2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átcsábítás vagy összefogás? Mi ez a sok RMDSZ-MPP-EMNP közös indulás Háromszéken?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. február 19. 10:32, utolsó frissítés: 10:44

Az MPP szerint az RMDSZ meghackelte a választásokat, az EMNP szerint a helyi vezetői néhol átálltak az RMDSZ-hez, ezért helyettük saját jelölteket indítanak.


Miután az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt közeledni kezdett egymáshoz az RMDSZ-el szemben, majd alá is írták a fúzióról szóló egyességüket, sokáig úgy tűnt, hogy a magyar-magyar összpárti szövetség – amiről sokan álmodoztak –, csak egyetlen helyen valósulhat meg. Mégpedig Marosvásárhelyen, a helyhatósági választások alkalmával.

Ott is inkább csak félszívvel, Soós Zoltán személyében egy független polgármesterjelöltet támogatva, mert a magyar érdek és a többéves stagnálás most újra azt kívánja, hogy egy újabb nekifutással próbálják meg legyőzni a két évtizede regnáló, romaellenes kijelentésekkel kampányoló Dorin Florea polgármestert.

Az elmúlt időszakban viszont Háromszéken is felmerült a magyar-magyar összefogás témája. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta Csernáton lett az első háromszéki község, ahol megvalósították az összefogást: itt az RMDSZ-es Fábián Sándor jelenlegi polgármester indul új mandátumért, az egyezség szerint sikeres választások esetén a jelenleg önkormányzati képviselőként tevékenykedő MPP-s Mágori István alpolgármesterként segíti majd a munkáját.

Zabola esetében is hasonló egyezségről adott hírt a helyi sajtó, majd bejelentették, ki lesz Vargyas RMDSZ-es polgármesterjelöltje: Imets Lajos, aki korábban EMNP-sként az alpolgármesteri tisztséget töltötte be. Tamás Sándor elmondta, a széthúzás helyett az összefogást választották.


Megkeresésünkre Tamás Sándor egy újabb települést is nevesített, ahol a helyi erők összefognak: közös listán indulnak az RMDSZ, az MPP és az EMNP tanácsosjelöltjei, akik bevallásuk szerint a továbbiakban is közösen akarnak dolgozni Málnás községért, politikai hovatartozástól függetlenül. Itt továbbra is Szotyori Angélát támogatja az RMDSZ, akit 2016-ban MPP-s színekben választottak meg.Ami az egyik oldalon összefogás, a másikon a nyilvánosság meghackelése

Ehhez képest az MPP és az EMNP fúziója kapcsán arról lehetett hallani, hogy együtt vesznek részt a helyhatósági választásokon, a többségében magyarlakta településeken pedig – mint például Háromszéken is – egyesült erőkkel indulnak az RMDSZ-el szemben. Olyan településeken, ahol az MPP vagy EMNP szavazóbázisa dominál, ott csak egyikük méretteti meg majd magát.

Azonban a háromszéki összefogást sem az EMNP, sem az MPP nem ismeri el.

Az MPP szerint szinte csak a sajtóból értesülnek az együttműködésekről. Állításuk szerint ezek megkötése előtt senki sem folytatott velük tárgyalást, vagy párbeszédet. Az EMNP meg jelezte, hogy a vargyasi polgármesterjelölt, már a 2016-os helyhatósági választáson is RMDSZ-esként indult az EMNP jelöltjével szemben, viszont nem sikerült nyernie.

Mezei János, MPP-elnökMezei János, MPP-elnök


Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnökének elmondása szerint az MPP 15 polgármesteréből Kovászna megyében többet elveszített, mert azok átálltak az RMDSZ-hez. Csernátonban is valami hasonló történhetett, ahol az MPP-s Mágori István önkormányzati képviselőt alpolgármesteri tisztségbe juttatná az RMDSZ. Hozzátette, ezeken a településeken új jelölteket állítanak. Mezei bízik a fúzió lendületében, amivel szerinte nemcsak tartani tudják majd a 2016-os helyhatósági választás eredményét, hanem közös munkával javítani is tudják majd.

Az MPP elnöke érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy hivatalosan csak Marosvásárhelyen szövetkeztek az RMDSZ-el, viszont ez nem jelenti azt, hogy a magyar közösség érdeke ne kívánná meg a pártérdekek fölötti együttműködés lehetőségét olyan településeken, ahol a magyarság száma jóval kisebb a románokénál. Ott ugyanis egy magyar-magyar verseny a közösség kárára mehet és akár mandátumvesztéshez is vezethet egyik vagy másik párt számára.

Mezei kérdésünkre nem szerette volna nevesíteni ezeket a településeket, de azt elmondta, Szatmár és Bihar megye több települése van ilyen helyzetben.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és ügyvezető alelnöke nem kívánt nyilatkozni a Transindexnek, azonban sikerült kapcsolatba lépnünk Szilágyi Zsolttal, a párt volt elnökével, aki az EMNP színeiben indul a Bihar megyei tanácselnöki tisztségért.

Szilágyi úgy gondolja, fontos lenne az RMDSZ-el való együttműködés, mert az etnikum arányához mérten kell kampánystratégiát kialakítani. Felidézte, már korábban is nyújtotta a kezét Kelemen Hunor, RMDSZ elnök felé, azonban gesztusa általában elutasításra talált. Pedig szerinte az összefogás nagyon is számít a Marosvásárhelyhez hasonló településeken, illetve úgy véli, az európai parlamenti képviselői mandátumokból közös erővel, a jelenlegi kettő helyett hármat is megszerezhettek volna.

Szilágyi Zsolt kiemelte, amikor az Erdélyi Magyar Szövetség fúziójáról döntöttek, mind az EMNP, mind az MPP elnökei, a pártok közötti tárgyalás fontosságát és megkerülhetetlenségét hangsúlyozták.

Ha nem tekintik szövetségnek, akkor miről lehet itt szó?

Megkeresésünkre Sorbán Attila-Örs, az Magyar Polgári Párt ügyvezető elnöke, és Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke egyaránt úgy nyilatkozott, hogy részükről a nyitottságon túl semmiféle helyi szövetkezésről nincs szó Háromszéken az RMDSZ-el. Szerintük a pártjaik egyes tagjai átálltak az RMDSZ oldalára, ezért történhetett meg az, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség listája helyett RMDSZ-es listára kerültek fel és ezért történt az is, hogy az RMDSZ jelentette be őket.

Az MPP ügyvezető elnöke szerint az RMDSZ mindent bevet az egység megbontása érdekében. Szerinte Kovászna megyében Tamás Sándorék valószínűleg végeztek egy olyan felmérést, ami kimutatta, hogy a választópolgárok legnagyobb óhaja a magyar-magyar összefogás, ezért kezdték „meghackelni” a helyi választásokat és ezért is állítanak összefogás címszó alatt RMDSZ-es jelölteket.

Sorbán Attila-Örs. Forrás: FacebookSorbán Attila-Örs. Forrás: Facebook


„Vicces, hogy valaki számára az jelenti az összefogást, hogy az egyik párt tagjai átállnak a másikba. Ha az RMDSZ komolyan gondolta volna a szövetkezést, akkor ezek az emberek legalább felhívtak volna minket. Itt egy kommunikációs trükkről, hackelésről van szó. Párbeszéd és tárgyalás helyett ezek az emberek feltételezhetően eddig is Tamás Sándornak dolgoztak, csak más párt színeiben. Már többször nyilatkoztuk, hogy vannak RMDSZ érzelmű MPP-sek, akik a párt jövőjét az RMDSZ mellett képzelték el, mint egy nemzeti népfrontszerűség” – mondta rá Sorbán Attila-Örs.

Mi az álláspontja az RMDSZ-nek minderről?


Az RMDSZ álláspontjáról a szövetség szóvivőjét, Hegedüs Csillát kérdeztük meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az RMDSZ Marosvásárhelyen kívül nyitott-e az Erdélyi Magyar Szövetséggel történő együttműködésre, esetleg közös jelöltállításra. És, amennyiben Kelemen Hunor szövetségi elnök korábbi kijelentése érvényes, miszerint az RMDSZ nem fog szövetkezni, akkor mi történik abban az esetben, ha valamelyik településen mégis úgy döntenek, hogy szövetségre szeretnének lépni. Ugyanakkor azt is meg szerettük volna tudni, hogy a Csernáton és Vargyas esetében beszélhetünk-e pártok közötti együttműködésről vagy szövetkezéséről?

Hegedüs Csilla, RMDSZ szóvivőHegedüs Csilla, RMDSZ szóvivő


Hegedüs Csilla elmondta, vannak olyan települések, mint például Marosvásárhely, ahol elfogadták azt, hogy Soós Zoltán függetlenként induljon az RMDSZ támogatásával, mert azt szeretnék, ha 20 év után sikerülne Florea hatalmát megszüntetniük, és azt szeretnék, ha végre magyar polgármestere lenne a városnak.

„Ami a székelyföldi településeket illeti, van, ahol a helyiek összefogást akarnak, mi ezt támogatjuk (ez a helyzet Csernátonban és Vargyason is például), máshol magyar-magyar verseny lesz. A mi célunk az, hogy ez a verseny sehol se kockáztassa vagy gyengítse a magyar közösség érdekképviseletét” – mutatott rá a szóvivő.

Mit mond minderről Tamás Sándor?

Arra a kérdésünkre, hogy Háromszéken valóban a helyiek döntenek-e az összefogásról, Tamás Sándor elmondta, nemcsak Csernátonban és Vargyason beszélhetünk összefogásról, hanem Zabolán is MPP-s polgármester-jelöltet fogják támogatni. Ezekben az esetekben nem valamelyik párt érdeke vezette őket, hanem a zabolai, a vargyasi, a csernátoni vagy a málnási emberek igényei érdekelték őket.

Tamás Sándor szerint városon valószínűleg nem így van, de a kisebb településeken sokszor nem ideológiák mentén döntenek a választók, számukra sokkal inkább a jelölt személye és munkája a mérvadó és ezt ő tiszteletben tartja.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Fotó: Kocsis-Boldizsár JánosTamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Fotó: Kocsis-Boldizsár János


Tamás Sándor érdeklődésünkre, hogy mit gondol arról a vélekedésről, hogy ez nem más, mint kampányfogás vagy kommunikációs hackelés, elmondta: az MPP és az EMNP vezetői azt gondolnak, amit szeretnének, mindenki járja a saját útját. Emlékeztetett, több mint négy évvel ezelőtt az MPP-vel paktumot kötöttek a helyhatósági választásokkal kapcsolatban. Ennek értelmében Háromszéken az RMDSZ három községben (Zabolán, Málnáson és Gelencén) nem indított polgármester-jelölteket.„Az MPP nem saját erejéből nyerhetett, hanem azért, mert az RMDSZ nem indított saját polgármester-jelöltet. Az egyezséget pedig nem a Háromszéki RMDSZ szegte meg. Csomortányi és Mezei elnök úr kezet ráztak és dokumentumot írtak alá. Ezzel megfogalmaztak egy politikai entitást az RMDSZ-el szemben. Most ezek után még én kellett volna kopogtassak az ajtójukon?” – sommázott Tamás Sándor.

Tamás Sándor szerint az egyezség abban a pillanatban megszűnt, amikor az EMNP és az MPP választási koalíciót kötött, mert számára teljesen világos, hogy ezzel mit mondtak ki és mit üzentek az RMDSZ-nek. Ők pedig megnézték, hogy az emberek mit akarnak, azt-e amit Nagyváradon és Gyergyóban mondanak – utalva ezzel a két pártvezér főbb bázisaira –, vagy azt, amit Zabolán, vagy Vargyason.

„Amikor láttam és olvastam, hogy a két pártelnök a pártok bannerei előtt ülve nyilatkozott, akkor kezdtem el gondolkozni, hogy ez rendben van, de vajon meg fogják oldani Vargyason a vízvezetést és csatornázást? Csomortányi és Mezei elnök úr meg fogja oldani Vargyason a közbiztonság kérdését? Szerintem nem. És akkor elkezdtem gondolkozni, hogy akkor ezt ki fogja megoldani. Nyilván a vargyasiak fogják, ezért kezdtünk velük az együtt gondolkodni, de ez nem jelenti azt, hogy valaki döngeti majd a mellét a hegyes tulipánnal, vagy viszi a pártzászlót” – mondta Tamás Sándor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS