2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Önkényeskedő rendcsinálók zaklatják a buszok utasait Kolozsváron?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. december 13. 16:25, utolsó frissítés: 16:54

Nyugalmazott rendőrökből (is) álló szervezet „tisztítaná” meg a tömegközlekedést a szerintük nem megfelelő utasoktól.


Kolindálók, kéregetők és hajléktalanok ellen lép fel a magát Országos Önkéntes Bűnmegelőzés Szervezetnek nevező egyesület (Asociaţia Organizaţia Generală Voluntară pentru Prevenirea Faptelor Antisociale, O.G.V.P.P.F.A.) egyesület, amelynek tagjai a kolozsvári tanácsosi testület szigorított szabályzatát kéri számon az utasokon.

Országos Önkéntes Bűnmegelőzés SzervezetOrszágos Önkéntes Bűnmegelőzés Szervezet


Mint ismeretes, a kolozsvári tanács új rendelkezéseket vezetett be a tömegközlekedési eszközökön, így az olyan korlátozások mellett, mint a buszon való hangos telefonbeszélgetés és a nagyobb méretű csomagok szállításának megtiltása, helyet kapott a hátrányos helyzetű utasok nem kívánatosnak való minősítése is.

Az ellenőrök kötelesek leszállítani a kéregetőket és azok a személyeket, akik árulni, kéregetni szeretnének, vagy koszos ruhában, kellemetlen szaggal szállnak a tömegszállító eszközökre, amiért az ellenőrök 200-tól 500 lejig terjedő pénzbírságot is kiróhatnak rájuk. Kérdés marad, hogy mennyire etikus pont azoktól elvárni ennek az összegnek a kifizetését, akik nélkülöznek, rászorulnak a társadalom támogatására?A bűnmegelőzési szervezet – hivatalosnak tűnő – ál-rendőrségi jelvényekkel felszerelkezve akadályozza meg, hogy a hátrányos helyzetű személyek a 30-as, 25-ös, 6-os és 35-ös járatokon tartózkodjanak. A szervezet elnöke, Svajczer Csaba szerint zavarta őket a szegények jelenléte. Közleményükben fel is hívják a figyelmet a kéregetők jelenlétére, és azt állítják, 9 tagjuk máriscsökkentette a kolindáló gyerekek számát az említett tömegközlekedési eszközökön.

Természetesen a hátrányos helyzetű személyek buszon való közlekedésének megtiltására semmilyen felhatalmazásuk sincs. Jelvényeiket az interneten vásárolták, bár a szervezet elnöke azt állítja, az I.P.A. nevű nemzetközi rendőrségi szövetség (International Police Association) tagjai. Az O.G.V.P.P.F.A. 2014-ben valóban kötött egy együttműködési protokollumot a helyi rendőrséggel és a polgármesteri hivatallal, azonban azóta a hatóságok és a városvezetés is elhatárolódott tőlük. Svajczer korábban együttműködési partnerséget szeretett volna kötni a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőséggel is, azonban ezt elutasították, mivel nem tartották törvényesnek a kezdeményezést.

A Press One portál megkeresésére a szervezet elnöke elmondta, hogy szerinte nem ők nem egy paramilitáris szervezet, ezért például nem is szállnak fel a buszokra, hanem megkérik szépen az általuk kifogásolt személyeket, hogy ők se szálljanak fel. A közösségi médiában feltöltött képeken viszont a szervezet tagjai éppen hogy jelvénnyel láthatóak egy buszon. Az újságíró kérdésére az elnök azt állította, a képeket még 2017-ben készítették és csak "emlékként" voltak megosztva. (A feltöltés ideje 2019. dec. 9. volt.)

Az önkéntes bűnmegelőzés szervezet elnöke 2017 nyarán – a Noua Dreaptă szélsőséges mozgalommal közösen – részt vett azon a melegellenes tüntetésen, ahol Oana Mardare tiltakozásában megszakították és az elismert színészt a csendőrök lefogták.

Svajczer Csaba jelvényt viselt a mellkasán, és civilként úgy intézkedett a helyszínen, mintha ő is rendőr lenne – anélkül, hogy bárki megkérdőjelezte volna a jelenlétét. Nem sokkal később az önkormányzat és a helyi rendőrség felbontotta velük a megállapodást.

A szervezet önkéntesei.A szervezet önkéntesei.


Az akkori eset kapcsán egyébként akkor az USR egy közleményben szólította fel Emil Boc-ot, Kolozsvár PNL-s polgármesterét, mivel szerintük a szélsőséges szervezettel való bármilyen együttműködés káros a multikulturális városképre és aláássa az emberi méltósághoz való jogot.A téma kapcsán megszólalt a Civil ellenállás szervezet is, akik elítélték az emberi jogokkal szembemenő szélsőséges kezdeményezést:Nyitókép: pressone.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS