2021. június 14. hétfőVazul
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyilvánosságra került a Colectiv-tragédiáról eddig eltitkolt videó

szerk. 2019. október 24. 17:35, utolsó frissítés: 2019. október 25. 10:40

A helyszínre elsők között kiérkező tűzoltó által készített felvételeken a káosz és szakszerűtlen hozzáállás látható. A videót a kivizsgálást végző szakemberek sem láthattak eddig.


Sokkoló felvételeket osztott meg a Libertatea újsággal a Bukarest Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU București - Ilfov) tűzoltó altisztje, akinél a felvételek másolata volt meg. Az eredeti felvételt ugyanis felettesei eltussolták, nem regisztrálták, állítólag azért, mert a tartalma felfedi a helyszínre kiérkező mentőszolgálatok szervezetlenségét és amatőrségét.

Románia egyik legsúlyosabb balesetét új perspektívába helyezi ez a 20 perc 40 másodperces felvétel, amit az első mentőcsapatokkal érkező tűzoltó forgatott. Az altiszt eddig hallgatott a felvétel meglétéről, a Libertatea szerint azért, mert a felvétel azokat a megrázó pillanatokat rögzíti, amikor a klubból a tűzoltók, a rendőrök, a csendőrök és civilek az áldozatokat mentik, és amelynek körülményei súlyos kérdéseket vetnek fel.A megrázó képsorok sérült és megégett áldozatokat mutatnak, akiket menteni próbálnak hordágyon – vagy anélkül –, kezüket, lábukat átkulcsolva. Más áldozatok a klub előtt fekszenek, látszólag magukra hagyva, közben a mentőalakulatok közöttük mennek le a füsttel teli klubba. A Libertatea erről részletekbe menően ITT ír.


A tűzoltóság nevét nem vállaló altisztje a Libertatea lapnak elmondta, a közvélemény elé szeretné tárni a négy évvel ezelőtt készített felvételeket, mivel úgy véli az embereknek joga van tudni a teljes igazságot arról, hogy mi történt valójában. Úgy fogalmazott: "még ha nem is tetszett, amit akkor írtak, akkor is az igazat írták. De most minden törvényszéki meghallgatás és az eseményt követő 4 év után, úgy éreztem, hogy normális, ha a nyilvánosság tudja a teljes igazságot, hogy bezárja a kört" – magyarázta a nevének elhallgatását kérő tűzoltó.

A Libertatea szerint a többi hatóság és a sürgősségi mentőszolgálat vezetése, név és vezetéknévvel megerősítette, hogy a filmet titokban tartották annak tudatában is, hogy milyen jelentőséggel bír az ügy szempontjából annak tartalma.

Képernyőfotó a felvételből. Forrás: LibertateaKépernyőfotó a felvételből. Forrás: Libertatea


A tűzoltó azt nyilatkozta, hogy a kollégáiról készült videót csak vezetőtisztek kis csoportja látta, nem használták belső elemzésre, nem adták át a Cioloş-kormány ellenőrző szerveinek vagy az ügyészségnek kivizsgálásra.

A katasztrófa után közvetlenül felvett 20 perc nem került nyilvánosságra, és nem is vették figyelembe a kivizsgálásnál

2015. október 30-án 22:32-kor Gabriel Popescu, egy 36 éves férfi, kirohanva a Colectiv klubból felhívta a 112-es segélyhívószámot. Poepescu tűzoltók és mentők segítségét kérte, mivel a megadott címen tűz gyulladt ki és sokan megsérültek.

Az ezt követő 11 percben 78 segélyhívást rögzítettek a Colectiv szórakozóhelyhez. A 14-es körzet rendőrei először 22:37-kor érkeztek ki a helyszínre. 22:43-kor érkezett egy mentőautó és a bukaresti tűzoltóság első csapata is. A felvételt készítő tűzoltó is ekkor ért ki a helyszínre – idézte fel a történéseket a román lap.

Az operatőr beszámolója alapján a bukaresti tűzoltóságnál bevett szokás, hogy fontosabb kiküldetéseknél filmeznek. Általában az, aki aznap 24 órázik. A szabály szerint néhány képsort nyilvánosságra hoznak, a teljes felvételt elemzik a beavatkozások javítása érdekében. Ebben az esetben azonban a felvételek nem követték a szokásos útvonalukat.

„Látták, megijedtek, elrejtették. Amikor meglátták a tartalmát, végül nem használták fel, mert káoszt, szervezetlenséget láttak a felvételen és ez aggodalomra adott okot az emberi életekért tanúsított mentési folyamattal kapcsolatban.

A képsorok ugyanis egészen mást mutatnak, mint az ISU, IGSU (Megyei és Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség) és a Katasztrófaelhárítási Főfelügyelőség (DSU) hivatalosan állított.Amikor 2016 januárjában a Ciolos-kormány elkezdte kiértékelni a beavatkozást, Gheorghe Pop odaadta a CD-t Raed Arafatnak, aki azt mondta, hogy azok nála maradnak. De Arafat nem tudta, hogy vannak másolatok is – magyarázta a tiszt.

A Gheorghe Popot közvetlenül a 2015-ös novemberi elbocsátások után nevezték ki Hargita megyéből a bukaresti ISU élére. Az azóta Salamásba visszavonult Pop kezdetben nem akart nyilatkozni a Libertatea megkeresésére, de aztán tagadta, hogy köze lenne a felvételekhez.

„Hallottam egy beszélgetést egy filmről, de nem kérdeztem rá, nem láttam, nem az én időmben forgatták, és nem keveredek bele olyan dolgokba, amikre nem tudok választ adni. Azért hívnak engem az valódi szabálykövető embernek („Gică Regulament”), mert egész karrierem során betartottam a szabályokat – válaszolta a megkeresésre Gheorghe Pop, aki állítólag az ISU udvarán hallott a filmről, egy kávé mellett. Pop azonban tagadta, hogy beszélt volna a filmről, vagy odaadta volna azt Raed Arafat államtitkárnak, akivel heti rendszerességgel beszélt ebben az időben.

Raed Arafat. Fotó: HeptaRaed Arafat. Fotó: Hepta


Nem regisztrálták a felvételt, így nem tudta a vizsgálatokkal megbízott, hogy mi is történt a helyszínen

A Libertatea kapcsolatba lépett a nyomozás vezetőjével is, aki a Ciolos kabinet ellenőrző szervének vezetője volt ebben az időszakban. Valentin Mircea koordinálta a Colectivről szóló vizsgálatot. 2016 márciusában készítették el az elemző jelentést, amely többek között azt rögzítette, hogy nagyrészt „koordinálatlan mentőakció volt és a hatóságok improvizáltak”.

Akkoriban a Raed Arafat élesen bírálta a jelentést, ami úgy írta le a mentőszolgálatok munkáját, mintha amatőrök végezték volna el az akciót. A DSU főnöke kérte a jelentés újraírását. Valentin Mircea megtagadta, hogy újraírja az emberei által készített jelentést. Mircea azonban állítása szerint nem tudta, hogy a tűzoltóság videót is készített a történtekről.

„Ha a film létezik, azt jelenti, hogy az emberek, akik készítették, eltitkolták előlünk, és ami még rosszabb, az ügyészek elől. Hogyan működhet egy állam, ha intézményei elrejtik más intézmények elől azt, aminek valójában nyilvánosnak kellene lennie?!” – fakadt ki a kivizsgálás vezetője. A felvétel készítője igazolta, hogy az ügyészek nem tudhatták, hogy van egy ilyen videó is, mivel azt nem is vették nyilvántartásba.

Valentin Mircea. Fotó: HeptaValentin Mircea. Fotó: Hepta


Mit tartalmaz ez a videó és mit titkoltak olyan kitartóan?

A cikk szerzője azt írja, hogy a húsz perces felvétel alatt pl. senki sem próbálja újraéleszteni az áldozatokat, nem látni mentőst sem, az áldozatok magatehetetlenül fekszenek sérüléseikkel és a füsttől eszméletüket veszítve a Colectiv Klub előtt. Jobb esetben társaik, a tűzoltók, vagy a rendőrség próbálja őket elszállítani. Legtöbb esetben hordágy és bármilyen orvosi felszerelés nélkül, ami ilyen esetben indokolt lenne és kiemelten fontos az orvosi segélynyújtás szempontjából.

Az újságíró megállapítja, a filmezés egyetlen kamerával történt, amit a tűzoltó néha megállít és újraindít, ha helyet változtat. Egy ponton a tűzoltó még a kollégái kocsijára is felmászott, hogy jobb rálátása legyen a mentési műveletekre. Most, hogy a sajtó ismertette a felvételt, a reakciók mellett talán az is feltételezhető, hogy az alapján ismét ki fogják vizsgálni a mentőszolgálatok helyszíni tevékenységét.

(Forrás: Libertatea

Nyitókép: Libertatea, felvételkép)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS