2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kézdin az anyák fele császárral szül, Gyergyóban 90% a gátmetszések aránya

B. D. T. B. D. T. 2019. augusztus 14. 22:07, utolsó frissítés: 22:07

Románia a túlmedikalizált szülések országa, azaz túl sok a nem indokolt orvosi beavatkozás a szülészeteken. Utánanéztünk, mi a helyzet ezen a téren öt székelyföldi kórházban.


Szakértők többször rámutattak, Romániában a szülés nagy mértékben medikalizált: Bukarestben például elérte a 80-85%-ot a császármetszések aránya. Nagyon sok anya traumatikus tapasztalatokat szerez szülés előtt, közben és után, gyermekeik pedig nem részesülhetnek az egészséges életkezdet lehetőségében. Ez nem egy normális helyzet, és ezen változtatnunk kell - szögezik le a MAgia MAternitatii (A szülészet mágiája) című projekt kezdeményezői. Az aranyóra és más gyerek- és anyabarát kórházi gyakorlatok romániai meghonosítását kezdeményező bukaresti ProMAMA egyesület a romániai szülészeteken dívó káros protokollokat szeretné korszerűsíteni.

Székelyföldi anyaként elsősorban az érdekelt, hogy a nagyobb székelyföldi városok kórházainak szülészetein mennyire alkalmazzák a baba- és anyabarát gyakorlatokat. E célból június végén közérdekű adatigénylési kéréssel fordultam két Kovászna megyei és három Hargita megyei kórházhoz. A válaszokat feldolgozó első cikk ezen a linken érhető el: Rajtuk is múlik a szoptatás sikere: vannak-e szoptatásbarát szülészetek Székelyföldön?

Közérdekű adatigénylésemben ugyanakkor több kérdést is megfogalmaztam az alkalmazott szülészeti protokollokra vonatkozóan. Kíváncsi voltam a császármetszések arányára, arra, hogy a szülő nők megválaszthatják-e a vajúdási és kitolási pozíciót, van-e beleszólásuk/döntési lehetőségük az esetleges orvosi beavatkozások előtt (mesterséges szülésindítás, burokrepesztés, méhszájtágítás, császármetszés, gátmetszés stb.), kérésükre jelen lehet-e a vajúdásnál, szülésnél az őket támogató személy (férj, élettárs, anya, dúla, barátnő stb.); lehetővé teszik-e a gátvédelemmel történő szülést? A csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi kórháztól kapott válaszokból mindez kiderül. De először is nézzük meg,

mit mondanak a nemzetközi ajánlások?


"Pozitív szülésélmény" vagy "pozitív szülési tapasztalat": az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatója szerint minden szülő nő számára ezzel kellene zárulnia a terhesség-vajúdás-szülés folyamatának. A nemzetközi szervezet szüléssel kapcsolatos ajánlásait összesítő útmutatóban a következőképpen definiálják a pozitív szülésélményt: beteljesíti (vagy meghaladja) egy nő előzetes személyes és szociokulturális hiteit és elvárásait, beleértve az egészséges újszülött világra hozását egy klinikailag és pszichológiailag biztonságos közegben, ahol gyakorlati és érzelmi támogatást kap a szüléskísérő(k)től és egy kedves, ugyanakkor technikailag kompetens kórházi személyzettől.

Az útmutató abból a premisszából indul ki, hogy a legtöbb nő fiziológiai szülést akar, az ehhez kapcsolódó személyes siker érzését, valamint azt, hogy a döntésekbe bevonják az esetleges orvosi beavatkozásokkal kapcsolatban. Ezek az ajánlások egy csomagban alkalmazva biztosítják a jó minőségű és bizonyíték alapú ellátást a szülő nők számára, függetlenül az illető ország egészségügyi rendszerének helyzetétől és színvonalától.

Az útmutató nem ország- vagy régióspecifikus, és kidolgozói figyelembe vették az országokon belüli és országok közötti, hozzáférhető egészségügyi szolgáltatások színvonalában mutatkozó, globálisan létező variációkat. A dokumentum a nőközpontú ellátás fontosságát emeli ki, amely biztosítja az anyák és csecsemőik optimális vajúdás- és szüléstapasztalatát a holisztikus, emberi jogi alapú megközelítése révén. Globális modellt vezet be a szülészeti ellátásban, figyelembe véve az uralkodó ellátási modelleket és jelenkori gyakorlatokat - áll a WHO szakértői által kidolgozott, Pozitív szülésélmény célzó szülészeti ellátás (Intrapartum care for a positive childbirth experience) című dokumentumban.

Az ajánlások listájának szakmailag lektorált magyar fordítását itt lehet megnézni; a továbbiakban ezekből szemelgettünk.

Az első ajánlás a tiszteletteljes szülészeti ellátás, ami abban áll, "hogy az ellátást oly módon szervezik és nyújtják minden nőnek, hogy megőrzik az emberi méltóságukat, biztosítják a magánszférához, titoktartáshoz való jogot, a tájékozott döntés lehetőségét, valamint az ártalomtól és rossz bánásmódtól való mentességet végig a vajúdás és a szülés során."

Javasolt továbbá a hatékony kommunikáció a szülészeti ellátást nyújtók és a vajúdó között; a szabadon választott kísérő jelenléte a vajúdás és a szülés során; egészséges várandósoknak preferenciáiktól függően javasolt különböző relaxációs technikák (mint a progresszív izomrelaxáció, légzőgyakorlatok, zene, mindfulness és más technikák) és manuális technikák (masszázs, meleg borogatás) alkalmazása fájdalomcsillapításra; alacsony kockázatú várandósok vajúdása során javasolt az evés és az ivás, valamint a mozgás és a függőleges testhelyzet felvételének ösztönzése.

Nem javasolt többek között a CTG rutinszerű alkalmazása a magzati jóllét értékelésére spontán induló vajúdás miatt jelentkező egészséges várandós szülőszobai felvételekor, sem az egészséges várandósok spontán vajúdása során; nem javasolt a gát/szeméremtest rutinszerű borotválása hüvelyi szülés előtt; ugyanígy nem javasolt a beöntés felvételkor; nem javasolt a hüvely rutinszerű klórhexidines kitörlése vajúdás alatt; a vajúdás elhúzódásának megelőzésére nem javasolt aktív szülésvezetési protokoll használata; pusztán a vajúdás elhúzódásának megelőzése céljából a burokrepesztés nem javasolt; a korai burokrepesztés oxytocinnal végzett korai fájáserősítéssel együtt a vajúdás elhúzódásának megelőzésére nem javasolt.

Az epidurális érzéstelenítés nélkül vagy azzal szülő asszonyokat bátorítani kell, hogy saját igényük szerinti szülési pozíciót vegyenek föl, beleértve a függőleges pozíciókat. A kitolási szak aktív nyomási fázisában levő asszonyokat bátorítani és támogatni kell, hogy saját nyomási késztetésüket kövessék. A kitolási szakban javasolt olyan technikák alkalmazása, amelyek mérsékelik a gátsérülést és elősegítik a spontán szülést (ideértve a gátmasszázst, meleg borogatások alkalmazását, és a gát közvetlen manuális védelmét), a szülő nő preferenciái és az elérhető lehetőségek függvényében. A gátmetszés rutinszerű vagy szabályozatlan alkalmazása nem javasolt spontán hüvelyi szülések esetében. A szülés elősegítése céljából a méh fundusára gyakorolt manuális nyomás a kitolási szakban nem javasolt.

A jobb anyai és újszülött egészség és tápláltsági állapot elérése céljából javasolt a késleltetett – a szülést követő egy percen túli – köldökzsinór elszorítás. A tiszta magzatvízből született, maguktól lélegzetet vevő újszülöttek száj- és orrüregének leszívását nem kell elvégezni.

A szövődménymentes újszülöttek bőr-bőr kontaktusban legyenek édesanyjukkal a szülést követő egy órán át a kihűlés megelőzése és a szoptatás elősegítése céljából
(ez az aranyóra - lásd előző cikkeinket a WHO által javasolt szoptatásbarát kórházi gyakorlatokról és ezek székelyföldi alkalmazásairól).

Minden szopni képes újszülött, ideértve az alacsony súllyal születetteket is, a szülést követő lehető leghamarabb legyen mellre helyezve, amint klinikailag stabil, és az édesanya és az újszülött erre készen állnak. Minden újszülöttnek 1mg K-vitamin im. adandó szülést követően (de csak az első órát követően, amit az újszülött és az édesanya bőr-bőr kontaktusban és a szoptatás megkezdésével töltsön - emelik ki még egyszer a dokumentum szerzői). A fürdetést halasszuk el a szülést követően 24 órával. Amennyiben ez kulturális okok miatt nem lehetséges, akkor legalább a szülést követően hat órán át ne történjen meg. A baba felöltöztetése a környező hőmérsékletnek megfelelően javasolt. Ez egy vagy két réteggel többet jelent, mint amennyit a felnőttek viselnek, és fejfedő/sapka viselését. Az édesanya és a baba ne legyen elválasztva és ugyanabban a szobában legyen napi 24 órában - áll a WHO ajánlásaiban.
Forrás: www.spitalmciuc.roForrás: www.spitalmciuc.ro

Milyen a császármetszések aránya a nagyobb székelyföldi városokban?

Az alábbi táblázatban összesítettem az általam megkeresett székelyföldi kórházakban 2018-ban történt szülések és azon belül a császármetszések számát (és arányát).A császármetszés egy életmentő orvosi beavatkozás, egy műtét, amelyet elvileg olyan esetekben hajtanak végre, amikor az anya és/vagy a baba élete másképp veszélyben van. A WHO ugyanakkor arra figyelmeztet, világszerte növekvőben az orvosilag indokolatlan császármetszések száma. Évente globálisan 300 000 nő hal meg szülés közben, 99%-uk alacsony vagy közepes jövedelmű országokban. A császármetszéshez való hozzáférés szükség esetén elengedhetetlen a biztonságos szüléshez, de a "túl kevés, túl későn" vagy a "túl sok, túl hamar" egyaránt része a problémának, és nem a megoldást segíti - szögezi le az Egészségügyi Világszervezet. Míg sok nő, akinek valóban szüksége lenne császármetszésre, nem kapja meg a lehetőséget, addig sokan vannak, akik szükségtelenül szenvedik el a procedúrát, olyan okokból, amelyek orvosilag nem indokoltak.

Vannak országok, ahol már a szülések felét császármetszések teszik ki. Románia is közelít ehhez a maga mintegy 40%-ával (a DOR tavalyi riportjában szereplő statisztikai adatok szerint ez 48%, de mivel nincsenek benne a magánkórházak adatai, ahol az arány ennél magasabb, a valódi arány lehetséges, hogy még jobban megközelíti az 50%-ot). A WHO szerint 15% alatt lenne az egészséges arány. (A szükségtelen császármetszések elkerüléséről lásd itt a WHO összefoglalóját.)

Miért baj az, ha sok a császármetszés?

A császármetszés egy hasi műtét, amely után sokkal nehezebben regenerálódik az anya szervezete, mint természetes szülés után. Nehezebben indul be a szoptatás, nagyobb a fertőzések, komplikációk kockázata. A baba, aki hüvelyi úton születik, születés közben megkapja azt a "jó baktérium"-adagot, ami segít immunrendszere fejlesztésében és a külvilághoz való alkalmazkodásban. A császármetszéssel született gyerekek esetében viszont nagyobb az asztma és az elhízás kialakulásának kockázata. Ugyanakkor egy császármetszésen átesett anya a következő gyermekét is nagyobb valószínűséggel császárral fogja megszülni, mivel az első műtét miatt nagyobb a kockázata a komplikációknak - írja a LiveScience.

Romániában és Magyarországon a legtöbb kórházban egyébként csak kevés kivétellel van lehetőség egy császármetszés után a második gyermeket természetesen szülni, még komplikációmentes terhesség esetében is.

A császármetszések magas száma a szülés túlmedikalizálásának fokozódására utal. Nyugati kórházakban bevett gyakorlat, hogy a vajúdást és a szülést a szülésznő kíséri figyelemmel, és az orvos csak akkor kerül képbe, ha valamilyen komplikáció adódik. A nők megválaszthatják a vajúdási és kitolási pozíciót, egy támogató és nem irányító közegben lehetnek, párjuk, szeretteik társaságában. Az egészséges anyákat és babákat pedig nem tartják bent akár 3-5 napig fölöslegesen a szülészeteken, hanem akár 24 óra után elhagyhatják a kórházat.

A kapott adatokból kiderül, hogy Kézdivásárhelyen a szülések közel fele császármetszéssel történik; a legalacsonyabb arányt Székelyudvarhelyen regisztrálták (de még az sem éri el a kívánatos 15% alatti értéket).

Vajúdás, szülés és az alkalmazott beavatkozások

Bár minden kórháznak ugyanazokat a kérdéseket küldtük el, az adatok mennyisége és minősége esetenként eltéréseket mutat. Van, ahol csak százalékos becslést adtak egy adott orvosi beavatkozás gyakoriságáról, és van, ahol konkrét esetszámot kaptunk külön-külön a beavatkozások típusai szerint. Nyilván egy nagy létszámú intézmény esetében bonyolultabb lehet összegyűjteni az adatokat, mint egy kis kórházban, főleg ha - egy kivételtől eltekintve - a kórházaknak nincs sajtós kapcsolatokkal is foglalkozó alkalmazottja. Ezúton is köszönjük mindegyik kórház válaszadásban résztvevő alkalmazottainak a kérdéseinkre fordított időt.Csíkszereda

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti osztályán a nők megválaszthatják mind a vajúdás, mind a kitolás módját és pozícióját. Kérdésünkre, miszerint van-e beleszólásuk/döntési lehetőségük az esetleges orvosi beavatkozások előtt (mesterséges szülésindítás, burokrepesztés, méhszájtágítás, császármetszés, gátmetszés stb.), a következő választ kaptuk: "Az orvos megbeszéli a szülő nőkkel, ha beavatkozásra van szükség. Ha az orvos javasolja a felsoroltak közül valamelyiket, akkor az orvosilag indokolt. A szülő nő visszautasíthatja a javasolt beavatkozást, ha vállalja a felelősséget döntéséért. Ha sürgősségi császármetszésre van szükség, akkor arról az orvos dönt."

A szülő nők kérésére a csíkszeredai szülészeten jelen lehet a vajúdásnál, szülésnél az őket támogató személy (férj, élettárs, anya, dúla, barátnő stb.) Lehetővé teszik a gátvédelemmel történő szülést. 2018-ban szülő nő nem halálozott el, csecsemőhalál egy fordult elő, a gyermek az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenességgel született, édesanyja nem járt várandósgondozásra.

2018-ban az összesen 1304 szülésből 109 volt koraszülés. 2018-ban a 859 természetes szülésből összesen 92 esetben végeztek szülésindítást, 178 burokrepesztést, illetve 258 gátmetszést. Méhszájtágítást nem alkalmaztak.

Székelyudvarhely

A Székelyudvarhelyi Megyei Jogú Városi Kórház szülészeti osztályán a nők megválaszthatják a vajúdás módját és pozícióját, de a kitolás a szülőasztalon történik.

A szülő nőknek van beleszólásuk/döntési lehetőségük az esetleges orvosi beavatkozások előtt (mesterséges szülésindítás, burokrepesztés, méhszájtágítás, császármetszés, gátmetszés stb.).

A szülő nők kérésére a férj lehet jelen a szülésnél, ám ő is csak "igazolás alapján, a baba-mama klub felkészítő tanfolyama után". Lehetővé teszik a gátvédelemmel történő szülést.

2018-ban nem volt anyai elhalálozás, egy csecsemőelhalálozás volt, polimalformációval született.

2018-ban az összesen 1338 szülésből 109 volt koraszülés.

2018-ban a 977 természetes szülésből 14 esetben végeztek szülésindítást, 529 esetben burokrepesztést, illetve 501 esetben gátmetszést. Méhszájtágítást nem alkalmaztak.

Gyergyószentmiklós

A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház szülészeti osztályán a nők megválaszthatják mind a vajúdás, mind a kitolás módját és pozícióját; van beleszólásuk/döntési lehetőségük az esetleges orvosi beavatkozások előtt (mesterséges szülésindítás, burokrepesztés, méhszájtágítás, császármetszés, gátmetszés stb.)

A szülő nők kérésére a szülészeten jelen lehet a vajúdásnál, szülésnél az őket támogató személy (férj, élettárs, anya, dúla, barátnő stb.) Lehetővé teszik a gátvédelemmel történő szülést. 2018-ban sem szülő nő, sem csecsemő nem halálozott el a gyergyói szülészeten.

2018-ban az összesen 324 szülésből 23 volt koraszülés. 2018-ban a 218 természetes szülésből az esetek 90%-ában végeztek gátmetszést, méhszájtágítást nem alkalmaztak.

Sepsiszentgyörgy

A sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti osztályán a következő opciók vannak nyitva a szülő nők számára: császár, szülés entonoxos fájdalomcsillapítással, gátvédelemmel/gátmetszéssel.

A nők megválaszthatják a vajúdás pozícióját, ám a kitolásét nem. "Mindig a helyzet függvénye", hogy a szülő nőknek van-e beleszólásuk/döntési lehetőségük az esetleges orvosi beavatkozások előtt (mesterséges szülésindítás, burokrepesztés, méhszájtágítás, császármetszés, gátmetszés stb.) "Ha a körülmények engedik (ha nem zavarja a páciens intimitását)", akkor a szülő nők kérésére jelen lehet a vajúdásnál, szülésnél az őket támogató személy (férj, élettárs, anya, dúla, barátnő stb.) Lehetővé teszik a gátvédelemmel történő szülést, "ha nincs ellenjavallat" - áll a kórház válaszában.

2018-ban anyák esetében volt elhalálozás, "de nem szülészeti okból". 2018-ban az összesen 1091 szülésből 93 volt koraszülés. Arra a kérdésre, miszerint a 627 természetes szülés esetében hány esetben volt szükség orvosi beavatkozásra (mesterséges szülésindításra, burokrepesztésre, méhszájtágításra, gátmetszésre), azt a választ kaptuk, hogy "az esetek 50%-ában".

Kézdivásárhely

"A kézdivásárhelyi kórházban a szülés minden esetben szülőágyon történik, a vajúdás ideje alatt a szülő nő megválaszthatja a pozícióját" - áll az intézmény válaszában. A szülő nő "informálva van a vele történő beavatkozásokról, sőt írásos beleegyezését is adja (mint minden kórházban bentfekvő beteg)".

Vajúdásnál, ha a körülmények adottak, jelen lehet egy támogató családtag a megfelelő sterilitási szabályokat betartva (kórházi cipő és ruha). A szülés minden esetben gátvédelemmel történik - áll a válaszban.

2018-ban az összesen 437 szülésből 36 volt koraszülés.

2018-ban a 228 természetes szülésből összesen 17 esetben végeztek mesterséges szülésindítást (kimondottan túlhordás esetén), 97 burokrepesztést, illetve 121 gátmetszést. Méhszájtágítást nem alkalmaztak.
A koraszülések aránya, mint látszik, közel ugyanakkora mindegyik város esetében. Igazából az előző, a szoptatásbarát gyakorlatokat vizsgáló cikkbe illeszkedne, csak annak publikálásakor még nem kaptuk meg az összes adatot az összes kórháztólA koraszülések aránya, mint látszik, közel ugyanakkora mindegyik város esetében. Igazából az előző, a szoptatásbarát gyakorlatokat vizsgáló cikkbe illeszkedne, csak annak publikálásakor még nem kaptuk meg az összes adatot az összes kórháztól

Összegzés

Az öt székelyföldi városban a válaszok alapján eltéréseket mutatnak a szülési protokollok. A szülés medikalizációjának uralkodó nézőpontja - ha csak a császármetszések és gátmetszések arányát tekintjük - mindenképpen Kézdivásárhelyen tűnik a legerősebbnek, itt a legmagasabb a császármetszések aránya, és második legmagasabb a gátmetszéseké. Ugyanakkor bár Székelyudvarhelyen regisztrálták a legalacsonyabb arányt a császármetszéseknél, ebben a városban ugyanolyan magas a gátmetszések aránya, mint Kézdin, míg Csíkszeredában ezt sikerült 30%-ra letornászni. (A WHO a rutin gátmetszést nem ajánlja - ez többek között növeli az inkontinencia kockázatát -, de azon túl a gátmetszés esetében nem szabott meg optimális arányt. Ám azt hangsúlyozzák, hogy mindenképp szükség van a művelet elvégzéséhez a szülő nő tájékoztatáson alapuló beleegyezésére - "informed consent". Országonként változik, hogy milyen arányban végeznek gátmetszést a természetesen szülő nőknél: Franciaországban például 30%-ban szabták meg az országos maximális arányt, de skandináv országokban 15% alatti.)

Csíkban és Gyergyóban mind a vajúdási, mind a kitolási pozíciót szabadon megválaszthatják a nők - ebben a tekintetben teljesen alkalmazkodva a legfrissebb nemzetközi ajánlásokhoz. Udvarhelyen, Szentgyörgyön és Kézdin viszont nincs mese, fel kell mászni a kecskére. A szülő nő pozitív szülésélményéhez hozzájáruló segítők jelenlétével kapcsolatban is van még javítanivaló a protokollokon: Kézdin csak családtag, Székelyudvarhelyen csak férj lehet a szülő nő mellett.

Cikksorozatunkat folytatjuk. Amennyiben érintett vagy, azaz a cikkben szereplő valamelyik kórház szülészetén adtál életet gyermekednek 2018 januárja és 2019 augusztusa között, oszd meg tapasztalataidat kommentben a cikk alatt, vagy írd meg történetedet névtelenül és küldd el a bdt@transindex.ro címre. Az összegyűlt szüléstörténetekből összeállítást közlünk.

A címoldali fotó illusztráció, a campinai kórház szülészetét ábrázolja (spitalcampina.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS