2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kampányértékelő: bírálták is az emberek az RMDSZ-t, de megértették, hogy a választás nemzeti ügy

T. N. 2019. május 23. 14:54, utolsó frissítés: 2019. május 27. 10:39

A választói kritikák főként a PSD-vel kötött megállapodásra vonatkoztak.


Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete a Bánffy-palotában tartott kampányzáró sajtótájékoztatót, ahol tapasztalataikról számoltak be.

Csoma Botond, a szövetség Kolozs megyei elnöke elmondta, a kampány minden napját valamelyik megyei településen töltötte - azt az egy napot kivéve, amelyet egy bukaresti tévéműsorra áldozott -, és nagyon sok emberrel találkozott. A parlamenti képviselő elmondása szerint nemcsak azért találkoztak az emberekkel, hogy átadják az RMDSZ üzenetét, hanem azért is, hogy megerősítsék a kapcsolatot a választókkal.

Számszerűsítve a megyei csapat 87 településen járt, 54.000 szórólapot osztott szét, az EP-képviselőjelöltek pedig 13 napot töltöttek a megyében a hivatalos kampányidőszakban, de már azelőtt is többször jártak erre.

Fotó: Facebook / Hegedüs CsillaFotó: Facebook / Hegedüs Csilla


Csoma Botond azt is elmondta, hogy a választások napján 600 urnabiztos fogja az RMDSZ részéről felügyelni a választások tisztaságát, de a szervezet megyei titkárságán urnanyitástól urnazárásig, vagyis reggel 7-től este 9-ig, be lehet jelenteni, ha bármilyen szabálytalanságot tapasztalnak a választók.

A képviselő hangsúlyozta, hogy Románia nem mintaállam a kisebbségek helyzete szempontjából, ezért szükség van egy európai szintű kisebbségi szabályozásra, amely az RMDSZ célja is. Szavai szerint, ha az RMDSZ nem lesz ott az Európai Parlamentbe (EP), akkor a román nacionalisták nem fognak kardoskodni ezért a törekvésért. A választás tétjét abban foglalta össze, hogy csak a román nacionalisták jutnak be az EP-be vagy ott lesz a magyar képviselet is, aki harcolni tud ezzel a nacionalizmussal.

Hegedüs Csilla, a szövetség EP-képviselőjelölti listájának 3. helyezettje ismertette, hogy már októberben elkezdték a kampányt és mára már 20 ezer kilométer van a háta mögött. A kampány során 130 települést látogatott meg és 7.500 szórólapot osztott ki, ezzel együtt pedig ugyanennyi emberrel fogott kezet. Hegedüs elmondta, megtisztelőnek érezte az emberek bizalmát, és annak ellenére is, hogy sokan panaszkodtak is a szövetségre, mindenki megértette, hogy a május 26-i választás egy nemzeti ügy. Elmondása szerint a kritikák tárgyát a politikai partnereik képezték és abban is megegyeztek, hogy az RMDSZ nem tökéletes, de szavai szerint mindenki tudta, hogy a szövetségnek nincs alternatívája az EP-ben.

A képviselőjelölt feladatának tartotta a Kárpát-medencei összefogás fontosságának hangsúlyozását, illetve azt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy van egy tér, az Európai Parlament, ahol egységes magyar nemzetként tudnak fellépni. Hegedüs emellett az EU-t a Kelet-Európával szembeni kettős mércével vádolta és a "klasszikus" példával élve, az uborka görbületével való foglalatoskodáshoz hasonlította. A jelölt rámutatott a magyar közösség ellenségeire is, úgy mint Dacian Cioloș vagy Traian Băsecu, akik véleménye szerint azt akarják, hogy ne legyen zászló, ne legyen magyar iskola és ne tudjuk használni az anyanyelvünket.

Hegedüs elmondta még, azt szeretnék, ha az erdélyi magyarok felmutatnák a választásokon, hogy egy nagyon erős közösség, amellyel az Európai Parlamentben is számolni kell. Ahogy fogalmazott “egy nagyon furcsa jelenet lesz, amikor valaki - ha egyáltalán benyújtja - azt az 1,2 millió aláírást és mi nem leszünk ott, hogy ezt a dolgot fenntartsuk.” Amint fogalmazott, senki nem fog emiatt kiállni, mint ahogy a gazdák támogatásainak megmaradásáért sem fog senki tenni.

Fotó: Facebook / Hegedüs CsillaFotó: Facebook / Hegedüs Csilla


A képviselőjelölt gratulált Kolozs megyei kollégáink, mondván, Romániában nincs még egy olyan megye, ahol 30 millió eurót hívtak volna le EU-s támogatásként az épített örökség megmentésére. A megyén belül külön kitért Kolozsvárra, amely véleménye szerint magasan vezet a támogatások lehívásában, annak ellenére is, hogy nincs pl. határzónában, ahol a normál EU-s támogatásokon felül is lehet további támogatásokat igényelni.

Hegedüs Csilla szerint azért kell részt venni a szavazáson, hogy ne hagyjuk a nacionalista pártokat nyerni és hogy “ne legyen egyetlen hely se ezen a világon, ahol rólunk döntenek, de nélkülünk.” A jelölt elmondta, hogy az emberek “nyugodtan szidhatják az RMDSZ-t reggeltől estig, de a pecséttel a kezükben is szidhatják”. Továbbá arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az “erős magyar képviseletre, hogy lehessen, akit nyugodtan szidni tovább hétfő reggeltől is, de legalább legyen, akit szidni.”

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármester beszélt a városi kampányról, amely során úgy közvetlen, mint telefonos, közvetett kampánnyal igyekeztek minél több háztartásba eljuttatni az RMDSZ üzenetét. Az alpolgármester ismertette, hogy évről évre csökken a kormány által a települések számára kiutalt összegek mértéke, ezért a kolozsvári önkormányzat is azon dolgozott, hogy minél több EU-s alapot tudjon lehívni. Ebből eddig 450 millió eurót sikerült lehívni, de további 400 milliós támogatásra adtak be igénylést, amelyeknek egy részét már pozitívan bírálták el. Itt tért ki arra, hogy az RMDSZ prioritásának tartja, hogy EU-s alapokból 2 milliárd eurót át kell csoportosítani a regionális alapra, amely megyénként mintegy 50 millió eurót jelentene.

Az alpolgármester elmondta, hogy mind a város, mind a megye fejlődése összefügg az infrastruktúra fejlesztésével, így kitért a Kolozsvárt elkerülő körgyűrű megépítésére, amelyben szavai szerint már megtörténtek az első lépések és ígéret van arra is, hogy a város és a környező települések szövetségével pályázni lehet az építkezés megvalósítására. Oláh Emese a román pártok retorikáját elítélve hangoztatta, hogy nem foglalkoztak EU-s témákkal, inkább negatív, az emberek kiábrándultságát megerősítő kampányt folytattak.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke, hangsúlyozta, hogy Románia a vidékfejlesztés terén hibát követett el, amikor elfogadta, hogy az itteni gazdák csak a 35%-át kapják meg a mezőgazdasági támogatásoknak a többi tagállamhoz mérten. Elmondta, habár közelítünk 2004-ben társult államok szintjéhez, ha nincsenek az EP-ben erdélyi magyarok, akik kivédjék a hibákat, újból hátrányba kerülhetnek nemcsak a magyar gazdák, hanem az egész romániai vidék is.

Fotó: Facebook / Hegedüs CsillaFotó: Facebook / Hegedüs Csilla


A portálunk arra vonatkozó kérdésére, hogy hogyan magyarázzák azt az ellentmondást, miszerint az EP-ben nem nemzeti alapon szerveződnek a politikusok, hanem pártcsaládok szerint és rendszerint annak a csoportosulásnak az érdekeit is követik, Csoma Botond elmondta, úgy gondolják, az Európai Néppárt (EPP), amelynek az RMDSZ is tagja, ismeri az erdélyi magyar kisebbség helyzetét és meggyőződésük, hogy a párt keretein belül tudják tematizálni a kisebbségi kérdést. Hozzátette, a képviseletet a Kárpát-medencei összefogás keretében képzelik el, így ilyen vonatkozásban van egy nemzeti alap, amit ki lehet domborítani a Néppárton belül is.

Hegedüs Csilla a kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy az EP-ben senki nincs többségben, ezért ahhoz, hogy az európai kisebbségvédelmi törvényt létrehozzák, partnerekre van szükség nem csak a Néppártban, hanem a többi pártcsaládban is. Meglátása szerint ebben van szerepe a Kárpát-medencei összefogásnak is, mert több képviselővel, több szövetségest tudnak összegyűjteni, hiszen önmagában az EPP sem elegendő ahhoz, hogy a törvény létrejöttéhez elengedhetetlen Uniós alapszerződés módosítása létrejöhessen. A képviselőjelölt ugyanakkor kiemelte, hogy a módosítás nem a kisebbségvédelmi törvény miatt fog megtörténni, hanem pl. a Brexit miatt, de a lényeges, hogy “megnyílik egy rés és mi abba a résbe betesszük a lábunkat”, amely csak akkor lehetséges, ha ott vannak.

A legutóbbi közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos újságírói kérdésre Hegedüs Csilla elmondta, hogy annak ellenére, hogy a szövetséget nagyon nehezen tudják mérni, úgy látják, hogy a helyzet aggasztó, mert a román pártok olyan ellenkampányt folytattak, amelyben “fortélyosan próbáltak meg éket verni az erdélyi magyar közösség és az RMDSZ közé.” Hegedüs az alaphang megadásával Ioan Aurel Popot, a Román Akadémia elnökét és a BBTE rektorát vádolta, aki azt hangoztatta, hogy nincs szükség etnikai képviseletre. Ezzel együtt hangsúlyozta, bíznak a közösségükben, mert annak ellenére, hogy sokan kritizálják őket, nagyon kevesen kérdőjelezik meg a magyar képviselet szükségességét. Véleménye szerint, “ha nem tudjuk felmutatni, hogy egy erős és összetartó közösség vagyunk, akkor jön a feketeleves.”

Csoma Botond újságírói kérdésre elmondta, hogy a megyei kampány során a hozzá személyesen érkező kritikák a PSD-vel kötött együttműködésre vonatkoztak, de nagyon sokan megértették a “transzszilvanista pragmatizmust”, amely politikai alternatíva híján ennek a szövetségnek a megkötéséhez vezetett. Elmondta, hogy a választókkal folytatott beszélgetések során felhívta a figyelmet arra is, hogy a 20%-os nyelvi küszöböt egy hasonló, a PSD-vel kötött parlamenti együttműködés révén tudták kiharcolni a Năstase-kormánynál.

Nyitókép: Facebook / Hegedüs Csilla

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS