2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csíky Csengele: hatalmas szükség lesz a politikai szereplők segítségére

Kulcsár Árpád kérdezett: Kulcsár Árpád 2019. július 18. 14:44, utolsó frissítés: 2019. július 19. 11:34

Mit lehet a jelenlegi oktatási keretekben tenni, és mihez kellene megváltoztatni a rendszert? A Magyar Szülők Szövetségének elnökét kérdeztük az érettségi válságstáb terveiről.


Kedden ült össze először a Magyar Szülők Szövetsége által létrehozott válságstáb, hogy a magyar diákok gyenge érettségi eredményeire megoldást találjanak. Az ülésen oktatási szakemberek, szülők, ifjúsági- és diákszervezetek is részt vettek. Hogyan akar a román érettségi jegyeken javítani a Magyar Szülők Szövetsége? Kértek-e, vagy kaptak-e ehhez már politikai segítséget? Csíky Csengelét, a Magyar Szülők Szövetségének elnökét az első ülés eredményeiről kérdeztük.

Tegnapelőtt volt egy válságtanácskozás, amelyet önök szerveztek. Kik vettek ezen részt?

- Akiket megszólítottunk, és ők a legkompetensebbek a romániai magyar közoktatással kapcsolatban: a Romániai Magyar Pedagógusszövetség küldöttsége, a Magyar Középiskolások Szövetségének küldöttsége, magyar főtanfelügyelők és főtanfelügyelő-helyettesek, illetve bejelentkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet is. Rajtuk kívül még mi voltunk természetesen ott, a Magyar Szülők Szövetsége, akik összehívtuk ezt az egész válságstábot.

Ugye önök három célkitűzést jelöltek meg, rövid, közép- és hosszú távúakat, viszont az idei pótérettségire már nem fókuszálnak. Miért maradt ez el?


- Szervezett formában nagyon nehéz ezt most megoldani, úgyhogy improvizatív módon, a helyi önkormányzatok és pedagógusok bevonásával tudunk segítséget nyújtani. Az a legnagyobb gond, hogy nagyon kevesen jelentkeztek a pótérettségire. Azok, akik román nyelv- és irodalomból nem írták meg a négyes fölötti jegyet, azok nem is igazán tudnak két-három hét alatt felkészülni a pótérettségire, Ezek a fiatalok eleve felmérik, hogy mivel kell szembenézniük. Másrészt azok, akik a szaklíceumokban végeztek, és nem sikerült az érettségijük, többnyire már dolgoznak. Ők megkapták a szakdiplomáikat, elhelyezkedtek, vagy nyári munkát végeznek, igyekeznek a saját szakmájuk alapján már munkába állni. Őket külön kihívás lesz meggyőzni arról, hogy megkapják a megfelelő szakmai segítséget majd, és érdemes lesz a 2020-as érettségire jelentkezniük.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy csak egy átfogó tanügyi reform lenne képes megoldást nyújtani a diákok gondjaira. Önök tervezik-e, hogy egy ilyen folyamatban részt vegyenek?

- Olyan fórumot akarunk hosszú távon működtetni, amely egybegyűjti a romániai magyar közoktatás különböző feleit. Ilyen szempontból a mostani találkozásunk is teljesen hiánypótló volt, először ültek egy asztalhoz ezek az emberek. Mindenki a saját maga területén készíti elő a reformelképzeléseit, nagyon jól tuják, mit kellene csinálni, tudják, hol vannak a gyenge pontok, és hogyan lehetne segíteni. Ezeket a különböző területen tervezett változtatásokat kell összehangolni. Ez a fórum elindítja ennek a folyamatát, és azt reméljük, hogy záros határidőn belül meg fognak történni olyan cselekvőtervek, amelyek ezeket majd elindítják, és nyomon is követik a történéseket. Olyan szakmai fórumra van szükség, amely tervezett formában tud működni, és ezt a működést egységesen el tudja fogadni a közoktatásban szereplő minden fél. Ennek létrehozásában és működésében is abszolút szükség van a romániai magyar érdekképviseletek támogatására, és majd a fórum következtetéseinek kivitelezéseiben is természetesen a politikumnak van a legnagyobb szerepe.

Volt már szakpolitikusoktól megkeresés, jelezte bárki, hogy beállna egy ilyen fórum mögé, vagy önök megkeresték ezeket az érdekképviseleti szerveket?

- Nem, eddig a szintig még nem jutottunk el, hiszen egyrészt kedden ültünk össze először, másrészt az önerőben van egyelőre a legfontosabb központosítás. Úgy vagyunk vele, hogy minden, amit meg tudunk tenni, mindenki a maga területén, összehangolt munkával, azt először tegyük meg. És akkor amikor közigazgatásbeli, módszertani, törvénybeli akadályba ütközünk, ami miatt nem tudunk továbblépni, akkor lesz istenigazából hatalmas szükség a politikai szereplőkre, hiszen nekik az a dolguk, hogy ezekben segítsenek.

Azt mondja, a különböző területeken mindenki be tudja azonosítani a problémát, és tudja a megoldásokat is. Amennyiben a román érettségi jegyek feljavítása a prioritás, akkor mi az, amit a legrövidebb távon tenni lehet?

- A pedagógusszövetségnek már készen van a projektterve erre vonatkozóan, operatív lépésekre lebontva, ezt ősszel el is fogják indítani: a kommunikációs nyelv oktatása van ebben leginkább. Amit mi ehhez hozzáteszünk, az az, hogy igyekszünk csokorba kötni az eddig meglévő tevékenységeket, amelyek alapítványok, egyesületek, önkormányzatok végeznek, és rendszerbe rázzuk az egészet. Hiszen régiókra bontva más és más módszerekre, időegységekre van szükség. Nem mindegy, hogy szórvány, szórványosodó, vagy magyar tömbterületen kell segíteni a gyerekeknek. Ha jól értettem, akkor a pedagógusszövetség az anyagi támogatás végső rábólintását várja, minden más elő van készítve ehhez.

A Magyar Szülők Szövetsége már nagyon sok előtárgyaláson van túl a pályaorientációs projektek előkészítésében, ami azt jelenti, hogy már az elemi oktatásban résztvevő gyerekeket bevezetjük a különböző szakágak és mesterségek megismerésébe, ehhez viszont a vállalkozói szférával tárgyaltunk rengeteget, és a vállalkozó szülők lesznek azok, akik ebben segítenek. Nyolcadik osztályig ugyanis már el kellene jusson egy gyerek oda, hogy nagyjából tudja, milyen irányba menne tovább, és közben már meg kell teremteni azokat a szakiskolai feltételeket, amelyek a piacgazdaságnak megfelelnek. A duális képzésben szakoktatókra van szükség, a pedagógusszövetség ebben segít, hogy azok a szakemberek, akik ebben a keretben oktatnának, pedagógiai végzettséget szerezhessenek. Vannak más egyesületek és alapítványok, amelyek irány irányú képzéseket vállaltak már fel. Ezeket is egységesíteni, rendszerezni kellene, Legyenek ezek feltérképezve, és legyen belső ütemterv arról, hogy hogyan kellene haladni.

Mi garantálja a fórum rendszeres működését, ha például jogi, szervezeti keret nem fogja össze, vagy a résztvevők nem kapnak juttatásokat ezért a munkáért?

- Nézze, semmire nincs garancia, csak arra, hogy egyszer meghalunk. Az összes többi attól függ, akarjuk-e csinálni, mennyire akarjuk, és hogyan fogjuk végigcsinálni. Viszont a szülő a gyerekéért száz halálba megy. És a Magyar Szülők Szövetsége abszolút a szülői mivoltból állt össze, nincs benne anyagi, vagy más érdek. Ezt építjük, és közben érdekeket képviselünk. Egy csomó olyan lehetőség nyílik meg előttünk, amiket nem kihasználni bűn és vétek. Ezeken végig kell menni, persze lesznek akadályok, és lesznek egyéni érdekeket képviselő szervezetek, vagy ezeknek képviselői, de van akkora lelkünk szülőkként, hogy ezeken igyekszünk gyorsan átlépni. Meggyőződéseink vannak, gyermekeinkbe vetett hitünk. Elég az esti puszinál megsimogatni a buksijukat, és azt mondani, hogy mindent megteszünk, hogy nekik majd jó legyen.

Hogyan lehet az oktatási törvények megváltoztatása nélkül úgy bekapcsolni a vállalkozó szférát, amiről ön beszélt az imént, hogy ez ne jelentsen plusz órákat és terheket a diákok számára?

- Az oktatási rendszerünk lehetővé teszi a terveinket, vannak Iskola másként hetek, osztályfőnöki órák, amelyeknek bizonyos százalékát pályaorientációval kellene tölteni. Megvannak tehát erre a lehetőségek, és a szülők amúgy is olyanok, hogy rengeteg iskolán kívüli programot szerveznek a gyerekeknek, ezekbe próbáljuk belehelyezni a pályaorientációs lehetőségek megismerését is. A vállalkozóknak ez fontos, hiszen nekik folyamatosan a szakértőhiány a problémájuk. Ha hosszú távon gondolkoznak, akkor tudják, hogy négy-öt év múlva ugyanúgy munkaerőre lesz szüksége, és szívesen mutatják meg a saját vállalkozásukat a fiataloknak, remélve, hogy megtetszik nekik, és majd náluk keresnek később lehetőséget. Ez olyan összekapcsolódási tényező, amely egymás létezését feltételezi. Amennyiben a tanügyi törvények nem adnak keretet erre, mindettől függetlenül elkezdjük csinálni ezeket a projekteket, és már hónapok óta zajlanak a tárgyalások, a konkrét projektek operatív terveinek kidolgozása, hogy ősztől el tudjuk kezdeni.

Emellett az oktatási törvény megváltoztatásán is dolgozni fognak?

- Természetesen, és az, hogy megcsináljuk ezeket a projekteket, segíthet is ebben, hiszen ha felmutatjuk, hogy mennyire jól tud működni a dolog, és megmutatjuk, hogy mekkora szükség van erre, akkor könnyebb lesz konkrét javaslatokat kidolgozni a törvény megváltoztatása érdekében így, mintha csak az asztalt vernénk követelőzve, és nem csinálnánk semmit. El kell kezdeni, és az majd hozza magával a változásokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS