2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Toró T. Tibor: Nem szeretjük a pártpropagandát Tusványoson

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. július 25. 09:34, utolsó frissítés: 2019. július 27. 09:29

Az RMDSZ folytat propagandát Tusványoson, a Fidesz nem, Toró T. Tibor, Tusványos egyik meghatározó alakja, és az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke szerint.


A megnyitó beszédében hét olyan pontot érintett, amelyek nem valósultak meg, mióta Tusványos létezik. Mennyiben okolhatóak azért a tábor alapítói, hogy ezek a megvalósítások nem jöttek össze?

Szubjektív hét pont volt, nem a teljesség igényével. Tusványost meg lehet a kudarcok, és az eredménynek oldaláról is közelíteni. Én azt javaslom, hogy használjuk mindkét megközelítést, ugyanis eredmények szempontjából eléggé sikeres Tusványos. Maga, hogy a brand kialakult, már egy eredmény, és az is, hogy mindenki fontosnak érzi, hogy itt legyen és megmutassa magát. De ha a politikai eredmények oldaláról nézzük, akkor is elég nagy a listánk. Ti a kudarclistára koncentráltok, szerintem tegyétek meg mind a kettőt: a nemzetegyesítés, állampolgárság kérdésében, vagy egyetemalapítás kérdésében elég sok minden írható Tusványos számlájára. Persze mindig szembe kell nézzünk azzal, hogy nem minden jön össze, amit eltervezünk, de egy kudarcot nem a kardba dőlés érzésével kell megközelíteni, hanem dolgozni kell, hogy átfordítsuk sikerbe.

A szabadegyetem állandó témája az autonómia, és ha azt nézzük, hogy mennyire kerültünk közel hozzá, akkor kudarcként kell elkönyvelnünk. Nem kerültünk közel a közjogi formába öntéséhez, de hogy ez mennyire a szervezők, és mennyire a politikum és társadalom hibája, ezen érdemes elgondolkodni. Azt hiszem, a legkevésbé a mi hibánk. Mi mindent megtettünk azért, hogy fórumot adjunk a vitának, és el is hozzuk azokat a szereplőket Tusványosra, akik hozzá tudnak tenni valami konsruktívat a vitához. Más kérdés, hogy hogyan tudtak politikusok élni az alkalommal, és a román politikum felé hogyan tudtunk érvenyesülni, vagy a magyar nemzetpolitikát hogyan tudtuk becsatornázni a kérdés mögé.

Az elmúlt harminc évben nem mi (az Erdélyi Magyar Néppárt - szerk.) voltunk azok, akik döntéshozatali pozícióban lettünk volna. Mi általban az ellenzéki székekből, sáncokból közelítettük meg a kérdést. Viszont így is eredmény az, hogy nem engedtük, hogy lekerüljön a napirendről, mert éltem én már meg olyan időket még parlamenti képviselőként, amikor azt mondták, ezt a témát hagyni kell. De mi, akik akkor még az RMDSZ-ben ellenzékben ültünk, nem engedtük ezt. Nem engedtük akkor sem, amikor az RMDSZ-en kívüli szervezeteket létrehoztuk. Most sem hagyjuk, sőt, arra kényszerítettük a RMDSZ-t, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Akár úgy, hogy alkossa meg a saját törvénytervezetét. Az más kérdés, hogy ahogyan ez megtörtént, az nem pozitív.


Arra gondol, hogy Kulcsár-Terza többször is benyújtja a parlamentben, és a román képviselők lesöprik onnan?

Nem, arra, hogy lett saját verziója az RMDSZ-nek úgy, hogy közben létezett a Székely Nemzeti Tanács által jegyzett törvénytervezet, amely néhányszor megjárta a parlamentet. Már csak azért sem tartom előremutatónak, mert ahogyan a dolgaink most állnak, teljesen mindegy, mi van a statútumban, akkor lesz ez értelmes vita, amikor arról beszélgetünk a román főhatalommal, hogy lesz vagy nem lesz belőle törvény, és akkor lenne érdemes megnézni, hogy mi kerüljön bele.

Tiszteletreméltó természetesen a Székely Nemzeti Tanács törekvése, hogy napirenden tartsa a témát, és nemzetközi támogatókat szerezzen ehhez, de most igazából az értelmes vita a közös fellépés lehetősége lenne. Mi minden olyan fórumot támogatunk, amely ezt a kérdést tematizálja. Tusványoson például van egy olyan kerekasztalunk, amely látványkonyhaként megpróbálja megmutatni, hogy hogyan működik egy ilyen típusú egyeztetés. Az összejövetelnek persze lesz egy nem nyilvános része is, amiben megróbáljuk azonosítani, hogy miben tudunk közösen fellépni. Ennek megvannak a pártpolitikai vonásai is, az RMDSZ például képviseleti monopóliumra törekszik, ezt károsnak tartom, és olyasminek, ami akadályozza a közös cselekvést. Ha egyiknek az a szándéka, hogy a másikat ne engedje oda, az nem konstruktív.

De miért tenne mást az RMDSZ, ha egyszer a választók őt hozzák ennyire monopol helyzetbe?

A választók azért látják el ezzel a helyzettel, mert így alakult a választási törvény. Feléjük lejt. Könnyű számon kérni az Erdélyi Magyar Néppárton, hogy miért nem indul el egy választáson, de ha elindulna, akkor azt kérik számon. Ez egy ilyen csapdahelyzet, ebbe az vezet minket, hogy a választási törvényt úgy alakították az RMDSZ részvételével, hogy lejtsen a pálya feléjük, és nekik kedvezzen. Úgy alakították, hogy ne történhessen meg, hogy megmérkőzzenek velünk. Mi azokat a lehetőségeket keressük - és az önkormányzati választás ilyen lehetőség a tömbvidéken -, hogy meg lehessen méretkezni. Itt is vannak helyek, ahol a versenynek nincsenek meg a feltételei, ilyen a frontvárosaink vagy a szórványban élők esete, ahol a verseny mindig korlátozott. Az RMDSZ-nek arra kellene koncentrálnia, hogy teremtse meg a lehetőségét a versenynek, akár a pártérdek ellenében is. A másik felet inkább partnerként kellene elfogadni, és főleg azért, mert árt neki, ha nem így tesz. Főleg, mert vannak helyzetek, amikor veszít amiatt, hogy nem ezt teszi. Látjuk, mi lett az európai parlamenti választásokon, ahol csak a Kárpátokon túli szavazatoknak és Orbán Viktor hathatós segítségének köszönhetően sikerült végül bejutniuk. Ott voltak egy hajszálra a kieséstől, pedig egy magyar-magyar összefogás könnyeben megugrotta volna a küszöböt, és nem lett volna szükség 30 000 szavazóra a Kárpátokon túlról, mert emögött, nem bizonyíthatóan, de vélhetően olyan alku áll, aminek az árát nem ismerjük, és nem tudjuk mikor kell megfizetni.

Ha a román fő politikai sodor fele kellene érdeket érvényesíteni, akkor miért nincsenek jelentős politikai képviselők Romániában? Kin múlik, hogy nincsenek jelen?

Biztos nem a szervezőkön, mert a szabad egyetem lételeme a vita, és ha a vita megkopik, akkor a rendezvény is. Mi folyamatosan olyan helyzeteket akarunk szervezni a magyar-magyar és magyar-román szempontból, ami fenntartja ezeket a vitákat.

Hát azért magyar ellenzéki képviselőből is csak kettő van jelen, és őket is sokan Fidesz-ügynöknek tartják.

Ezt a részét kérje számon a magyarországi társszervezőn. Az én dolgom inkább az erdélyi magyar pártok közötti és a magyar-román párbeszéd megteremtése.

Meghívták Kelemen Hunort is?

Minden évben meg van hívva, az ő döntése, hogy nem jön el. Az idei évben amúgy abból a szempontból is jelenetős a változás, hogy először történt intézményes egyeztetés a Néppárt és az RMDSZ holdudvarai között a tábort illetően. A Jakabffy és a Koós Károly sátor programjaiban jól érezhető, hogy a sokszínűségre törekszünk. A Jakabbffyban hagyományosan inkább az RMDSZ van jelen, a Koós Károly inkább hozzánk tartozik. Idén egyeztettük a programjainkat, hogy a konstruktív párbeszdet megteremtsük. Ez azért működött, mert Székely István és köztem igen jó a viszony. Közösen hoztuk létre a Jakabffy Elemér Alapítványt, számos tervünk és eredményünk volt együtt. Örülnék, ha ez a párbeszéd, ami köztünk tud működni, működne a politikai szervezetek között is. Ez keményebb dió, de bízom benne, hogy ezzel a közös egyeztetéssel elindult valami.

Annak ellenére is beengedjük őket, hogy az RMDSZ propagandát művel itt, úgy gondoljuk, hogy a Tusványos brand már olyan erős, hogy akár beengedhetjük az RMDSZ Székelyföldi Agro-Kultúra Sátrat, ahol vegytiszta RMDSZ-propaganda folyik. De mi azt gondoljuk, hogy elég értelmesek a Tusványosra járók, hogy meg tudják különböztetni az értelmes vitát a Tusványos-propagandától. Bár nem szeretjük, ha Tusványoson pártpropaganda történik.

Ezt komolyan mondja?

Véresen komolyan gondolom. Nem kedvelem a pártpropagandát.

De hát a teljes rendezvény értelmezhető Fidesz-propagandaként. Ha megnézzük százalékban a fideszes, vagy Fideszhez hű fellépőket, akkor igencsak lejt a pálya.

Természetes dolog, hogy amennyiben a Fidesz-közeli alapítványok és szervezetek hozzák össze a tábort, akkor megpróbálják a maguk értékei szerint alakítani a programot.

Akkor Orbán beszéde sem propaganda?

Egyáltalán nem az. Ő egyrészt Magyarország miniszterelnöke, másrészt a bálványosi folyamat szerves része. Minden évben itt volt, ellenzéki vezetőként, képviselőként, barátként, '90 óta talán egy alkalmat hagyott ki. Nem csak akkor hívtuk meg, amikor Magyarország miniszterelnöke volt. Tőkés László sem EP-képviselőként volt jelen, hanem a temesvári forradalom hőseként. Nekik itt a helyük. Ez nem pártpropaganda. Nyilván minden párt megpróbálja a maga hasznára fordítani Tusványost, ahogyan teszi ezt az RMDSZ is, most, hogy beengedtük őket. Én nem haragszom rájuk, hogy ezt megteszik, nyilván ez őket minősíti. Felnőtt emberek vannak itt, ha nem hiteles, amit valaki mond, azt észreveszik. Én csak annyit mondhatok, mint magánember, meg Tusványos egyik meghatátorozó figurája, hogy nem szeretem a pártpropagandát. Az én lelkemhez nem áll közel.

Ügyvezető elnökként nem az az egyik dolga, hogy ezt művelje?

Megvan a helye az értékek eljuttatásának, ha pártpropaganda-szagúan történik, akkor annak olyan az eredménye is van. Az értékeinkhez, amiben hiszünk, olyan csatornák kellenek, amik hitelesítik. Tusványos sokkal hitelesebb, mint más, hasonló rendezvények. Ami itt nem hiteles, az megkapja a maga minősítését, akár önöktől, a sajtótól, akár a résztvevőktől.

Konkrétan milyen román politikusokat hívtak?

Folyamatos törekvés, hogy itt legyenek, de nem akarok most egy listát mondani, hogy kiket hívtunk, és nem jöttek el.

A miniszterelnöknek itt kellene lennie?

Nagyon sok mindenkinek itt kellene, de a miniszterelnök kicsit nehéz ügy. A jelenlegi román kormány értékrendileg távol áll a bálványosi szellemiségtől. Nyilván, ha valakinek megfordul a fejében az igény, hogy legyen itt román-magyar miniszterelnöki csúcstalálkozó, ennek helyet adtunk volna. De sem a magyar, sem a román fél nem jelezte, hogy igény lenne erre.

Mit szól ahhoz, hogy az RMDSZ elhappolta a falugazdász rendszert a Néppárttól?

Szomorúan veszem tudomásul, hogy így történnek döntések. Ez azért fájdalmas, mert a néppárthoz közel álló szervezetek nagyon sokat tettek azért, hogy lábraállítsuk a rendszert, gyümölcsöző volt a kapcsolatunk az agrártárcával, illetve a gazdatársadalom számos szereplőjével sikerült jó kapcsolatot kialakítani. Valószínűleg ezért is lehetett sikeres ennek a hálózatnak az összerakása. Én abban bízok, hogy nem lesz mindig ez így.

Visszakérik Orbán Viktortól?

Nem kérjük vissza. Nem tujuk megmondani a magyar kormánynak, hogy mit döntsön, de elmondjuk a véleményünket. Én minden kudarcot feladatként fogok fel. Nem tartozik a kedvenceim közé, hogy ne becsüljék meg a munkánkat, és meggyőződésem, ha kellőképpen hitelesen elmondjuk ezt, akkor ez az állapot meg fog változni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS