2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna is kipróbálná magát a Hargita Megyei Tanács élén

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. január 23. 14:19, utolsó frissítés: 14:30

Kihívója akadt Borbolynak. Tánczos szerint a mostani elnök sokat kommunikál, de nem föltétlenül van mögötte tartalom.


Mozgalmas lett a Hargita megyei politika: nem csupán egy Ráduly-Korodi cserére van esély Csíkszeredában, hanem a Hargita Megyei Tanács élén is körvonalazódhat egy váltás. Legalábbis a jelek szerint a csíkiak azt is előválasztáson dönthetik el, hogy kit szeretnének az RMDSZ megyei tanácselnöki jelöltjének látni. Borboly Csaba jelenlegi elnök helyére pedig nem más jelentkezett, mint Tánczos Barna szenátor.

Tánczos ugyan hivatalosan nem erősítette meg, hogy indulna, ám lapunknak ezt cáfolni sem akarta. Úgy fogalmazott, pénteken vagy szombaton hivatalosan is lesz bejelentés a döntéséről. Tánczos már a szombaton, Kolozsváron megszervezett Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT) is kritikával illette a Hargita Megyei Tanács vezetését, a Transindexnek pedig úgy fogalmazott, úgy látja, “Hargita megyét teljesen más koncepciók által kellene vezetni”, és nem látja, hogy a megyei tanács elnökének jelenleg lenne elképzelése arról, hogy hol lesz majd tíz év múlva. “Nagyon sok energiát fordít a kommunikációra, de emögött nincs meg az a teljesítmény, amit én elvárnék, ezért vettem fontolóra egy esetleges indulást a Hargita Megyei Tanács élére”- nyilatkozta Tánczos a Transindexnek.

Szerkesztőségünkbe több helyről is eljutott azonban az információ, hogy a Hargita megyei polgármesterek egy része nem venné szívesen a cserét, ugyanis megszokták, hogy ügyes-bajos dolgaikkal lehet apellálni Bukarestbe Tánczoshoz, a megyei tanács élén pedig Borboly is segítőkésznek bizonyult. Ezzel kapcsolatban a szenátor úgy fogalmazott, hogy “ezt a típusú aggodalmukat többször is tudomására hozták” a polgármesterek, de ezt inkább elismerésnek veszi, hiszen azt is jelenti, hogy megbíznak benne. Ugyanakkor megnyugtatta őket, hogy mindig lesznek olyanok a bukaresti politikumban, akik közvetlen kapcsolatot ápolnak majd velük, és ő ebben segíteni fog.

Valószínű, hogy ez esetben is előválasztás lesz


Hargita megyében három RMDSZ-szervezet van, a csíkszéki, gyergyószéki és az udvarhelyszéki. Jelenleg kizárólag arról beszélhetünk, hogy a csíkszéki területi szervezet kit fog jelölni egyeztetésre a megyei tanácselnöki pozícióra. Ez viszont nem lesz végleges, hiszen a későbbiekben tehet majd saját jelöléseket a gyergyószéki és az udvarhelyszéki szervezet is. Az erőviszonyok ugyanakkor mindig is a csíkiak javára dőltek el, és a kiegyenlítésben nem segít, hogy az évek során mind a gyergyószéki, mind a székelyudvarhelyi szervezet elveszítette városa polgármesteri tisztségét. Mint ilyen, talán nem is kérdés, hogy a végső jelölt végül a Borboly és Tánczos duóból derül majd ki, de a három szervezet közös döntése kell ehhez.

“Amennyiben indulok, lesz egy belső megmérettetés a csíki szervezeten belül, és ezután dől el, ki lesz az, aki magáénak tudhatja a szervezet vagy az RMDSZ-tagok támogatását, elképzelhető, hogy nyílt előválasztás lesz, mint Csíkszeredában” - mondta a szenátor.

Az előválasztásra enged következtetni Borboly Csabának a Transindex számára adott válasza is, aki kérdéseinkre szűkszavúan csak a csíki RMDSZ néhány nappal ezelőtti közleményét küldte el, amelyben arról a döntésről számoltak be, miszerint a csíki szervezet területén közvetlen előválasztásokat tartanak az önkormányzati tisztségekre. Ez kvázi azt jelenti, hogy ahol kell, vagy igény van rá, ott mindenütt előválasztás lesz. A csíki Területi Állandó Tanács ülésén eszerint arról is döntöttek, hogy a három városi szervezet számára a közgyűlésben, amely a városban élő magyar emberek közösségét jelenti, lehetőség van az elnöki tisztségre bármilyen típusú előválasztást tartani. Január 21-től lehetővé tették a helyhatósági választásokon meghirdetendő különböző tisztségekre a jelölést, így a megyei tanács elnöki, alelnöki, megyei tanácsosi, polgármesteri, valamint helyi tanácsosi tisztségekre.

Borboly egyébként a Tánczos indulását firtató kérdéseinkre egy lassan RMDSZ-zsánerkijelentésnek számító választ adott: "Majd átmegyünk a hídon, mikor odaérünk".

Borboly pere is kulcs lehet

Mint ismeretes, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) néhány éve Borboly Csaba és további 12 személy ellen emelt vádat folytatólagos és minősített hivatali visszaélés, hivatali visszaélésre való felbujtás, hamis okirat kiállítása, illetve hamis megvádolás miatt. A DNA szerint a vádlottak által 2010-2011-ben elkövetett tettek 4 883 855,96 lejes (akkori árfolyamon 1 138 428 euró) értékű kárt okoztak Hargita megyének. A vádlottak közül hárman beismerték tettüket, esetükben már megszületett az ítélet. A többi tíz személy pere még folytatódik.

A Transidnexnek több, az RMDSZ felső vezetésének döntéseiben jártas személy erősítette meg, hogy az RMDSZ valószínűleg inkább szeretné elkerülni, hogy egy hivatalban levő megyei tanácselnököt esetleg bűnösnek találjanak korrupciós bűncselekményekben. Mint ilyen, Borbolynak akár jól is jöhetne, ha “helyet cserélne” Tánczossal a bukaresti parlamentben, hiszen így lenne mentelmi joga, amit aztán vagy felfüggesztenének a kollégák, vagy sem, ez már az RMDSZ beágyazottságától függne.

Mindenesetre Tánczos szerint szó sincs erről, és neki meggyőződése, hogy Borboly hamarosan tisztázza magát a vádak alól, ahogyan más RMDSZ-es politikusok is tették.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS