2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy a mozgolódás a PSD-n belül: újra tágra nyitnák a párt kapuit

szerk. 2019. május 29. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Liviu Dragnea pártelnök hétfői börtönbe vonulása után beindultak a változások a nagyobbik kormánypárt háza táján.


Miután Liviu Dragnea pártelnök börtönbe került gyors átrendeződések kezdődtek el a PSD-n belül. A párt végrehajtó bizottságának (CEx) szerda hajnalban véget ért ülése után Viorica Dăncilă kormányfő, a párt ügyvivő elnökének sajtótájékoztatóján az derült ki, hogy többeket félreállítottak, míg másokat háttérbe szorítottak.

A végrehajtó bizottság ülése után a párt volt vezérének ellenlábasai újra előtérbe kerültek. A korábban kirúgott Paul Stănescut ideiglenes ügyvezető elnökké nevezték ki, ezzel pedig Dăncilă után ő lett a második ember a párton belül. Emellett Stănescuval egy időben eltávolított Gabriela Firea is visszakapta a bukaresti fiókszervezet igazgatását, félreállítva a Dragnea által favorizált Gabriel Mutut. Firea egyúttal visszaszerezte a párt egyik alelnöki tisztségét is.

A Dragnea-közelinek számító Codrin Ștefănescut leváltották a PSD főtitkári posztjáról, helyébe pedig Rodica Nassart nevezték ki. A G4Media.ro információ szerint Nassar a Bukarestet “igazgató” Firea-Pandele páros hűséges követője.

Lia Olguța Vasilescu, a PSD másik alelnöke lemondott a párt szóvivői tisztségéről, mert, amint fogalmazott, megbízatása csak a választási kampány idejére szólt. A volt munkaügyi miniszterről lehet tudni, hogy támogatta Dragnea keményvonalasnak ítélt igazságügyi átalakításait. A miniszterelnök a végrehajtó bizottság gyűlése utáni tartott sajtótájékoztatón tagadta, hogy ellentét állna fenn közte és Vasilescu között.


Dăncilă az említett eseményen kijelentette, kizárt, hogy a továbbiakban együttműködjön Anca Alexandrescuval, majd hozzátette, csütörtökön felmenti őt a kormányban betöltött tisztségből és kirúgja a pártból. Alexandrescu a kormányfő tiszteletbeli tanácsadója volt, akit egyes értelmezések szerint maga Dragnea helyezett a Victoria-palotába, hogy ellenőrizze Dăncilă tevékenységét.

A párt ügyvivő elnöke elmondta, hogy Darius Vâlcov sorsáról is hamarosan döntés születik. A párt gazdasági fejének is nevezett Vâlcov jelenleg a kormányfő tanácsadója, de Dragneához közeli személyként ismerik. A tanácsadót és volt pénzügyminisztert első fokon 8 év börtönbüntetésre ítélték befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt egy korrupciós ügyben. Emellett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei büntetőeljárást indítottak ellene a SRI és a főügyészség közötti együttműködési protokollumok közzététele miatt.

A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy Titus Corlăţeant javasolják kormányfő-helyettesnek és Roxana Mânzatu venné át az európai alapokért felelős minisztériumot, Natalia Intotero pedig a külhoni románokért felelős tárcát. A Dan Voicolescu médiaguru köréhez tartozó Oana Florea ezzel a lépéssel elvesztette a jelölését az európai alapokért felelős minisztériumi tisztségre. Emellett viszont a jelenleg ideiglenes jelleggel kinevezett igazságügyi miniszter, Ana Birchall megtartaná tisztségét. Ez pedig a jelenleg a képviselőház alelnöki tisztséget betöltő Eugen Nicolicea számára azt jelenti, hogy nem ülhet egyhamar a miniszteri székbe.

Dăncilă a sajtótájékoztatón azt is kijelentette, Titus Corlăţean miniszterelnök-helyettesként a stratégiai partnerségekért fog felelni, és Viorel Ştefant váltja a tisztségben, akit kineveztek az Európai Számvevőszékbe.

A szociáldemokraták úgy döntettek, hogy a képviselőház elnökének Marcel Ciolacut javasolják.

A miniszterelnök arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy mind a PSD, mind Liviu Dragnea “ragaszkodott” ahhoz, hogy sürgősségi kormányrendeletekkel módosítsák az igazságügyi törvényeket, azonban sietve hozzátette, hogy soha nem volt ilyen jellegű projekt a kormány asztalán, amelyet szavai szerint Tudorel Toader volt igazságügyi miniszter is meg tud erősíteni. A kormányfő bevallotta, hogy tudatában van annak, hogy az EU az ilyen rendeletek esetében aktiválhatja a 7-es cikk szerinti eljárást és azt mondta, hogy nem kockáztathatja meg, hogy Románia vagy az ország jó hírneve veszélybe kerüljön.

Dăncilă a sajtótájékoztatón kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy hisz-e a párhuzamos állam létezésében, de utalást tett arra, hogy inkább pesszimista ebben a tekintetben.

A kormányfő szerdán arról is beszélt, hogy a PSD "tágra nyitja kapuit" és szívesen várnak mindenkit, aki vissza szeretné térni a pártba. Hozzátette, nem egyeztette erről Victor Pontával, a volt szociáldemokraták menedékhelyének számító Pro Románia párt elnökével, de szeretné, ha Mircea Geoană és más kollégák is újból csatlakoznának a párthoz. Azt szeretné, hogy "minden jóhiszemű ember" visszatérjen, még akkor is ha különböző okokból elmentek.

Tudorel Toader kapva a miniszterelnök szavain, egy Facebook-bejegyzésben megerősítette az általa mondottakat, hangsúlyozva, hogy végig elutasította, hogy elfogadja az olyan, amnesztiával és kegyelemmel kapcsolatos kormányrendelet-tervezeteket, amelyek más “gondolkodási központokban” születtek.Nyitókép: gandul.info

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS