2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Visszatérítené a jó útra” az MPP-t a párt belső ellenzéke, Mezei szerint pozícióféltésről van szó

Babos Krisztina Babos Krisztina 2019. december 04. 14:05, utolsó frissítés: 2019. december 05. 15:40

Megalakult a Magyar Polgári Mozgalom. Mezei szerint csak pozícióféltésről van szó az EMNP-vel tervezett együttműködés miatt.


Tegnap jelentette be a Magyar Polgári Párt nyolc, vezető tisztséget betöltő politikusa, hogy Magyar Polgári Mozgalom néven megszervezik az alakulat belső ellenzékét annak érdekében, hogy „helyreállítsák a törvényességet” a párton belül.Az új alakulatnak tagja az MPP két parlamenti képviselője, Kulcsár-Terza József, valamint az időközben a pártból kizárt, korábbi országos elnök, Biró Zsolt is. Elmondták, a céljuk az, hogy többségbe kerülve a soron következő kongresszusig, „visszatereljék a jó útra” a „Mezei János elnök által gerjesztett belső vitáktól megtépázott alakulatot”. Kifogásolták, hogy a pártból kizártak nem kaptak írásos értesítést, így nincs módjuk bírósághoz fordulni. Leszögezték ugyanakkor, hogy nem ellenzik az Erdélyi Magyar Néppárttal alakulóban levő együttműködést, az erdélyi magyar jobboldal összefogását.

Mezei János ugyanakkor azt állítja, a Néppárthoz való közeledés áll az elégedetlenség hátterében. Amint arról beszámoltunk, a két alakulat elnöke a napokban jelentette be, hogy fúzióra készülnek.


„Azt látom, hogy most ellentámadásba lendültek azok, akik ellenzik a fúziót a Néppárttal, akik meg akarják akadályozni a jobboldali erők egyesülését. Azok, akik pénzhez, beosztáshoz, titulushoz jutottak az MPP révén, most féltik a pozícióikat” - fejtette ki a Transindexnek Mezei, aki szerint azért nem vállalják fel nyíltan az álláspontjukat a szervezkedők, mert félnek a népszerűség-vesztéstől.

Az elnök elmondta: nem véletlenül választották meg őt az alakulat elnökévé, egy évvel később pedig a kongresszuson nem véletlenül menesztették Biró Zsolt volt elnököt. „Tudtuk, hogy ez feszültséggel jár, de másfajta feszültségek is voltak a pártban, amiket meg akartunk oldani. Nem tudtuk, mekkorák ezek, de vállaltuk” - fejtegette, hozzátéve: az MPP elvrendszerét szerette volna fenntartani, ez a cél vezette a döntés során.

A politikai együttműködési tervekre vonatkozó kérdésünkre a pártelnök leszögezte: egyelőre arról van szó, hogy politikai koalíciót kötnek a Néppárttal, minden más „csak variáció, lehetőség”. A variációk listáján a néppártos fúzió mellett az RMDSZ-szel való együttműködés is szerepel, amint Mezei János elmondta, a politikai jobboldalt szeretné erősíteni, azonban a parlamenti választások alkalmával, valamint a helyhatósági választásokon azon települések esetén, ahol veszélybe kerülhet a magyar képviselet, kész az együttműködésre az RMDSZ-szel is, mert „kell egy magyar minimum”, a politikai harc pedig nem mehet az érdekképviselet rovására.

Hozzátette: Marosvásárhelyen például szükség volna a széles körű együttműködésre, egy közös jelöltre, aki „teljes értékkel veszi fel a versenyt” a választáson. A Néppárttal való fúzió kapcsán elmondta, egyelőre csak politikai koalícióról van szó, közös programról, a fúzióról az országos tanácsnak kell döntenie a január 18-i ülésen, előtte pedig még választmányi és elnökségi üléseken is felmerül a téma. Hozzátette: jól haladnak az egyeztetések, alakulnak a feltételek. A jövő évi helyhatósági választásokról elmondta, a tervezett politikai koalíció szellemében méretkeznek majd meg, a koalíció színeiben és logója alatt indulnak majd a jelöltek, a részletekre vonatkozó helyi szintű megállapodásokat pedig a helyi szervezeteikre bízzák.

Érdeklődésünkre, ami arra vonatkozott, hogy nem tartja-e károsnak a Csomortányi "Karlendítő" István, a Néppárt elnöke körül a náci karlendítős fotó miatt kialakult botrányt, illetve azt, hogy a diszkriminációellenes tanács is megbüntette, elmondta: ez semmiképp nem jó.

„Ezért is próbálunk koalíciót kötni, hogy az elnökségben valamiképpen megoldjuk, hogy tudjuk tartani a vonalat, amit képviselünk, és a személyi problémák ne tudják megbotlasztani azt a kezdeményezést, amit a nemzeti oldal felvállalt” - magyarázta. Mint mondta, egyelőre nem tud válaszolni arra, hogy lesz-e helye Csomortányinak a két alakulat közös vezetőségében. „Erről tárgyalunk most és hamarosan döntés születik. Nem állhat utunkba egy jó indítványnál egyes személyek előélete. Ha valaki káros és rossz, legyek az én vagy valaki más, annak hátrább kell lépnie” - fejtette ki Mezei.

Frissítés:

„Az MPP az elmúlt egy évben teljesen kiüresedett, lényegében a vitáiról volt híres, a kizárásokról, leváltásokról, kilépésekről, lassan ott tartunk, hogy többen vannak a körön kívül, mint a körön belül” - nyilatkozta a Transindexnek Biró Zsolt. Hozzátéve: ez az állapot tarthatatlan. „A mozgalom létrehozásával megkongatjuk a vészharangot, de ugyanakkor azt akarjuk üzenni azoknak, aki kiábrándultak a politikából, a közéletből, hogy van egy hiteles csapat, mely továbbra is felvállalja a Magyar Polgári Párt eredeti értékrendjét és nyit a közösség, a civilek felé, mert a kardinális kérdésekben közös fellépésre van szükség” - nyilatkozta a képviselő, aki az EMNP-vel tervezett együttműködés kapcsán elmondta: az erdélyi magyar választók világos döntést hoztak a 2016-os választáson.

„Ismerjük az arányokat. A két ellenzéki pártot tekintve míg 2012-ben 7:2 volt az arány az MPP és a Néppárt részesedését tekintve, ez az arány 2016-ban 15:0-ra alakult az MPP javára, tehát elmondhatjuk, hogy a jobboldalon eldőlt a verseny. Hívjuk és várjuk vissza a tékozló fiúkat. Sajnos, az MPP-t a jelenlegi elnöke előbb levitte a Néppárt szintjére, majd kétségbeesésében elkezdett tárgyalni velük” - fejtette ki Biró.

Nyitókép: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS