2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gondatlanul végzik a Kultúrpalota felújítását?

Korodi Zsuzsa, HKSZ 2019. augusztus 02. 18:05, utolsó frissítés: 2019. augusztus 06. 14:49

A restaurálás közben komoly gondok adódtak, hiszen megtörténhetett, hogy a csütörtöki esőzések következtében beázott a műemlék egyik fala. A szakértők aggódnak.


Megkeresésünkre a marosvásárhelyi Kultúrpalota osztályvezetője, Fülöp Tímea, elmondta, hogy jelenleg éppen zajlik a tetőzet felújítása, ami egy hosszan tartó folyamat, és amelyet a kivitelező cég szakaszonként végez. A szerencsétlenség egy olyan szakaszon történt, ahova a felújítással még nem érkeztek el. A probléma abból adódhatott, hogy a munkásoknak azon a tetőrészen is kellett járjanak a munkafázisok során, így egyik fedőelemként szolgáló bádoglemez elmozdulhatott. Egy másik munkafázis részeként egy csatornaszakaszt is leszereltek, ami szintén hozzájárulhatott a beázáshoz.

Mindezt a város polgárai vagy a Kultúrpalota látogatói nem láthatják, mert a szóban forgó rész az egyik belső udvaron van.

Az intézmény munkatársai számára csak akkor derült ki, hogy komoly mulasztás történhetett, amikor csütörtökön esni kezdett az eső, és péntek reggelre már a tetőről lezúduló vizet semmi sem fogta fel, vezette el, hanem egyrészt egy szellőzőcsatorna mellett a falon folyt le, másrészt egy másik szellőzőcsatornáról folyamatosan a falra spiccelt a víz. Bár a fényképen csak annyi látható, hogy kívül vízfoltos a fal, elég sok ideig volt kitéve az esőnek, vélhetően a fal belseje is átitatódott nedvességgel.

„Rögtön jeleztük a problémát a Maros Megyei Tanácsnak, akik a felújítás lebonyolítói, illetve jeleztük a megbízott kivitelező cégnek, amelynek képviselői ott voltak a helyszínen” - mondta Fülöp Tímea, hozzátéve, hogy írásbeli jelentésben is rögzítették az esetet, és fényképpel is dokumentálták. „Minden olyan rongálást, ami a kivitelezés miatt történik, a vállaltnak kötelessége helyreállítani – de ezt csak a megbízó, azaz a Maros Megyei Tanács kérheti számon.” Hiszen a Múzeum munkatársai nem illetékesek, ők csak megfigyelőként vesznek részt a felújításban.


Ezután megegyezés történt, hogy a hibát sürgősségi beavatkozással orvosolni kell valahogyan, akár úgy is, hogy ideiglenesen kiegészítik a sérült tetőrészt, és ideiglenesen visszaszerelik a hiányzó csatornarészt. Hiszen kulcsfontosságú, hogy az épület további ázásának lehetőségét kizárják, megelőzzék.

A kivitelezőről érdeklődve megtudtuk, hogy a főkivitelező egy ploiești cég, a Romconstruct, akik a különböző szakmai munkákat más-más profilú vállalkozóknak adták ki, hiszen nagyon sokféle speciális munkáról van szó, ezért nem nagyon lehet egységesen értékelni, viszont a belső restaurálások – az orgona, a Tükörterem, a fémszerkezetek, stb. - lassan bár, de jól haladnak.

A tetőzeten zajló munkálatok – mint ahogy az eset is mutatja – mégsem zajlik teljesen problémamentesen, ott mulasztásokat észleltek a múzeum munkatársai. Például volt amikor nem érkezett meg a bejelentett munkáscsoport, máskor meg éppen egy esőzés miatt éjjel 2-kor még dolgoztak a munkások, hogy egy kifedett tetőrésznél ne történjen beázás. Jelenleg több apró probléma is fennáll, amit sürgősen meg kell oldani, és vannak esetek, amelyek miatt át kell szervezzenek a Kultúrpalotában zajló eseményeket, rendezvényeket is.

„Nem egy nyugodt időszak ez, nekünk sem, a Megyei Tanácsnak sem, és bizonyára a kivitelezőnek sem. Vannak esetek, ami miatt át kell szervezzük az eseményeket is” - értékelte összefoglalóan a helyzetet Fülöp Tímea.Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója megerősítette a beázás tényét, illetve további mulasztásokra, gondatlanságokra is felhívta a figyelmet. Számára különösen idegesítő, hogy mivel a Múzeum és szakmai személyzete csak megfigyelőként vesz részt a felújításban, nincs joguk semmilyen beavatkozást végezni, hogy a válságos helyzeteket megelőzzék, vagy sürgősségileg kezeljék. „Így az egyetlen eszközünk az, hogy írásban letesszük az észrevételeinket” - így jelezve a Megyei Tanács és a kivitelező fele a felmerülő gondokat.

Az igazgató észrevétele szerint a kivitelező cég nincs a helyzet magaslatán, véleménye szerint nincs elég létszámú és szakmailag kellő képzettséggel rendelkező munkása. A tetőfelújítás kapcsán megjegyezte, hogy „fontos lenne, hogy ezeket a munkálatokat egy jelentős létszámú csapat végezze, ne néhány ember dolgozzon egy több ezer négyzetméteres bádogfelületen. Mert nyilván így nehéz lesz kiküszöbölni, megelőzni a követező beázásokat is. Ami miatt keletkezhetnek komoly anyagi károk is” - részletezte álláspontját.

Kiemelte, hogy a felújítás legérzékenyebb pontja éppen a tetőzet, ahol a gondatlanságot tapasztalták, hiszen egy esős nyarunk van és ha nem járnak el szakszerűen a munkások, ha nem vigyáznak, akkor rögtön beázásokkal lehet számolni.

Elmondta, hogy sok esetben a építésvezetők nincsenek is jelen a helyszínen, amiből következik, hogy nem is tudják megfelelően követni a restaurálási munkálatokat, sem azok szakmai kivitelezését.

„A múzeum emberei állandóan jelzik a problémákat, hogy »itt is történt valami, ott is történt valami, arra is oda kell figyelni, az sem megfelelő, vagy nincs ma szakfelügyelő valamelyik restaurálási munkafázisnál«” - vázolta fel a helyzetet. Jelen esetben a szabályzat szerint a Múzeum szakemberei nem kaphatnak ezért fizetést, mert nem a Megyei Tanács közvetlen alkalmazottai: "ennek ellenére ők kell elvégezzék a szakmai felügyelet jelentős részét, mert a megbízott fizetett személyek vagy nincsenek jelen, vagy felületesen végzik a munkájukat", tette hozzá Soós. Mivel az épület kezelője a Múzeum, így ők a felelősök a műemlékért.

Következésképpen kértek egy elemzést, amely felülvizsgálná és értékelné a kivitelező munkáját, hogy amennyiben az nem felel meg a szakmai és minőségbeli elvárásoknak, akkor felbonthassa vele a szerződést a Megyei Tanács, megelőzve további lehetséges komolyabb problémákat.

Az igazgató álláspontja szerint a gond forrása abban áll, hogy a közbeszerzési eljárásnál a törvény szerint nem lehet mérvadó szempont, hogy olyan céggel kössenek szerződést, amely rendelkezik megfelelő régiséggel, szakmai tapasztalattal. Ugyanis az eljárás elsődleges elvi szempontja – úgy a romániai, mind az Európai Unió szerint – a szabadpiaci verseny, azaz kötelesek a legolcsóbb ajánlatot elfogadni.

„Amikor ilyen nagy értékről beszélünk, mint a Kultúrpalota, nem lehet egy ploiești cégre bízni a kivitelezést, csak a szabadpiaci verseny miatt. Hiszen gyakorlatilag Románia egyik legjelentősebb műemlékéről van szó, ahol ennek következtében nem a megfelelő szakemberekkel jelennek meg, és nincs megfelelő szakfelügyelet sem. A jelenlegi legnagyobb problémánk a felügyeletnek a mulasztása. Mert ezek a problémák elkerülhetőek lettek volna, ha jó a felügyelet” - foglalta össze a helyzetet Soós Zoltán.

Az igazgató elmondta, hogy a megyei tanács elnökéneknek is többször jelezték a problémát, és a hét elején fog összeülni egy stáb, amely elemezni fogja a helyzetet, hogy meghatározzák, hogy milyen lépéseket lehet foganatosítani a helyzet javítása érdekében.

A Maros Megyei Tanács 3 éve nyert egy Európai Uniós pályázatot, amelyet a Regionális Operatív Program írt ki kulturális örökség restaurálására és hosszú távú értékesítésére, amelyből a Kultúrpalota és a Természettudományi múzeum felújítását végezik. A Kultúrpalota felújításának keretösszege 6,5 millió lej, amelyből 6 millió vissza nem térítendő EU-s támogatás, a többi részt a Megyei Tanács állja.

A restaurálás kivitelezését végző céggel, a Romconstruct-al, másfél éve írták alá a szerződést. A projekt keretében az épület homlokzatának és tetőszerkezetének felújítása kell megtörténjen, valamint a Tükörterem és a könyvtár lépcsőházának, továbbá a fémszerkezetek restaurálása.

A cégnek nincs A kategóriás műemlék felújításában szakmai tapasztalata, de a törvény értelmében ez nem is szükséges. A szakmunkákat ugyanis „kiadják” olyan specializálódott restaurátoroknak, akik minisztériumi engedéllyel és szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS