2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Libertatea: caracali kiskorú lányokat kényszerítettek szexuális kapcsolatra katonákkal, menedzserekkel és rendőrökkel

2019. augusztus 12. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

A DIICOT is tudott az esetekről.


Oana álnév alatt az egyik áldozat számolt be a Libertatea lapnak arról, hogy 2012-ben, amikor még kiskorú volt, arra kényszerítették, hogy pénzért cserébe szexuális kapcsolatot létesítsen több felnőtt férfival is.

A nőnek arról is tudomása van, hogy több kiskorú társát is - akiket a caracali Cocoș-klán alvilági szervezet futtatott -, a deveselui NATO katonai bázisra szállítottak, és arra kényszerítették őket, hogy a katonákkal szexuális kapcsolatot létesítsenek, fizetségért cserébe. Összesen 16, 14 és 16 éves kiskorú lány esetéről van tudomása a lapnak, akiket a klán tagjai veréssel, zsarolással vettek rá arra, hogy engedelmeskedjenek nekik.

A lap beszámolója szerint az esetekről később tudomást szerzett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) is, akik tartottak ugyan kihallgatásokat, viszont a katonák személyazonosságát felfedő nyomozást még azelőtt felfüggesztették, hogy hivatalosan elindíthatták volna.

A Libertatea szerint 2012 és 2017 között összesen 16 kiskorú lányt kényszerítettek arra, hogy pénzért cserébe szexuális kapcsolatot létesítsenek többek között osztrák menedzserekkel és alkalmazottakkal, akik az ausztriai Bauschutz Gmbh & Go vállalat munkatársai voltak, és az Olt folyón lévő vízerőműnél dolgoztak.


2014-ben az Olt megyei DIICOT nyomozása révén 17 férfit ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre, mert szexuális kapcsolatot létesítettek kiskorú lányokkal. A DIICOT ügyészei a sértettek vallomásai alapján kezdtek nyomozásba.

A kiskorúak beszámoltak az ügyészeknek arról, hogy emberkereskedők hálózatába kerültek, akik arra kényszerítették őket, hogy más férfiakkal is szexuális kapcsolatot létesítsenek. A DIICOT aktáiból többek között az derült ki, hogy az egyik áldozat arról számolt be a nyomozóknak, hogy az egyik emberkereskedőnek azzal sikerült őt rávennie az együttműködésre, hogy orális szexre kényszerítette, amit a telefonjával videóra rögzített és azzal zsarolta a lányt, hogy a felvételt elküldi a szüleinek, hogyha nem megy el az „ügyfelekhez”.

A Libertatea szerint a szexre kényszerített kiskorú lányok és az „ügyfelek” között a bűncselekmény többek között a Caracal deveselui bejáratánál lévő Non Name nevű étterem és panzióban került sor. A lap szerint a panzióban rendszeresen megfordultak amerikai katonák, az osztrák cég alkalmazottai és román állampolgárok is.

2012-ben a bűncselekmények miatt kihallgatták a panzió ügyvivőjét, akit azzal vádoltak, hogy ő kötötte össze az elkövetőket a kiskorú lányokkal.

A Libertatea azt állítja, hogy az áldozatok kihallgatása után és a tanúvallomások ellenére sem kezdtek el nyomozni az amerikai katonák kiléte után, sőt, az áldozatoktól sem érdeklődtek a DIICOT ügyészei, hogy tudnak-e esetleg valamit a katonák személyét illetően. Az osztrák vádlottakhoz azonban másképpen viszonyultak.

A lap szerint egy O. Nicula nevű férfit szintén azzal vádoltak meg, hogy ő volt a kapcsolatteremtő a kiskorú lányok és az osztrák cég alkalmazottai között. Nicula maga is a vízerőművek karbantartására szakosodott osztrák vállalatnál dolgozott tolmácsként. Az áldozatok és Nicula vallomása után a hatóságoknak sikerült kideríteniük három nevet: L. Golubich, M. Obkircher és P. H. Glaser.

A férfiakat 2012-ben hallgatta ki a DIICOT. Obkircher elismerte, hogy volt szexuális kapcsolata a lányokkal, de azt vallotta, hogy nem volt tudomása arról, hogy kiskorúak lennének, mert 18-20 évesnek gondolta őket.

Oana, akit 16 éves korában szervezett be a Cocoș-klán, azt nyilatkozta a lapnak, hogy a külföldi kliensek rendszerint 100 eurókat fizettek a lányoknak egy alkalomért, ezt a pénzt viszont a lányokat kizsákmányoló bűnszervezet rendszerint elvette tőlük és csak egy kevés része juttatta vissza számukra. A nő arról is vallott a lapnak, hogy tudomása van arról, hogy a deveselui NATO-bázisra is vittek lányokat az ottani katonáknak.

A nő arról is beszámolt, hogy a lányok kliensei között rendszerint helybéli rendőrök is megfordultak. Állítása szerint maga többször is elmondta a „klienseknek”, hogy kiskorú, fogolyként tartják ott és rá van kényszerítve, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen velük, de állítása szerint azokat ez egyáltalán nem érdekelte, pedig többször is elsírta magát és kérte, hogy segítsenek rajta. Volt olyan rendőr, akitől ígértette is kapott erre, de nem történt semmi.

A nyitóképen a Caracal devesleui bejáratánál található No Name panzió. Forrás: Libertatea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS