2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatalmas összeget hajtana be Gyergyószentmiklós önkormányzatán a város volt hőszolgáltatója

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. február 19. 13:20, utolsó frissítés: 16:59

A Marosvásárhelyi Táblabíróság a napokban megállapította: az E-Star egyoldalú szerződésbontása jogos volt. Arról, hogy pontosan mekkora összeget kell majd fizetnie a városnak, egy következő perben születik döntés.


Peres úton dőlhet majd el, hogy a Gyergyószentmiklósi Önkormányzat mennyit kell majd fizessen a város volt hőszolgáltatójának: az E-Star közel 30 millió eurót követel, Nagy Zoltán polgármester azonban abban bízik, hogy az összeg ennél jelentősen alacsonyabb lesz. Soós Csaba, a pereskedő E-Star CDR Kft. ügyvezetője, illetve a céget tulajdonló, magyarországi ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. tulajdonosa és vezérigazgatója a Transindexnek elmondta: cége 2010-2011-ben saját költségén építette ki Gyergyószentmiklós jelenlegi távhőszolgáltató rendszerét, a beruházás értéke pedig közel 15 millió euró volt.

A várossal kötött megállapodás szerint ennek fejében 25 évig működtették volna a rendszert. A gondok pedig abból adódtak, hogy 2015-ben meg akarták volna emelni a lakossági hőszolgáltatás árát. A városi képviselő-testület azonban ezt nem hagyta jóvá, így egyoldalúan felbontották a szerződést. A cég bírósághoz fordult annak érdekében, hogy állapítsák meg: jogosan bontották fel a várossal kötött megállapodást. Ebben az ügyben született a napokban döntés: a Marosvásárhelyi Táblabíróság másodfokon meghozott, végleges határozata szerint a cég jogosan járt el. Soós Csaba szerint arról, hogy mekkora összeget kell majd a városnak fizetnie, szintén bíróság dönt majd, egy következő peres eljárás során.

„Az áremelésre vonatkozó indítványunkat megindokoltuk, melyet a romániai törvényeknek megfelelően jóváhagyott az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE). Ennek számos oka volt, egyebek mellett jelentősen megemelkedett az üzemanyag ára. Azonban hiába kértük több ízben is, a városi képviselő-testület ezt 9 hónapon át nem volt hajlandó kihirdetni, így végül felbontottuk a szerződést” - mondta Soós Csaba. Hozzátette: próbáltak 2015-ben kiegyezni az önkormányzattal, és meg is állapodtak, azonban a város akkori képviselői nem tartották az ígéreteiket.

Az igazgató úgy számol, hogy jogosultak a beruházás értékének (15 millió euró) megtérítésére, melyből levonódik az amortizációs költség, az elmaradt haszon kifizetésére, valamint a késedelmi kamatokra, mely szintén jelentős összeget tesz ki, tekintve, hogy 5 éve húzódik az ügy. „A döntéshozók felelőtlensége miatt most hatalmas összeget kell kifizetnie a városnak. Ez, a 20 ezres lakosságot alapul véve, fejenként 1500 eurót jelent. Vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy családonként körülbelül 5 ezer eurót” - magyarázta Soós Csaba.


Hozzátette: a szerződés egyértelműen fogalmaz, az eddigi és a további időhúzásnak mindössze annyi eredménye van, hogy millió eurókkal növeli a késedelmi kamatot. Elmondta: két éven belül jogerős ítéletre számít.

A vállalat egyébként Marosvásárhelyen és Zilahon is dolgozott a városi távhőszolgálató rendszer kialakításán, azonban ezek a projektek sem alakultak az eredeti megállapodás szerint. „Mindenhol ugyanaz volt az ok. Az önkormányzatok nem képesek a szerződéseket betartani, igazából csak egy sajtfecninek tekintik. Aláírják, de még a tinta meg se szárad rajta, már hátat fordítanak a megállapodásnak. Ez a hosszútávú szerződéseknél, sajnos, nem működik. Pláne eszközintenzív iparágakban, ahol komoly beruházásokat eszközöl a szolgáltató, a sajtfecnire alapozva” - fejtette ki az igazgató.

Elmondta: Marosvásárhelyen épp elkezdték a beruházást, és már meg is szakadt, mivel kiderült, hogy bár 17 ezer fogyasztóra írták ki a pályázatot, tulajdonképpen csak 7 ezer volt a hálózatra csatlakozva. Ami egyáltalán nem mindegy. Emiatt a marosvásárhelyi önkormányzattal is pereskednek, ott a jogalap tekintetében már két évvel ezelőtt nyertek, jelenleg másodfokon tárgyalják az összegszerűséggel kapcsolatos vitát. Soós Csaba szerint Zilahon is készültek beruházások, viszont ott arányaikban kisebb összegekről volt szó, és azt a befektetést el is bukták.

Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester érdeklődésünkre kifejtette: jogosnak tartja az E-Star igényét arra vonatkozóan, hogy megtérítse számára a város a beruházás még nem amortizálódott részének értékét. Vitatja ugyanakkor a meg nem valósított nyereségre vonatkozó igényeket, véleménye szerint a követelt összeg nagyobbik hányadát ez teszi ki. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy nem-e lett volna ésszerűbb kiegyezni a céggel, annyit mondott, hogy „erről azokat kell megkérdezni, akik annak idején a döntést meghozták, és nem tartották megalapozottnak a cég áremelésre vonatkozó indoklását”.

Elmondta: tudomásul veszik a bíróság döntését, azonban az indoklást még nemkapták meg, és csak ennek ismeretében döntenek arról, hogy mit lépnek a következőkben. Úgy vélte, hosszadalmas, évekig tartó eljárásnak néznek elébe, melynek során minden valószínűség szerint mindkét fél készíttet majd szakvéleményeket.

„A nyilvánosságot látott összegek az E-Star könyvelésében szereplő értékeket tükrözik. Elképzelhető, hogy a független szakvélemények más összegeket állapítanak meg. Elismerem, hogy a cég jogosan követeli a beruházás nem amortizálódott értékének megtérítését. Vitatom azonban az elmaradt, 25 évre szóló, meg nem valósított nyereségre vonatkozó igényeket” - szögezte le a polgármester.

Nagy Zoltán szerint az önkormányzat azt tartja szem előtt, hogy a város a rendszerre csatlakozott körülbelül 4 ezer háztartást ki tudja szolgálni, hozzátéve: a mai napig is a 2015-ös árakat tartják, és működőképes így is a rendszer. Azt is elmondta, két pályázatot terjesztettek elő, egy 10 millió eurós és egy 9 millió lejes projekt révén tennék modernebbé és környezetbarátabbá a szolgáltatást.

A polgármester megemlítette továbbá, hogy alapfokon a város megnyerte a pert, azonban fellebbvitelről visszautalták az ügyet alapfokra, és második alkalommal született döntés a cég javára. Kifejtette: véleménye szerint az E-Star másképp is eljárhatott volna, szerződésbontás helyett kérhette volna a bíróságtól, hogy állapítsa meg az áremelés jogosságát. „Valószínűleg eleve nem akart maradni a cég, ezért döntöttek így, a vállalat az ország más településeiről is kivonult” - vélekedett Nagy Zoltán.

Nyitókép: estar.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS