2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: Ludovic Orban felmondta nekem magyarul a kátékérdések válaszait

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. október 31. 09:30, utolsó frissítés: 09:35

Kelemen kérdésünkre elmondta, miért lett vállalható a PNL-vel való együttműködés, betiltaná-e a ciántechnológiás bányászatot, de azt is, miért köszönte meg neki Johannis, hogy az RMDSZ nem támogatta az elnökválasztáson.


Kedden elkísértük Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét és államfőjelöltjét Kolozsvárról Marosvásárhelyre kampányolni. Miközben ő az RMDSZ kisbuszát vezette, az újságírók beszélgethettek vele: ennek eredménye interjúnk, amely még azelőtt készült, hogy felértünk volna az autópályára, és az autózúgás zaja már elnyomta a kérdéseinket.

Van-e olyan a miniszterjelöltek között, akit Ön alkalmatlannak vélt?

- Nem ismerek mindenkit, így nem is tudok mindenkiről véleményt mondani. Bogdan Aurescuval kapcsolatban van egy óriási fenntartásom, ezt már jeleztem, és hétfőn Adrian Năstase válaszolt is a blogján erre. Nem értem, hogy a liberálisok miért hoznak vissza egy olyan külügyminiszert a Năstase-iskolából, aki nagyon sovén. A diplomata kvalitásait nem vonom kétségbe, de ő ugyanolyan, mint Titus Corlățean vagy Cristi Diaconescu volt. Volt már miniszter, azért tartom alkalmatlannak, mert nem egy kiegyensúlyozott ember, és nagyon magyarellenes.

A honvédelmi miniszterrel kapcsolatban hétfő estig volt kifogásom, ezt mostanra árnyaltam, mert közben tartalékba helyezte őt az államfő. A vezérkari főnökről van szó, nem szokás aktív katonát a honvédelmi tárca élére javasolni, de hétfő este óta már nem az. A kulturális miniszter szeptemberig kollégám volt a kulturális bizottságban, amikor is átmentem a külügyibe. Ott nem nagyon jeleskedett, egy halk szavú ember, különösebben éles álláspontokat soha nem fogalmazott meg. Kedves ember, de nem tudom, hogy milyen miniszter lesz. Nincs se politikai, se közigazgatási tapasztalata. Sokakat meg nem ismerek. A bizottsági meghallgatások után többet fogunk tudni.


A kifogásait elmondta Ludovic Orbannak is?

- Persze, mindegyiket. A mezőgazdasági minisztert ismerem, állatorvos ő is, én is azt végeztem, és Adrian Oroșt, aki jelenleg prorektor az állatorvosi egyetemen, szintén jól ismerem. Kiváló ember. De a miniszterjelöltek névsora úgy általában finom vegyes. Lehetett volna jobb, az biztos.

Ludovic Orban mikor lett ilyen szalonképes, hogy együtt lehet vele működni?

- Nézze, amikor ő ellenzékben volt, akkor mondta, amit mondott. Régebb jobb tapasztalatunk volt vele, de az elmúlt két és fél évben valóban sokszor kifogásolható módon viselkedett. Valamikor áprilisban volt egy hosszú beszélgetésünk, akkor az volt felé a kérésem, hogyha hosszútávon úgy gondolja, hogy együtt akar velünk működni, akkor fogja vissza elsősorban a kollégáit, másodsorban persze magát is, mert a bizalmi szint nagyon alacsony a két alakulat között.

A román politikusok közül már nagyon sokan bebizonyították, hogy amikor kormányon vannak, akkor sokkal visszafogottabbak lesznek. Ez nem jelenti azt, hogy lényegesen megváltoztak volna. Ezen politikusok nagy többsége inkább konjunkturálisan magyarellenes. Orbannal kapcsolatban majd kiderül, amikor elkezdi a tevékenységét. Azt nem mondom, hogy olyan mértékben megváltozott a véleményünk róla, mint amennyire szeretnénk, de ő lesz a miniszterelnök, ő kereste velünk az együttműködést már április eleje óta, mi meg azt mondtuk, hogy aki velünk együtt akar működni, azzal megpróbálunk szót érteni.

Beszéltek magyarul is?

- Egy keveset beszél. Rég ismerjük egymást, ő ‘96 óta ott van a politikában, én ‘97 óta. Kormányoztunk együtt, voltunk ellenzékben is, néha mondott egy-egy mondatot magyarul. Most az egyik tárgyalásunkon mondtam neki valamiről, hogy “tudod, Ludovic, nálunk, katolikusoknál nem úgy van, mint nálatok, unitáriusoknál”. Kacagott egyet, és elkezdte a konfirmálás kérdésire felmondani a válaszokat. Mellette ült Cîțu meg Turcan, csak néztek, hogy most mi történik. Mondtam, hogy most fordítsa le nekik, mert a végén még azt hiszik, hogy eladta Erdélyt. Szóval tud valamennyire, alapszinten, hosszú ideig a nagyszülei nevelték. Azt mondja, hogy a konfirmálásnál rendesen megtanulta a válaszokat, mert azt ígérték neki, hogyha lekonfirmál, akkor kap egy új rend ruhát.

Beszéljünk akkor az Önök között született megállapodásról. Az Ön kampányának központi témája az oktatás, és hogy erre a költségvetés hat százalékát kellene fordítani. Ez a megállapodás szövegéből kimaradt, vagyis más formában került bele.

- Az eredeti változatban benne volt a hat százalék, viszont a pénzügyminiszter-jelölt azt kérte, hogy ne írjunk bele százalékot, mert akkor lesz, aki azt fogja kérni, hogy írják bele a hadseregnek a két százalékot, Tăriceanuék azt fogják kérni, hogy infrastruktúrára és fejlesztésekre írjanak egy bizonyos százalékot, és ez nem fog működni. Viszont azt mondta, hogy nekik is régi kérésük a hat százalék, és a költségvetésből ekkora összeget rá fognak szánni.

Raluca Turcan minden egyes költségvetés megszavazásakor ezt előterjesztette, sőt, a 2019-es költségvetés tervezetébe együtt nyújtottuk be. Azt mondta a pénzügyminiszter-jelölt, hogy a hat százalékot úgy tudja elképzelni, hogy körülbelül 1,5-2 százalékot fejlesztésekre fordítsanak, és az nem biztos, hogy az oktatási tárca keretében lesz. Ők úgy akarják megoldani, hogy hozzárendelik az Országos Befektetési Társasághoz (CNI), célirányosan oktatási infrastruktúra fejlesztésére. Így lenne meg a hat százalék. Elfogadtam, hogy ez rendben van, de ha nem jönnek egy ilyen javaslattal, akkor ezt be fogjuk mi vinni, és át is visszük, mert meglesz a többségünk. De azt gondolom, hogy ezt betartják, mert már évek óta kérik.

A megállapodásban van egy pont a választási törvényekkel kapcsolatban. Az RMDSZ előzőleg úgy kommunikálta, hogy az új kormány semmiképpen ne változtasson a választási törvényen, a szövegbe meg az került be, hogy csak sürgősségi kormányrendelettel ne változtasson.


- És felelősségvállalással.

De az nem zavarja Önöket, hogy közben a PNL kötött egy másik megállapodást az USR-vel, és ott meg megígéri, hogy két fordulóssá teszi az önkormányzati választást.

- Mi azt kértük, hogy a kormány ne kerülje meg a parlamentet sürgősségi kormányrendelettel és felelősségvállalással, mert mindkét esetben a parlament ki van szolgáltatva, és nem tudunk beleszólni a döntésekbe. A parlamentben van három törvénytervezet a kétfordulós önkormányzati választásokról, az egyik nemrég megbukott, a másik kettő is meg fog.

Orban az USR-nek azt ígérte, hogy támogatni fogják a parlamenti szavazáskor, de eddig is támogatták. Nem azt ígérte, hogy át fogják vinni sürgősségi kormányrendelettel. Pedig nekik is vannak polgármestereik, akik azt kérik, hogy ne legyen kétfordulós a polgármesterválasztás. Sőt, Orban még megígért valamit az USR-nek: az előrehozott választásokat is. Engem ez nem zavar, de én hétfőn is mondtam Orbannak, hogy lehet előrehozott választás, de az USR-t nem értem. Ha előrehozott választásokat akarnak, akkor nem kell megszavazniuk a kormányt, csak így tudják ennek a feltételeit megteremteni.

Orbannak nincs többsége, így mindenkinek mindent megígért, de valahogy úgy tette mindezt, hogy amit akart, azt elérte erre a szűk egy esztendőre. A kisebbségi kormánynak nagyon nehéz dolga lesz, mert ha Dăncilă a második fordulóba jut az államelnök-választáson, akkor az USR szavazótábor nagy többsége át fog igazolni a PNL-hez, és Erdélyben nem a szociáldemokratákkal fognak harcolni, hanem az USR-vel. Ez nagyon el fogja bonyolítani a kormányzást.

Ha már parlamenti együttműködés van a PNL-vel, akkor ez nem jelenti azt, hogy az RMDSZ-nek Johannist kellene támogatnia a második fordulóban?

- A megállapodásban nincs ilyen.

Azt tudom.

- Nem tudom, kit fogunk támogatni, egyáltalán ki kerül oda. Nagyjából két lehetőség van, hogy Dăncilă vagy Dan Barna jut be a második fordulóba. Én lassan nemcsak a második fordulóban nem látom Dan Barnát, hanem a román politikában sem.

A friss közvélemény-kutatások szerint sem fog bejutni.

- Számomra csupán az a kérdés, hogy a magyar emberek elmennek-e szavazni. Nyilván mi mindenkit arra buzdítunk, hogy menjen el. Három éve volt egy érdekes tapasztalatunk: megbeszélést folytattunk az RMDSZ-nél, lejárt az állandó tanács gyűlése, ahol megbeszéltük, hogy Pontát nem tudjuk támogatni, mert megállapodást írt alá a Nagy Románia Párttal, Johannis nem kérte a támogatásunkat és arrogáns volt, nem ígért semmit.

Azt mondtuk tehát, hogy mindenki szavazzon, akire akar. Miután erről a sajtónak is beszámoltunk, beültem az autóba, elindultam haza, szólt a telefon: Johannis hívott. Otthon visszahívtam, és azt mondta, hogy nagyon szépen köszöni, amiket mondtam. Gondolkodtam, hogy vajon mit is köszön meg. Hogy azt mondtam, hogy arrogáns? Aztán rájöttem, hogy ők attól féltek, hogy mi őt fogjuk támogatni, és ez a román szavazók egy részét eltántorítja. Nem biztos tehát, hogy neki arra van szüksége, hogy nyíltan támogassuk, nem tudom.

Tehát elvileg, ha azt akarná, hogy Johannis minél kevesebb román szavazatot kapjon, akkor arra kellene buzdítson, hogy szavazzanak rá?

- Nem, akkor azt kellene mondanom, hogy megígérte az autonómiát! Sőt, elég annyit mondani, amit az EMNP mond, hogy van egy titkos megállapodásunk. Ők úgy látszik, csak a titkos megállapodásokban hisznek. De viccet félretéve: nem volt ilyen beszélgetés, megállapodás. Ismerjük, hogy a magyar emberek mit gondolnak egyik-másik jelöltről, vannak erre közvélemény-kutatások, nagy meglepetések nem fognak minket érni. 10-e után meglátjuk.

Többen jelezték az ismerőseim közül, hogy volt nemrég egy RMDSZ-es telefonos közvélemény-kutatás. Annak megvannak már az eredményei?

- Még nincs, most dolgozzák fel, jövő hét elején fogjuk tudni a legfontosabb adatokat. Nem várok nagy változást ahhoz képest, amit eddig is láttunk.

A parlamenti együttműködésről szóló híreknél nagyon sokan kifogásolták, hogy Rareș Bogdan pártjával fog össze. De lehetne itt említeni a szélsőségesen magyarellenes Mihai Romant is. Nem tart attól, hogy emiatt a választók büntetni fogják a pártot?

- Lehetséges. De ha racionálisan végiggondolja az ember, akkor rájöhet, hogy mi csak azzal tudunk együttműködni, aki bent ül a parlamentben. Nem mi küldjük őket be, hanem a román emberek. Ez az együttműködés meg nem jelent semmi egyebet, mint hogy az elinduláshoz szükséges támogatást megadjuk nekik. Nem szól arról, hogy akkor majd év közben mindenben melléjük állunk. Azt ígértük meg, hogy amennyiben egyeztetnek velünk valamiben, és meg tudunk egyezni, akkor azt majd támogatjuk. Nincs ma olyan párt a parlamentben, akivel úgy együtt tudnál működni, hogy közülük valaki valamikor ne tett volna magyarellenes kijelentéseket. Talán a kisebbségi frakció. A PNL-ben ott van Roman, Rareș Bogdan, de vannak kiváló emberek is. Ott van a PSD, azt ismerik, az USR-ben is van jó néhány magyarellenes politikus, de itt is vannak kiváló emberek is. De ez román politika.

De lehetett volna úgy is dönteni, hogy megszavazzák a kormányt, hogy politikai stabilitás legyen, és utána elzárkózni.

- Úgy érzem, a következő egy évben lesz alkalmunk erre.

A kampánya másik nagy témája a környezetvédelem. Hogyhogy ebbe a megegyezésbe egyetlen ilyen követelés sem került bele?

- Mert egy év alatt semmit nem tudnak tenni. Többnyire költségvetési kérdéseket írtunk be, meg, hogy sürgősségi rendelettel ne kormányozzanak, és hogy tartsák be a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeket. Egy év nem elegendő. Meg akkor mindent be kellett volna írni, az infrastruktúrát is, az oktatási reformot is. Amikor egy évről beszélünk, amiben három választás van, akkor - ha komoly ember vagy - olyasmit hiába kérsz, amit a választási esztendőben egy év alatt nem tudnak bevállalni. Egy év alatt nem tudnak annyi reformot bevezetni, ha közben kétszer kampányolniuk kell.

A kormánynak most a költségvetést kell rendben tartania, a fiskális kérdéseket, az eladósodásra kell odafigyelnie, és a választásokat kell tisztességesen megszerveznie, ennél többet ettől a kormánytól nem várok el. Nem várom el, hogy megépítsék azokat az autópályákat, amiket nem épített meg az ország harminc év alatt. Ma olyan költségvetési deficit problémával küszködik Románia, hogyha ez a kormány a jövő évi költségvetési deficitet négy százalék alatt tudja tartani, az már egy nagyon nagy teljesítmény lesz.

Az rendben, hogy nem tudnak mindent megoldani, de például fel tudják terjeszteni Verespatakot az UNESCO Világörökségi Listájára, ahogyan azt az USR kérte. Ön például ezt támogatná?

- Szerintem nem teszik UNESCO-listára, hiába vállalták. Van egy per a New York-i kereskedelmi bíróságon, amelyet a Gold Corporation indított Románia ellen. És minden egyes ilyen típusú döntés csak annak az esélyét növelné, hogy Románia elveszítse ezt a pert, és akkor négymilliárd dollárt kell fizetnie a Goldnak. Hétfőn egyébként beszéltünk erről Orbannal, én azt mondtam, hogy az UNESCO-listára el kellene kezdeni Csíksomlyó felvételét. Ugye, ezt még a Cioloș-kormány szabotálta el. Akkor beszélgettünk Verespatakról is. Én egyébként támogatom, de nem fogják meglépni. Amikor én miniszer voltam - és akkor most tekintsünk el minden városi legendától, amit mást mond - én voltam az, aki 2010-ben feltettem Verespatakot az országos műemlékvédelmi listára. Mert azelőtt szándékosan összekeverték a sztereókoordinátákat, és én voltam az, aki nem vette le a műemlékvédelmi listáról, a védettségét megőriztem, annak ellenére, hogy a régészeti leletmentesítés arról szólt, hogy meg kell szüntetni a védettséget.

Nem írtam alá, volt is emiatt egy büntetőperem, mert hatalommal való visszaéléssel vádoltak. Persze: közben én is tárgyaltam, bizottságokba küldtem embereket, húztuk az időt, de a lényeg, hogy amikor a tárcától elmentem, Verespatak védettsége megvolt. Közben azt gondolom, hogy az állam két óriási hibát követett el: egyrészt adott egy licenszet, és utána húsz éven keresztül szabotálta a kitermelés elkezdését. Ez felelőtlenség, ha utána meg nem engeded, hogy lépjen. A másik hiba, hogy nem talált alternatívát az ott élő embereknek. Oké, nincs bányászat, de valamit kellett volna biztosítani nekik. Szóval az én lelkiismeretem tiszta. Támogatom: kerüljön fel az UNESCO-listára, de akkor néhány dolgot el kellene kezdeni ott, mert jártam lent, láttam, milyen állapotban vannak a tárnák. Hiába tesszük fel, amíg ilyen a helyzet.

A ciántechnológiás bányászatról mit gondol, be kellene-e tiltani Romániában?

- Én egyensúlyt keresnék. Nem hiszem, hogy a teljes betiltás eredményt hozna, hiába hangzik ez jól. Egyensúlyt kellene keresni. Olyan megoldást, amely a környezetvédelmi rizikót minimalizálja. Nem tudom, hogy lehetséges-e, ez olyan technológiai kérdés, amihez én nem értek.

Azt szokták mondani, hogy várjuk meg azt a technológiát, ami nem lesz környezetszennyező.

- Ezt el tudom fogadni, ha lesz egy perspektíva egy ilyen technológiára, akkor meg kell várni.

Arról pedig, hogy milyen is Kelemen Hunor egy napja a kampányban, egy következő cikkünkben fogunk beszámolni. Megelőlegezem: sűrű!

Nyitókép: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS