2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rajtuk is múlik a szoptatás sikere: vannak-e szoptatásbarát szülészetek Székelyföldön?

B. D. T. B. D. T. 2019. augusztus 07. 19:46, utolsó frissítés: 2019. augusztus 12. 09:18

Támogatják az igény szerinti szoptatást és lehetővé teszik a szülés utáni aranyórát a nagyobb székelyföldi városok szülészetein - derült ki a Transindex közérdekű adatigénylésére adott válaszokból.


2019. augusztus 1-7. között világszerte megünnepelték a szoptatás világhetét, augusztus 1. pedig a szoptatás világnapja volt. Az eseménysorozat célja minden országban a szoptatás népszerűsítése és a csecsemők egészségének javítása. 1990-ben augusztusban írták alá civil szervezetek, döntéshozók és szakértők az Innocenti Nyilatkozatot a szoptatás védelméről, támogatásáról és népszerűsítéséről, amely kimondja, hogy a szoptatás biztosítja a csecsemők számára az ideális tápanyagokat és immunvédelmet, ugyanakkor az anya számára is jelentős egészségügyi pozitív hozadékai vannak, például csökkenti a mellrák és petefészekrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

1992 óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és más szervezetek - kiemelten az Alliance for Breastfeeding Action - minden évben megszervezi a tematikus hetet. Erdélyben például a marosvásárhelyi VÉDEM egyesület tartott egész hetes rendezvénysorozatot, az Udvarhelyszéki Anyák pedig Séta a szoptatásért megmozdulást szerveztek.

"A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik"

Idén a kezdeményező nemzetközi szervezetek azoknak a családbarát gyakorlatoknak szentelték a szoptatás világhetét, amelyek segítik a szoptatást, és képessé teszik a szülőket, hogy azokban az első órákban, napokban és hónapokban, amikor a leginkább szükség van erre, zavartalanul kötődhessenek gyermekükhöz, táplálhassák és gondozhassák őt.


A WHO és az UNICEF ebben az évben felhívja a figyelmet a minimálisan 18 hetes fizetett szülési szabadság és az apák számára is elérhetővé tett, fizetett gyermeknevelési szabadság fontosságára, amely révén bátorítják a szülők egyenlő hozzájárulását a gyermeknevelési feladatokhoz; az anyák számára olyan munkahelyi feltételeket kellene teremteni, hogy a munkába való visszatérésükkor is folytathassák a szoptatást; a gyermekfelügyeleti és -gondozási szolgáltatások pedig legyenek elérhetőek minden család számára.


Ha a szoptatás gyakorlata ismét közel univerzálissá válna, évente több mint 800 ezer életet menthetne meg, többségében 6 hónapnál fiatalabb csecsemőkét, de 20.000-rel csökkenne a mellrákban elhalálozott anyák száma is - hívja fel a figyelmet a WHO.

A világszervezet ajánlása szerint a szülés utáni első órában megkezdett szoptatás kizárólagos táplálási mód kellene legyen a csecsemő 6 hónapos koráig, amikor a hozzátáplálást meg lehet kezdeni, ugyanakkor a szoptatás folytatását legalább 2 éves korig ajánlják, vagy amennyiben van erre mód, még tovább.Az idei év jelmondata magyarul így hangzott: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik. Ez a jelmondat arra utal, hogy túl azon, hogy elsősorban az anya akarata, szándéka, felkészültsége a sikeres szoptatás záloga, kiemelten fontos az is, hogy az őt körülvevő közeg támogató legyen: a párja, a családja, az egészségügyi intézmények, a munkahelyek, és voltaképpen az egész társadalom.

Az UNICEF, a WHO és a társult szervezetek felszólítják a kormányokat és a munkaadókat, vezessenek be és alkalmazzanak olyan családbarát közpolitikákat és gyakorlatokat, amelyek a szoptatást támogatják és lehetővé teszik (angolul a jelmondat így hangzik: Empower Parents, Enable Breastfeeding).

Szoptatási tanácsadást és gyest minden érintettnek!

Tudományos bizonyítékai vannak annak, hogy a szoptatás révén biztosított optimális táplálkozás, a kötődő nevelés és a stimuláció fokozza a gyermeki agy fejlődését, és az egész további életére pozitív hatással lesz - áll Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus WHO-főigazgató és Henrietta Fore UNICEF-igazgató közös állásfoglalásában.

A családbarát közpolitikák különösen fontosak a dolgozó szülők számára: az anyáknak időre van szükségük a szülés utáni felépülésre és a szoptatás sikeres elkezdésére, és miután visszatérnek munkahelyükre, a szoptatás folytatásának sikere azon múlik, kapnak-e lehetőséget szoptatási szünetekre, és/vagy rendelkezésükre áll-e egy olyan privát, biztonságos és higiénikus helyiség, ahol fejhetnek és tárolhatják a lefejt anyatejet.

Ezen kívül a munkahelyükön vagy annak közelében hozzáférésük kellene legyen megfizethető gyermekgondozási szolgáltatásokhoz is. Ha túl korán visszatérnek az anyák a munkahelyükre, az lehetetlenné teheti számukra a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás és a kétéves korig történő szoptatás megvalósítását - hívják fel a figyelmet. Ugyanakkor az apák számára is biztosított fizetett gyermeknevelési szabadság segíti a nemek közötti egyenlő munkamegosztást, a jobb apa-gyermek kötődés kialakulását.

Túl azon, hogy a gyermekekre milyen pozitív hatásai vannak, a családbarát intézkedések támogatják a nők visszatérését a munkába, javítják az anyák fizikai és mentális egészségét, és az egész család jól-létét. Gazdaságilag is "megéri" ezeket alkalmazni, mert a családbarát intézkedések növelik az alkalmazottak elégedettségét, akik ily módon jobban fognak ragaszkodni a céghez, és kevesebbet fognak hiányozni. Egyszóval a családbarát intézkedések jók a családoknak, a babáknak és a gazdaságnak - hangsúlyozza a WHO és az UNICEF igazgatója.

Minden országban ajánlott lenne legalább 18 hetes - de inkább 6 hónapos - fizetett szülési szabadságot biztosítani a nőknek, valamint az apák számára is bevezetni a fizetett gyermeknevelési szabadságot, többet kellene befektetni a szoptatást népszerűsítő, átfogó programokba, elérhetővé tenni a szoptatási tanácsadást az egészségügyi intézményekben és a közösségekben egyaránt, és felhagyni a tápszerek és egyéb helyettesítők reklámozásával, hogy a szülők képessé váljanak tudatos döntést hozni arról, hogy mi a legjobb táplálási mód csecsemőik számára - áll a szövegben."A támogató környezet kialakításához elengedhetetlen többek között a szülők és családok korszerű szoptatási ismeretekkel való ellátása, az egészségügyi szakemberek továbbképzése, bababarát közintézmények, munkahelyek és egészségügyi intézmények létrehozása" - áll a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország ismertetőjében. Magyarország viszonylag jól áll, legalábbis Romániához képest, ami a szoptatás elterjedtségét illeti: az anyák közel 40%-a szoptatja kizárólagosan csecsemőjét az első 6 hónapban, míg Romániában ez az arány még az optimistább becslések szerint is legtöbb 20% lehet.Júniusi cikkemben bemutattam azt a romániai petíciót és törvényjavaslatot, amely azt célozza, hogy nálunk is vezessék be a kórházak szülészeti-nőgyógyászati osztályain azokat az anya- és gyermekbarát gyakorlatokat, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánl, és amelyeket már a legtöbb jóléti államban alkalmaznak.
A WHO Tíz lépés a sikeres szoptatás érdekében címmel kiadott, 2018-ban frissített ajánlásában többek közt azt szorgalmazza, a kórházakban ne reklámozzák a tápszeres táplálást és a cumisüvegeket, hanem segítsék az anyákat a szoptatásban; biztosítsák, hogy az egészségügyi dolgozóknak megfelelő tudása, kompetenciái és képességei legyenek a szoptatás támogatásához; a várandósgondozásnak legyen része a szoptatásra való felkészítés mind a nő, mind a családja számára; tegyék lehetővé az aranyórát, azaz a szülés utáni azonnali és háborítatlan bőrkontaktust az anya és gyermeke között, támogassák az anyákat a szoptatás minél korábbi elkezdésében, a szoptatási nehézségek leküzdésében; a csecsemő ne kapjon pótlást, amennyiben az orvosi szempontból nem indokolt; ne válasszák el az újszülöttet az anyjától, 24 órás rooming-in legyen az általános gyakorlat; figyelmeztessék az anyákat a cumisüveg és cumi használatának kockázataira (lásd cumizavar).

Romániában a kórházak nagy részében sajnos még mindig általános gyakorlat az újszülöttek elválasztása az anyáktól, a rutinszerű cumisüvegből etetés, valamint a szoptatás egyszerű etetésként való felfogásának szellemében az elavult, káros gyakorlatok alkalmazása (pl. időre való etetés, háromóránkénti szoptatás, a szoptatás időtartamának drasztikus korlátozása).

Székelyföldi anyaként elsősorban az érdekelt, a nagyobb székelyföldi városok kórházainak szülészetein mennyire alkalmazzák a baba- és anyabarát gyakorlatokat. E célból június végén közérdekű adatigénylési kéréssel fordultam két Kovászna megyei és három Hargita megyei kórházhoz.

Első körben csak a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház részéről érkezett visszajelzés - gyors, pontos és nagyon biztató tartalmú választ kaptam tőlük, és még egy fotót is csatoltak a szülészeti osztály folyosójáról, ahol nagyméretű plakáttal ismertetik az aranyóra szerepét és fontosságát.

Egy hónapos várakozás után körbetelefonálás következett; ennek folyományaként szinte azonnal megkaptam a választ a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi kórháztól is. A Kovászna megyei kórházak közül az azóta eltelt két hétben a sepsiszentgyörgyiektől részleges válaszokat kaptunk, így az is szerepel a cikkben (amint választ kapunk a kézdivásárhelyi kórháztól is, frissítjük a cikket - szerk.megj.)

Az alábbiakban közölt adatok főképp a szoptatástámogató gyakorlatokra vonatkoznak; cikkünk következő részében dolgozzuk fel a vajúdás, szülés körülményeire, az esetleges orvosi beavatkozások gyakoriságára vonatkozó adatokat.

Aranyóra, rooming-in, szakavatott szoptatástámogatás Csíkszeredában

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészetén gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy az anya és gyermeke sikeres szoptatási időszakot alapozhasson meg - derül ki a Kiss Edit sajtóreferens által a Transindexnek elküldött, az intézmény szülészet-nőgyógyászat, illetve újszülöttgyógyászati osztályának illetékesei segítségével kidolgozott válaszokból.Természetes szülés és császármetszés esetén egyértelműen alkalmazható náluk az aranyóra, sőt koraszülés esetén is, amennyiben a baba egészségügyi állapota megengedi.

Támogatják a szoptatni kívánó anyákat, lehetővé teszik az anya és baba 24 órás együttes elhelyezését, pótlást csak orvosilag indokolt esetben adnak (akkor viszont cumisüvegből), és egy munkatársuk IBCLC szoptatási szaktanácsadói minősítéssel is rendelkezik. Ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, bátorítják az elsősorban anyatejjel történő pótlást saját lefejt tejjel vagy donortejjel.

Segítenek az anyáknak elsajátítani az igény szerinti szoptatás gyakorlatát, a helyes mellretételt, a legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálását is, "amilyen mértékben ez belefér a kórházban töltött három nap alatt. Az osztályon dolgozók tanácsai mellett a kórtermekben több, a szoptatást támogató plakát is el van helyezve" - áll az intézmény Transindexnek küldött válaszában. Ugyanakkor kiemelik, hogy "szükséges lenne, hogy otthon is legyenek szakavatott segítői az anyáknak, védőnők, szoptatási tanácsadók tudjanak tanácsot adni."

2018-ban 1304 szülés volt a csíkszeredai szülészeten. Ha az anya és a baba állapota is lehetővé teszi, akkor minden szülés után alkalmazzák az aranyórát. Lehetővé teszik a természetes szülések esetében a késleltetett köldökzsinór-elmetszést is. 2018-ban majdnem mindegyik anya - mintegy 40 kivételével - szoptatta csecsemőjét a kórházból való távozáskor. Arról nincs adatuk, hogy a náluk szült anyák hány százaléka szoptatta kizárólagosan csecsemőjét legalább 6 hónapos korig.

Székelyudvarhelyen 30-40% lehet a szoptatási arány

A székelyudvarhelyi kórházban természetes szülés esetén alkalmazható az aranyóra, sőt koraszülés esetén is, ha nincs a babával olyan probléma, ami ezt nem teszi lehetővé. A császármetszéssel szülő nők 30 perccel a műtét után kapják meg első szoptatásra a babájukat - derül ki a Transindex megkeresésére a Lukács Antal kórházmenedzser által jegyzett válaszból.

Támogatják a szoptatni kívánó anyákat, rooming-in kórtermeik vannak az anya és baba 24 órás együttes elhelyezésére. Pótlást csak szigorúan a baba 10%-ot meghaladó testsúlycsökkenése esetében alkalmaznak, cumisüvegből, ha az orvosilag indokolt, és saját lefejt tejjel. Van munkatársuk, aki szoptatási tanácsadói képesítéssel rendelkezik. Segítenek az anyáknak elsajátítani az igény szerinti szoptatás gyakorlatát, a helyes mellretételt, a legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálását is.

2018-ban 1338 szülés volt a székelyudvarhelyi szülészeten. 2018-ban a fiziológiai szülések esetén mindenkinél lehetővé tették az aranyórát. A természetes szülések esetében a köldökzsinórt csak akkor vágják el, amikor már nem pulzál. 2018-ban mindegyik anya szoptatta csecsemőjét a kórházból való távozáskor, ugyanakkor volt 46 vegyes táplálású is, aki anyatejet és tápszert is kapott. Nincs pontos adatuk, hogy a náluk szült anyák hány százaléka szoptatta kizárólagosan csecsemőjét legalább 6 hónapos korig, de becslésük szerint 30-40%-ra tehető az arány.

Gyergyóban az anyák 90%-a szoptatta csecsemőjét a kórházból való távozáskor

A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház részéről dr. Laczkó Csilla szülész-nőgyógyász szakorvos és Ferenczy István kórházmenedzser válaszolt kérdéseinkre.

Szülészetükön a természetes szülés és koraszülés esetén alkalmazható az aranyóra, viszont császármetszés esetén nem. Támogatják a szoptatni kívánó anyákat, lehetővé teszik az anya és baba 24 órás együttlétét. Pótlást cumisüvegből adnak a csecsemőknek. Ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, bátorítják az elsősorban anyatejjel történő pótlást saját lefejt tejjel. Nincs szoptatási szaktanácsadó munkatársuk, viszont segítenek az anyáknak elsajátítani az igény szerinti szoptatás gyakorlatát, a helyes mellretételt, a legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálását.

2018-ban 324 szülés volt a gyergyószentmiklósi szülészeten. 2018-ban az esetek 90%-ában lehetővé tették az aranyórát. Lehetővé teszik a természetes szülések esetében a késleltetett köldökzsinór-elmetszést is. 2018-ban az anyák 90%-a szoptatta csecsemőjét a kórházból való távozáskor. Arról nincs adatuk, hogy a náluk szült anyák hány százaléka szoptatta kizárólagosan csecsemőjét legalább 6 hónapos korig.

Sepsiszentgyörgyön szoptatásbarát pótlási eszközöket is használnak

A Dr Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szülészetén is lehetővé teszik az aranyórát a természetes szülések esetében. Császármetszéssel szülő nőknek csak az első szoptatást teszik lehetővé. Koraszülés esetén nem lehetséges a szoptatás - áll a Transindex megkeresésére elküldött részleges válaszban.

Viszont Sepsiszentgyörgyön is támogatják a szoptatni kívánó anyákat, és kiemelten "mindig lehetővé teszik" az anya és baba 24 órás együttlétét. Pótlást csak orvosi utasításra adnak a csecsemőknek, és nemcsak cumisüveget használnak az osztályon, hanem olyan szoptatásbarát pótlási eszközöket is, mint a kiskanál vagy a szonda.

Ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, bátorítják az elsősorban anyatejjel történő pótlást saját lefejt tejjel. Van szoptatási szaktanácsadó munkatársuk. Segítenek az anyáknak elsajátítani az igény szerinti szoptatás gyakorlatát, a helyes mellretételt, a legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálását.

2018-ban 1091 szülés volt a sepsiszentgyörgyi szülészeten. Arra a kérdésre, hogy 2018-ban hány szülés után tették lehetővé az aranyórát, azt a választ kaptuk, hogy lehetőség szerint mindig biztosítják. Az intézményben nem történt olyan irányú felmérés, hogy 2018-ban hány anya szoptatta csecsemőjét a kórházból való távozáskor, és arról sincs adatuk, hogy a náluk szült anyák hány százaléka szoptatta kizárólagosan csecsemőjét legalább 6 hónapos korig.

Frissítés 2019. augusztus 12.: A kézdivásárhely kórház válaszai

A kézdivásárhelyi kórházban is alkalmazzák az aranyórát, és lehetővé teszik a késleltetett köldökzsinór-elmetszést is, ha az újszülött állapota megengedi. Koraszülöttek esetében a baba állapota nem mindig teszi lehetővé - áll a kórház menedzsere, Canea-Kocsis András által elküldött, a szülészeti osztálytól kapott válaszban. "Osztályunkon 'rooming-in' rendszer működik, ami azt jelenti, hogy az újszülött az anyuka mellett van, természetesen ha nem szorul különösebb orvosi ellátásra" - írják.

Részletező kérdéseinkre - miszerint adnak-e bármiféle pótlást a szoptatott, egészséges újszülötteknek, és ha igen, milyen indokkal; ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, milyen eszközből kapja azt (cumisüveg, sns, kiskanál, szonda stb.); ha orvosilag indokolt a pótlás egy szoptatott csecsemőnél, bátorítják-e az elsősorban anyatejjel történő pótlást (saját lefejt tej, donortej); van-e olyan munkatársuk, aki szoptatási tanácsadói képesítéssel rendelkezik, esetleg önkéntes szoptatási segítő; illetves segítenek-e az anyáknak elsajátítani az igény szerinti szoptatás gyakorlatát, a helyes mellretételt, a legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálását stb. - összevont választ kaptunk: "Mi is az anyatejes táplálás hívei vagyunk, megteszünk mindent annak érdekében, hogy az újszülött csak orvosilag indokolt esetben kapjon pótlást. Munkatársaink segítik az anyukákat az anyatejes táplálás elsajátításában" - áll a válaszban.

2018 ban 437 szülés volt a kézdivásárhelyi szülészeten. Nincs pontos adatuk arról, hány esetben tették lehetővé az aranyórát, "de ha igény volt rá, minden esetben lehetővé tettük" - fogalmaznak. 2018-ban az anyák minimum 95%-a szoptatta csecsemőjét a kézdivásárhelyi kórházból való távozáskor. Nincs pontos adatuk, hogy a náluk szült anyák hány százaléka szoptatta kizárólagosan csecsemőjét legalább 6 hónapos korig.

Összegzés

Az öt székelyföldi városban a válaszok alapján már most széles körben alkalmazott gyakorlat az aranyóra, a babák és anyák együttes elhelyezése, az igény szerinti szoptatással kapcsolatos felvilágosítás és segítségnyújtás az anyáknak. Szoptatásbarát eszközöket azonban csak egy szülészeten használnak, elterjedt a cumisüveg használata a szoptatott babáknál is, és nincs mindenhol olyan munkatárs, aki szoptatási tanácsadóként hatékonyan tudna segíteni az anyáknak a szoptatással kapcsolatos gyakori nehézségek leküzdésében.

Ugyanakkor nincs vagy csak becslés alapú annak követése, az anyáknak sikerül-e fenntartaniuk a kizárólagos szoptatást gyermekük legalább 6 hónapos koráig.

Összegezve, az öt kórházban valószínűleg sokkal jobb a helyzet a szoptatástámogatás terén, mint Románia kórházaiban általában, és ez reményre ad okot.

Amennyiben érintett vagy, azaz a cikkben szereplő valamelyik kórház szülészetén adtál életet gyermekednek 2018 januárja és 2019 augusztusa között, oszd meg tapasztalataidat kommentben a cikk alatt, vagy írd meg történetedet és küldd el a bdt@transindex.ro címre.

Borítókép: Photo by Dave Clubb on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS