2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi következik most, hogy megbukott a kormány?

k. á. 2019. október 10. 16:11, utolsó frissítés: 2019. október 11. 12:20

Ki lehet az új miniszterelnök? Lehet-e technokrata kormány? Felvázoljuk, mi következik a kormánybuktatás után.


Bár a Dăncilă-kabinet elleni bizalmatlansági indítvány átment, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra kikerülne a kezükből minden hatalom. Alapvetően három opció is lehetséges:

Johannis kinevezhet gyorsan egy új kormányfőt

Klaus Johannis államfőnek most az a dolga, hogy a következő napokban egyeztetésre hívja a parlamenti pártok vezetőit. Elég valószínű, hogy ezek végén felkéri a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, Ludovic Orbant, hogy legyen miniszterelnök, és akkor ő megpróbál maga köré parlamenti többséget gyűjteni. Ha sikerülne neki, akkor már a jövő héten lenne új kormányunk, és mindenki nyugodtan készülhetne az elnökválasztásokra.

A másik opció, hogy Johannis kivár


Lehet, hogy addig fogja az államfő húzni az új kormányfő kinevezését, amíg le nem járnak az elnökválasztások. Ez esetben Dănciláék ügyvivő kormányként folytatják tovább, minimum december elejéig. Ilyenkor a kormánynak csak adminisztratív jogkörei maradnak.

A legkevésbé valószínű, de megeshet, hogy előrehozott választásokra kerül sor

Ehhez az kell, hogy Johannis kétszer is javasoljon a parlamentnek kormányfőt, és kétszer ne szavazzák meg. Ekkor az államfő kénytelen lenne feloszlatni a parlamentet, és előrehozott választásokat kiírni. Amellett, hogy ezt egyedül a Mentsétek meg Romániát párt szeretné, van egy anyagi vonzata is: egy képviselő vagy szenátor egy év alatt körülbelül 50 000 eurónyi juttatást kap, erről nem szívesen mondanának le. Ha pedig feloszlik a parlament, akkor nincs munka, és nincs gázsi.

Nagyon úgy tűnik, hogy patthelyzet lesz, mert többen is jelezték, hogy egy átmeneti kormányban nem szívesen vennének részt. Így a ma már elég jelentős számú ember fölött rendelkező Victor Ponta is, aki azt mondta, hogy a jobboldallal, azaz a PNL-vel, USR-vel és PMP-vel semmiképpen nem szövetkezne, az RMDSZ is inkább kimaradna, az USR meg hol azt mondta, hogy kormányra lépne, hol azt, hogy nem.

Victor Ponta egyébként azt szeretné, ha továbbra is a PSD kormányozna, azt mondta, javasolni fog a pártnak néhány jelöltet, és Dăncilă nélkül lehetne tovább folytatni a kormányzást, úgy, hogy a Pro Romania és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is támogatná őket. Csakhogy ekkor meg Klaus Johannis államfő kerülne patthelyzetbe, aki már három PSD-kormányt kinevezett, és a negyediket nagyon nem vennék jól a szavazói.

Amennyiben Ludovic Orbannak nem sikerül megszavaztatnia magát a parlamentben, az is előfordulhat, hogy Johannis az USR-t kéri fel a kormányalakításra. Igaz, ez kényelmes lenne a PNL-nek, mert akkor ellenzékből lehetne támadni, hiszen az USR jelenti a nagy veszélyt a jobboldali párt szavazóinak elszívására. Csakhogy az megint nagy kérdés, hogy Barnáéknak sikerülhet-e parlamenti többséget összegyűjteni. Johannistól az USR felkérése csak akkor lenne logikus lépés, ha előrehozott választásokat akarna elérni, de ez a fenti anyagi okok miatt elég népszerűtlen gondolat lehet a parlamenti képviselők és szenátorok között.

4. A legkevésbé valószínű, hogy technokrata kormány lesz

Johannis azt is megtehetné, hogy pártokon kívüli jelöltet javasoljon a kormány élére, aki így aztán szakértői kormányt alakíthat. Ez azért nem valószínű, mert Johannis pártjának vezetője, Ludovic Orban már jelezte, hogy ő akar lenni a kormányfő. Másrészt Johannis 2016-ban már meglépte ezt, amikor kinevezte Dacian Cioloșt, és az nem volt egy túl nagy népszerűségnek örvendő cselekedett, tekintve, hogy hosszú távon löketet adott az USR-vonal megerősödésének is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS