2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iskolai erőszak fogalmával bővítené a pedagógusok képzését a MIÉRT

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. január 29. 16:57, utolsó frissítés: 2020. január 30. 12:04

Önkormányzati és parlamenti választásra készül a Magyar Ifjúsági Értekezlet, és a tanárok számára kötelezővé tenné az iskolai bullying felismerését, megelőzését és kezelését.


Az RMDSZ egyik legfontosabb döntéshozó szerve, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) határozatának értelmében a helyi szervezeteknek bejutó helyet kell biztosítaniuk legalább egy női és egy 35 év alatti jelöltnek, amelynek pontos részleteit sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöksége a szerdai nap során, amelyen felszólalt Oltean Csongor MIÉRT-elnök mellett Tőtős Áron elnökhelyettes, Bogya Anna önkormányzati ügyekért felelős alelnök és Tornai Szilárd PR-ügyekért felelős alelnök.

Oltean Csongor, az RMDSZ ifjúsági vonalát képviselő MIÉRT elnöke elmondta, az elmúlt harminc évhez képest ez a nyitás a helyhatósági választások kapcsán a fiatalok és a nők fele az RMDSZ részéről egy pozitív precedenst fog teremteni, és a parlamenti választásokkal kapcsolatban is bejutó helyeket fognak kérni a fiatalok számára.

A MIÉRT elnöke szerint azon fognak dolgozni az elkövetkező időszakban, hogy minél több fiatalt és nőt helyzetbe hozzanak, ami által szerepet vállalhatnak a közösségépítésben helyi, megyei és országos szinten. Hozzátette, céljuk az, hogy az önkormányzatokat elindítsák egy olyan úton a fiatal önkormányzati képviselők által, amelyen képesek felzárkózni az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Agenda 2030 programjához, amely kiemelten foglalkozik a szegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség népszerűsítésével az igazságügyi rendszer visszaéléseinek a visszaszorításával és a klímavédelemmel.

Mint mondta, az ENSZ 17 pontban foglalja össze, hogy ezeket hogyan lehet elérni, amelyekkel a MIÉRT „felvértezné” az önkormányzati képviselőiket, mert számukra nem csak az a fontos, hogy fiatal képviselők jussanak be az önkormányzatokba, hanem az is, hogy akik bejutnak, a fiatalokat érintő témákat dolgozzák fel.


Oltean Csongor (középen). A szerző fotói.Oltean Csongor (középen). A szerző fotói.


Oltean Csongor az ENSZ programjából kiemelte azokat a pontokat, amelyekkel ők kiemelten szeretnének foglalkozni. Ilyen például a minőségi oktatás, mert az önkormányzat is kezdeményezhet olyan programokat, amelyek segíthetnek ennek elérésében. Ide sorolta még az egészség és a jólét kérdését, mert úgy látja, nagyon sok településen nincs családorvos, amelyet biztosítani kellene. A tiszta víz meglétét, mert sok helyen nincs vízhálózat kialakítva. Az egészséges környezetet, amely magába foglalhatja azt is, hogy az önkormányzat telkeket biztosít a fiataloknak, de a start-up programok támogatását is, amelyek pozitívan befolyásolják innovatív és újonnan indított cégek alapítását.

Ezek mellett a MIÉRT zászlóvivője lesz az az önkormányzatok modernizálásának, amibe bele tartozik az önkormányzat digitalizálása, online ügyintézése, ami az önkormányzatot közelebb vinné a fiatalokhoz és a többi lakoshoz. „Az a célunk, hogy a fiatalok dinamizmusát az idősebbek tapasztalatával összekötve olyan önkormányzataink legyenek 2030-ra, amelyek minél inkább közelebb kerülnek a lakóközösséghez” – mondta Oltean Csongor.

Tőtős Áron és Bogya Anna.Tőtős Áron és Bogya Anna.


Bogya Anna, a MIÉRT önkormányzati ügyekért felelős alelnöke szerint az RMDSZ bizalmat szavazott a fiataloknak és a nőknek, viszont ezzel nem szeretnének visszaélni, ezért olyan önkormányzati képviselőket szeretnének hivatalba juttatni, akik felkészültek és kellőképpen fontosnak tartják az ifjúsági témákat, amiért akár meg is harcolnának.

Bogya a MIÉRT feladatát abban látja, hogy a bizonyítani vágyó fiatalokat megtalálják, és segítsenek nekik felkészülni az önkormányzati munkára. Emlékeztetett, 2016-ban 271 harmincöt év alatti került be az önkormányzatokba képviselőként, megyei tanácsosként vagy akár (al)polgármesterként. Ez az RMDSZ képviselői tekintetében 11%-ra rúg, amit 2020-ban 4%-kal szeretnének megnövelni. A jelölteknek a kampány során képzéseket fognak tartani a már említett témák mentén, amelyek a fiataloknak a fiatalokról szólnak, mint például az oktatás, a környezetvédelem, a családalapítás és ennek feltételeinek megteremtése, illetve az idősek és fiatalok kapcsolata, ahol meg kell találják a közös nevezőt.

Tőtős Áron, a MIÉRT elnökhelyettese, aki egyben az ifjúsági értekezlet oktatással és kutatással foglalkozó kabinetjének felelőse is, kitért a MIÉRT több mint tíz rendezvényének ismertetése mellett az iskolai agresszió témakörére is, amely jelenleg azért aktuális, mert a tavalyi év végén fogadták el a 221/2019-es tanügyi törvény módosítását, ami a rögzítette az iskolai agresszió különböző fajtáit összesítő, nemzetközi bullying fogalmát az oktatási törvényben, „ami Románia részéről egy régi adósság volt, amit pótolni kellett”.

Tőtős szerint azonban a megfelelő módszertan nélkül hiába foltozzák a törvényt, így a MIÉRT oktatási kabinetje két fővel részt vállalt – más szervezetek mellett – annak a kormányzati határozatnak az elkészítésében, ami ennek a törvénynek a módszertanát kidolgozta, és ami jelenleg közvitára van bocsájtva, február 20.-ig.

Tőtős Áron.Tőtős Áron.


„Abban a tekintetben mindenképp előrelépés történt, hogy a kormányhatározat jelenleg az iskolai agressziónak hat fajtáját különíti el, és részletesen leírja az erőszak fogalmát. Beszél a szóbeli, az érzelmi, a fizikai, a szexuális erőszakról és a szexuális zaklatásról, illetve az online zaklatásról is” – mondta az oktatási és kutatási kabinet vezetője. Hozzátette, pozitív dolog, hogy külön kezeli a megelőzést és az erőszak megtörténtét, viszont a MIÉRT további konkrét kiegészítéseket is óhajt a téma kapcsán eszközölni.

Azt szeretnék elérni, hogy az iskolai erőszakkal kapcsolatos témakör kerüljön be a pedagógiai képzésbe, legyen hangsúlyosabb és legyen tétele a tanárok véglegesítő vizsgájának az iskolai erőszak felismerése, módozatainak ismerete és kezelési módja. Emellett olyan programot szeretne Erdély szerte megvalósítani, amely során az országos diákszervezetek bevonásával (mint például a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége – MAKOSZ) felhívnák a figyelmet a jelenségre és megoldásokat keresnének rá.

Tőtős Áron, a Magyar Ifjúsági Értekezlet új rendezvényei közé sorolta egy vitakör elindítását, amelyet a MIÉRT országos szintre emelne helyi, megyei és országos szintű versenyek keretében, amely egyfajta képzéssel is szolgálna a fiatalok számára. Megszólítanák és kapcsolatokat építenének ki a román fiatalokkal Centenáriumi Konferencia munkacím alatt, és a külföldre elvándoroltak felé is nyitnának a diaszpóra rendezvényük által. Ezeken kívül bejelentette, hogy ezentúl Winkler Gyula mellett Vincze Lóránt EP-képviselő is fogadja az gyakornoki programján a fiatalokat, amelynek tematikája a környezetvédelem mellett a fenntartható fejlődés lesz.

(Nyitókép: Antal Balázs)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS