2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogyan birkózna meg a román egészségügyi rendszer a koronavírus terjedésével?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 10. 17:02, utolsó frissítés: 2020. március 11. 12:08

Románia egészségügyi rendszere nincs felkészülve egy gyorsan terjedő járványra, ez indokolja a határozott és méreteiben túlreagáló hatósági intézkedéseket – tudtuk meg Vass Leventétől, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusától.


Miközben Románia határozott lépéseket tesz a koronavírusos fertőzések drasztikus növekedésének megakadályozásáért, adott a kérdés, hogy mi történne abban az esetben, ha az utas-ellenőrzések, a tömegrendezvények korlátozása, az óvodák, iskolák és az egyetemek bezárása sem hozná meg a kívánt hatást, és a jelenleg diagnosztizált 25 személy helyett (amiből 5-en már meg is gyógyultak és hazamehettek a kórházból) több százan, esetleg több ezren lennének fertőzöttek nálunk is. Erre jelenleg az Olaszországból hazatérő külföldi munkavállalóknak is köszönhetően nagy az esély.

A román egészségügyi rendszer hogyan birkózna meg egy, az olaszországihoz hasonló helyzettel? Tudnánk-e elég intenzív terápiás ágyat biztosítani, ami a koronavírussal fertőzöttek viszonylag magas, megközelítőleg 10-17 százalékának fontos lehet az életben maradáshoz. Mivel a vírusfertőzés elég nagy százalékban tüdőgyulladást okoz, a kórházba kerülő betegek 17-29%-nál jelentkeznek akut légúti distressz szindróma (ARDS), miközben 10%-nál másodlagos fertőzés alakulhat.

Vass Leventét, a képviselőház egészségügyi és családügyi bizottságának titkárát kérdeztük, aki elmondta, Románia jelenleg rendelkezik a napi ellátásokhoz szükséges kórházi ágyszámmal, intenzív terápiás ágyszámmal és fertőző osztályokkal, amelyek egy kisebb járvány leküzdésében segítik a lakosságot a többi, naponta megjelenő fertőző betegség ellátása mellett.

Az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa emlékeztetett, például a kanyarójárvány alatt mintegy 10 000 esettel számoltak annak köszönhetően, hogy az oltottsági arány egyes megyékben – a 10 év alatti gyerekeknél – kevesebb mint 5 százalékos volt. Erre az esetszámra azonban - a mostani helyzettel ellentétben - a kórházaknak egy év leforgása alatt kellett megoldásokat találniuk. Ugyanakkor úgy véli, hogy a tünetmentesen zajló koronavírus fertőzések feletti mintegy 10 000 COVID-19 fertőzéses megbetegedés esetében fellépő tüdőgyulladás és annak szövődményeként fellépő légzési elégtelenség kezelését intenzív terápiás ággyal, esetenként lélegeztetővel és extrakorporális membrán oxigenizációs géppel - ebből mindössze kettő van Marosvásárhelyen, ahol a szívátültetéseket szolgálja ki - tudnák kiszolgálni.


A rutinszerű intézkedések között említette, hogy az egészségügyi személyzet be kell tartsa a ma is érvényes erre vonatkozó szabályokat, amelynek értelmében minden beteg megvizsgálásakor új kesztyűt kell húzni, a kórházi munkaruha nem szabadna érintkezzen az otthoni ruhával, a haj- és ékszerek viseletét újra az előírásokhoz igazítani, esetenként hermetikusan záró kezes-lábas munkaruhát kell viseljenek a fertőzésveszélynek legjobban kitettek, melyet azonban nem kell minden egyes betegnél lecseréljenek.

Hozzátette, az egészségügyi rendszer katasztrófavédelmi tartalékkal is rendelkezik, amelyhez még odaszámolandók a katonaság rendelkezésére álló mindennemű tartalékok is. Ugyanakkor szükség esetén más kórházi osztályok is fertőző izolálóként használhatóak. Vass Levente szerint ugyanakkor egy gyorsan terjedő járvánnyal szemben viszont ez sem lenne elégséges, és pontosan ez indokolja a határozott és méreteiben túlreagáló hatósági intézkedéseket.

A képviselőház egészségügyi és családügyi bizottság titkárának elmondása alapján, ha jelentősebb méreteket ölt a járványban megbetegedők száma, az ugyanakkor alapjaiban alakíthatja át a következő 10 évben a kórházi ágyszám-struktúrát, mégpedig olyan irányban, mint ahogy az az Egyesült Államokban is működik: több járóbeteg-rendelő, napos ellátó egység, kevesebb elfekvő ágy minden szakterületen, de több, jobban és nagyon jól felszerelt intenzív terápiás részleget, és több szakterületnek az összevonását is jelentené.

Mennyi az annyi?

Horaţiu Moldovan, az egészségügyi minisztérium államtitkára arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy Romániában a fertőző betegségek kezelésére teljes felszereltséggel rendelkező, intenzív terápiás ágyak száma valamennyivel több mint 190 fölött van, amíg a lélegeztetőgépekkel ellátott, intenzív terápiás ágyakból jelenleg 4 000 áll rendelkezésre, azokon kívül, amiket esetleg ezután szereznek majd be.

Az arányok érzékeltetése kedvéért, amennyiben ezerre becsülnénk a koronavírussal fertőzöttek számát Romániában, a 17 százalékos szükséglet mellett tehát megközelítőleg 170 személynek kellene ilyen típusú, intenzív terápiás ágyat biztosítani. A képhez hozzátartozik az is, hogy ezekből az ágyakból biztosan vannak olyanok is, amelyeket éppen más típusú betegek foglalnak el a jelen pillanatban is. Ezt az ezres értéket azonban az eddigiekben csak Kínában, Olaszországban, Dél-Koreában, Iránban, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban haladta meg a koronavírussal fertőzöttek száma.

Vass Leventétől azt is megtudtuk, hogy a keddi nap folyamán a képviselőház egészségügyi és családügyi bizottsága megszavazott egy olyan sürgősségi kormányrendelet kiegészítést, amely további 200 lélegeztetőgép megvásárlására adott felhatalmazást a kormány részére, amelyeket szükség esetén intenzív terápiás ágyaknál használhatnak fel.

Carl T. Bergstrom ábrája arról, hogy miért van szükség járványok esetében a karanténra, óvintézkedésekre és az egészségügyi vészhelyzet kihirdetéséreCarl T. Bergstrom ábrája arról, hogy miért van szükség járványok esetében a karanténra, óvintézkedésekre és az egészségügyi vészhelyzet kihirdetésére


Mint korábban megírtuk, az EU országai közül Olaszországban jelentették a legtöbb koronavírusos beteget, már világszinten Olaszország a második legfertőzöttebb állam Kína után, ezért Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy egész Olaszországot lezárják a járvány egyik gócpontjának tartott észak-olasz Lombardia tartományhoz hasonlóan. Az országban továbbá betiltják az összes nyilvános rendezvényt, csak és kizárólag munkába lehet menni, illetve csak vészhelyzet miatt lehet kimozdulni. A miniszterelnök szerint a döntésre azért volt szükség, hogy megvédjék az ország polgárait, és szerinte most a legjobb döntés otthon maradni.

Olaszországban hétfőn majdnem százan haltak meg a koronavírustól, és egy nap alatt közel 1800-zal nőtt a fertőzöttek száma, ahol fokozatosan áll le az élet. Az országban hétfő estig összesen 9127 megbetegedést jelentettek és eddig összesen 463 halálos áldozata volt a járványnak, miközben 724-en gyógyultak ki belőle.

Nyitókép: Martha Dominguez de Gouveia on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS