2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új arcok és régi motorosok alkotnák az Orban-kormányt

k. á. 2019. október 29. 11:24, utolsó frissítés: 2021. november 23. 12:39

Van, aki egy házat felejtett ki a vagyonbevallásából, akad olyan is, akit orvosi műhibával vádolnak, de több ex-miniszter is található a jelöltek között.


Kedden és szerdán kezdődik a parlamenti szakbizottságokban annak a 16 miniszterjelöltnek a meghallgatása, akiket Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök a kabinetjébe javasolt, hétfőn pedig szavazni fog róluk a parlament két házának közös ülése. Megnéztük, kik azok, hogy az olvasó teljesebb képet kapjon a lehetséges új kormány összetételéről.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettesEgyáltalán nem meglepő, hogy Ludovic Orban jobbkeze helyet kapna a kormányban, aki jelenleg a Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője a képviselőházban. Turcan Botoșani-ban született és Moszkvában szerzett közgazdasági diplomát 1999-ben.

Hazatérése után be is lépett a politikába, 2000 és 2004 között a szenátusban volt szakértő, 2004-ben lépett be a nemzeti liberálisok soraiba, és elnökségi tanácsosként kezdett dolgozni. 2007-ben egy csoport kilépett a PNL-ből és megalapították a Liberális Demokrata Pártot (PDL), Theodor Stolojan vezetésével. Turcan is a szakadárok között volt, majd miután a liberális demokraták egyesültek a Demokrata Párttal (PD), és megszületett a Demokrata Liberális Párt (PLD), egy évvel később már annak alelnöke lett. Ehhez képest kissé visszalépést jelentett, hogy 2012-től 2016-g mindössze a parlament oktatási szakbizottságának titkára volt, 2016-től azonban parlamenti frakcióvezető lett és az oktatási szakbizottság tagja. 2017 óta a pártja első alelnöki tisztségét látja el. Amúgy Nebraska Állam díszpolgára is.

Lucian Bode közlekedési miniszterBode képviselőként már a harmadik mandátumát tölti a parlamentben, ő azon kevesek egyike a mostani jelöltek közül, aki már töltött be miniszteri pozíciót. Igaz, csak kevés ideig: 2012-ben az Ungureanu-kormány idejében néhány hónapig a gazdasági tárcát vezethette.

Bode amúgy szilágysági születésű, Alsóvalkón látta meg a napvilágot, úgyhogy van némi fogalma az erdélyi magyarokról is, hiszen a faluban a mai napig él kb. száz főnyi magyar. Diplomát Nagyváradon szerzett 1998-ban, elektronikai mérnök lett. Bár ezután számos politikai képzés végzett el, a pártpolitikába csak később lépett be, 2001 és 2008 között mérnök és szóvívó volt a zilahi állami elektromos energia vállalatban, az Electricában. 2003 és 2008 között ugyanannak a vállalatnak a szakszervezeti vezetője volt. Közben építgette magát a megyei PDL-ben, majd PNL-ben, végül 2017-re lett a megyei szervezet elnöke. Az utóbbi időben rendszeresen kritizálta Răzvan Cucot, a leváltott szállításügyi minisztert, ezt már csak azért is megtehette, mert a parlament infrastruktúráért felelős szakbizottságának elnöke volt.

Victor Costache egészségügyi miniszterCostache igazi szakpolitikus lehet, Jászvásáron született, itt is végezte el az orvosi egyetemet 1999-ben. Ezután több európai országban dolgozott és tanult, főleg Franciaország a meghatározó ilyen szempontból, de megjárta az Egyesült Államokat és Kanadát is. 2013-ban jött haza az országba, és Nagyszebenben megalapította az első szív- és érrendszeri sebészi kórházat, ahol számos más beavatkozást is elvégeztek. 2014-től pedig előadó lett a nagyszebeni egyetemen is. Számos első Romániában elvégzett műtét fűződik a nevéhez, tavaly Klaus Johannis kitüntette.

Van azonban problémája is: egy pap azzal vádolta meg Costachét, hogy miatta halt meg a felesége, ugyanis olyan műtétet végzett el rajta, amire a páciensnek nem lett volna szüksége. Jelenleg a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával nyomoz az ügyben.

Nicolae Ciucă védelmi miniszterOlyasmi is ritkán történt eddig, hogy a védelmi miniszter konkrétan a katonaság soraiból lépjen elő: Ciucă határozottan ilyen, hiszen a második világháború után ő volt az első tábornok, aki egy román sereget csatába vezetett, mégpedig Afganisztánban.

Ciucă hiába volt a román hadsereg vezérkari főnöke éveken keresztül, országos ismertséget csak tavaly szerzett, amikor Viorică Dăncilă miniszterelnök és Klaus Johannis államfő összevesztek rajta. Johannis ugyanis meghosszabbította Ciucă lejárt mandátumát, ezt pedig a PSD alkotmánybíróságon támadta meg, amely végül az elnöknek adott igazat. A tábornok pénteken bejelentette, hogy tartalékba vonul, Johannis pedig hétfőn tartalékállományba helyezte.

Az 52 éves tábornok szakmai képzettségéhez nem fér kétség, 2004-ben Irakban a Vörös Skorpióknak becézett 52. hadosztály az ő vezetésével vívta meg, és nyerte meg a tálibokkal szemben a nasszíriai csatát. A tábornok a Dolj megyei Plenițán született, katonai pályafutását még a Ceaușescu-érában kezdte, majd úgy emelkedett a ranglétrán, hogy gyakorlatilag a román hadsereg minden külföldi bevetésén jelen volt, és 2015-ben lett végül a teljes román haderő legfőbb parancsnoka.

Bogdan Aurescu külügyminiszterBogdan Aurescu jelenleg elnöki tanácsosként dolgozik, külügyi kérdésekben van a segítségére az államfőnek. Klasszikus diplomata karrierje van, már 1996 óta a külügyben tevékenykedik, különböző pozíciókban. Tagja volt annak a jogi csapatnak, amely Romániát Ukrajna ellen, a Kígyók Szigetéért folytatott perben képviselte, és ekkor vált országosan ismertté. Az ország felségvize sokban neki köszönhetően lett 9700 négyzetkilométerrel nagyobb.

Aurescunak nagyon jó a kapcsolata Adrian Năstaséval, akinek egykor asszisztense volt a bukaresti jogi egyetemen, és aki államtitkárt csinált belőle. Ez a jó viszony megmaradt később is, amikor a volt miniszterelnököt korrupciós ügyek miatt börtönbe csukták. Szabadulása után Aurescu számos eseményre hívta meg.

A PSD-sekkel később is jó volt a viszonya, például Victor Pontának is volt a külügyminisztere 2014-2015 között, többször is Ponta védelmére kelt, amikor az USL-kormány nem biztosította megfelelően a szavazási lehetőséget a a külhoni szavazóknak 2014-ben.

Monica Anisie oktatásügyi miniszterVégzettsége szerint román irodalomtanár, és már számos pozíciót betöltött az oktatásügyi minisztériumban. Monica Anisie 46 éves. 2011 és 2012 között csatlakozott a minisztériumhoz, amikor az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium főtitkár-helyettese lett. 2012-2014-ben Traian Băsescu megbízatása alatt az elnöki hivatal oktatási tanácsadója volt. Az elnökségből való távozása után Anisie 2014 februárjától 2016 januárjáig visszatért a minisztériumba, ahol az iskolai ellenőrzési igazgatóság igazgatója volt.

2016-ban Anisie része lett a Cioloș-kormánynak, államtitkári pozícióban. Jelenleg a PNL fővárosi második szektori elnöke.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszterVárhatóan a munkaügyekért felelős miniszter lesz Violeta Alexandru, akinek nem idegen a miniszterség, hiszen a Dacian Cioloș féle technokrata kormányban a társadalmi párbeszédért felelős tárcát vezette. Ilyen tárca most nem lesz, de régóta betöltetlenül áll a munkaügyi minisztérium vezetése ezt is magába fogja foglalni. Alexandru karrierjét különböző civil szervezetekben kezdte, majd a Cioloș-kormány után belépett a Nemzeti Liberális Pártba és Ludovic Orban tanácsadója lett.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszterAz Orban-kormánynak viszonylag kevés újrázója lehet, de Predoiu ilyen, hiszen 2002 és 2006 között ellátta már ezt a funkciót. A Buzăuban született politikus Bukarestben fejezte be jogi tanulmányait 1991-ben. ‘95-ig dolgozott ügyvédként, majd közös irodát nyitott Ioana Racoți-cal. Az iroda aztán minden nagy privatizációs eljárásban részt vett, ami Romániába tíz év alatt lezajlott. 2005-ben aztán egy harmadik társ, Andrei Zamfirescu is társult, így az irodát már Zamfirescu-Racoți-Predoiunak nevezték.

Első miniszteri kinevezése 2008-ban történt Călin Popescu Tăriceanu által vezetett kormányban. Érdekesség, hogy amikor Tăriceanu felkérte, akkor a párt alelnökei, például Ludovic Orban is megsértődött ezen, mondván, hogy Tăriceanu nem konzultált erről a párton belül.

Később sem volt zökkenőmentes a kapcsolat, hiszen hiába váltották le 2012-re Tăriceanuékat, az új miniszterelnök, Boc is helyet adott Predoiunak, aki el is fogadta, a pártja pedig megharagudott emiatt. Predoiu ezt követően kilépett a PNL-ből, és 2013-ban már a PDL alelnöke lett.

Némi ellentmondás vele kapcsolatban is van: nyolc éve jelent meg a hotnews.ro portálon egy tényfeltáró cikk, amely arról szólt, hogy az igazságügyi minisztérium, amelynek élén akkor Predoiu állt, három vállalatnak fizetett ki másfél millió lejt egy törvény kidolgozásában nyújtott segítségért. Az egyikben, az RVA Insolvence Specialist SPRL-ben a miniszter veje, Călin Zamirescu is tulajdonos volt. A szakértők amiatt szokták dicsérni, hogy nagy szerepe volt a büntetőtörvénykönyv (BTK.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (BTeK.) megreformálásában.

Florin Cîțu pénzügyminiszterCîțu csak az első mandátumát tölti képviselőként a parlamentben, de sikerült magát észrevetetnie a napi politikát követőkkel, tekintve, hogy ő volt az elmúlt években a PSD pénzügyi intézkedéseinek legvehemensebb kritikusa. A politikus az Egyesült Államokban szerzett diplomát, majd a magánszektorban csinált gyors és figyelemre méltó karriert: közgazdászként dolgozott az Új-zélandi Nemzeti Banknak (2001-2003), az Európai Beruházási Banknak (2003-2005), majd hazajött, és 2006 és 2011 között az ING pénzügyi piaci részlegének vezetője volt. Később független szakértőként olyan vállalatoknak dolgozott, mint a JP Morgan vagy a Goldman Sachs.

Fontos kérdés viszont a személyével kapcsolatban, hogy mennyire alkalmas, hiszen a hírek szerint azért távolították el az ING-nél betöltött pozíciójából, mert vastagon benne volt a keze a 2008-as, a lej elleni spekulatív támadásnak, amikor is több nagy nemzetközi pénzvállalat román bankokkal karöltve kezdett el a lej ellen fogadni, és próbálta meg közösen megnövelni a bankközi hitelkamatlábot. A Román Nemzeti Banknak ugyan sikerült az ország elleni támadást kivédenie, de itthon nagyon megemelkedtek a lej alapú hitelek. Az ING is a spekulánsok között volt, Cîțut ezt követően elbocsátották, ám az ING-t végül nem büntette meg a versenyhivatal.

Egyébként Cîțu volt az, aki addig-addig cukkolta Teodorovici-ot az állítólagos orosz kapcsolataival, amíg az azt nem mondta neki, hogy "te nem elég, hogy ronda vagy, de még hülye is!"

Ion Ștefan fejlesztési és közigazgatási miniszterȘtefan elektromechanikai mérnökként diplomázott. Viszonylag új arc a politikában, csak 2016 óta parlamenti képviselő, viszont ezalatt hatvan törvénykezdeményezése volt, és számos parlamenti bizottságot bejárt. A focșani-i polgármester azonban éppen a napokban hívta fel rá a figyelmet, hogy a képviselő elmulasztott a vagyonnyilatkozatában feltüntetni egy 910 négyzetméteres lakóingatlant, sőt, még csak az adót sem fizette ki erre. Ștefan elismerte a tévedését, és azzal védekezett, hogy ő fizette mindazokat a számlákat, amiket kiküldött a polgármesteri hivatal. Még azt is hozzátette, hogy akkor már a PSD-s helyi kiskirályok is mutassák meg az adóbevallásukat.

Marcel Vela belügyminiszterLogikus volt a PNL részéről Velát jelölni a pozícióra, hiszen már a kezdetektől a párthoz tartozik (1990 óta tagja), és az elmúlt időszakban nagyon sokszor tematizálta Carmen Dan volt belügyminiszter baklövéseit. Vela a helyi önkormányzatban futott fel, háromszor is polgármesteri mandátumot nyert a Krassó-Szörény megyei Karánsebesen.

Helyi szinten valószínűleg az 1989-es forradalomban is játszott szerepet, hiszen Emil Constantinescu, Ion Iliescu és Klaus Johannis is kitüntette már különféle érdemrendekkel. 2015-ben a helyi sajtó arról cikkezett vele kapcsolatban, hogy az egyébként szenvedélyes vadász-polgármester engedély nélkül lőtt ki állatokat, és hogy büntetőeljárás is indult ellene. 2016 óta szenátor, a felsőház védelmi szakbizottságának elnöke, majd a szenátus házbizottságának titkára volt. A tavalyi augusztus 10-i tüntetésen történt túlzott csendőri fellépést sokat bírálta és a vétkesek megbüntetését követelte.

Costel Alexe környezetvédelmi miniszerŐ lenne az Orban-kormány legfiatalabb minisztere, mindössze 36 éves, a PNL Iași megyei elnöke, és jelenleg a második mandátumát tölti képviselőként. Diplomát a jászvásári egyetemen szerzett földrajz szakon és környezettudományokból szerzett mesteri fokozatot. A 2012 és 2016 közötti ciklusban 77 törvényjavaslatot kezdeményezett, ezekből 18 törvény született, a mostani mandátuma alkalmával a környezetvédelmi szakbizottság alelnöke. 2018 novemberétől pedig tagja a Földközi-tengeri Parlamenti Közgyűlés román küldöttségének, póttagja az EBESZ Parlamenti Közgyűlése román küldöttségének. Tekintve, hogy nem sok környezetvédő rohangál a nemzeti liberálisok soraiban, logikus választásnak tűnik, hogy ő kapja meg a tárcát.

Adrian Oroș mezőgazdasági miniszterA kolozsvári képviselőnek professzori állása is van a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen, tehát mondhatni, hogy a tárca szakértő kezébe kerülne. Jelenleg az egyetem prorektora, és orvospatológiából ad elő. 2014-ben meggyűlt a baja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséggel, amely összeférhetetlennek nyilvánította, mondván, hogy parlamenti képviselőként a Vet Aga Pet állatorvosi kabinet ügykezelője is volt. A határozatot később a bíróságon érvénytelenítette, mivel a képviselő bebizonyította, hogy utóbbi minőségéről még a választási kampány kezdete előtt lemondott.

Politikai pályafutását ő nem a PNL-ben, hanem a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártban (PNȚD) kezdte, ennek 2003 és 2005 között helyettes főtitkára volt, utána 2007-ig az országos vezetőségben is helyet kapott. 2009-ben már a PNL-ben látjuk viszont, a párt kolozsvári szervezetének elnökeként. Számos szakmai publikáció kötődik a nevéhez.

Marcel Boloș, az EU-s alapok minisztereBoloș nagyváradi születésű, itt végezte el a Nagyváradi Egyetem gazdaságtudományi karát. Eleinte úgy nézett ki, hogy marad a tudományos pályán, hiszen 1999-ben adjunktus lett itt, miközben 1993 óta a városi tanácsban már betöltött különböző funkciókat. 2015-ben azonban jobban átnyergelt az egyetemről a politikába, és a Dacian Cioloș által vezetett szakértői kabinetnél vállalt munkát, a regionális fejlesztési és a közlekedési tárca államtitkára lett, jelenleg pedig ő a Délnyugati Fejlesztési Régió Ügynökségének vezetője.

Virgil Popescu gazdasági miniszterValószínűleg ő lenne a legvagyonosabb miniszter, és a tárcánál sem számít újnak: 2013 és 2014 között volt már itt államtitkár. Popescu 1968-ban született Szörényváron, diplomát szerzett a Bukaresti Műegyetemen az automatizálási karon, és a Craiovai Egyetemen is, ahol közgazdasági képesítést szerzett. Utóbbin egyébként 2008 óta előadótanár. Jelenleg 14 vállalatban vannak részvényei, köztük a legnagyobb a Petrom. Van egy háza, két apartmanja, hat telke, hét szántója, három erdője, nyaralója, valamint 26 bankszámlája különböző megtakarításokkal lejben, dollárban és euróban.

Bugdan Gheorghiu kulturális miniszterGheorghiu végzettsége szerint színész, de újságíróként is dolgozott már, 2012-ben indított el az OTV szucsávai adását. 2016-ban iratkozott be a PNL-be, és be is jutott a képviselőházba, ahol a kulturális szakbizottság tagja lett.

Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszterA most negyvenéves Stroe Craiován született, helyben szerzett diplomát, és az IT-szektorban kezdett dolgozni, de tovább folytatta tanulmányait is, jogi diplomát és mesterfokozatot is szerzett, és külügyi diplomáciát is tanult. 2001-ben lépett be a PNL-be, ez az első parlamenti mandátuma, miután 2012 és 2016 között az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében részt vevő román küldöttség elnöke volt, majd a parlamenti közgyűlés alelnöke lett. 2015 és 2016 között a PNL craiovai szervezetének elnökévé avanzsált elő, 2015 és 2016 között a párt szóvivője, 2016-2017-ben a craiovai pártszervezet megbízott elnöke volt.

Nyitókép: Hotnews.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS