2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Folytatja a hazudozást a karlendítős fotóról Csomortányi

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. október 02. 16:35, utolsó frissítés: 16:47

Azt mondja, nem tudja, honnan származik a fénykép, holott a Transindex már rég megírta. Felfrissítjük hát az elnök úr emlékezetét!


Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke belehazudott az Agerpres mikrofonjába, mondván, nem tudja, honnan származik az a fotó, amelyiken néhány társával együtt náci karlendítésre ragadtatta magát. Továbbra is azt állítja, hogy a kép manipulált, mert nem emlékszik arra, hogy ilyesmi történt volna.

Pedig például mi is megírtuk, honnan származik a fotó: éveken keresztül nyilvános volt Barta Bélának, az EMNP kiskereki tanácsosának Hi5 oldalán, egy II. EMI-tábor nevű albumban, ahonnan csupán a napokban távolították el.

"Ebben az országban semmi nem történik véletlenül, nemrég volt egy sikeres kongresszusunk, ahol újraválasztottak a párt élére, és a szavazatok 90 százalékát kaptam meg. Ennek függvényében egyértelmű, hogy az esetet szándékosan és előre megfontoltan készítették elő. Olyan képeket használtak fel, amelyeknek az eredetét nem ismerjük, és azt állítják, hogy egy közösségi média oldalról származnak, amely jelen pillanatban nem is létezik. Nem hiszem, hogy foglalkoznom kellene ilyesmikkel, azt hiszem, aki ez elmúlt tíz évben való közéleti tevékenységemet megvizsgálja, az láthatja, hogy semmi olyat nem tettem, amely ezekkel a vádakkal összhangban lett volna. Ez manipuláció. Nem tudom, honnan van a fotó, nem emlékszem semmilyen ilyen eseményre. Nem tudom, kinek érdeke most nyilvánosságra hozni, de nyilvánvaló, hogy vannak, akiknek nem tetszik, amit a pártunk csinál, és nem akarják engedni" -nyilatkozta a pártelnök.

Csomortányi azt állítja, azért került a támadások középpontjába, mert feljelentette a kormányt, amiért az szerinte illegális bevándorlókat fogad be az országba, ami alkotmányellenes. Azt is mondta még, hogy az EMNP-t nem lehet szélsőséges pártnak nevezni, és sokan szeretnék ugyan, hogy lemondjon, de "nem szerzi meg nekik ezt az örömöt".


Csomortányi lemondását tényleg sokan szeretnék, mind a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), mind Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vállalhatatlannak minősítette a karlendítést, és Hegedüs Csilla szóvivő is lemondásra szólította fel.

„Lehetett volna azt mondani, hogy: elnézést kérek mindenkitől, akit megsértettem ezzel. Fiatalkori hülyeség volt. »Bocsánat, lemondok. Jöjjön más, vigye tovább a jobb sorsra érdemes pártot«”- mondta az RMDSZ elnöke az esetről.

A MIÉRT szerint az, hogy ez a fotó nyilvánossá vált, nem egy belső politikai játék eredménye, még csak nem is photoshop-manipuláció, hanem arról tesz tanúbizonyságot, hogy az EMNP vezetősége teljesen elfogadhatónak tartja ezt a fajta megnyilvánulást, sőt mi több, gúnyt űz az egész szituációból.

A közlemény szerint megalázó és elszomorító az a mód, ahogyan a párt vezéregyéniségei megpróbálják szőnyeg alá seperni az ügyet: egyszer ujjal mutogattak azokra, akik kiszivárogtatták a fényképet, személyes bosszút kiáltván, majd gúnyt űzve a helyzet súlyosságából, Bálint József, a Háromszéki EMNP elnöke a karlendítést a „fiúk, ki kér egy sört?” kérdésre való feleletnek tekinti.

„Elfogadhatatlan, hogy 2019-ben, amikor a többség-kisebbség viszonyának megoldása erdélyi magyarok számára létfontosságú, olyan politikai vezető jusson hatalomhoz, akinek a náci karlendítés nem elítélendő, hanem egy jó poén, akinek több millió ember halála kacagni való semmiség, aki egy kisebbségi jogokért harcoló katonának kiáltja ki magát, de előszeretettel él a más etnikai kisebbségeket támadó megnyilvánulásokkal. Ahelyett, hogy ezek a közéleti személyiségek jó példát mutatnának a soron következő generációknak, arról próbálnak minket meggyőzni, hogy az intolerancia elfogadható, az egymási iránti tisztelet vagány dolog és egy nemzet tragédiája vicces. Mi ezt nem tudjuk elfogadni!”- áll a sajtóközlemény szövegében.

És akkor most frissítsük fel kicsit Csomortányi István emlékezetét, a fotók mind Barta Béla Hi5 oldaláról származnak.Szerkesztőségünkben megegyeztünk arról, hogy míg bocsánatot nem kér, az EMNP elnökét Csomortányi "Karlendítő" Istvánnak fogjuk nevezni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS