2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgyön nem ismétlődhetne meg a ditrói eset

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. február 03. 17:20, utolsó frissítés: 17:39

Sepsiszentgyörgy polgármestere bízik a lakosok alkalmazkodóképességében, elvégre a vendégmunkások megoldást jelentenek a romániai munkaerő-hiányra, ami alól egyetlen település sem kivétel.


Nem tart Sepsiszentgyörgy polgármestere attól, hogy a ditróihoz hasonló közfelháborodást váltana ki a suceavai vállalkozó bejelentése, miszerint vendégmunkásokat alkalmazna hamarosan nyíló sepsiszentgyörgyi gyorséttermében. Ștefan Mandachi a szombati falugyűlést követően kiállt a két Srí Lanka-i pék mellett, és eddigi terveit módosítva úgy döntött, hogy székelyföldi éttermében külföldieket fog alkalmazni, hogy ezzel demonstrálja:
a cégvezetőnek akkor is ki kell állnia az alkalmazottai mellett, ha azt kockáztatja, hogy ezzel vendégeket veszít.

A bejelentés kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere megkeresésünkre elmondta, úgy gondolja, elég aktív kapcsolatban áll a városlakókkal ahhoz, hogyha valami olyan történik, ami foglalkoztatja a sepsiszentgyörgyieket, azzal megkeresik, ő pedig reagálni tud rá. Amúgy is, szerinte ez egyelőre nem több egy szándéknál a suceavai vállalkozó részéről. Ha azonban mégis vendégmunkásokat alkalmazna az éttermében, a polgármester rámutatott: sem ennek a bátorítása, sem a megakadályozása nem az önkormányzat feladata lenne.

„Minden munkavállalónak joga van azzal dolgozni, akikkel szeretne, ennek kialakulását pedig első sorban a piac határozza meg” – szögezte le a polgármester.

Antal Árpád emlékeztetett, Sepsiszentgyörgy nem egy olyan zárt közösség, mint Ditró, vagy általában a székelyföldi falvak. Eddigiekben ezért nem is érezte azt, hogy ezzel a kérdéssel ilyen szinten foglalkozni kellene, mert minél nagyobb településről van szó, annál kevésbé vált ki bármilyen reakciót az emberekből a vendégmunkások jelenléte, és minél kisebb, minél zártabb egy közösség, annál kevésbé van felkészülve, arra, hogy ezekkel a folyamatokkal együtt éljen. Sőt, Sepsiszentgyörgyön nem is lenne újdonság, hogy egy cég külföldiekkel pótolja a munkaerő-hiányt.„Már volt olyan brassói cég, amelyik vietnámi munkásokat foglalkoztatott. Az emberek ezt látták, együtt éltek velük. Most is aláírtam egy szerződést egy másik céggel, aminek kapcsán megkérdeztem a cégvezetőt, hogy hogy áll munkaerővel, és elmondta, hogy nepáli munkásai vannak. Tehát, ez egy olyan jelenség, amivel még fogunk találkozni, és meg kell tanuljunk együtt élni ezekkel a dolgokkal. Sepsiszentgyörgyön elsősorban az építőiparban találkoztunk ezzel a jelenséggel, de nyilván a vendéglátó-iparban is nagy a hiány. Több olyan cég dolgozott már a városban, amelyik vietnámi, indiai vagy pakisztáni munkásokat foglalkoztatott” – fejtette ki érdeklődésünkre a polgármester.

Hozzátette, olyan cég is volt, amelyik Algériából hozott munkásokat, amire több sepsiszentgyörgyi lakos is „felkapta a fejét” és a polgármesteri hivatalhoz fordult magyarázatért. A polgármester utánajárt a dolognak és ezt követően tájékoztatta a lakosokat.

Antal ÁrpádAntal Árpád


Ehhez képest Ditróban kommunikációs problémák voltak, ami a Ditrói Pékség tulajdonosai és a ditrói lakosok közötti konfliktus elmérgesedését okozta. Sepsiszentgyörgy polgármestere érdeklődésünkre elmondta, szerinte nem volt megfelelő kommunikáció a ditrói lakosok felé, hiszen azt is csak későn tudták meg, hogy a Srí Lanka-iak milyen vallásúak, ami enyhíthette volna az indulatokat. Nem számoltak azzal, hogy egy kisebb, zártabb közösség esetében teljesen másképp történnek bizonyos dolgok.

Ezt ki kell mondani, el kell ismerni, hogy Székelyföld – főleg a falusi településeken – mindig is egy kicsit zárt volt, egymással szemben is bizalmatlanok az emberek. A csíki az udvarhelyivel, a gyergyói a gyergyóalfalusival. Nagyon leegyszerűsített következtetéseket vontak le egyesek a gyergyóditrói eset kapcsán. (…) Valamilyen szinten azoknak is igazuk van Gyergyóditróban, akik úgy gondolják, hogy megválaszthatják, hogy kikkel élhetnek együtt a saját kis településükön, viszont ez nem jelenti azt, hogy ezért el kell ítélni őket. Nyilván az, amit megfogalmaztak, az azt is jelentette, hogy nem voltak informálva. Több figyelemmel, jobb kommunikációval biztos, hogy meg lehetett volna előzni ezt a helyzetet” – fejtette ki véleményét Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint ezt a témát messzebbről kell szemlélni, mert globális szintű demográfiai és migrációs folyamatokról van szó, és ha valaki azt hiszi, hogy Romániában, vagy Székelyföldön ezek a globális folyamatok nem fogják érinteni az ő települését, akkor nyilvánvalóan téved, mert a Romániában lévő munkaerőválság miatt ebbe az irányba fog elmozdulni a munkaerőpiac.

Ezt a folyamatot viszont a romániai társadalom befolyásolhatja, érintettségének mértékét csökkentheti azáltal, ha megteremtik a szükséges körülményeket, ennek ellenére az elmúlt tíz évben első sorban arról beszéltek, hogy kik mennek el Romániából és hova mentek, viszont a következő tíz évben, ha ezek az emberek nem jönnek vissza, akkor el kell kezdeni arról beszélni, hogy kik fognak jönni az ők helyükbe.

Antal Árpád szerint ugyanakkor a román társadalom egyelőre nincs felkészülve arra, hogy a munkaerő-hiánnyal és demográfia kérdéseivel érdemben foglalkozzon, noha a romániai munkavállalóknak és a külföldi vendégmunkásoknak is érdekében állna, hogy saját otthonukban találjanak munkalehetőséget, ne a családjaiktól távol, amely önmagában egy tragédia a család és a munkavállaló számára is.

Fotók: Antal Árpád Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS