2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A katonatemető konfliktusának elhantolásáról írt Lucian Mîndruță

összefoglalta: HKSZ 2019. június 10. 18:18, utolsó frissítés: 2019. június 12. 10:30

„A temető a halottaké. És ők már megbékéltek egymással, a föld alatt összekeveredett csontjaikkal. Egymás ellen harcolva haltak meg, de együtt nyugszanak. Mi is meg akarunk halni?"


A Digi 24 portálon szombaton jelent meg egy erősen ironikus hangvételű publicisztika, amelyet Lucian Mîndruță újságíró, médiaszemélyiség jegyez. Már címében is jelzi, hogy a romániai magyarokhoz is szeretne vele szólni:

„Hogyan vessünk keresztet a katonatemető konfliktusára? A magyar verzióhoz használjanak Google fordítót”.

A szerző azzal indít, hogy Dormánfalva mindent megkapott az élettől: tökéletesen felszerelt iskolákat, teljes csatornázást, aszfaltozott utakat, hiszen nem maradt más feladata a polgármesteri hívatlanak, mint kereszteket „plántálni” egy katonatemetőbe. Nem mellesleg, egy olyan katonatemetőbe, amelyet 100 éve a hegy túloldalán élő magyar közösség gondoz. Eközben – jegyzi meg ironikusan – a dombon túl egy másik politikai vezetőnek teljesen más típusú gondjai akadnak: „a felmérések szerint a pártja népszerűsége mélyebbre süllyedt, mint a hősök maradványai”, ahonnan csak az Olt, Ialomița vagy Botoșani megyei „magyarra festett” szavazók ásói szedhetik ki.

Ennek a két gyakorlati problémának a közepén áll egy ártatlan temető. Vagy kettő is. Az egyik román és eléggé elhanyagolt, a másik magyar, és kissé jobban gondozott. Mit gondolnak, melyikre összpontosított a dormánfalvi emberünk?” - teszi fel a kérdést.


Természetesen a magyar temetőbe kell román kereszteket plántálni, hiszen onnan minden rendes román patrióta szemében hiányzott egy fontos elem: „a román halott”. Illetve, lehet, hogy nem is hiányzott – teszi hozzá – csak nem látszott elég tisztán. Nem volt elég szembetűnő. Márpedig „egy helyen, ahonnan az emberek inkább elmennek, mintsem meghalnak, jó a halottakhoz ragaszkodni.”

A „misztikus vihart”, amelyet az okozhatott volna, hogy a román halottak megátkoznak, mert nincs betonkereszt a fejük felett, könnyedén elhárította a dormánfalvi polgármester. Anélkül, hogy bárkit is megkérdezett volna („hogy a francba kérdezd meg a magyarokat, hiszen köztudott, hogy itt Rrrrrománia van?”, de a hivatalos szerveket is kihagyta), elment a temetőbe, és gyorsan kiöntötte a kereszteket.

„Tíz kilométerre onnan egy másik misztikus vihar testesült meg egy sebtében felélesztett civil megmozdulásban, válaszként a román keresztekre. A kolozsvári magyar vezér és a szentmártoni polgármester is meglátta a helyzetben rejlő hősiesség lehetőségét: csakhogy a másik oldalról, a román betolakodó elleni harcban, kiprovokálva belőle az „igazi arca” megmutatását, ahogy Hunor úr mondta - bár tudta ő is jól, hogy ez nem így van” - fűzi tovább gondolatait a szerző.

Ezért „helyi hőseink” úgy döntöttek, személyesen veszik birtokba a temetőt. Harctérré nyilvánították és bezárták” - foglalja össze a fejleményeket. Majd hozzáteszi: de nem teljesen, hanem szelektíven zárták be a temetőt, hiszen „a múlt héten valaki – egy úriember, valamilyen budapesti miniszter – meglátogathatta. Számára megtalálták a kulcsot.” "Értitek? Zárva volt, de csak a románok számára. Olvassák el a fentebbi mondatot vagy háromszor: igaz, hogy bosszantó?"

No, de ez is volt a számítás: hogy az egész világ ideges legyen. Meghatódás a magyarok körében, felháborodás a románoknál. Eleinte csak néhány szélsőséges volt mindkét táborban, de annyira jól egymásra hangolódva, hogy esküdni mernél, hogy édestestvérek!” - értékel a szerző, majd továbbviszi: ezt követően a probléma kiterjedt a "normális világra" is, ahol pedig mindkét oldalon jóhiszeműek vannak.

Szerinte azok, akik elvetették a gyűlölet magvait – egyesek inkább szélsőséges ostobaságból, mintsem valódi szélsőségességből – már nem is látszanak. Az ebből keletkezett tűz pedig már „nem a kereszteket égeti fel, hanem egy sokkal nehezebben helyrehozható építményt: a két etnikumot összekötő fahidat. Ma lángokban áll, mint a Notre Dame. De a tűzoltóság még sehol” - írja.

Az általa javasolt megoldás egyszerű: a tűzet ne pálinkával és cujkával oltsuk, hanem vízzel. Illetve mindkét fél, a román és a magyar is, meg kell értsen egy egyszerű dolgot: „A temető a halottaké. És ők már megbékéltek egymással, a föld alatt összekeveredett csontjaikkal. Egymás ellen harcolva haltak meg, de együtt nyugszanak. Mi is meg akarunk halni? El akarunk jutni a történet azon végkifejletéig, amit egyesek megálmodtak: egy polgárháborúig, aminek köszönhetően Románia már nem lesz egységes?” - teszi fel kérdéseit.

Ha meg nem akarunk meghalni, akkor „békén kell hagynunk a halottakat. És igyekeznünk kell jobban szeretni az élő embereket, még akkor is ha nem Ionnak, hanem Istvánnak hívják őket.”

Ehhez a román olvasók figyelmébe ajánl néhány dolgot. „El kell mondjunk néhány egyszerű dolgot a románoknak, a vezetőiknek, beleértve Dormánfalva polgármesterét is: a magyarok ennek az országnak a részei. A románok nem az uraik. Nem mehetnek Budapestre, ahova egyesek küldik őket.”

Másrészt a magyarok számára is van üzenete: „a románok nem éppen a leghülyébb gyerekek a temető udvarán.” S miután együtt kinevettük magunk Dăncilan, „ itt az idő, hogy a románok és vezetőik – akik békét szeretnének az etnikumok között – egyenesen és tisztelettudóan beszéljenek a magyarokkal. A gyengébbnek kedvezve, ahogy minden számban fölényben lévőnek illik és a becsületére válik.”

Majd kitér arra, hogy 100 éve szerinte azért vesztette el Erdélyt Magyarország, mert az egyedüli urak akartak itt lenni, és a román kisebbség jogkövetelőit hazaárulóknak nevezték a budapesti parlamentben. Szerinte ez az arrogancia vétke volt, amely egy történelmi vétség, és amelyet még most is sirat a magyar nép. „Ne kövessük el mi is” - figyelmezteti az olvasókat.

A temető ügyére egy szerinte "praktikus megoldást" javasol: „ez a temető a hősöké. Foglalkozzon vele a hadügyminisztérium, akinek van tapasztalata ebben. A magyarok szabadon látogathassák. A románok úgyszintén. A politikusok – mindkét fél részéről – menjenek el vakációra Görögországba, és csak akkor jöjjenek vissza, amikor szólok. A sírkertet vissza kell állítani olyanná, amilyen a botrány előtt volt, ahogyan ez a megfelelő hatósági engedélyek hiányából is következne. A betonkeresztek számára pedig létesítsenek egy új parcellát, egy románt. Mindezt a két etnikum közös beleegyezésével.”

Végül megjegyzi, hogy mindezek után a dormánfalvi polgármester kötelezően „személyesen kaszálja le a gazt és fesse újra az összes keresztet a másik katonatemetőben, a románban. Hetente, amíg lejár a mandátuma!”

ÚZVÖLGYI KATONATEMETŐ

» Román katonasírok betonkeresztjeit telepítették az úzvölgyi magyar katonatemetőbe

» Kelemen Hunor a miniszterelnökhöz fordult az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Három szinten lépnének fel az úzvölgyi temető ügyében

» Az úzvölgyi katonatemetőben tervezett avatási ünnepség elhalasztását kérik

» Online petíciót indított Hargita Megye Tanácsa az úzvölgyi temető ügyében

» A védelmi minisztertől kért tájékoztatást Dăncilă az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Szijjártó Meleşcanuhoz fordult az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Dormánfalva polgármestere szerint törvényesek az úzvölgyi katonatemetőben történt átalakítások

» A képviselőház szakbizottsága bekérette a védelmi minisztert az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Hargita Megye Tanácsa: pontról pontra cáfolhatók a dormánfalvi polgármester állításai

» Kelemen Hunor Tăriceanuval tárgyalt, aki szerint gyorsan és civilizáltan megoldható az úzvölgyi temető ügye

» Megalakult a kezdeményező bizottság az úzvölgyi rendkívüli helyzet ügyében

» Építkezési felügyelőség: törvényt sértett a dormánfalvi önkormányzat az úzvölgyi temető ügyében

» Nem avatható fel a román emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben

» Nem avatható fel a román emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben

» Úzvölgyi katonatemető: a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerint a román fél rendre halogatja az ügyek elintézését

» Elhalasztják az úzvölgyi katonai temetőben létrehozott román katonai parcella és emlékmű felavatását

» Kelemen Hunor az úzvölgyi katonatemető ügyéről: a román hatóságoknak felelősségük van a kegyeletsértés megfékezésében

» Politikusok fognak őrt állni az úzvölgyi katonatemetőben, hogy nehogy mégis felavassák az emlékművet

» Megvan az úzvölgyi temetőőrzés beosztása és órarendje

» Civil aktivisták letakarták az úzvölgyi illegális betonkereszteket

» Csütörtök éjszaka közel 200-an őrködtek az úzvölgyi katonatemetőnél

» A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elhatárolódik az úzvölgyi feketezsákos akciótól

» Dragnea: mértékletességre és megértésre van szükség az úzvölgyi katonatemető ügyének rendezéséhez

» Egy EP-képviselőjelölt azt állítja, hogy bántalmazták az úzvölgyi katonatemetőnél

» Băsescu és Rareş Bogdan is lecsapott a műanyag zsákokkal letakart keresztek ügyére

» A letakart úzvölgyi keresztek miatt tartottak házkutatásokat Hargita megyében

» Kihallgatják a rendőrségen Csíkszentmárton alpolgármesterét az úzvölgyi temetőben történtek miatt

» Hivatalos: az RMDSZ felmondta a PSD-ALDE-val való együttműködést

» Szerdától lezárnák az úzvölgyi katonatemetőt

» Jelképesen három lakattal lezárták az úzvölgyi katonatemetőt

» A védelmi tárca közölte: nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához

» Ismét a kormányhoz fordult az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Dan Tanasă arra kéri a katonákat, hogy csütörtökön vonuljanak az úzvölgyi katonatemetőhöz

» Semjén Úzvölgyében: minden közösségnek joga van ahhoz, hogy virágot helyezzen el ősei és halottai sírján

» A belügyminiszter Facebookon nyugtatja a kedélyeket az úzvölgyi események kapcsán

» A Hargita megyei prefektus felszólította a csíkszentmártoniakat, hogy biztosítsák az úzvölgyi megemlékezés feltételeit

» Szijjártó Péter telefonon beszélt a román külügyminiszterrel az úzvölgyi rendezvények kapcsán

» Román provokátorok erővel törtek be az úzvölgyi sírkertbe

» Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

» Az RMDSZ EP-képviselői: Elítéljük a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót

» Fotóriport: Kevesen múlott Úzvölgyében, hogy nem történt tragédia

» Úzvölgyi incidens: a budapesti román nagykövet megtagadta a párbeszédet a magyar külüggyel

» Alfalvi Fiatalokért Egyesület állásfoglalása: A jövő mi vagyunk

» Czika Tihamér: A halottaknak mindegy. Nekünk nem

» Büntetőjogi kivizsgálás indul az úzvölgyi temető kapujának megrongálása miatt

» Székely István az úzvölgyi incidensről: nem egy egyedülálló esetről van szó

» Transindex TV: Gyászos délután az Úz-völgyében

» Mindannyiunk kudarcának nevezi az USR az Úz-völgyében történteket

» Az EMNP büntetőjogi feljelentést tesz az úzvölgyi katonatemetőben történt agresszió miatt

» A román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget az Úz-völgyében

» A PLUS is sajnálkozott az Úz-völgyében történteket miatt

» Markó Béla: Halottak háborúja

» Áder János is megszólalt az úzvölgyi események kapcsán

» Dăncilă a védelmi minisztérium kezelésébe adná az úzvölgyi katonatemetőt

» Úzvölgyi konfliktus: milyenek voltak a higgadt hangok a román sajtóban?

» Mit keresett Úzvölgyében az augusztusi bukaresti tüntetés fő „verőlegénye”?

» Hivatalos: Sebastian Cucoș koordinálta a csendőröket az Úz-völgyében

» Tamás Gáspár Miklós: Csak magunkra számíthatunk

» Szilágyi N. Sándor: Jelek és kérdőjelek az úzvölgyi konfliktus körül

» Videó: „Sok román fiúval csókolóztam és nem szőrös a nyelvük”. Az interetnikus szolidari

» Ágoston Hugó: Úzvölgye: kinek az érdeke?

» A katonatemető konfliktusának elhantolásáról írt Lucian Mîndruță

» Szabad Európa Rádió: a volt Kovászna megyei prefektustól származik az úzvölgyi betonkeresztek ötlete

» Szijjártó az úzvölgyi katonatemető kapcsán: elvárjuk az eredeti állapot helyreállítását

» Soós Károly: Ferenc pápával Úzvölgyében

» Smaranda Enache: előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi történéseket

» Úzvölgyi katonatemető: tovább halogatja Bákó megye a dărmănești-i polgármesteri hivatal beperelését

» Kelemen Hunor: félreértelmezték a nyilatkozatomat, amelyben Románia igazi arcáról beszéltem

» Az úzvölgyi helyzetről beszélgetett Kelemen Hunor és Lucian Mîndruță a Facebookon

» Az úzvölgyi temetőnél történteket is felróják a kormánynak a bizalmatlansági indítványban

» Bencze Ildikó: Levél a fiatal(abb) generációhoz, Úzvölgye kapcsán

» A csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét

» A román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők ügyében

» Szijjártó Péter szerint az úzvölgyi magyarellenes akció valódi felelőseit kellene inkább megbüntetni

» Csíkszentmárton önkormányzata ismét megtámadja az úzvölgyi katonatemető telekkönyvezését

» Az úz-völgyi eseményekkel kapcsolatosan szólalt fel Benkő Erika az Európa Tanácsban

» A művelődési minisztérium jóváhagyta az úzvölgyi temető román keresztjeinek művészeti koncepcióját

» Több százan tüntettek Sepsiszentgyörgyön az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt

» Állítólag „megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat” mutattak a magyar félnek az úzvölgyi temető nemzetközi jellegére vonatkozóan

» Mégsem indított közigazgatási pereket Dormánfalva önkormányzata ellen a Bákó megyei prefektus

» Magyar Honvédelmi Minisztérium: a 11 románnak tekintett katonából 5 magyar állampolgár volt

» Megemlékeztek az úzvölgyi csatáról a 75. évfordulón

» Ha vétkesnek találják, akár 100 ezer lejre is megbüntetheti Tánczosékat a CNCD

» Ortodox nacionalisták terveznek fáklyás felvonulást az úzvölgyi katonatemetőben

» Ezért késik a román és a magyar hadisírgondozó hivatal újabb tárgyalása

» Úz-völgye: állati eredetűek a „százötvenedik román katonának” tulajdonított csontok

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS