2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állásfoglalásban reagált a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal az eltűnt kutyák „váltságdíja” ügyében

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. február 12. 14:46, utolsó frissítés: 14:55

Hivatalosan benyújtott panaszok továbbra sincsenek.


Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala is megvizsgálta a sepsiszentgyörgyi elveszett kutyákkal kapcsolatos „feltételezéseket”, miszerint az eltűnt állatokat csak „váltságdíj” fejében tudják visszaszerezni a tulajdonosok.

Korábban arról írtunk, hogy az időként különös körülmények között eltűnt házi kedvenceiket Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében találták meg tulajdonosaik, és előfordult, hogy csak egy jelentősebb összeg fejében kaphatták vissza őket.

Az eset kapcsán megkerestük Sepsiszentgyörgy önkormányzatát is, amely részletes vizsgálatot rendelt el, és ezt követően egy állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünknek. A polgármesteri hivatal ebben felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy akár a rendőrség, akár az önkormányzat csak abban az esetben tud bármilyen intézkedést foganatosítani, amennyiben a problémát hivatalosan is jelzik az intézmények felé az érintettek. Következésképpen az önkormányzat szorgalmazza, hogy amennyiben valaki jogsértés áldozata lett, maradéktalanul értesítse a hivatalos szerveket.

Az állásfoglalásból ugyanakkor kiderül, a vizsgálódás során felvették a kapcsolatot Ruzsa Pállal is, az Amenkha Egyesület elnökével. Beszélgetéseik nyomán megállapították, hogy Ruzsa Pál kizárólag az elveszett kutyák megtalálásban segíti a sepsiszentgyörgyieket a Tega Rt. által működtetett kutyamenhely munkatársával együttműködésben, a bizonytalan körülmények között eltűnt állatok ezek alapján nem hozzá köthetőek.


A Polgármesteri Hivatal szerint mivel számos esetben a gazdák eltűnt kutyájukat legelőször a kutyamenhelyen keresik, kialakult az a gyakorlat, hogy a menhely munkatársa a gazdától kapott fényképet kinyomtatja, és azt megmutatja Ruzsa Pálnak is, hogy segítse a kutya megtalálását, ha valószínűsíthető, hogy az az Őrkőn csatangol. Ha az eb előkerül, a menhely munkatársa értesíti a tulajdonost, anélkül, hogy az érintkezne az Őrkőn lakókkal.

Ruzsa Pál az önkormányzat azon kérdésére, miszerint pénztől teszi-e függővé a megtalált kutya visszaadását, azt válaszolta, hogy ismer olyan eseteket, amikor maga a gazda ajánlott fel egy kisebb pénzjutalmat, de olyan esettel is találkozott már, amikor az elveszett kutya megtalálója és ideiglenes megőrzője a kutya etetéséért cserébe kért egy minimális összeget. Ruzsa Pál állítása szerint ilyen esetekben 10-50, legtöbb 100 lejről volt szó.

„Azzal kapcsolatban, amit a szóbeszéd alapján egyes városlakók és az őrkőiek egymás között intéznek, hivatalos bejelentés és tényleges bizonyíték hiányában semmilyen megalapozott információja nincs sem Ruzsa Pálnak, sem a kutyamenhely munkatársának” – szögezte le Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, utalva arra, hogy hozzájuk ezidáig lakossági panasz nem érkezett eltűnt házi kedvencekről, sőt a Helyi Rendőrséghez sem jelentettek egyetlen esetet sem. Mint korábbi cikkünkben írtuk, a Kovászna Megyei Rendőrséghez is csak egyetlen esetben fordultak a helyiek segítségért.

Antal Árpád polgármester megkeresésünkre elmondta, a hatóságokba vetett bizalom visszaállítására megoldást fognak keresni, mert a rendőrségnek az a szerepe, hogy ilyen esetekben közbelépjen, a jelenséget megszüntesse, az elkövetőt megbüntesse és elrettentse a további tevékenységektől. Hozzátette, a rendőrség mellett a Polgármesteri Hivatal és a Városimázs Iroda is várja a felmerülő problémák bejelentését, hogy hivatalos eljárást tudjanak kezdeményezni, amennyiben szükséges.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS