2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mi az oka a romániai magyarok elvándorlásának, illetve mi csábíthatná őket vissza? Felmérés készül

Birtalan Albert 2019. december 15. 21:06, utolsó frissítés: 21:47

A diaszpórában élő romániai magyarok elvándorlásának okairól, szociális és gazdasági körülményeiről készít kutatást az Erdélyi Innovációs Műhely.


Az Erdélyi Innovációs Műhely Erdélyi magyarok a nagyvilágban című, most induló kutatása többek között arra keresi a válaszokat, hogy mi az oka az elvándorlásnak, az emberek képesek-e tartani hagyományaikat új külföldi környezetükben, abban a kultúrkörben, amelybe beintegrálódtak. A kutatás készítői azt is felmérik, hogy az elvándoroltak terveznek-e hazaköltözni, esetleg szándékukban áll-e itthon befektetni, illetve arra is rákérdeznek, hogy az adott személy rendelkezik-e még érvényes személyi igazolvánnyal.

A Műhely egy kutatásokat támogató, és azoknak anyagi, illetve szakmai támogatást szerző ifjúsági mozgalom. Az Erdélyi magyarok a nagyvilágban című kutatást jelenleg az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma támogatja. A kérdőív összeállításában dr. Veres Valér (BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet), a kutatás témavezetője, dr. Fedinec Csilla (MÁSZ Nemzetstratégiai Műhely), dr. Gazsó Dániel (Nemzetpolitikai Kutatóintézet diaszpórakutatásokért felelős kutatási referense), valamint Jakó Zsolt (BBTE, Gazdasági Tanácsadó Klub) nyújtott szakmai segítséget. Csala Dénes, a Lancaster University adjunktusa a kérdőívből nyert információk adatvizualizációs feldolgozását fogja segíteni.

A felmérést az Erdélyi Innovációs Műhely két tagja, Szopos Edina Cecília, a BBTE Szociológia Karának hallgatója, valamint Gyenge Ervin, a BBTE Biológia és Geológia Karának hallgatója, a kutatás programkoordinátora végzi.

A kérdőívet itt lehet kitölteni.


A válaszok elemzése után a kutatóknak reményeik szerint lehetősége lesz kimutatni, hogy az erdélyi magyarok közül ki, mikor és miért hagyta el otthonát, és azt is, hogy jelenleg hol él. Az adatokból következtetni lehet majd arra, hogy a kivándorlásnak időben milyen hullámai voltak. A kutatásnak az is fontos részét képezi, hogy a külföldön élők milyen valószínűséggel szerveződnek diaszpóra csoportokba. Az erdélyi közösségek számára legfontosabb információkat a kutatás lezárása után igyekeznek felhasználóbarát adatvizualizációval bemutatni a szélesebb közönség számára is.

„A diaszpóra építése szempontjából kiemelten fontos témakört jelent az, hogy feltérképezzük az elszórtan élő személyeket is, hiszen ezekben az esetekben új kommunikációs csatornák kiépítésére lenne lehetőség. Nem utolsó sorban, az emigrációban és diaszpórában élők romániai választásokon mutatott szavazói kedve egy újabb jelentőségteljes szempont a közösségeink tekintetében” – fejtette ki érdeklődésünkre Gyenge Ervin.

Nyitókép: europeanmovement.eu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS