2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta lesz a PSD megmentője, ha Dăncilă elveszti a választást?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. szeptember 13. 09:35, utolsó frissítés: 2019. szeptember 14. 11:44

Illyés Gergely politológus értelmezte Victor Ponta taktikáját: szerinte a volt miniszterelnök arra vár, hogy Dăncilă és köre elbukjanak, hogy ő megmentőként térjen vissza a szociáldemokraták élére.


Victor Ponta pár napja olyan kijelentést tett, miszerint „maszkosokkal” fogja Viorica Dăncilăt eltávolíttatni a kormány éléről. „Ő már a második PSD-elnök lenne, akit maszkosok visznek el” – utalt Liviu Dragneára a Pro Románia párt elnöke.

De ha Victor Ponta "jóslata" még be is következne, ki lehetne az új kormányfő és a szociáldemokraták elnöke, hiszen jelenleg mindkét bársonyszékében Dăncilă ül. A Pro Románia párt ugyanis, annak ellenére, hogy elkötelezett a kormányváltás iránt, a jobboldali pártokkal nem fogna össze, Pontáék nélkül azonban nekik nincs meg a többségük.

A Transindex megkeresésére Illyés Gergely politológus értelmezte Ponta taktikai lépéseinek hátterét. Véleménye szerint Liviu Dragnea vezetése alatt rengeteg konfliktus volt a párton belül, többek között Victor Ponta is elhagyta a pártot. Akik maradtak, azok számos kísérletet tettek Dragnea megbuktatására. Miután Dreagneát kivonták a politikai életből, úgy látszott, hogy nagy változások lehetnek a PSD-ben, azonban Viorica Dăncilă lett az elnök és nagyrészt maradt a régi hatalmi struktúra.

A politológus úgy véli, Victor Ponta taktikázik, igyekszik minél inkább a Liviu Dragnea féle hatalmi vezetést, amelynek utódja Dăncilă – elűzni, partvonalra szorítani, hogy visszavegye a párt irányítását.


„Ezért érheti meg neki és Tăriceanunak, hogy egy független jelöltet, Mircea Diaconut támogassák az elnökválasztásokon, ezzel ugyanis megnövelik az esélyét annak, hogy Dăncilă nem jut be a második fordulóba” – világított rá Illyés. Hozzátette, hogyha ez megtörténik, a párton belüli helyzetét nagyon megrendítheti majd a miniszterelnöknek.

Viorica Dăncilă. Fotó: capital.roViorica Dăncilă. Fotó: capital.ro


Ekkora „szégyen” nagyon régen történt a PSD-vel, hogy a jelöltje ne jusson be az elnökválasztás második fordulójába. Ezért felelősséget kell valakinek vállalnia. Pontának inkább az lehet tehát a célja, hogy párton belül keltsen zavart. Meg szeretné erősíteni magát és lehet, hogy ezért beáldozza az elkövetkező néhány hónapot, de ő a PSD-t szeretné „visszavenni”, ezért azon dolgozik, hogy a volt pártján belül kerüljenek többségbe a támogatói, fejtette ki.

„Nem hiszem, hogy rövidtávon kormányra szeretne menni, főleg nem olyan körülmények között, hogy mondjuk Viorica Dăncilăval és az őt támogató PSD-s vezetőkkel kellene, hogy megegyezzen erről. Tehát neki sokkal kényelmesebb lenne, ha szépen megvárná, hogy Dăncilă megbukjon a párt élén. Így egyfajta megmentőként tudna visszatérni” – vélekedik a politológus.

Mint mondta, ezzel párhuzamosan megy az adok-kapok: a PSD-ből a politikusok átmennek a Pro Romániához vagy az ALDE-hoz. Az ALDE-tól pedig most azt látjuk, hogy visszamennek a PSD-hez. Átstrukturálási folyamat zajlik éppen, ezért is még nehéz megmondani, hogy mi is történik jelenleg a parlamentben.

Ponta egyébként 2015. november 4-én mondott le miniszterelnöki tisztségéről az országos felháborodást keltő Colectiv-tragédia után, Illyés akkor erről a Transindexnek úgy nyilatkozott, hogy Pontának ez jó ürügy volt arra, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy egy politikai hulla volt, és úgy tűnjön, mintha nem a bűnvádi eljárás miatt mondott volna le. Azóta is tárgyalják a Turceni-Rovinari hőerőmű ügyét, amiben első fokon felmentették a Pro Románia párt jelenlegi elnökét.

Nyitókép: Antena3

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS