2021. április 22. csütörtökCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia sokkal jobban teljesít jogállamiság tekintetében, mint Magyarország

Timár Norbert Timár Norbert 2019. július 24. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Világszerte inkább rosszabbodott a jogállamiság helyzete tavaly, a kormányzati hatalmak ellenőrzését mutató pontszámok csökkennek leginkább.


Magyarország a 103. helyen áll azon a 126 országot rangsoroló világranglistán, ami azt mutatja, hogy az ország kormánya mennyire elkötelezettje a törvényeknek és jogállami intézményeknek - hívta fel a napokban a figyelmet a World Justice Project jogállamisági indexére hivatkozva a magyar sajtó. Megnéztük, mit mutatnak a számok Romániáról.

Mi az a jogállamiság index?

A World Justice Project (WJP) februárban kiadott jogállamiság indexe tulajdonképpen a jogállamiság betartását értékeli, több mint 120 000 háztartási és 3 800 szakértői felmérés alapján készül el 126 országban. A WJP jogállamiság-indexe friss adatokkal, nyolc tényező segítségével méri az országok jogállamisági "teljesítményét": a kormányzati hatalmakra vonatkozó korlátozásoknak, a korrupció hiányának, a nyílt kormányzatnak, az alapvető jogoknak, a rendnek és a biztonságnak, a szabályozási végrehajtásnak, a polgári igazságszolgáltatásnak és a büntető igazságszolgáltatásnak az értékelésével.

Az új felmérés számai azt mutatják, hogy két egymást követő évben is inkább rosszabbodott, mint javult a jogállamiság helyzete világszerte, így az országok tovább folytatták lecsúszásukat ebben a tekintetben.


Különösen aggasztó, hogy az elmúlt évben az autoritarizmus emelkedésének jeleként a kormányzati hatalmak korlátozását, illetve ellenőrzését jelző pontszámok bármely más tényezőnél jobban csökkentek több országban is (61 országban csökkent, 23-ban maradt ugyanannyi és 29-ben javult). Ez a tényező azt méri, hogy a kormányzati hatalmat a gyakorlatban mennyire ellenőrzik olyan szervek, mint a független bíróságok vagy a szabad sajtó. Az elmúlt négy évben Lengyelország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia vesztett a legtöbbet a jogállamiság e dimenziójában.

Nemzetközi szinten a második legnagyobb csökkenés az elmúlt évben a büntető igazságszolgáltatás pontszámai terén történt. Ezt a tényezőt a nyílt kormányzat és az alapvető jogok kategóriák pontszámainak csökkenése követte. Pozitív fejlemény viszont, hogy több ország inkább javított, mint rontott a korrupció elleni harc tekintetében.

A WPJ 2019-es jogállamisági indexében a top 3-ban Dánia (1. hely), Norvégia (2. hely) és Finnország (3. hely) voltak. A rangsor legalján a Kongói Demokratikus Köztársaság (124.), Kambodzsa (125.) és Venezuela (126.) szerepel.

A World Justice Project egy független, multidiszciplináris szervezet, amely azon dolgozik, hogy előmozdítsa a jogállamiság helyzetét a világon. A szervezet szerint a hatékony jogállamiság csökkenti a korrupciót, elősegíti a szegénység és a betegségek elleni küzdelmet, illetve oltalmazza az embereket a kisebb-nagyobb igazságtalanságoktól.

Mi a helyzet Romániával?

Az ország a világrangsorban a 31. helyet foglalja el a 126-ból. Ezzel pedig Románia két helyet rontott az előző évhez képest. Hozzá kell tenni azonban, hogy a 2017-2018-as jelentés még csak 113 országgal számolt.

Románia helyzete. Forrás: WJP Rule of Law Index®Románia helyzete. Forrás: WJP Rule of Law Index®


Románia a 20. helyet foglalja el az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és az Észak-Amerika országaiból álló csoportban és a második helyen van a közepes jövedelmű országok felső sávjában elhelyezkedő 38 állam közül. A jelentés szerint az országban számottevő csökkenés tapasztalható a kormányzati hatalmakra vonatkozó korlátozások és a nyílt kormányzat terén.

Romániát az európai országok közül Olaszország (28.), Lengyelország (27.) és Szlovénia (26.) előzi meg.

Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet

A WJP jelentése szerint Magyarország az 57. helyen áll a 126 vizsgált ország közül, így az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és az Észak-Amerika országcsoportban az utolsó, 24. helyet foglalja el, míg a magas jövedelmű országok közül az utolsó előtti, 37. helyen áll. A tavalyi jogállamiság indexhez képest azonban egyik tényező területén sem rontott, igaz nem is javított.

Magyarország helyzete. Forrás: WJP Rule of Law Index®Magyarország helyzete. Forrás: WJP Rule of Law Index®


Magyarországot a rangsorban olyan államok előzik meg, mint Észak-Macedónia (56), Trinidad és Tobago (55), vagy Bulgária (54).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS