2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtudtuk, miért csökkentik a beiskolázási számokat a MOGYTTE magyar orvosképzésén

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. augusztus 01. 14:33, utolsó frissítés: 14:38

A felmérést végző bizottság még nem hozta nyilvánosságra jelentését: ha megteszik, két hét áll majd az egyetem rendelkezésére a fellebbezéshez


Nincs elegendő tanár a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvosképzés magyar szakán, ezért csökkentené le a Romániai Felsőoktatás Minőségbiztosítási Hatósága (ARACIS) a beiskolázási számokat - derül ki a hivatal válaszaiból, amelyet Kisebbségi Államtitkári Hivatal Kabinetjének kérdéseire adtak.

A hatósághoz a Transindex is küldött kéréseket, de a válaszokhoz végül Kovács Irén államtitkáron keresztül jutottunk hozzá, akinek hamarabb válaszoltak.

Az ARACIS azt közölte, hogy az egyetem kérte a felmérést, mivel a legutóbbi óta 5 év telt el. A felmérést végző bizottság még nem hozta nyilvánosságra jelentését, ugyanis még dolgoznak rajta (szeptemberre várható), csak a határozatot adták ki. A jelentést elküldik majd az egyetemnek, és két hét áll az intézmény rendelkezésére, hogy megfellebbezze.

Jelenleg kizárólag az általános orvosi szakot vizsgálták, a fogorvosi és gyógyszerészeti szakokat nem, így értelemszerűen ott maradnak a tavalyi beiskolázási számok.


Az ARACIS azt állítja, hogy a maximális kapacitás azért változott, mivel a magyar tagozaton a humán erőforrás szempontjából nincsenek teljesen betartva az európai szinten szabályozott előírások. Az egyetemi oktatók és hallgatók arányát európai szinten ugyanis úgy határozzák meg, hogy egy egyetemi oktató jusson öt-hat egyetemi hallgatóra, ez azonban a MOGYTTE magyar orvosi képzéseinek esetében nem valósul meg.

Az ARACIS jelezte azt is, hogy abban az esetben, ha nőne a magyar tagozaton tanító egyetemi oktatók száma, a 2019-2020-as tanév elejétől kezdve bármikor lehet kérvényezni egy újabb felmérést a maximális befogadóképesség növelése érdekében.

MOGYTTE rektorhelyettes: kettős mérce!

Nem igaz, hogy nem lenne elég oktató az orvosi képzésen, mondta el a Transindexnek Nagy Előd rektorhelyettes, aki szerint amennyiben ez lenne a helyzet, úgy a román karon is fel kellett volna merüljenek ugyanezek a problémák.

A rektorhelyettes nem tudja, hogy az akkreditációs eljárás során hány oktatót vett figyelembe a bizottság, ugyanis vannak átfedések, azaz olyan tanárok, akik több karon is tanítanak. “A mi nyilvántartásunkban 103 vagy 104 tanár szerepel, de ennél többet tettek be a dossziéba” - mondja a rektorhelyettes, aki biztos benne, hogy ősszel meg fogják fellebbezni az ARACIS döntését.

A kérdésre, hogy gátolja-e az egyetem bármilyen formában új magyar tanárok felvételét, Nagy azt mondta, “nem áll fenn ez a helyzet, a probléma inkább abban áll, hogy nehéz bejutni. A jelölteknek ugyanis be kell előbb iratkozni PhD-képzésre, ahol viszont nincs sok helyünk, húsz fölötti ösztöndíjas, és néhány fizetős hely van. Plusz azok közül, aki beiratkozik doktorira, nem mindenki akar tanári pályára állni” - mondja a professzor.

A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet szerint a MOGGYTE tanárai lehet, hogy nincsenek elegen, de attól még elvégzik a dolgukat.


A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet kérést fogalmazott meg az ARACIS felé, amelyben kéri azokat a dokumentumokat, amelyek alapján felül volt vizsgálva az általános orvosi képzés (magyar, román és angol tagozat).

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármilyen indokkal csökkentsék a marosvásárhelyi magyar orvosi képzésben résztvevők számát, hiszen Romániában csak itt van magyar nyelvű orvosi képzés” - írják a Transindexnek eljuttatott állásfoglalásukban.

Szerintük a jelenlegi egyetemi oktatói állományhoz képes sokkal több orvostanhallgatót lehetne képezni, mint amennyit legutóbbi döntésével jóváhagyott az ARACIS.

Lehetséges, hogy a magyar tagozat a számszerű követelményeknek nem tesz teljes mértékben eleget, de az életszerűségnek annál inkább megfelel az itt zajló képzés” - vélik.

A kabinet felhívja rá a figyelmet, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy magyar egyetemi oktatóink több orvostanhallgatót tudnak felkészíteni, mint 120. “A hallgatók sikeresen államvizsgáznak, és a rezidens vizsgán is jól szerepelnek. Az élet bebizonyította, hogy a tanárok nemcsak széleskörű elméleti tudással vértezik fel a magyar orvostanhallgatókat, hanem valóban a betegek gyógyítására készítik fel őket, így kiváló erdélyi magyar orvosaink vannak” - mondják.

Szerintük a magyar egyetemi oktatók hajlandóak több terhet magukra vállalni azért, hogy az anyanyelvű orvosképzés megmaradjon és a magyar közösség ügyét szolgálják.

A kabinet egy követelést is megfogalmazott az állam felé: “Azt kérjük, hogy tartsák be a törvényes előírásokat, hozzák létre az önálló magyar kart az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen. Ezeknek létrehozása garancia lenne arra, hogy a magyar katedrák feltöltése megoldódjon, hiszen akkor nem lenne annyi adminisztrációs akadály. Az önálló magyar kar létrehozása az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen bizonyítaná az igazi multikulturalitás megnyilvánulását, amit a tanügyi törvény előír és amit a másik két egyetem be is tart”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS