2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Félelem és reszketés Marosvásárhelyen: száznál több embert rak utcára az önkormányzat?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. augusztus 08. 13:28, utolsó frissítés: 13:36

Állítólag csak két hónapra, de azt követően csak a volt lakók felét fogadják vissza, és őket is csak éjszakára. Ráadásul csak két hetet kaptak új lakást találni. Smaranda Enache akár Strasbourgig vinné az ügyet.


Július 14-én a marosvásárhelyi Rozmaring utca 34. szám alatti éjjeli menedéken/szociális központban lakó, száznál is több személy kapott egy felszólítást, hogy a hónap végéig hagyják el a lakóhelyüket, mivel az épületet teljes felújításnak veti alá az önkormányzat, és miután végeztek vele, az embereknek még a felét sem fogadják vissza.

Hogyan jutottak idáig?

A központot 1998-ban nyitották meg, eredetileg éjjeli szálláshelynek indult a hajléktalanok számára, de mivel ilyen szempontból nem volt kihasználva a kapacitása, így szociális központ lett belőle, azaz valamiféle hibrid állapotban leledzett.

A polgármesteri hivatal adatai szerint 113-an, az ott lakók adatai szerint 140-nél is többen élnek benne. Nemrég a városvezetés úgy döntött, hogy visszaalakítják az eredeti állapotába a központot, és csupán 53 férőhelyes kapacitásban fogják üzemeltetni, oly módon, hogy a menedékkérők csak éjszakára maradhassanak, azaz maximum 12 órát tölthessenek el benne.


A legfőbb probléma az, hogy a lakókat két héttel a felújítási munkálatok megkezdése előtt értesítették, és érthető módon kétségbeestek, sőt, egy, a sajtófigyelmet meglehetősen elkerülő tüntetést is szerveztek a lakóhelyük elé.

Számukra elfogadhatatlan, hogy arra kényszerítik őket, hogy két héten belül találjanak megoldást. Igaz ugyan, hogy a polgármesteri hivatal több személynek is állást ajánlott, szállással együtt, de az a probléma, hogy szinte csak azoknak, akik már munkahellyel rendelkeznek a városban. Nekik ajánlottak kéthónapos munkát ellátással Râmnicu Vâlceaban. Márpedig az otthonban sokkal jóval árnyaltabb a kép: vannak emberek, akik az árvaházból jutottak oda, vannak súlyos testi és pszichikai problémákkal küszködők, vannak két, három, öt vagy hétgyerekes családok is, és emberek, akik napi ötven lejért dolgoznak.

Bogdan Sorin Oltean, a központ egyik lakója azonban összefogta az ott lakókat, miután számos alkalommal ment be a polgármesteri hivatalba, a megyei tanácshoz, sőt, még a prefektúrára is. “Mindenhol azt mondták, hogy természetesen meg fogják találni a megoldást, így tett a szociális igazgatóság vezetője is. Részéről annyi volt a megoldás, hogy másnap elment szabadságra. A lakóknak megígérték, hogy mindenki visszatérhet, viszont a sajtótájékoztatón Claudiu Maior alpolgármester már azt nyilatkozta, hogy mindössze 52-en térhetnek vissza. Nem tudjuk, milyen kritériumok alapján fog történni a szelekció” - mondta a központban lakó Oltean.

Oltean úgy véli, semmi szükség nem lett volna az általános felújításra, hiszen a bentlakók felújították a szobáikat, nagyon sok helyen rendbe tették a fürdőszobákat is, sőt, még az áramvezetékeket is biztonságosabbá tették. Oltean azt is kifogásolja, hogy az embereknek egyenként megígérték, hogy a felújítási munkálatok után visszatérhetnek, de közben a tervek szerint csak egy részük, és csak éjszakára térhet vissza.

Márpedig a jogvédők és az ott lakók szerint nem lehet mindenkit csak úgy az utcára tenni. A lakók felkeresték Románia legrégebbi jogvédő szolgálatát, a Pro Európa Ligát, amelynek társelnöke, Smaranda Enache el is vállalta az ügyüket, mondván, ha a polgármesteri hivatal valóban meglépi az erőszakos kilakoltatást, akkor akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elviszik az ügyet. “Számomra elfogadhatatlan, hogy a polgármesteri hivatal képes megszervezni a felújítási munkálatokat, mindenre megvan az ütemterve, de az embereket nem képesek értesíteni időben erről” - mondta a Transindexnek Enache.


Márpedig az emberek kétségbeesettek

Két idős személy olyannyira megrettent a fennálló helyzettől, hogy éhségsztrájkba fogtak, a helyzetet súlyosbítja, hogy mindketten egészségügyi gondokkal küzdenek, egyikük cukorbeteg is. Másrészt többen is, akik mentálisan instabilak, azzal fenyegetőznek, hogy leugranak az épület tetejéről, amennyiben ki akarják őket lakoltatni.

Hétfő délelőtt a polgármesteri hivatal elé vonultak az elégedetlenkedők, és közölték, hogy amennyiben valóban megtörténik a kitelepítés, úgy ők a város legmagasabb épületeire fognak felmenni, és nem hagyják el azokat, amíg a helyzetüket meg nem oldják. A városvezetés azonban hárít, mondván, ők mindenkinek ajánlottak helyet, aki önmagát ellátni képtelen, a lakók azonban azt mondják, ez nem igaz.

“Én magam mentem az illetékesekhez, én magam keresgéltem lakásokat hirdetéseken keresztül, felajánlottam, hogy a nyáron üresen álló kollégiumi szobákban szállásolják el az embereket, de nem volt semmi érdemi válasz erre” - mondja Oltean, aki azt állítja, önmagának egy garázst nézett volna ki, amelynek volt vízellátása, de végül a városvezetés nem reagált a felvetésekre.

Clauidiu Maior, a város alpolgármestere és Dorin Florea polgármester tanácsadója azt mondta, nem hatja meg a lakók “hisztije”, és mindenképpen végbemegy a kilakoltatás. Ezt nyomatékosítandó a helyszínen már kedden órákra kitettek mindenkit az épületből, mert fertőtlenítést végeztek, szerdán pedig kikapcsolták a távszolgáltatásokat is.

A lakók közül voltak néhányan, akiknek volt lehetőségük máshol elhelyezkedni, ők elmentek, de a legtöbb, körülbelül 110 embernek nem volt ideje megtalálni a számára legmegfelelőbb megoldást, így ők maradnak. Amennyiben Claudiu Maior fenyegetését betartják, úgy csütörtökön (tekintve, hogy a munkaképes férfiak és nők jó eséllyel dolgozni fognak napközben), öregeket, betegeket, kisgyerekeket és terhes nőket fog erőszakkal kilakoltatni a rendőrség.


A városháza komoly perre számíthat

Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke szerint elfogadhatatlan az a mód, ahogyan a lakókkal bántak, és elfogadhatatlan az is, hogy a kivitelezést az ember elé helyezik, nem értesítenek időben a kilakoltatásról, vagy úgy lakoltatnak ki embereket, hogy nem biztosítják számukra a megfelelő lakhatást.

“Amennyiben a kilakoltatás megtörténik, úgy minden lehetséges jogi eszközt be fogunk vetni, hogy jóvátételre kerüljön sor” - mondja Enache, aki azt is elmesélte, hogy maga is felszólalt a városi tanács egy ülésén, akkor úgy tűnt, hogy néhány képviselő melléáll az ügynek (a Szabad Emberek Pártjából - POL), de a kilakoltatást nem tudták megakadályozni. Ezen cikk publikálásának ideje körül tehát, hacsak valami csoda nem történik, éppen az utcára kerül körülbelül száz ember Marosvásárhelyen.

Címoldali kép: A helyi romák tüntetnek a kilakoltatás ellen. Forrás: dor.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS