2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő héten kiléphet az ALDE a kormányból, és akkor csak az RMDSZ menthetné meg őket

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. augusztus 09. 15:15, utolsó frissítés: 15:24

Állítólag pénteken Dăncilă utoljára próbálhatja meggyőzni Tăriceanut, hogy maradjon, de annak túl nagyok az igényei. Kérdés, ha borul a kormány, mit lép az RMDSZ, amely most a mérleg nyelve lehetne.


Politikai forrásokra hivatkozva a Digi24 azt írja, hogy jövő héten a Călin-Popescu Tăriceanu által vezetett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) már eldöntötte, hogy ki fog lépni a kormánykoalícióból, és mindezt a jövő héten fogja bejelenteni. Ugyanezek a források azt is állítják, hogy pénteken találkozni fog Viorică Dăncilă miniszterelnök Tăriceanuval, hogy mintegy az utolsó lapját kijátszva megpróbálja megmenteni a kormánykoalíciót.

Az ALDE párt tagjaitól a Digi24 azt tudta meg, hogy csütörtökön konkrétan a szakításról tartottak megbeszélést a tagok, és Tăriceanu konkrétan be is jelentette a távozást, miután a Dăncilával való egyeztetések egyszer már nem jutottak eredményre.

Tăriceanu állítólag azt szerette volna, hogy vegyék be a Pro România pártot is a kormánykoalícióba, strukturálják újra a kormányt, és csökkentsék le a miniszterek számát 19-re, ebből pedig négyet nevezhessen ki az ALDE és négyet a Pro România. Tăriceanu legfőbb követelése mindeközben az lehetett, hogy Dăncilă mondjon le arról, hogy államelnöknek jelöltesse magát, és engedje őt a PSD-ALDE színeiben indulni.

Dăncilă azonban nem olyan régen a PSD-elnöke, hogy ilyen mértékű változtatásokat és engedményeket át tudjon vinni a párton, így nemet mondott Tăriceanunak.


Ennek meg is lett az eredménye: szerda délben ugyanis az ALDE-elnök kitette Facebookra, hogy gyümölcsöző tárgyalásokon vannak túl Victor Pontával, és várhatóan új szövetséget fognak kötni. Ez pedig azzal fog járni, hogy közös parlamenti frakciót hoznak létre, amely így a harmadik legerősebb lesz. Miután azonban Victor Ponta is posztolt Facebookra, és ő azt írta, hogy egyáltalán nem egyeztek meg semmiben, csak beszélgettek, és jelentős haladásokat értek el, Tăriceanu is visszakozott, és kijavította a Facebookon megjelent szöveget.

Ponta ezek szerint nagy spíler,

ugyanis egyrészt kifele azt kommunikálja, hogy csak akkor hajlandó szövetségre lépni az ALDE-val, amennyiben az faképnél hagyja a kormányt, másrészt, amennyiben az újságírók által szerzett információk helyesek, titokban mégis szerette volna elintézni, hogy kormányra kerülhessen a párt, és legyen négy miniszterük.

Néhány hónapja például, amikor Victor Ponta még azt mondta, hogy kormányra lépne, ha átszerveznék a kormányt, és akár támogatná Dăncilă elnökségét is, jól látszott, hogy ebben nincs pártkonszenzus. A Pro Româniában elég tekintélyes támogatással bíró Mihai Tudose ex-miniszterelnök akkor nagyon kiakadt a pártelnök nyilatkozata miatt, kijelentve, hogy egyáltalán nem ért egyet sem azzal, hogy Dăncilát, sem azzal, hogy Tăriceanut támogassák, és hogy ő nem kizárólag Dragnea miatt lépett ki a PSD-ből, és az egész párt továbbra is olyan, mint amilyen Dragneával volt.

Pontának tehát a belső ellenzékkel is le kell számolnia, bárkivel is akar szövetkezni. Megkönnyítheti ezt, hogy Tudose öt évig nem itthon kavarja az indulatokat, hanem az EP-ben dolgozik.

Az RMDSZ megmenthetné a PSD-t, csak hát...

Amennyiben az ALDE-sok távoznak a kormányból, annyiban Dăncilának ideiglenes minisztereket kellene kineveznie az őszi parlamenti ülésszakig. Pontosan négy minisztert kellene helyettesíteni a külügyi, a környezetvédelmi, az energetikai és a parlamenti kapcsolattartásért felelős tárca élén.

Jelenleg a PSD-nek 207 képviselője és szenátora van, de az utóbbi egy évben már sokan szivárogtak át Pontáékhoz. Egyáltalán nem kizárt, hogy amennyiben megtörténik a szakítás, úgy sokan fognak még elgondolkodni azon, hogy ne hagyják-e ott a süllyedő hajót.

A parlamentben 233 szavazat szükséges ahhoz, hogy az új kormány fennmaradhasson. Ilyen körülmények között a PSD-nek kevés választása lenne a hatalom megtartására, de megpróbálhatná meggyőzni az RMDSZ-t, hogy támogassák őket.

Az RMDSZ álláspontját nem ismerjük arról, hogy hajlandóak lennének-e kormányra lépni, minden esetre a 2016-ban megkötött, majd az EP-választások előtt az úzvölgyi események miatt felmondott protokollum után most valós esély nyílna rá, hogy a mérleg nyelve legyenek, ugyanis nélkülük most - ellentétben az elmúlt időszakkal - a PSD kormányzásképtelenné válna.

Ha a PSD-nek sikerülne megszereznie a 30 RMDSZ-es képviselő és szenátor támogatását, akkor a 8 kisebbségi képviselővel, akik hagyományosan mellettük szoktak szavazni, már elég megnyugtató többsége lenne. Csakhogy az RMDSZ-t nehéz lehet meggyőzni, főleg az úzvölgyi incidens miatt, de ide sorolhatjuk a MOGYÉ-t ért újabb csapásokat is. Másrészt az RMDSZ-nek azért is nehéz lehet egy ilyen döntés, mivel a választóik is nehezen nyelik le a szociáldemokratákkal való kokettálást.

Amennyiben az új kormányt nem sikerülne elfogadtatni a parlamenttel, úgy Klaus Johannis államfőnek kellene kineveznie egy új kormányfőt, addig pedig Dănciláék ügyvezető kormányként folytathatnák.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS