2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy sokkhatás érte a román társadalmat, ami mindig pozitív és negatív energiákat is felszabadít

Timár Norbert Timár Norbert 2019. augusztus 01. 09:55, utolsó frissítés: 10:02

Péter László szociológus értékelte a caracali tragédia következményeit. Úgy véli a társadalom kötőanyagának tekintett bizalom csökken, de az esetnek reménykeltő eredményei is lehetnek.


Romániában pillanatnyilag egy második kollektív típusú társadalmi trauma, illetve sokk érte a társadalmat - állítja Péter László szociológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója, akit arról kérdeztünk, hogy a Caracalban történt tragédia gyengíti-e az állami intézményekben vetett bizalmat. A szociológus álláspontja szerint Romániában hagyományosan és trendszerűen alacsony az embertársainkba és a formális intézményekbe vetett társadalmi bizalom. Péter László szerint igaz ugyan, hogy a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és hasonló szervezetekbe vetett bizalom szerepel a toplistákon a népesség szemében, de ez a bizalom nagymértékben erodálódik.

Péter László véleménye szerint a személyes biztonság kérdése nem egy absztrakt, mérhetetlen politikai kérdés, aminek a hatása csak egy bizonyos társadalmi rétegben érezhető, hanem mindenkit érint. “A személyes biztonságunk, azok a garanciák, amelyek arra vonatkoznak, hogy ha bajba kerülünk, az állam segít rajtunk, mos elég nagy válságba kerültek” - véli a szociológus.

A szociológus úgy gondolja, az államba és annak különböző szerveiben, mint a rendőrségbe vagy a csendőrségbe vetett bizalom csökkent, de ugyanúgy a kormányba vetett bizalom is, amely “végső soron, az emberek fejében egy felelős, mert ő az, aki a hatalmat birtokolja”. Péter László szerint a kormány nagy árat fog fizetni a Caracalban történtekért, főképp, ha egyéb visszaélések is napvilágot látnak.

Arra a kérdésre, hogy a caracali eset további bizalomvesztéshez vezethet-e, a szociológus azt válaszolta, hogy azonnali távon mindenképp, különösen, mert augusztus 10-e közeledtével ismét felerősödnek a csendőrség erőszakos fellépésével kapcsolatos diskurzusok, amelyet az ellenzék és az államelnök szinten tartott.


Másik oldalról nézve viszont a társadalmi szolidaritás mértéke is növekszik

- véli a szociológus -, hiszen “végül is általunk ismeretlen helyen, általunk ismeretlen emberekkel vagyunk empatikusak, mint társadalom”. Péter László szerint emellett azt is látni lehet, hogy az emberek spontán tüntetésbe kezdtek, nem csak valami ellen, mint az állam, a rendőrség és társai, hanem az áldozatok és családjaik mellett.

A szociológus ugyanakkor problémának látja, hogy nincs kommunikáció a formális szervezetek és a társadalom között: “Gondoljunk bele, hogy ha mondjuk a CNN-t nézzük és történik valami, akkor rögtön kiáll egy iparos/valaki és up to date információkkal szolgál arról, hogy mi történik. Nálunk ez nincs meg.”

Péter László szociológusPéter László szociológus


A kutató szerint mindezzel együtt a caracali eset csak a jéghegy csúcsa, mivel az adminisztráció, a rendőrség és a szervezett bűnözés szoros összefonódásának tünetét látjuk épp. “Ne feledjük, hogy az első áldozat három hónappal ezelőtt tűnt el és azóta jóformán nem történt semmi” - teszi hozzá. Péter László nem kívánt spekulációkba bocsátkozni, de elmondása szerint, “ha valaki megnézné Caracal környékén a bizonyos korcsoporthoz tartozó lányok eltűnési trendjének dinamikáját és a rendőrség írásos válaszait a családok panaszaira, akkor a napnál is világosabb lenne, hogy itt valami gyanús”. A szociológus úgy véli ezek a problémák előbb-utóbb ki fognak derülni, de amíg ezek napfényre kerülnek, minden nap erodálják egy keveset a bizalmat.

Péter László abban látja a helyzet súlyosságát, hogy bizalom hiányában működésképtelen a társadalom. “A társadalomban a bizalom a kötőanyag, ezt tartja össze. Attól vagyunk társadalom és nem sokaság, hogy alapvetően bízunk a másikban, hogy az bizonyos szabályok szerint fog viselkedni: megáll a stopnál az autós vagy ha hívjuk a 112-őt, akkor valaki előbb utóbb kijön” - hívja fel a figyelmet a szociológus.

“A román társadalom egy elég komoly morális válsággal küzd,

ami arról szól, hogy a tényvalóság, tehát a korrupció meg egyebek miatt, az emberek nem bíznak abban, hogy azzal a tudással, azzal a normarendszerrel, amelyet a kultúra kellene újra teremtsen, érdemes összhangban viselkedni” - véli Péter László. A szociológus szerint a morális válság abban rejlik, hogy nincsenek ösztönzők, az emberek értelmetlennek látják a normakonformitást, mert az látszik, hogy ha így tesznek, nem tudnak boldogulni, nem lehet szembemenni a hatalom akaratával. “Azt gondolom, hogy mind a Colectiv-, mind ez az Alexandra-eset és társaik, amelyek még ki fognak derülni, ezt a morális válságot súlyosbítják, amely idestova jó tíz éve tart a gazdasági válság rossz kezelése miatt” - mondta a kutató.

Péter László ugyanakkor reménykeltő dolgokat is lát az eset kapcsán: “Hátha elkezdünk beszélni a lánykereskedelemről, igazából arról, hogy a nőknek a társadalomban eleve kockázatosabb lenni, magasabb a kitettségük mindenféle problémának”. A szociológus abban is reménykedik, hogy tematizálva lesz a tény, hogy a biztonságunk közügy és azt meg kell oldani. Emellett azt is pozitívumként lehet felfogni, a kutató szerint, hogy a társadalomban még vannak tartalékok ahhoz, hogy az emberek az utcára vonuljanak és elmondják a vágyaikat, illetve a gondjaikat.

“Ugyanakkor a civil társadalom is mozgolódik, ami jó dolog” - véli Péter László. A szociológus úgy látja, hogy most felpezsdültek olyan belső társadalmi energiák, amelyek megléte fontos. “Alapvetően érdekvédelemről van szó és ez az érdek most nagyon húsba vágó mindenkinek, a fizikai biztonságunkról van szó.”

A szociológus úgy látja, hogy ezek a társadalmi tartalékok hozzájárulnak az egymásba vetett bizalom visszaállításához, hiszen eleve nem működhetnének ezek a megmozdulások, hogyha az emberek nem bíznának abban, hogy a hozzájuk hasonló világnézetű és világértelmezésű emberek “kimennek a térre”. Péter László szerint az aktivizmus, a civizmus mindig társadalmi tőkét gyárt, amelynek egyik formája a bizalmi tőke.

“Ez egy több, egymással párhuzamos, egymásnak ellentmondó, ugyanakkor egymást erősítő folyamat együttese. Egy sokkhatás érte a román társadalmat, bennünket mindannyiunkat, ami mindig pozitív és negatív energiákat is felszabadít” - összegez a szociológus.

Nyitókép: Meggyilkolt lányok képei a belügyminisztérium előtt. Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

CARACALI GYILKOSSÁGOK

» Emberi maradványokat találhattak a Caracal közelében eltűnt két lány után nyomozó hatóságok egy férfinél

» Őrizetbe vették a caracali ügy gyanúsítottját

» Dăncilă arra kéri a pártokat, ne politizálják a caracali ügyet

» Caracali ügy: Gheorghe Dincă nevére előzetes letartóztatási parancsot állított ki a törvényszék

» Dăncilă népszavazás kiírását fontolgatja a súlyos bűncselekményekért kiszabható büntetések megszigorításáról

» Intézményközi munkacsoportot hoznak létre a krízishelyzetekre adott hatósági reakciók felgyorsítására

» Caracali ügy: Több ezren tüntettek a belügyminisztérium székháza előtt szombat este

» Menesztették tisztségéből az Olt megyei és a caracali rendőrparancsnokot

» Az ügyészség már minősített emberölés miatt folytat bűnvádi eljárást a caracali férfi ellen

» Ellenőrzéseket végez az Igazságszolgáltatási Felügyelet a caracali ügy kapcsán

» További gyilkosságok elkövetésével is gyanúsítják a caracali gyilkosságok gyanúsítottját

» Egy hétig sem bírta hivatalában az új belügyminiszter

» Cioloş szerint a caracali történések azt mutatják, hogy alapos államreformra van szükség

» Raed Arafat vezeti majd azt a parancsnokságot, amely a caracali ügy miatt jött létre

» Egy férfi azt írta SMS-ben az egyik caracali áldozat anyjának, hogy a lánya még él

» Börtönkórházba szállították kivizsgálásra a caracali gyilkosságok gyanúsítottját

» Parkot létesítenek a meggyilkolt Alexandra Măceşanu emlékére

» Egy cipruson élő nő azzal riasztotta a rendőrséget, hogy az egyik caracali áldozat még mindig életben van

» Czika Tihamér: Románia, a sokkok országa

» Fifor: senki nem számíthat bocsánatra, aki a caracali ügyben hibázott

» Nyilvánosságra kerültek azok a beszélgetések, amelyeket az Olt megyei meggyilkolt lány halála előtt a hatóságokkal folytatott

» Columbo felesége: Alexandra nem csak egy sorozatgyilkos áldozata

» A DIICOT-nak még mindig nincs bizonyítéka arról, hogy meggyilkolták volna a lányokat

» A DIICOT központi szerve vette át a caracali ügyben folyó nyomozást

» Egy sokkhatás érte a román társadalmat, ami mindig pozitív és negatív energiákat is felszabadít

» Sajtótájékoztató összehívását követelik civil szervezetek a caracali üggyel kapcsolatban

» Libertatea: Az Olt megyei rendőrök együttműködtek az alvilággal Alexandra keresése közben

» A caracali tragédia kapcsán tett kijelentései miatt lemondatták az oktatásügyi minisztert

» Kamaszlányé voltak a Gheorghe Dincă udvarán talált csontok

» A caracali tragédia kapcsán tett kijelentései miatt lemondatták az oktatásügyi minisztert

» Nyomozás folyik a caracali gyanúsított házánál. Dincă új nyomokat szolgáltatott

» “Ha nem lenne kurva vére, nem került volna bajba” Pszichológus a rendőri szexizmusról

» A DNS tesztek szerint 99 százalék az esélye, hogy a Dincă házában talált csontok az Alexandráé legyenek

» Megtalálták Alexandra Măceşanu telefonját Dincă házánál

» Több száz cipőt raktak ki a belügyminisztérium épülete elé az eltűnt gyerekek emlékére

» Nemzetközi szakértők segítségét kérik Alexandra szülei lányuk feltételezett maradványai azonosításában

» Gheorghe Dincă ügyvédje azt állítja, hogy védence prostituáltaknak nézte áldozatait

» Caracali ügy: feltörték az igazságügyi orvostani intézet honlapját

» A DIICOT annak nyomait keresi, hogy járt-e Luiza Melencu a gyanúsított lakásában

» A rendőrök megtalálhatták Luiza Melencu maradványait is

» Négy személyt megbírságolták azok közül, akik Caracalon tüntettek július 28-29-én

» Fifor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy volt-e információcsere a rendőrök és caracali alvilág között

» Johannis egyik tanácsadója fogadta Luiza Melencu édesanyját

» Dincă arra számít, hogy enyhébb ítéletet kap, állítja az ügyvédje

» Februárban döntenek a caracali gyilkosságok perének esetleges áthelyezéséről

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS