2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Váltságdíjért” cserébe kaphatják csak vissza házi kedvenceiket a sepsiszentgyörgyiek?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. január 23. 18:28, utolsó frissítés: 2020. február 07. 12:34

Az időnként tisztázatlan körülmények között eltűnő kutyákat és macskákat a megtalálóktól pénzért lehet kiváltani, de állítólag egy "szolgáltatásról" van szó.


P. Lilla sepsiszentgyörgyi lakos karácsony előtt pár nappal arra figyelmeztette az állattulajdonosokat a közösségi médiában, hogy vigyázzanak a házi kedvenceikre, mert feltételezhetően egy csoport kutyák és macskák „elrablásával” foglalkozik. Állítása szerint az ő kutyái például a Sugás Áruház elől tűntek el, furcsa körülmények között.

A Transindex megkeresésére elmondta, a kutyák megtalálója az állatok nyakörvén található adatok alapján lépett vele kapcsolatba. A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben beszéltek meg találkozót. Lillát édesapja vitte el autóval a helyszínre, ahol állítása szerint 30-40 fő várta. Eleinte kedvesek voltak velük, azt mesélték, hogy a kutyák úgy kerültek hozzájuk, hogy a központból egészen a város széléig kóboroltak. Azonban, amikor az egyik kertből kihozták Lilla kutyáit, és ő át akarta venni a pórázukat, visszakoztak. Addig nem akarták visszaadni az állatokat, amíg egy bizonyos összeget ki nem fizetnek értük.

„Egy kisebb szóváltás alakult ki közöttünk, mert mondtam nekik, hogy nem szökhettek el, hiszen karabinerrel oda voltak csatolva a biciklitartóhoz, és ha elszöktek volna, akkor a pórázuk koszos lenne” – mesélte az eset kapcsán Lilla. Édesapja azonban inkább berekesztette a vitát és kifizetett 50 lejt a kutyákért cserébe.

Lilla úgy vélekedett, hogy sokan úgy gondolják, hogy a rendőrség bizonyítékok nélkül nem tehet semmit, és ilyen körülmények között a gazdák már jelenteni sem merik az eseteket, nehogy ezért még több pénzt kérjenek majd tőlük. Viszont nem egyedi esetről van szó, és nem újdonság Sepsiszentgyörgyön, hogy a Sugás Áruházhoz hasonló üzletek elől eltűnnek kutyák. Ezekbe a helyiségekbe a gazdáik nem vihetik be állataikat, így adott esetben arra kényszerülnek, hogy kint – néha felügyelet nélkül – kössék le kedvenceiket, amíg ők bevásárolnak.


A téma kapcsán kialakult facebookos beszélgetésekből az derült ki, hogy nem Lilla az egyetlen, aki bizalmatlan a rendőrséggel szemben. Felvettük a kapcsolatot a Kovászna Megyei Rendőrséggel is és megkérdeztük, hogy érkezett-e feljelentés eltűnt állatokkal kapcsolatban, illetve tudnak-e olyan esetről, amikor az állatok megtalálásáért cserébe valaki pénzt kért volna.

Radu Stroe felügyelőhelyettes arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyetlen egy állatokkal kapcsolatos bejelentés érkezett hozzájuk 2019-ben, amikor egy macskatulajdonos kérte a segítségüket.

Feltehetően pont annak a sepsiszentgyörgyi lakosnak az esetéről van szó, aki nekünk is beszámolt a történtekről, de neve elhallgatását kérte, mert fél az elkövető bosszújától. Az ő macskája tavaly május végén tűnt el. A házuk térfigyelő kamerája rögzítette, amikor egy férfi elemelte a macskát a kapujuk elől. A videofelvételt feltöltötték a Facebookra, ahol az illetőt felismerte valaki, így a macskatulajdonos konkrét személy ellen tett feljelentést a rendőrségen. A rendőrség kihallgatta a férfit, aki az elején még tagadta a vádakat és azt állította, hogy az utca végén elengedte a kapu előtt megfogott macskát. A feljelentést követően három nappal jelezték a tulajdonosnak, hogy látták a macskát a város végén. Az állat már nem élt, amikor rátaláltak.

A rendőrség a nyomozást követően arra kötelezte a videofelvételen rögzített férfit, hogy fizesse ki az állat becsült értékét. A kártérítést követően aláírták a kiegyezésről szóló papírokat, a videót pedig a férfi kérésére törölték a közösségi oldalról. A kapott összeget a macskatulajdonosa az őrkői templomnak adományozta.

„A rendőrség novemberben értesített, hogy lezárták az ügyet. Semmi haszna nem volt a feljelentésnek, a macskát nem ők találták meg, az elkövető pénze nem hozza vissza az állatot” – mondta az állattulajdonos, akinek pár hónappal később az új macskája is eltűnt, ekkor azonban már nem látta értelmét a feljelentésnek. Nem a rendőrséghez fordult, hanem elment az Őrkő negyedbe, hogy eltűnt macskáját pénzért kiváltsa.

Sepsiszentgyörgy. Fotó: wikipépiaSepsiszentgyörgy. Fotó: wikipépia


B. Kinga kutyája december végén tűnt el. Facebookos bejegyzésére reagálva többen jelezték neki, hogy látták az elveszett állatot, január 1-jén pedig arról értesítették, hogy az utcaseprők megkötötték az ebet és magukkal vitték. Kinga megkereste őrkői ismerőseit, akik másnap délben szóltak, hogy mehet az állatért, kiderült, kinél van a kutya.

Amikor megérkeztek, egy hasonló helyzetben lévő pár éppen akkor kapta vissza házi kedvencét, majd az ő kutyájukat is elővezették. Azonban, amikor magukhoz hívták, a megtaláló jelezte, hogy „ez nem így megy, fizetniük kell érte”. Mivel tíz személlyel álltak szemben, nem mertek nemet mondani nekik. A másik kutyát 300 lejért adták vissza a gazdáinak, az övékért 400 lejt kértek. Kinga szerint azzal nincs semmi baj, hogy megtalálják a kutyákat, hisz ezzel segítik az állatok gazdáit. Azzal van gond, hogy cserébe aránylag sok pénzt kérnek.

Hasonlóképp járt egy, a Sepsiszentgyörgytől 10 km-re található sugásfürdői erdőben vadászó férfi is. Szintén neve elhallgatását kérve mesélte el, hogy december elején az ő vadászkutyája is eltűnt – 200 lejért cserébe neki is visszaadták az Őrkőn. A közösségi médiában több sepsiszentgyörgyi jelezte, hogy hallottak már hasonló esetekről. Volt, akiből heves indulatokat váltott ki az évek óta tartó, újabban sokak szerint egyre gyakoribb jelenség. (A helyi sajtóban például már 2016-ban is jelent meg olyan olvasói levél, amely ezt a gyakorlatot kifogásolta.)

Sepsiszentgyör, Szent György szobor. Fotó: wikipédia.Sepsiszentgyör, Szent György szobor. Fotó: wikipédia.


A sepsiszentgyörgyi kutyák és macskák eltűnésével és megtalálói „díjával” kapcsolatban megkerestük az őrkői Amenkha Egyesület elnökét, Ruzsa Pált, akinek szervezete Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát és más szervezeteket is segít a roma közösséggel való kapcsolattartásban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy okozott-e bármiféle konfliktust ez a jelenség. Ruzsa Pál meglepetésünkre elmondta, hogy a kutyák megtalálásával és visszaszolgáltatásával személyesen ő foglalkozik. Leszögezte ugyanakkor, nem eltulajdonított állatokról van szó, és nem is megélhetési szándékokból végzi a tevékenységet, hanem segíteni szeretné a sepsiszentgyörgyi állattartókat abban, hogy mihamarabb megtalálják az elveszett állataikat.

Az Amenkha Egyesület elnöke elmondta, ha eltűnt kutyáról érkezik bejelentés a kutyamenhelyet működtető Tegához, vagy egyenesen őt keresik meg az állatok gazdái, akkor sintér ismerősével a háziállat keresésére indulnak. Először a menhelyen, majd az Őrkőn és Sepsiszentgyörgy utcáin keresik. De olyan is előfordul, hogy az őrkői megtalálók egyenesen hozzá viszik az állatokat.

Kérdésünkre, hogy a megtalálásért cserébe miért kér akár több száz lejes összegeket is, Ruzsa elmondta, általában 50-100 lejt szokott kérni, viszont elismerte, hogy ez az összeg néha több, akár 200-300 lej körül is lehet. Azonban állítása szerint nem a rossz szándék vezérli, azért kér pénzt a tulajdonosoktól, mert az állatok ellátási költségeit valamiből fedeznie kell. Elmondása szerint a fajtiszta állatok közül egyesek még a nyers húst sem hajlandóak elfogadni, így különleges ételeket kell vásárolni a számukra, amíg gazdáik értük jönnek.

Ruzsa érdeklődésünkre azt is cáfolta, hogy a háziállatok gazdáira a kutya átvételekor a tömeggel akarnának nyomást gyakorolni. Szerinte az állattartók félreértették a körülményeket, mert nem ismerik a roma közösség tagjait, messze elkerülik az Őrkőt, és általában csak akkor szembesülnek az ottani mélyszegénységgel, amikor az állataikért jönnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS