2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vajon megszegi-e a választási törvénnyel kapcsolatos, RMDSZ-nek tett ígéretét a PNL?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. november 30. 11:41, utolsó frissítés: 11:41

Klaus Johannis nagyon határozottan állítja, hogy megoldják, hogy újra kétfordulós legyen a polgármester-választás. Ezt nagyjából mindenki szeretné, csak a PSD és az RMDSZ nem.


Klaus Johannis elnök megválasztása utáni első komolyabb sajtótájékoztatóján máris arról kezdett beszélni, hogy meg kellene változtatni a választási törvényt oly módon, hogy kétfordulósak legyenek a polgármester-választások, és a megyei tanács elnökeit se közvetlen módon válasszák meg, hanem a testület szavazza meg.

Johannis ugyan konkrétan nem tudta, hogy ezt pontosan hogyan is lehetne véghezvinni, viszont nagyon határozottan állította, hogy meg fogják találni a módját annak, hogy meglegyen. A kérdés két pártnak igazán kényes: a fő cél természetesen a Szociáldemokrata Párt visszaszorítása lenne, de ezzel együtt rosszul járhatna az RMDSZ is, hiszen néhány helyen így könnyen elveszíthetné a polgármesteri és a megyei tanácselnöki pozíciót. Így például hátrányuk származhatna Szatmárnémetiben és Szatmár megyében, vagy Maros megyében, és megnehezítené Soós Zoltán választási esélyeit is. De például a Maros megyei Szászrégennek is úgy volt évekig magyar polgármestere, hogy a román szavazatok megoszlottak a román pártok között, míg a magyarok voltak annyian, hogy az RMDSZ jelöltjét pozícióba hozzák.

Jól látható volt, hogy az RMDSZ-nek mennyire kényes kérdés volt ez, hogy a Ludovic Orban, akkor még nem kinevezett miniszterelnökkel való egyeztetése után beleírta az együttműködési dokumentumba, hogy a választási törvényen a nemzeti liberális kormány nem fog sürgősségi rendelettel vagy felelősségvállalással változtatni. Eszerint, amennyiben a PNL ezt meglépné, és tartani akarná magát az RMDSZ-szel kötött megállapodáshoz, úgy parlament elé kellene bocsássa a törvénymódosítási kezdeményezést. Az RMDSZ lépése okos volt, tekintve, hogy ott a PSD-vel közösen le tudnák szavazni.

Kérdés azonban, hogy mennyire akarja a PNL betartani a megállapodást, hiszen nyilvánvalóan sokkal többet nyernének, ha sürgősségi rendelettel mégiscsak megváltoztatnák. Hiszen a regáti településeken sok lenne a nyerni való, ha sikerülne összefogniuk a helyben jól beágyazott, és egy stabil választóréteggel bíró helyi kiskirályok, az úgynevezett”helyi bárók” ellenében.


Az RMDSZ azonban egyelőre bízik abban, hogy a megállapodás be lesz tartva: Hegedüs Csilla, a Szövetség szóvivője azt mondta a Transindex megkeresésére, hogy "az RMDSZ és a PNL között parlamenti megállapodás szerint nem módosítják a választási törvényt sürgősségi rendelettel vagy felelősségvállalással, hanem a parlamentben dőlnek el ezek a kérdések. Bízunk abban, hogy a többség leszavazza ezt a kezdeményezést".

Mivel a fent vázolt okok miatt többek közt Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere kerülne nehéz helyzetbe, így a Transindex megkereste, hogy elmondja a véleményét az elnöki nyilatkozatról, valamint arról is, mi lenne az RMDSZ teendője akkor, ha Johannis és a PNL-kormány mégiscsak kieszközölnék a választási törvény módosítását.

Első kérdésünkre, hogy tart-e attól, hogy amennyiben változik a törvény, nem sikerül új mandátumot szerezni, Kereskényi elmondta, hogy “a legfontosabb az lenne, hogy egy országban ne változtassák meccs közben a játékszabályokat. A Velencei Bizottság ajánlása is ez, és az Alkotmánybíróság is megfogalmazta ezt már, hogy bármilyen választás előtt egy évvel nem javasolt a törvényeken módosítani. Azért furcsa ez az erőlködés az elnök részéről, mert más témában ők voltak, akik a Velencei Bizottságot egyfolytában jó példaként hozták fel, most meg teljesen másként pozicionálják magukat. Én nem értem a liberális pártnak ebben mi az érdeke, a PSD-t egy fordulós rendszerben is vissza tudják szorítani” - mondta a polgármester, aki “farizeuskodásnak” tartja a PNL részről ezt a tervet. “Siránkoznak, hogy nincs pénz az államkasszában, és akkor megveszik az ócska F16-osokat és kétfordulós választásokat akarnak szervezni” - nyilatkozta.

A polgármester azért válaszolt az eredetileg feltett kérdésünkre is: "nyilván nem könnyű a választók bizalmát megszerezni, egy egyfordulós választásban sem az, és az olyan helyeken, mint Marosvásárhely, vagy Szatmárnémeti, ahol az etnikai szavazás veszélye kétségkívül fennáll, és az ebből adódó választási matematika. “Azért a józan emberek látják, hogy a város ráállt egy fejlődési pályára, a fejlődés megkérdőjelezhetetlen. És ne felejtsék el, hogy az RMDSZ Szatmárnémetiben nyert már kétfordulós rendszerben is” - utalt Kereskényi Illyés Gyula 2004-es eredményére. Kereskényi szerint ha egy parlamenti többség jobbnak látná, hogy ebben a formában történjen a polgármester- és megyei tanácselnöki választás, akkor elviekben meghozhatja a döntést, de normál körülmények között akkor a törvény alkalmazása csak a következő választásoktól kellene érvénybe lépjen.

Meddig kellene elmennie az RMDSZ-nek, ha a PNL megszegi az ígéretét?

Bár Hegedüs Csilla azt mondja, hogy bíznak a PNL-ben, az USR, a Pro Romania is folyamatosan kéri a pártot, hogy változtasson a választási törvényen. Azt nem tudtuk meg az RMDSZ szóvivőjétől, hogy a megállapodás felrúgása esetén mi lenne a válaszuk, kíváncsiak voltunk, hogy például ez esetben támogatnák-e a PSD által belengetett bizalmatlansági indítványt. Mindenesetre a bizalom törékeny a két párt között, erre Kelemen Hunor többször is utalt, még mielőtt sikerült megállapodást kötniük.

Kereskényi szerint amennyiben a PNL meglépné a választási törvény megváltoztatását, úgy mindenképpen újra kellene gondolni a viszonyokat. “Amennyiben a helyzet fennállna, a Szövetségi Állandó Tanácsnak és a frakcióknak elemeznie kellene a helyzetet. Az adott szó - és ez esetben van egy aláírt együttműködési megállapodás is - azért kötelezi az aláíró feleket”. Kereskényi furcsállja, hogy a választási törvényekkel foglakozik a kormánypárti elnök, szerinte ez most huszadrangú kérdés kellene legyen, inkább a kormányzással magával kellene foglalkozni.

Nyitókép: Kereskényi Gábor Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS