2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: nem működtet DNA-ellenes populizmust az RMDSZ

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. július 25. 11:17, utolsó frissítés: 12:23

Sepsiszentgyörgy polgármesterével Tusványoson beszélgettünk azt követően, hogy bejelentette: a DNA megszüntette az ellene folyó eljárást.


Tusványoson beszélgettünk Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével, kisvártatva azután, hogy bejelentette, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megszüntette ellene a korrupciós eljárást.

"Már 1232 napja várom ezt a döntést. Számomra ennek az ügynek nem lehetett más vége, mint az, hogy lezárják. Ugyanakkor azt gondolom, hogy mindannyiunk számára ez egy pozitív üzenet is kell legyen. Merem remélni, hogy 2019-ben stabilabb lábon áll a jogállamiság, mint 2012-ben és 2016-ban állt, és merem remélni, hogy azok, akik azt remélték, hogy ilyen ügyekkel meg tudják félemlíteni az erdélyi magyarságot, és meg tudják törni székelyföldi városok fejlődési dinamikáját, azok letesznek erről a szándékukról, és nem fogják zaklatni a magyar közösség vezetőit, és annak tagjait" - értékelte a döntést a Transindex kérésére Antal

Antal az eljárás megszűnéséről szóló közleményében úgy fogalmazott, hogy "az igazság mindig kiderül". Viszont az erdélyi közvéleménynek 2016 óta sok olyan ügy borzolja a kedélyeit, amelyek igazságtalan ítéletekről szólnak, gondolhatunk itt Horváth Anna perére, vagy a Bánffy-erdők visszaszolgáltatási ügyére.

"Tény, hogy akár Horváth Annára, akár a kézdivásárhelyi srácokra gondolunk, vagy akár a visszaszolgáltatásokra, akkor nem jó az irány, de most van egy helyzet, ami optimizmusra ad okot, akkor miért ne lennénk optimisták? Ez nem csak rólam, hanem a közösség más tagjairól is szól" - mondta felvetésünkre a polgármester.


Kelemen Hunor szövetségi elnök a közösségi médiában azzal a kijelentéssel osztotta meg a fejleményeket, hogy “ismét bebizonyosodott, hogy a román állam az erdélyi magyar vezetőkre, közösségünkre biztonsági kockázati tényezőként tekint. A szándék, a cél egyértelmű: megijeszteni, megfélemlíteni bennünket, elvenni a bátorságot közösségi vezetőinktől, hogy a magyar ügyet képviseljék”.Arra a kérdésre, hogy mi szükség van arra, hogy a magyar közösség elleni támadásnak értelmezzük a DNA eljárásait, hiszen ugyanúgy román politikusok is voltak igazságtalanul meghurcolva, Antal a következőt mondta: "Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol senkit nem hurcolnak meg igazságtalanul. Ha megnézzük a székelyföldi vezetők ügyeit: Mezei Jánost a bíróság alapfokon felmentette, Ráduly Róbert esetében nincs még bírósági döntés, de meg vagyok győződve róla, hogy kedvező lesz számára az ítélet, az én esetemben még vádat sem emeltek. Nyilvánvaló tehát, hogy esetünkben olyan ügyekben indítottak eljárást, amik az intézkedésekkel nem voltak arányban. Gondoljunk csak arra, hogy Mezei János hány napot ült fogdában. Azt hiszem, hogy ilyen jogállamban nem fordulhat elő sem román, sem magyar politikussal."

Az RMDSZ vezető politikusai többször is említették, hogy Romániában egyféle korrupció-ellenes populizmus van. Felvetettük a polgármesternek, hogy ezzel párhuzamosan az RMDSZ, például az Antal elleni eljárás megszüntetésének a közösségi médiában való, meglehetősen dramatizáló megjelenítésével, nem művel-e egyfajta DNA-ellenes populizmust. Azt is kérdeztük, hogy nincs-e ennek egy olyan felhangja, hogy akkor minden székelyföldi elöljáró, aki ellen a DNA vizsgálódik, szükségszerűen ártatlan is. A felvetésekre Antal azt monda, hogy nincs, mert az RMDSZ csak azokról az esetekről beszél, amelyek éppen napirenden vannak, és minden esetet külön fognak bírálni.„Nem gondolom, hogy az RMDSZ DNA-ellenes populizmust művel, én például nagyon fontosnak tartom a korrupcióellenes harcot, Romániának szüksége van a tiszta közéletre, csak azért azt is látni kell, hogy sokszor a korrupcióellenes harcot úgy használják, hogy a valakik számára kényelmetlen embereket ellehetetlenítsék."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS