt alelnök bejelentette, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökválasztása körüli szabálytalanságok miatt kedden kilép a Néppártból, emellett felhívást intézett volt az alakulatához, hogy hívjanak össze egy rendkívüli küldöttgyűlést, különben nem vonja vissza a bírósághoz benyújtott óvását – hangzott el a politikus kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Miután az EMNP március 23-án a nagyváradi tisztújításán Csomortányi Istvánt választották a párt elnökének, Soós Sándor, az ellenjelöltje felhívta a sajtó figyelmét, hogy szabálytalanságok történtek a megválasztás során, azonban ezeket mostanáig sem sikerült tisztázni.

Soós Sándor elmondása szerint úgy a tisztújítás előkészületei, mint az elnökválasztás során számos szabálytalanság történt. Ezek közül kirívó esettként említette, hogy a László György elnöksége alatt álló Maros megyei szervezet részéről négy olyan küldött is jelen volt, akiket a megyei szervezet nem jelölt, ezen felül pedig a Maros megyeiek kérték, hogy kapjanak még további 10 mandátumot, ezért az öt elnökjelölt és a fel nem töltött székelyföldi jelöltek mandátumát átadták nekik, ám Soós elmondása szerint a Néppárt alapszabályzata szerint az országos küldöttgyűlésen nem lett volna szabad ezt megtenni.

Az elnök megválasztásával kapcsolatban a szabályzat értelmezésével akadtak gondok. A két jelöltet nagyon szoros különbséggel, 84-83 arányban, választották meg, ezt pedig a tisztújítást levezető elnök többségnek értelmezte, holott a szabályzat szerint a jelenlévők fele plusz egy szavazata számít többségnek, így Soós értelmezése szerint nem volt meg a többség az elnök megválasztásához.


Soós elmondása szerint az országos küldöttgyűlést követően több óvást is intéztek a párt Országos Szabályzatfelügyelő és Etikai Bizottsághoz (OSZEB), de az összes ilyen kérést elutasították. A politikus szerint itt is gondok akadtak, hiszen a szabályzat szerint a bizottságnak 30 napon belül döntést kellett volna hoznia, ellenkező a bírósághoz lehet fordulni. Soós szerint ő kb. 50 nap múlva kapta meg az elutasító választ. Az elutasítás magyarázatát részben abban látja, hogy a bizottság nem szakmai alapon választott tagjai többnyire Bihar megyeiek, és mivel a jelenlegi elnök is onnan származik, ezért nagy nyomás nehezedik rájuk.

A néppárti politikus elmondta, több megkeresés is történt a részéről a vezetőség felé, hogy megoldást találjanak a helyzetre, de mindig elutasították. Legutóbb május 11-én találkozott volna a jelenlegi vezetés a Soóst támogató táborral, ám ezt az előbbiek lemondták. Ezt követően érkezett meg az OSZEB döntése is,

így Soós szerint az ügyet már nem lehet a párton belül tartani.

Soós kifejtette, ő folyamatosan arra törekedett, hogy az elnökválasztás körüli szabálytalanságot feloldják. Meglátása szerint erre az lett volna a legmegfelelőbb mód, ha még a választáson megismétlik a szavazást, hogy megerősítsék egyik vagy másik jelöltet, ám ez nem történt meg.

A politikus elmondta még, hogy annak idején azért vállalt szerepet a pártban, mert úgy érezte, akkor van értelme „nemzeti alapon” politizálni, ha tiszta lappal indulnak, de ezt a tiszta lapot a küldöttgyűlés befeketítette és így a párt „nem vagyunk különbek azoktól, akik miatt ezek a személyek annak idején kiléptek”. Soós szerint felelőssége van abban, hogy legyen egy tiszta alap, amire fel lehet majd építeni a „nemzeti politizálást”, ezért, ahogyan fogalmazott, Tőkés László 2002-ben szüneteltette az RMDSZ-tagságát, ám erre a Néppártban nincs lehetőség, így kilép az általa illegitimnek nevezett pártból, amely szerinte már nem az a párt, ahová annak idején belépett.

Soós elmondta, több megkeresés után tucatnyian írták alá azt az elnökségnek küldött levelet, amelyben a rendkívüli küldöttgyűlést összehívását kérték, ám erre nem érkezett érdemi válasz, ezért a kolozsvári törvényszékre bírósági óvást nyújtott be. Azonban hangsúlyozta, ha egy héten belül összehívják a rendkívüli küldöttgyűlést, amelyet véleménye szerint egy kb. 50 fős csapattal is szabályosan meg lehet tartani, akkor visszavonja az óvást.

Csomortányi István, az EMNP elnöke. Fotó: Facebook / Csomortányi IstvánCsomortányi István, az EMNP elnöke. Fotó: Facebook / Csomortányi István


Kiemelte azonban, hogy nem sértődöttségből vagy hatalomvágyból nyújtotta be az óvást, hanem mert nem szeretne szemet hunyni a szabálytalanságok felett. Bízva abban, hogy a párt valós megtisztuláson mehet át, nem kíván újra indulni az elnökségért, továbbra is fenntartva kilépését. Elmondta, szimpatizánsainak nincs jelöltje az elnöki tisztségre, habár sokan őt szerették volna ott látni, de véleménye szerint sok fiatal van a pártban, akik meg tudnák újítani a szervezetet.

A politikus kifejtette, ha mégis pereskedésre kerülne a sor, akkor számos precedens található már ilyen esetekre, pl. a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) 2011-ben egy hasonló esetet kellett értelmeznie és akkor kimondták, hogy a többséghez a jelenlévők fele plusz egy szavazat szükséges. Elmondása szerint szemére vetették azt, hogy Romániában nincs törvénykezés arra, hogy mi számít többségnek, de ahogy fogalmazott, arra sincsenek törvények, hogy a nap 24 órából áll, mégis mindenki elfogadja azt. Soós egyértelműnek nevezte azt, hogy ha arra kerül a sor, megnyerik a jogvitát. A politikus elmondta, az első tárgyalásra két hónapon belül kerülhet sor vagy a nyári szünetet követően, de a tapasztalat azt mutatja, a per egy éven belül lezárulhat.

Soós arról is tájékoztatott, hogy ügyvédje, Kiss Júlia, aki szintén a szabálytalanságok miatt lépett ki az EMNP-ből, úgy látta, a a bukaresti törvényszéken a múlt héten még nem volt Csomortányi István neve bejegyezve a párt elnökeként.

Soós Sándor a párton belüli tarthatatlan állapotokért Szilágyi Zsoltot és Toró T. Tibort és okolta, mondván, ragaszkodnak a párton belüli befolyásukhoz, amelynek csak haszonélvezője az újonnan megválasztott Csomortányi.

Véleménye szerint azonban jelzések vannak arra a rendszeren belül, hogy a Néppárt vezetése nem kíván kompromisszumos megoldást, a Szatmár megyei pártszervezet vezetőjét például egyik napról a másikra rúgták ki, mert a megye képviselői a küldöttgyűlésen mellé álltak. Soós szerint az ősszel várható Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tisztújításán is félreállítások várhatóak. A politikus elmondta, a párt azon tagjai, akik őt támogatták, most nehéz helyzetben vannak, hiszen számos önkormányzati képviselőnek megvonhatják a mandátumát, ellehetetlenítve őket. Soós azt tanácsolta híveinek, maradjanak a helyükön, mert elsősorban a saját közösségeik felé kell elszámoljanak tetteikkel és majd a 2020-as önkormányzati választásokkor eldöntik, hogy merre tovább.

Soós szerint ugyanakkor az emberek érzik, hogy a párt jelenleg instabil állapotban van, ezért kérdéses, hogy 2020-ban mennyire mernek majd a párt színeiben indulni.

A politikus beszélt arról is, hogy nem a pártot szeretné gyengíteni, mert magáénak érzi azt, hanem azt kívánja, hogy az alakulat vesse ki magából a szabálytalankodókat és tudjon megújulni. Soós azt is elmondta, alapvetően a megújulás körül éleződtek ki az ellentétek és nem ideológiai ellentét húzódik a párt tagjai között. Soós elnökként arra törekedett volna, hogy fuzionáljanak a Magyar Polgári Párttal, amelynek elnökével jó kapcsolatokat ápol.

Soós azt is közölte, hogy több román és magyar párttól is megkeresték már, és egy új transzszilvanista alapokon álló, vegyes párt bejegyzésével is megkörnyékezték, de elmondása szerint jelenleg nem kényszeríti semmi, hogy új pártot válasszon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS