2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy Előd: el akarjuk kerülni, hogy kirakatként használják a magyar orvosképzést

Timár Norbert Timár Norbert 2019. június 25. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

A nyári vizsgaidőszakban az oktatók már úgy vizsgáztattak, ahogy akartak: vagy alkalmazták az új szabályzatokat vagy a régi rendszer szerint kértek számon.


Nagy Előd szerint a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyében még nem született kielégítő megoldás, de kisebb előrelépések történtek. A MOGYTTE helyzetéről folytatott pénteki tárgyalások kapcsán kerestük meg Nagy Elődöt, az egyetem rektorhelyettesét. Mint elmondta, a tárgyalások eredménytelenül zárultak, de kisebb előrelépéseket sikerült tenni.

Nagy Előd kisebb előrelépésnek értékelte, hogy Leonard Azamfirei, az orvosi egyetem rektora - mint arról Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője, az MTI-nek korábban szintén beszámolt - ajánlatot tett egy preklinikai főtanszék megszervezésére, ám a rektorhelyettes szerint erre azért nem tudtak rábólintani, mert “semmiképpen nem elég egy magyar tagozati szerveződéshez, hanem maximum egy kirakatnak jó”. Hozzátette, “mindenképpen el akarjuk kerülni, hogy kirakatot csináljanak a magyar képzésből”.

A rektorhelyettes azt is elmondta, részükről elhangzott, hogy igénylik a klinikai főtanszéket az orvosi karon, ugyanakkor a gyógyszerészeti és fogorvosi karok számára is kérték egy-egy departamentum létrehozását. Nagy Előd szerint különösen a gyógyszerészeti karon lennének meg ennek a feltételei. A rektorhelyettes beszámolója szerint Azamfirei a kérésükre azzal válaszolt, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy ez ügyben tárgyaljon, viszont kilátásba helyezte, hogy a vezetőség román tagjaival, illetve a román tagozattal való megbeszélések után a következő tárgyaláson ismerteti álláspontjukat a kérdésben.

Nagy Előd beszámolt arról, hogy tárgyaltak a vizsgáztatási rendszerről is, de csak érintőlegesen, mert ez ügyben időközben történt egy kisebb előrelépés. Elmondása szerint egyeztettek a dékánokkal és tettek egy javaslatot a vezető tanácsnak a vizsgáztatási feltételekkel kapcsolatban, amelyet az csorbítva ugyan, de elfogadott. A javaslat lényege az volt, hogy a nyári vizsgaidőszakban a címzetes előadók úgy vizsgáztattak, ahogy akartak: vagy alkalmazták az új szabályzatokat vagy a régi rendszer szerint kérték számon a hallgatókat. Továbbá egyetértés született arról, hogy az egyetem jelenlegi vizsgarendszere elsietett szempontokon alapul és jobbításra szorul, ezért egy évig eltekintenek annak alkalmazásától, miközben elemzik az eredményeket és majd úgy írják át a szabályzatot, ahogy az eredmények indokolttá teszik azt.


A rektorhelyettes elmondása szerint érintették a névadás körül kialakult konfliktusos helyzetet is. A tárgyaláson ismételten nehezményezték a névadás egyoldalúságát és a kommunikáció teljes hiányát, amelyet Nagy Előd szerint “félvállról vettek”. A magyar fél előterjesztette javaslatát arra vonatkozóan, hogy Miskolczy Dezső professzor neve is kerüljön bele az egyetem nevébe. A rektorhelyettes hozzátette, hogy annak a határozott szándékuknak is hangot adtak, hogy az elnevezésről csak akkor tudnak érdemben tárgyalni, ha előrelépések történnek a vizsgarendszer és a magyar tagozat szerveződésének ügyében is.

Nagy Előd beszámolója szerint az orvosi egyetem rektora a névadási javaslatukkal kapcsolatban elmondta, hogy ő egyedül nem dönthet ebben a kérdésben, ezért a szenátus elé fogja vinné a kérdést. Azonban, amikor a magyar fél arról érdeklődött, hogy mi a garancia arra, hogy a szenátus egyértelműen megszavazza majd a javaslatukat, a rektor elutasítóan válaszolt. A rektorhelyettes azt is hozzátette, nem szeretné, ha egy ilyen ürüggyel “visszacsalogatnák a szenátusba a felfüggesztett státuszukból” a magyar oktatókat.

A rektorhelyettes arról is tájékoztatott, hogy a kormányhatározat értelmében az egyetem jogi elnevezése George Emil Palade Egyetem lett, de ezt egyelőre még sem az intézmény honlapján, sem a médiában nem használják.

Nagy Elődöt a korábbi vizsgaidőszak után elindított fegyelmi eljárások eredményéről is kérdeztük. A rektorhelyettes szerint amióta megegyeztek a dékánokkal a vizsgáztatási rendszer felfüggesztéséről, az eljárások is lelassultak, de még mindig nem lehet tudni, hogy végső soron számíthatnak-e bármiféle szankciókra a tanárok.

Nyitókép: pharmaceuticsconference.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS