2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi folyik már megint a MOGYTTE körül?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. július 31. 10:15, utolsó frissítés: 10:17

Szabó Béla professzor szerint az ARACIS döntése beláthatatlan következményekkel jár: további magyar oktatói állások leépítését is jelenti.


Hétfőn beszámoltunk róla, hogy a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) döntése értelmében csökkennek a beiskolázási számok a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYTTE) magyar orvosi képzésén.

Az előzmények

Tavasszal érkezett ki az egyetemre egy akkreditációs bizottság, hogy megvizsgálja az egyetem képzéseit. Kezdetben úgy tűnt, hogy közös lesz az akkreditáció a román és az angol szakkal, aztán egy héttel a bizottság érkezése előtt szóltak a magyar oktatóknak, hogy csak a magyar képzést nézik át. Előbb úgy tűnt, hogy minden rendben van, aztán a Hivatalos Közlönyben - hiába, hogy azokat később vizsgálták - megjelent, hogy az angol és a román szak esetében megszületett az akkreditáció, a magyarról nem volt döntés.

Mindeddig. Ugyanis az ARACIS döntése most ugyan akkreditációt jelent a magyar orvosi képzésnek, csakhogy a maximális beiskolázási számokban, az előző évhez képest negyven százalékkal kevesebb helyet jelölt meg.


Nagy Előd rektorhelyettestől megtudtuk, hogy az egyetem magyar tanári karát nem érte váratlanul a döntés, ugyanis az akkreditációs bizottság még tavasszal járt az egyetemen, korábban, mint a román és az angol szaknál, és két-három hete a “rektor hívatta azt a két kollégát, akik részt vettek az akkreditációs folyamatban, és közölte velük azt a lehetőséget, hogy az ARACIS azt fontolgatja, hogy 120-ra fognak csökkenni a beiskolázási számok”.


“Nagyon nagy a baj!”

“A beiskolázási számokat az ARACIS határozza meg, az oktatási intézményben tapasztalt körülmények alapján, az egyetemnek ennek értelmében kell meghatároznia a beiskolázási számokat. Viszont amennyiben történik valamiféle pozitív változás a feltételeket értelmében, úgy lehet kérni új ARACIS-felmérést, és akkor változhatnak a beiskolázási számok” - mondta el megkeresésünkre Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, aki az Oktatásügyi Minisztériumnál érdeklődte meg a pontos folyamatot.

A felülvizsgálatot azonban nem lehet elindítani addig, amíg meg nem kapja az egyetem az indoklást a magyar képzés helyeinek csökkentésére vonatkozóan, ami mindeddig nem érkezett meg.

“Jeleztük a problémát a tanügyminiszternek is, aki pénteken Marosvásárhelyen volt, azt mondta, hogy utánanéz ő is, de nincs indoklás” - mondta el Nagy Előd rektorhelyettes, aki arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy még változzanak a procedúra során a beiskolázási számok, azt mondta, nem tudja, de ő erősen túlzásnak érzi, hogy 200-ról 140-re csökkentsék ezeket a számokat.

“Nem értjük azt sem, hogyha a román tagozaton az akkreditáció átmegy, akkor nálunk miért nem, mert a lefedettségünk nagyjából hasonló” - mondja a rektorhelyettes.

Eddig az egyetemen belül volt akkreditálva román és magyar nyelvű oktatási program is. Az akkreditációs bizottság mindig meghatároz egy felső határt, amely a beiskolázási kapacitást jelenti, tehát, hogy maximálisan hány diákot lehet képezni. A román tagozaton tavaly 270 volt ez a szám és a magyaron 200.

Szabó Béla professzor, a MOGYTTE oktatója és a magyar tagozat vezetője úgy véli, hogy az egyetemtől az is szép teljesítmény lesz, ha ezek után száz ingyenes helyet ad a magyar diákoknak a 120-as beiskolázási szám után.

“A piszkos munkát mindig is az akkreditációs bizottság végzi el, ugyanez volt 2012-ben is, ők voltak, akik nem engedték, hogy különváljunk. Az akkreditációs bizottságnak nagyon szigorú szabályai vannak, amit ha egy az egyben betartanának, akkor a románok sem kellene akkreditációt kapjanak: de nálunk meg mindig maximálisan betartják. A kettős mércével van a gond. Ennyi! Papíron az akkreditációs bizottság csak szakértőkből áll, aztán mégis mindig politikai döntéseket hoznak” - mondja a professzor.

Szabó Béla szerint beláthatatlan következményekkel jár az ARACIS döntése, mert az egyetemen belül az orvosin két magyar széria van. Ez azt jelenti, hogy van két különálló csoport, akik különálló képzésen vesznek részt, külön óraadó tanárokkal.

“Egy ilyen szériában rendszerint kell legyen hetven diák, eddig a száznegyvenből kitelt ez, a százból nem fog kitelni, ez további oktatói állások leépítését jelenti” - mondja Szabó, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel együtt a képzések finanszírozását is érinti a létszámcsökkentés, ugyanis a finanszírozás diáklétszám alapján van meghatározva.

Ahhoz, hogy az akkreditációs bizottság másként döntsön, az egyetem vezetősége és a rektor kell kérvényezze a döntés felülvizsgálását. Kérdésünkre, miszerint a magyar kar képviselői beszéltek-e már a rektorral, hogy ezt tegye meg, Szabó ezt mondta: “Annyira nagy a baj, hogy hiába próbálunk ennek egy rózsaszín színt adni, hogy most milyen jó lesz, hogy beszélünk a rektorral. Kurva nagy a baj, ezt kell mondani! Az, hogy beszélünk vele, és akkor jó lesz, és felvisszük az ingyenes helyek számát 100-ról 120-ra, és akkor mekkora nagy győzelem lesz, tíz örömódát ünneplünk, és negyvenszer körbefutjuk a marosvásárhelyi stadiont, annak én nem tudok tapsolni”.

Szabó professzor ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az egyetem vezetősége mégis lépni fog, ugyanis "nekik sem biztos, hogy jó ez a drasztikus csökkenés, hiszen a magyar diákok után emelt szorzóval számolhat az egyetem".


Precedensértékű a történet, és hosszú távon csak a szakítás tenne jót

Novák Csaba Zoltán szenátor abban látja leginkább a problémát, hogy a mostani történetre nincs precedens, ugyanis mindeddig a beiskolázási számok csökkentésével nem próbálkoztak meg a MOGYTTE esetében.

“Ez jelzi, hogy az orvosi egyetemen akkut problémák merültek föl. A magyar orvosi kar szembesült ezzel, lássuk, hogy milyen lépéseket lehet tenni, a miniszterasszony ott volt csütörtökön és pénteken, akkor tudomásul vette helyzetet, a oktatók kérdéseket tettek föl, és a miniszter azt mondta, hogy utánanéz a dolgoknak. Látni kell az ARACIS indoklását, és ennek tükrében kell megtenni a kellő lépéseket. Hosszú távon csak az önálló egyetemi struktúrák hoznának megoldást, és azon belül bővíthetni lehetne a magyar oktatási vonalat, hogy ezek a szakmai kifogások többé ne merülhessenek föl vele szemben” - vélte a politikus.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS