2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Soós Zoltán: „kétszer olyan jól kell vigyázni a szavazatainkra, mint amennyire ők csalni tudnak”

Kérdezett: K.Á, K.ZS. 2019. szeptember 26. 09:50, utolsó frissítés: 21:27

Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint az előválasztások megszervezésére már nincs elég idő, azt viszont hibának tartja, hogy megszűnt az állandó párbeszéd az RMDSZ és a többi marosvásárhelyi politikai alakulat között.


Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója nemrég bejelentette, az RMDSZ jelöltjeként ismét indulna Marosvásárhely polgármesteri székéért a jövő évi önkormányzati választásokon. A jelölt szerint a választás igazi tétje az, hogy a város megszabaduljon a jelenlegi polgármestertől, Dorin Floreától. Soós 2016-ban is indult már, akkor független, összmagyar polgármesterjelöltként, és végül 1728 szavazattal kapott kevesebbet a jelenlegi elöljárónál. Az újabb jelöltségéről kérdeztük.

Mivel foglalkozott elsősorban az elmúlt három évben? Készült-e rá, hogy ismét jelölt lesz? Miért vállalta el újból a jelölést?

- A Maros Megyei Múzeum vezetőjeként az intézmény napi működésével voltam elfoglalva. Lévén, hogy a választók elvárása az volt, hogy független jelölt legyek, így a tanácsoslistán sem voltam rajta, ennek köszönhetően a politikai tevékenységem meglehetősen leszűkült. Ennek ellenére az elmúlt több mint három évben végig arra készültem, hogy amennyiben újra neki tudunk veselkedni, akkor ott leszek az elsők között. A küldetéstudatom, a tenni akarásom sosem hagyott alább. Amikor pedig az idén tavasszal készült közvéleménykutatás eredményeit is láttam, amelyek minden kétséget kizáróan azt mutatták, hogy Bölöni Lászlót követően nekem van a legnagyobb esélyem arra, hogy leváltsuk a jelenlegi polgármestert, nem volt kérdés számomra, hogy vállalni kell.

Már a jelöltségére vonatkozó procedúra kapcsán is voltak kritikus hangok az RMDSZ-en belülről is: hogyan értékeli ezeket? Hogyan vélekedik arról az állításról, hogy a körzeti elnökök többsége (70 százaléka) nem szavazta meg a jelölését a mostani küldöttgyűlésen? Kiáll-e a vásárhelyi RMDSZ egységesen a jelöltség mögött?


- A marosvásárhelyi szervezet küldöttgyűlésen résztvevő tagjai telefonon kapták az utasítást, hogy milyen színű kártyát kell magasba emeljenek. Engedje meg, hogy kételkedjek abban, hogy mindenki a szabad akarata szerint emelte magasba a karját. Az sem véletlen, hogy 70%-ot emlegetnek, holott ez számszerűsítve 8 szavazatot jelent a 160-ból. Ön viszont a szervezetet kérdezi. A szervezet pedig a tagságot jelenti, azokat az embereket jelenti, akiknek bizalmuk van, elvárásuk van az RMDSZ irányába. A kérdés pedig számukra ugyanúgy tevődik fel, mint számomra: Florea vagy én. A húsz éve megszokott üresség, vagy a változás lehetősége. A lecsúszás, az enyészet, vagy a fellendülés, az új remény? S ezekben a kérdésekben, azt hiszem, a szervezet egyetlen tagja sem fog tétovázni.

„Meg kell szervezni a kampányt, meg kell határozni a kommunikáció folyamatát, a 86 marosvásárhelyi szavazókörzetet fel kell tölteni emberekkel, hálózattal, mert egy jelölt egyedül nem tud nyerni, mindenkire szükség van” - mondta Porcsalmi Bálint. Hogy lehet ezt a fajta egységet elérni, ha a körzetek részéről az a reakció, hogy őket senki nem kérdezte, hogy a megye átlépet a város felett?

- Ezt az egységet elértük már 2016-ban. Akkor sem indultunk jobb helyzetből, mint amilyenben most vagyunk. A körzetek akkor sem voltak megszervezve, mint ahogy valódi szervezeti élet most is csak egyik-másik körzetben volt. Ez azonban nem a körzeti felelősök hibája. Még csak nem is a Vass Levente vagy csapatának a felelőssége. Az én meglátásom szerint egyszerűen meghaladta a kor ezt a fajta városi szerveződést. Hogy ezt milyen módon lehet, kell és érdemes átalakítani, erre vannak konkrét elképzeléseim, de ez nem a jelölt dolga. Az illetékes testület, amelyiknek az lesz a feladata, hogy ezt újjászervezze, remélem megtalálja rá a megoldást. Ha megkérdeznek, természetesen megosztom velük tapasztalataimat és meglátásaimat.

Vállalna-e most is egy előválasztást más jelöltekkel, például Hermann Cristian Márkkal, aki már szinten bejelentette, hogy indulna?

- Négy évvel ezelőtt egy előválasztást követően lettem a marosvásárhelyi magyarok polgármesterjelöltje. Akkor sem hátráltam meg a versenytől, most sem tenném. Arra viszont emlékeztetnék, hogy azt az előválasztást csaknem két évvel a helyhatósági választások előtt hirdették meg. Kellett idő az előkészítéséhez, a kampányhoz, a lebonyolításához és azt követően ahhoz is, hogy az ez idő alatt szerzett sebek begyógyuljanak és a versengő csapatokból új csapatot verbuváljunk. Nem beszélve arról, hogy azt megelőzően és azt követően is megszámlálhatatlanul sok volt a kritikus hang, aki kétségbe vonta az előválasztások legitimitását, reprezentativitását, szükségességét stb. Mindent összevetve azt gondolom, hogy erre most már nincs elég idő. Talán a többi magyar párt sem akarta igazán, hiszen fel sem merült az elmúlt három évben ennek a gondolata.

Négy éve még a magyar pártok közös jelöltje volt, Ön szerint hiba volt nem egyeztetni a többi magyar párttal még a bejelentés előtt?

- Ha valamit hibának tartok, az nem egyéb, mint az, hogy megszűnt az az állandó párbeszéd az RMDSZ és többi marosvásárhelyi politikai alakulat között, ami 2016-ot megelőzően létezett. Azt hiszem, ez az első számú feltétele az előválasztásoknak is. Ha nem beszélgetnek a politikai véleményformálók, akkor nehéz közös projekteket indítani. A 2015-ös előválasztás azért valósulhatott meg, mert akkoriban volt kezdeményezőkészség a kisebb pártok részéről.

Ha közös jelöltként nem sikerült összegyűjteni a megfelelő szavazatszámot, akkor most hogy látja, sikerülhet?

- 2016-ban az egyik legfontosabb kihívás az volt számunkra, hogy elhitessük a marosvásárhelyiekkel, hogy meg tudjuk csinálni. Hogy nem lehetetlen. Hogy nem szabad előre legyinteni és feladni. Pontosan a közös jelöltként elért eredmény az, amire alapozok, és ami a legerősebb, legnyilvánvalóbb bizonyíték minden marosvásárhelyi számára, hogy Floreát le lehet váltani. Több, hatékonyabb és minőségibb munka kell hozzá. Részemről, részünkről sok alázat, a választók részéről szolidaritás, hogy tartsunk ki egymás mellett. Ez ugyanis nem rólam, hanem a városról szól.

Számít-e a civilek és az egyház támogatására is, egyeztettek-e már?

- Mind a munkám, mind pedig a közösségi tevékenységem olyan, hogy folyamatos kapcsolatban vagyok egyházi és civil szervezeti vezetőkkel is. Nem csak mostanság, nem csak az elmúlt hetekben, hanem az elmúlt három évben végig kapcsolatban voltam velük és többségük mindvégig arról biztosított, hogy mellettem állnak a harcban.

Hogyan látja, mit kellene másképp, jobban csinálnia a kampányban a három évvel ezelőttihez képest?

- Sok mindent tudnék sorolni, de talán az, hogy jobban odafigyeljünk a másik oldal által épített „magyarveszély” képzetének eloszlatására. Ezen most sokkal többet kell dolgozzunk.

Ön szerint gyengíti-e a Makkai Gergely alpolgármester körüli huzavona az RMDSZ és az Ön esélyeit? Illetve a marosvásárhelyi RMDSZ belső konfliktusai?

- Igen, gyengíti. Sajnálatos és méltatlan az egész helyzet az alpolgármester körül. Véleményem szerint már az első felszólításakor le kellett volna mondania. A városban a hangulatnak nem tesznek jót a konfliktusok sem. Ellenben az én dolgom nem az, hogy ezeken elmélkedjek, hanem az, hogy azt mondjam, amit gondolok, azt tegyem, amiben hiszek. Le akarom váltani Floreát és vissza akarom adni Vásárhelyt a vásárhelyieknek! Nem csak most, az elmúlt két hétben, de az elmúlt hat esztendőben végig erről beszéltem, ezért cselekedtem. Ha ennek mentén ítélnek meg a vásárhelyiek, akkor ezek a dolgok nem fogják az én esélyeimet befolyásolni.

Hogyan lehet megszólítani a román városlakókat?

- Nehezen. Először is kell legyen hozzájuk üzenetünk. Olyan üzenetünk, amit az ő nyelvükön mondunk el nekik. Olyan üzenetünk, ami részint olyan város képét képes felrajzolni előttük, ami számukra is vonzó, részint pedig ami eloszlatja a félelmet. Ha magyar lesz a polgármester, attól még nem festjük pirosra és fehérre a fák törzseit.

Hogy lehet leváltani egy 20 éve regnáló polgármestert és a mögötte meghúzódó érdekcsoportot?

- Több szavazót kell elvinni szavazni, mint amennyi ők tudnak és kétszer olyan jól kell vigyázni a szavazatainkra, mint amennyire ők csalni tudnak. Ez az egyszerű válasz. Ha kampánystratégiára vonatkozik a kérdése, akkor engedje meg, hogy azt kérjem, erre a kérdésre valamikor kora tavasszal térjünk vissza.

2016-ban 1728 szavazat hiányzott: van még ennél több tartalék is a vásárhelyi magyarságban, mivel lehet őket aktiválni?

- Én másképp fogalmaznék. Mintegy 28 ezer szavazatra van szükség ahhoz, hogy Florea bizonyosan távozzon a hivatalból. Három évvel ezelőtt csaknem 26 ezret sikerül megszerezni. A Szabad Emberek Pártjának jelöltje csaknem 6000 szavazatot gyűjtött. További 5000 szavazaton osztoztak még más román pártok jelöltjei. Magyarán a kiábrándultak száma közelít a 40 ezerhez. Van az a mondás, hogy jól csak a szívével lát az ember. A marosvásárhelyi választásokon ez nem így van. Azt kell elérni, hogy a változást akarók bölcsességgel szavazzanak.

Nyitókép: Soós Zoltán, fotó: Transindex archív

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS