2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gulyás Gergely: a tranzitzónákban való bánásmód megfelel a nemzetközi standardoknak

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. július 25. 18:24, utolsó frissítés: 18:24

Mit szól ahhoz, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen? És kell-e ma három magyar párt Erdélybe? A magyar kormány miniszterét kérdeztük.


Gulyás Gergelyt, a magyar kormány miniszterelnökséget vezető miniszterét azután kaptuk el Tusványoson néhány kérdés erejéig, hogy lejárt az a pódiumbeszélgetés, amelyet Schiffer Andrással közösen tartottak, és a magyar rendszerváltásról szólt.

Mit szól ahhoz, hogy kötelezettszegési eljárást jelentett be ma Magyarország ellen az Európai Bizottság?

Nem lepett meg bennünket, a Bizottságnak volt már egy levele, ami vélelmezett jogsértésről értesített bennünket, válaszoltunk rá, és a mostani döntésüket követően is válaszolni fogunk. Úgy gondoljuk, hogy nincs alapja a Bizottság felvetésének. Különösen elfogadhatatlannak tartom azt, hogy az Alaptörvény módosításával kapcsolatban is kifogást emelnek, ami semmi mást nem rögzít, mint az első biztonságos állam elvét, tehát, hogy menedékjogot - a genfi egyezménynek megfelelően - az első biztonságos országban kell adni azoknak, akik erre rászorulnak.

A kötelezettségszegési eljárás a tranzitzónákban található állapotok miatt van. Lehet számítani arra, hogy a tranzitzónákban megváltozik a bánásmód az emberekkel szemben?


Szerintem az az állítás, hogy a bánásmódon változtatni kellene, azért nem felel meg a valóságnak, mert a tranzitzónák nem zártak, bárki bármikor elhagyhatja őket, mindaddig pedig, amíg nem bírálták el valakinek a kérelmét, addig ellátást kap, és szerintem a bánásmód minden nemzetközi standardnak megfelel.

Akkor nem igaz, amit például a Helsinki Bizottság jelentései állítanak, hogy éheztetnék a menekülteket?

A Helsinki Bizottságnak nagyon sok jelentése sajnos alapvetően téves.

Gulyás Gergely, Magyarország miniszterelnökséget vezető minisztereGulyás Gergely, Magyarország miniszterelnökséget vezető minisztere


Ön szerint az RMDSZ-nek meglett volna-e a Fidesz segítsége nélkül az öt százalék az EP-választásokon?

Ez a kérdés azért értelmezhetetlen, mert 1990 óta, talán a szocialista kormányzás kivételével, a magyar pártok, főleg ha monopolhelyzetben voltak, számíthattak az anyaországi kormány támogatására. Ha a kérdés az, hogy ez mennyit jelentett, akkor én ezt egy állandó adottságként értelmezem, és nem tudom szavazatszámmal kifejezni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség között van egyfajta torzsalkodás most, hogy a falugazdász programot az RMDSZ hatáskörébe szervezik. Mit gondol, kell a mai körülmények között három magyar párt Erdélybe?

Ezt az itteniek tudják megválaszolni. Ha nemzeti ügyeink vannak, és egységes magyar nemzetről beszélünk, ahogyan ezt 2002-ben az egységes státustörvény kimondta, akkor mindenkinek lehet véleménye, de hogy hány érdekképviseleti szerv tudja megjeleníteni az erdélyi magyarok érdekét, ebben nem tudok autentikus módon állást foglalni. Egyet tudok, az mindenképpen érdeke minden magyarnak, hogy a román parlamentben legyen az erdélyi magyaroknak képviselete.

Tusványosról nem hiányzik önnek több magyar ellenzéki képviselő?

Úgy tudom, hogy meg szokták a rendezők hívni őket, ha jönnek, örülünk, ha nem jönnek, elfogadjuk.

De nem lenne jobb egy nagyobb párbeszéd?

Természetesen jobb lenne, ha értelmes lenne. A magyar belpolitika nagy baja, hogy az értelmes párbeszédek hiányával vagyunk kénytelenek szembesülni. Talán azt, hogy a hiba nem csak bennünk van, jól mutatja, hogy Schiffer Andrással, bár sok mindenben nem értünk egyet, nagyon jól el tudtunk beszélgetni. Azt tapasztalom, hogy az elmúlt években azok az emberek egyre inkább kikopnak az ellenzéki padsorokból, akikkel ugyan éles egyet nem értésben voltunk számos kérdésben, de azért lehetett beszélgetni, egy pódiumbeszélgetésen érdemes volt fellépni. Ez azt hiszem, ezeknek a pártoknak a belső kiválasztásának komoly fogyatékossága.

Fotó: Timár Norbert

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS